Моля помогнете със съвет как да постъпя - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121169)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Моля помогнете със съвет как да постъпя
преди: 9 години, 3 месеца, прочетена 1368 пъти
Здравейте. Сама жена съм. Търся съвет за един проблем който ми е вече половин година на главата и не зная как да го реша. Работата е там, че преди 6 месеца наех едни майстори да ми направят основен ремонт. За целта си наех квартира. Но тези майстори почти не работят, а само обещават че ще е готово и така вече половин година. Всеки месец се заканват че другия ще е готово, а после не идват да работят и ето че скоро ще изтече и този месец а те още не са свършили. Близките ми ме съветват да ги изгоня и да викна други. Да обаче, аз съм платила на тези вече и все се надявам да си довършат, а викна ли други ще трябва да платя двойно. А ако и те не са читави, още повече ще се забатача. Проблема е и че с тези наеми съм вече доста навътре с парите и не се знае до кога ще е така.
Не знам как да постъпя. Реално се бавят вече 4 месеца. Имат още много работа. Апартамента е необитаем. Не съм работила никога преди с майстори, не знам кога и как им се плаща и им плащам като ми искат пари. Знам че имам и аз вина, но не знам каква е точно и как да се справя. За това ще съм много благодарна на съвети от опитни.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 3 месеца
hash: c4e7105c24
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Имаш ли подписан договор с тях с вписана сума и какво трябва да ремонтират? Ако не, могат да те разиграват колкото искат, след като вече са си взели парите, а ти нямаш доказателство, че си ги дала. Другият вариант е да намериш някой бабаит, който да ги сплаши. Да видят, че не си сама жена и има мъж до теб, когото ще е по-трудно да баламосват.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: b2fa7b5bad
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   А договори, някакви документи с въпросните майстори имаш ли?
Всъщност ако нямаш договори нищо не можеш да им направиш, дори не можеш да ги осъдиш.
Това дали си сама жена, или сам мъж, или сте много народ е без значение. Изискването за подписване на договори преди да заплатиш е част от финансовото образование на всеки човек.

Ти си дала едни пари, но единственото което може да докаже че си ги дала и за какво си ги дала, за колко време си се разбрала е писменият договор между теб и майсторите. Дори само подписана разписка, че си дала пари не върши работа, защото тя не ограничава майсторите във времето или за дадена извършена дейност.

Важно е да знаеш как се избира майстор:
1 По думите на вече ползвали го доволни клиенти
2 При такава голяма поръчка "цялостен ремонт", нека поне 4-5 "фирмички" с майстори - дори да нямат законна фирма по Търговския закон, ти напишат писмена оферта с имената си и т.н.
3
При наемане на майстори правилата са
1 подпишете договор, дори само на бял лист описани имената и данните ЕГН идр неговите и вашите, дейностите по споразумението, времето за извършване и парите за които сте се разбрали с подписите на двамата. Добре за теб е в договора да има клауза неустойка, че ако не свършат на време или има проблем в качеството майсторите дължат неустойка. Ако ти е трудно, отиди при адвокат да ти напише договора, като не му споменавай за действията по обеста и сумите които смяташ да заплатиш, нека там остави ........, ще ти вземе 20-40лв, а този договор едва ли не ти застрахова хиляди левове вложения.
2 добре е да опишете всяко едно от действията и цената му.
3 Никога не плащай повече от 60% капаро, другите 40% след, като видиш свършената /готовата/ дейност. За това действие е добре да си напишете разписка, пак с подписи на двамата.
4 Добре е да видиш лично и прибереш за себе си всички фактури за закупен материал, например за всяко кранче, с това се осигурява личното ти спокойствие, че в обекта ти се влагат качествени материали и това ти осигурява гаранция от производителя или продавача на кранчета например.
5 Редовно проверявай до къде са стигнали майсторите и говори, че държиш обекта да се завърши в уречения срок.
6 Никога не падай до разговор със споделяне с майстор, ти с него имаш само работни отношения, той не трябва да знае дали ти си сама и незащитена жена. Щом имаш парите да си платиш ремонта, нека той си има уважението към теб, нека е наясно, че при един ден закъснение с работата ще му ще си поеме неустойката от договора, и ти няма да му заплатиш остатъка от 40% изцяло.
7 Добре е също майсторите да ти напишат и някаква гаранция при завършване на обекта- преди да платиш 40-те %.


Без значение дали си сама стъпи здраво на земята и си защитавай правата.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: e45d83ee60
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Благодаря за съветите. Нямам договор, те не знам дали имат и фирма. Баща ми е приятел с единия и уж сме така по приятелска линия и за това им имах доверие в началото. После се оказа, че с това уж приятелство и че уж сме си близки ме манипулират и си намират оправдания за несвършената работа. Скоро сме се разбрали да приключат, нали това е за 10ти път вече. Казах им че това им е последния срок и после чао. Ако не свършат няма да им платя. Предполагам че ще оплескат нещо в бързината. Гаранция само на устни уговорки ще дадат. И после толко ще оправят проблема, колкото и завършиха ремонта в срок.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker