Имам ли повод за притеснение? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121186)
 Любов и изневяра (29706)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6473)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7302)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18522)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Имам ли повод за притеснение?
преди: 9 години, 3 месеца, прочетена 2553 пъти
Момче, от София, на 23г. Уча и работя - толкова за мен.

Преди 3-4 месеца излязохме трима приятели вечерта с колата на наш общ приятел на заведение. Когато се прибрахме в квартала ни спря полиция за проверка, след което претършуваха цялата кола, без заповед за обиск и откриха под багажника няколко полицейски палки, боксове и няколко ножа. Наистина вещите не бяха наши, макар че едно от момчетата от нас е съден за някакво провинение. Вещите бяха на собственика на колата, който е наш приятел (на мен не ми е близък, но се познаваме), той също е съден за провинение.

Отидохме до районното и полицаите ни казаха да вземем всичките вещи от колата и да ги занесем вътре за описване. Взехме ги, вкарахме ги вътре на бюро, те ги описаха, НЕ НИ ЗАДЪРЖАХА, а си написахме обясненията и ни дадоха по една призовка да се явим на другият ден за разпит.

Разпитаха другите, разпитаха и мен. Истината е, че действат манипулаторски и дори и да си невинен само и само да излезе техният кяр и да отчетат дейност ти вменяват чувство за вина, за да може да се почувстваш виновен и да те манипулират да си променяш показанията и да приказваш това, което е удобно на тях. По едно време директно ми каза отивали сте еди къде си, да правите еди какво си, признай си - психо атака :). Признавам си, че малко се притесних, но това е може би от "заплахите", че ще се обадят на родителите ми, ще ги притесняват. В същият ден имах важен изпит в университета и ми казаха, че ще ме задържат... следователя дори се доближаваше до мен и замахваше, но аз се пазех и си признавам, че се притесних, след което влезнаха още двама и така тримата ме разпитваха къде сме били, къде сме отивали, какво сме щели да правим. Аз естествено им казах истината, че сме били на заведение и после сме се прибирали.

Накрая решиха да ми вземат отпечатъци...

Въпроса ми е дали това е законно? Ако има извършено престъпление се вземат отпечатъци на всички, това ми е ясно. А те взеха само на мен. На другите двама не взеха. Приятели ми казаха, че са го направили с цел сплашване, за да може ако реално знам нещо за тези вещи или някои от момчетата да ги изпея. След като съм с призовка означава, че съм свидетел, а на свидетел не може да се снемат отпечатъци.

Интересно ми е сега тези отпечатъци дали са в системата и дали полицаите могат да си изфабрикуват нещо и да ме накиснат? Дори и след време да е? И правилно ли са постъпили? И какво може да се направи от моя страна? Водя ли се като криминално проявен? В интерес на истината и като обвиняем и като свидетел винаги човек има право на адвокат по време на разпита. Но доста от правата си ги разбрах, след като се случи това нещо.

Споделете какво мислите.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 3 месеца
hash: f4974218b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не се вкарвай във филми - само са ви пробвали. За отпечатаците - то всички с нови паспорти сме давали, споко!
Ако не правиш престъпления няма защо да те накисват.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 8940d9edda
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Кaк тaкa сa ви нaкaрaли вие дa вземете и пренесете въпросните вещи? Сегa имaте отпечaтъци по улики. В случaя можете сaмо дa бъдете зaподозрени зa нещо си. Единствено товa, че вие сте пипaли/пренесли вещите ви свързвa с тях, но не е мaлко. Консултирaй се с aдвокaт все пaк.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 44346a4237
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Автора

Номер1 - Вземането на отпечатък има разлика от вземането на отпечатъци. При вземането на отпечатък, при издаване на лична карта е коренно различно от това да ти вземат отпечатъци заради престъпление. Когато си изкарваш нова ЛК просто си слагаш палеца или и двата палеца и това е... а при вземането на отпечатъци при престъпление ти мажат мастило върху всеки пръст и го налагат върху лист и така пръст по пръст и на двете ръце, след което ти ги мажат и двете с мастило и ги налагаш върху листа. След което го сканират в системата и те регистрират. Което е гадното, защото едва ли не като криминално проявен.

Номер2

Полицаите сами си го набиха това като ни казаха да ги вземем и да ги занесем вътре. Ами ей така.. как... отидохме до районното с колата и отново я тършуваха цялата, не намериха и казаха хайде сега момчета вземете ги и ги носете вътре, дори и те пипаха всичко. И те взеха по нещо и носиха вътре. Но това беше, след разпита казаха, че ще извикат момчето, но какво е станало не съм питал, а и не ме интересува. Мисля, че ако имаше нещо щяха да се обадят или да ни извикат пак. Но засега вече 4 месеца нищо. Дано да е така. Като ги знам какви са и как искат да се играе по тяхната си гайда.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: f6e8430953
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

4.   Какво се правиш на ни чул, ни видял. Много нескопосано си кроиш историята. Прилича на онзи, който се оплаквал, че някой се е изр.л в гащите му, той е невинен!? Как пък толкова съвпадения ще се получат. С чужда кола, пък на ресторант, пък случайни бухалки под седалките, другите мутрички, а нашият паднал от небето!? Сега като те опандизят, ще си спомниш всичко.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 87fdabc7ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Щом са ти взели отпечатъци, значи са ти направили полицейска регистрация. Сигурно са те и снимали.
Последствията са, че при всяко местопрестъпление от което са иззети отпечатъци, те ще се сравняват с всички отпечатъци от полицеската база данни, в която вече фигурират и твоите. Номер 1 е донякъде прав, само че за паспортите се дават два отпечатъка, а не десет и освен това по-закон би трябвало да не се съхраняват никъде другаде, но това не вярвам да се спазва реално. Другото последствие е че ако някой друг път си имаш работа с полицията, дори и да нямат никакви факти срещу теб, винаги могат да изтъкнат това, че имаш регистрация, т. е по-презумпция си съмнителен тип. Това непрекъснато го правят по медиите за да очернят някого или по-скоро за да оправдаят действията си в дадена ситуация, които са в сивата зона. Най-добре се консултирай с адвокат какъв е закона. След като не си осъден за нищо може да имаш право да обжалваш тази регистрация и да поискваш премахването и, макар че на полицията не може да се има вяра сама да унищожи информация, която вече е събрала, независимо какъв е закона. Това което си спомням е, че когато арестуваха бившия министър на МВР Цветанов по скандала с подслушванията, той отказа да му направят регистрация. Това никой не го казва на обществеността, но може и да нямат право да ти вземат отпечатъци ако ти не си съгласен.

 
  ...


...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: c3cf286716
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Като не си знае правата човек - така е. Моментално след вкарването ти в РПУ-то имаш право на адвокат, ако не можеш да си позволиш, те са задължени да ти предоставят служебен защитник. Пишеш ли каквито и да е било обяснения, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да са в присъствието на адвокат. Нямат право да те разпитват на 4 очи БЕЗ адвокат, пък камо ли да ти замахват. Имат право да те задържат до 24 часа и до 72 часа с прокурорска заповед. Общо взето това е. И не ходи на каквито и да е било справки БЕЗ адвокат. Ако си с адвокат това винаги е от твоя полза, защото те малко или много разбират, че си знаеш правата и няма да има как да те подведат и закопаят.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 6f8e2f3427
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Aвторе н 2 съм, че не сa ви извикaли още, нищо не знaчи. Имaт покaзaниятa ви, но по- вaжното е, че имaт отпечaтъците ви върху УЛИКИ! Товa си е стaр трик нa мързеливи полицaи, които по нaй- бързият нaчин посочвaт някой си виновен.
Може дa ви дойдaт нaпрaво призовки зa дело. Aз все пaк повтaрям- говори с aдвокaт, поне дa провери кaто свидетел или зaподозрян те водят. Зa твое добро си е, пък ти кaкто решиш.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 6f8e2f3427
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   A , и дa добaвя , че те също вземaли по нещо е нормaлно , вaжни сa вaшите отпечaтъци , не техните.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 44346a4237
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Автора

Добре, примерно съм регистриран като съмнителен в тяхната база данни. Ако отида и се оплача в прокуратурата и ги питам как на свидетел се вземат отпечатъци? Какво ще последва? Дори и да има извършено престъпление и да е извършено от дадено лице прокурор трябва да позволи снемането на отпечатъци. Ами ако се окаже, че просто са ми ги взели, за да ме стреснат? И ги няма в базата данни и ако отида и се оплача може да ме подведат под отговорност за клевета... Но наистина ми взеха.

И ПАК КАЗВАМ. ОТПЕЧАТЪЦИ ВЗЕХА САМО НА МЕН! На другите не. Но дори и реално да са извършвани разни боища трябва прокурорска заповед, за снемане на отпечатъци.

Номер4

Ти нормален ли си бе? Ако наистина съм виновен и си знам вината кого ще заблуждавам с тази статия тук анонимно. Не пиши глупост и недей да обвиняваш хората, защото ти си никой!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 0cb9cf4fff
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Отново съм 2. Не знaм зaщо мислиш, че сaмо с прокуроскa зaповед могaт дa ти бъдaт снети отпечaтъци.
Виж сегa, не се вкaрвaй в тaкивa филми дa ходиш по прокурори и подобни. Съвсем културно отиди при aдвокaт, обясни ситуaциятa и некa провери той зaподозрян или свидетел те водят. Съмнителен :))) нямa кaк дa те впишaт.
След кaто aдвокaтът знaе товa, ще знaете и кaкви действия дa се предприемaт. Че aко ти дойде внезaпно призовкa, ще имaш в нaй- добрият случaй около 15 дни дa се подготвиш.
Въпросът ти е " имaм ли повод зa притеснение "- отговорът - провери, зa дa си сигурен, възможно е и дa имaш тaкъв повод. Ние обaче не знaем дaли не сa ви нaкaрaли умишлено дa пренесете вещите, зa дa имa вaши отпечaтъци по тях. По принцип е нaрушение от тяхнa стрaнa, a и стaр трик кaкто вече кaзaх.

 
  ...

...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 44346a4237
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Автора

Номер 12

Именно. Нарушение е. Така каза и един от пичовете, които бяхме. Те сами си го набиха с това, че ни накараха да ги внесем вътре. А и плюс това с тези бухалки може и да не е извършвано престъпление. Аз познавам толкова хора, които си носят ножове, боксове, палки, бухалки, пистолети и какви ли не оръжия за самозащита в колата.

Но да видим... вече 4 месеца нищо. Дано всичко да е наред.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker