Капитализъм vs. Комунизъм - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121444)
 Любов и изневяра (29769)
 Секс и интимност (14394)
 Тинейджърски (21910)
 Семейство (6484)
 Здраве (9614)
 Спорт и красота (4710)
 На работното място (3191)
 Образование (7315)
 В чужбина (1658)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1739)
 Други (18590)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Капитализъм vs. Комунизъм
преди: 9 години, 4 месеца, прочетена 3214 пъти
Първо, искам да благодаря на всички, които се интересуват темата.
Второ, искам да разясня, че темата не е за времето в България преди 1989 г. vs. Прехода, а за двете системи ПО ПРИНЦИП и каква е тяхната идея, философия, начин на функциониране, какви са разликите и защо едната система за съжеление не успява да функционира на практика. Надявам се на смислена дискусия ПО СЪЩЕСТВО..
Не обсъждаме тук и демокрация vs. тоталитарен режим - това е съвсем друга тема.
Не претендирам за изчерпателност и това не е научно съчинение.
Благодаря.

ИСТОРИЯ И ОПРЕДЕЛЕНИЕ
Имената на двете системи всъщност казват основното.
КАПИТАЛизъм - Основни характеристики на капитализма са натрупването на капитали, конкуренцията и пазара на труда. На преден план е частната собственост и инициатива.
КОМУнизъм - Комунизъм (от латински: commu?nis, „общ“, „обществен“) е социално и политическо движение, поставящо си за цел създаването на безкласово общество, основано на общата собственост на средствата за производство, свободен достъп до предметите за потребление и премахване на наемния труд. В чистата му форма НЯМА каквато и да е частна собственост

При това капитализмът е по-старата система, възникнала по естествен начин в следствие на желанието на хората да разменят стоки, а после стоки срещу пари.

ЧОВЕКЪТ КАПИТАЛИСТ И ПРОБЛЕМИТЕ

Двете системи изхождат от съвсем различно разбиране за човека и неговото поведение, мотиви и същност.
При капитализма се изхожда от това, че всички хора се държат РАЦИОНАЛНО и се стремят да задоволят потребностите си максимално като купувачи и да максимизират печалбата си като продавачи (производители). В резултат на това всички произвеждат ефективно.
При капитализма се смята, че човешките потребности са НЕОГРАНИЧЕНИ по определение, че човекът непрекъснато се мотивира от стремежа си да постигна повече, да създава повече блага и да консумира повече. Човекът е Homo economicus - рационален и движен от собствените си интереси с НЕОГРАНИЧЕНИ потребности.

ПРОБЛЕМЪТ е, че възникват нежелани явления като „Свински цикъл“ - когато има търсене на свинско месо - цените растат - хората правят свинарници и гледат прасета, предлагането расте - цените падат при същото търсене - имаме свръхпроизводство и предлагане - цените се сриват и ...всички фалирват, хората остават без работа...свинското месо става дефицитно - цените се увеличават и целият цикъл се повтаря до без край.
Това е известен пример, но говоря тук по принцип - не само за свинско месо.

Това води до големи социални проблеми, глад дори и за комунистите е нерационално и нечовешко.

Комунистите изхождат от това, че човешките потребности са ОГРАЧНИЧЕНИ И ПЛАНИРУЕМИ. Комуната (общността) може да изземе от лошия капиталист средствата за производство (капитал) и винаги може да произвежда точно толкова свинско месо, колкото е необходимо. Няма да има вече „перверзии“ като т.н. „свински цикъл“, благата ще бъдат разпределени в общността, никой няма да притежава частна собственост - общността (комуна) ще се грижи за потребностите на всеки (няма да има дефицити и свръхпроизводства) всеки ще има покрив над главата, храна и така нататък, а в петилетни планове ще може ръководството на кумуната да планира производството. Има освен това два вида хора - капиталисти (БОГАТИ И ЛОШИ) и пролетариат (работници, селяни, ДОБРИ). Капиталистите са мотивирани от своята алчност и жажда за пари. Работниците са техните жертви.
Комунизмът е идеология, която възниква чак в края на 19. век и се разпространява сред работниците (пролетариата) и с цел решаване на социалните проблеми и противоречия.
Според комунистите, единственият начин да се изгради комунистическо общество е да се преодолее властта и да се отнемат средствата за производство от капиталистите. Според марксистките партии, властта трябвало да се завземе като се „установи пролетариата като класа-хегемон“, която да осигури планомерното изграждане на комунизма. Затова и по определение за комунизма се изисква централизирана форма на управление на държавата - една партия например, която да имплементира идеите му.

ЗАЩО КОМУНИЗМЪТ НЕ ФУНКЦИНИРА НА ПРАКТИКА

Макар, че идеята е добра и хуманна (християнска дори), за съжаление комунизмът не може да функционира на практика.

Първият проблем е, че човешките потребности НЕ МОГАТ да бъдат планирани, дори често се създават от самото предлагане на стоките, а и се променят непрекъснато. Няма сила в света, формула, ВЛАСТ, която може да определи кой колко и какви потребности има, за да направи съответното производство така, че всички да са доволни. Винаги ще има хора, които ще са доволни с по-малко и такива, чиито потребости ще останат незадоволени. Всички живеят с основни блага, но ...искат повече...а кой да го създаде като няма предприемачество, конкуренция? защо да създаваш допълнително блага, когато знаеш, че нищо няма да остава за теб, а всичко принадлежи на общността?
Освен това ВСИЧКИ хора са различни.
Комунистите са изхождали от това, че щом са задоволени ОСНОВНИТЕ потребности на ВСИЧКИ ХОРА ЕДНАКВО от покрив, храна, елементарно здравеопазване, образование, дрехи и така нататък - това ще е достатачно и всички ще са щастливи и доволни, всички ще продължават да ходат на работа и да дават всичко от себе си за общността.
Проблемът е, че човекът НЕ ФУНКЦИОНИРА ТАКА. Общото имущество се възприема като ничие, общата работа - като никаква работа, а като всеки полужава същите блага, защото по определение всички имат еднакви потребности - защо да се работи (съвестно) изобщо? Нали всички получаваме еднакво според потребностите си?

Човекът се оказва Хомо економикус - рационален, но воден от собствените си интереси. Дори при комунизма човекът е хомо економикус - той иска да задоволи потребностите си с минимални усилия и тъй като е невъзможно да получи повече блага с повече работа, той ще минимизира своите усилия - така пак е по-задоволен - поне няма да работи толкова, защото благата (работната заплата) са всъщност обезщетението за нашата работа. Ако ВСИЧКИ по определение получават същите блага - НИКОЙ няма да има ЛИЧЕН интерес да работи.

Освен това комунистите, увлечени в идеологията разделят хората на добри (работници) и лоши (капиталисти), а хората никога не са добри или лоши - всеки носи и двете качества в себе си. Капиталистът не винаги е воден от своята алчност, а е мотивиран да постига цели и успехи, да се реализира - да устои на конкуренцията и предизвикателствата. Така в крайна сметка се произвеждат повече блага и по-ефективно - има и повече за работника и обществото като цяло, което може да го обложи с 70% данъци и го прави!
Това комунистите не го взимат в предвид, но ФАКТ - в западните развити икономики, в които е била отхвърлена идеята на комунистите днес има благоденствие и за работниците, високи заплати и задоволяване на много над основните потребности ЗА ВСИЧКИ, докато ВСЕКИ опит да се въведе някъде дори частично комунизъм завършва до този момент (2015 г.) с пълен крах най-вече заради липса на ЛИЧНА МОТИВАЦИЯ на актьорите да са рационални.

Има и други проблеми, но основният втори проблем е, че и заради книгата на Маркс „Капиталът“, комунистите изчисляват всички блага в килограми вместо в тяхната стойност. Това може би е правилно при ресурсите като желязо или кг. произведено жито, но се пренебрегва идеята за добавената стойност.
Например - в света на комунистите взимаш 2 кг. части и правиш от тях компютър - имаш 2 кг. от продукта компютър и нищо не се е променило в сметката! Ако пък инсталираш операционна система, която е 0 кг. - това изобщо не се отчита като продукция!!!
Така обаче липсва интерес у директорите на производствени предприятия да преработват продукцията, нямат интерес към високи технологии, защото те не се измерват на килограм...отричат идеята, че 1 компютър може да бъде 1000 ПЪТИ по-стойностен от вложените части и разход за труд....

ДОБАВЕНАТА СТОЙНОСТ за комунистите не съществува, има килограми - каквото пипнеш - това е!
Не можеш да вземеш 1 кг. от един ресурс и да произведеш многократно по-висока стойност от него!
Практически не могат да съществуват секторите с най-голяма добавена стойност и 0 кг. продукция - услуги, финансов сектор, НАУКА, високи технологии - произвеждат се с години едни и същи неща, няма нови открития и подобрения, но килограмите растат - има свръхпроизводство на едни продукти и огромни дефицити на други, защото са с висока стойност, но тежат малко и не влизат в плана. Не се мислят нови медикаменти, трудът на хората на изкуството и всичко, което не е материално няма стойност, комуната се разпръсква, защото индивидите в нея са недоволни.


Моля за дискусия по същество! Много неща не съм засегнала.
Имайте предвид, че и двете системи не съществуват в чист вид

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 4 месеца
hash: ed87364795
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

2.   Каква дискусия? Аз не виждам директно поставен въпрос, иначе съм за капитализма. Просто някак трудно е да оценяваме политическите учения на базата само на един показател (икономиката). А за по-нататъчно разяснение защо съм против комунизма, пиши в коментарите и като имам повече време ще обясня надълго и нашироко.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: af72645647
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Права си донякъде, но имаш много пропуски и предубеждения в мисленето си. Някой предварително те е убедил, че комунизма е бил лош, а ти не осъзнаваш че всяко нещо има добро и лошо, ин и ян. При управленията обаче народът в даден момент вижда доброто, в друг момент вижда лошото, а реална преценка може да направи само историята, и то поне 20 год след края на разглежданото управление.
Първо човек не е само Хомо економикус, а има и его, което през комунизма е използвано за да има стараещи се за медал или похвала работници. Съответно всяка изминала петилетка е констатирала, че е произвела повече стока от предходната, значи са работили хората и то здраво и са увеличавали постигнатото ежегодно /говорим за простолюдието/. Отделно е имало и йерархия по образование и знания, директора на завода не е бил равен на чистача, нито по образование, нито по заплата, нито по получени блага и предимства. тоест който е искал да постига много е можел да учи, да се старае и да стане директор на нещо си.
Второ няма как с неработливи работници една система да просъществува дори 5 години, а камо ли повече от 50г. и да остави наследство след себе си. Честно ако си кажем комунизма в България е наследил от царско време държава с броени на пръсти километри асфалт и жп линии, с нито един построен язовир, без нито едно водоснабдено жилище, без канализация, без електрификация, повечето градове без градски транспорт, за между градски да не говорим. Държава с 2000 малки фабрики с големината на цех. Повечето население в селата, като са работили с рало и волски впряг. За сравнение 50г по рано французите са имали кулата на Айфел.
В резултат от изпълнението на първите две петилетки България се превръща в промишлено-аграрна страна с развита индустрия и механизирано селско стопанство. Съотношението между промишленост и земеделие се изменя на 68:32 през 1957г. Само за първите 10г.
. Може би сама си свидетел на това което остави като построена държава комунизма, макар днешният капитализъм да не го поддържа, а да го приватизира или остави да се разруши. И бе донякъде прав Тодор Живков с думите си: "Това, което построих за 45 год. вие за същото време не може да го боядисате". Е 25 години след него говорим за пребоядисване на панелките строени по негово време, все още не сме успели да ги боядисаме, поне тях, за другото не можем и да мечтаем да пребоядисаме.

Дали западните икономики днес са развити благодарение на капитализма е спорна тема, защото на всеки човек чел малко история е ясно че в момента на света няма развита икономика, която е нямала колонии. Отделно пък България, като държава е била един вид колония на османската империя през същото онова колониално време. но това е друга тема.


"комунистите изчисляват всички блага в килограми вместо в тяхната стойност. "
Това пък от къде го измисли, няма такова нещо, точно комунистите са внесли, изобретили и направили много техника и технологии в България. Без комунизма българите щяхме да видим български автомобил, авт. пералня, компютър, колело, ВЕЦ, АЕЦ, ТЕЦ и др през крив макарон, макар че в България се раждат доста интелигентни инженери, учени и др. Провери сама великите български изобретатели са направили изобретенията си в полза на друга държава, точно защото времената са били капиталистически по царско време, хора като Асен Йорданов само на 25год възраст заминават за щатите и правят самолети в тяхна полза. Не ти ли напомня за сегашният български капитализъм със многото изгубени интелигентни младежи? родени и отгледани на тази земя и отпратени да работят за чужди нации в името на капитализма и българският капиталист, който не може да ги привлече, поради алчност, не иска да им даде картбланш за работа и достойни заплати. Защо образованите и интелигентни младежи не правят блага за България днес, а бягат в чужбина, нали и България, и "чужбина" им предлагат охолният живот на капитализма? Защо избират чужбина? Защо добавената стойност на труда им отива в полза на чужда държава?
Май разликата между България и чужбина не е в капитализма, а в капиталиста? !? !
Малко доказателства за развитие през комунизма:
1 Енергетика
До средата на 20-и век бяхме последни в Европа по енергийни мощности. От 1945 до 1990 г. те нараснаха 120 пъти! Стигнахме Белгия и Австрия. Изпреварихме Дания, Португалия и Гърция. Изравнихме се с Европейския съюз.
2 МЕТАЛУРГИЯТА
До 1950 г. България няма металургия. Към 1989 г. вече произвеждахме 3 милиона и 300 хиляди т стомана и бяхме 27-ата металургична страна в Света.
Нови технологии и продукти разработваха институтите по черна и цветна металургия, катедри във ВХТИ и ВМЕИ, Институтът по металознание към БАН, институтите по леене, по металокерамика и прахова металургия.
– Корабна ламарина. От 1970 година българското корабостроене работеше изцяло с местни метали. – Бронестомани. От 1972 г. металургията ни осигуряваше нуждите на танкостроенето с наши стомани. – Студеноогънати олекотени профили. – Валцовани стомани за транспорта и мините. – Студеновалцована ламарина, в т. ч. с метални и пластмасови покрития. – Щранговани профили за кари и асансьори. – Радиални профили и тръби вкл. за цеви на стрелково оръжие и стволове на оръдия. – Центробежно ляти тръби, вкл. неръждаеми, по технология и оборудване на инж. Емил Петков.
– Леенето с газово противоналягане по метода “Акад. Балевски – проф. Димов” е едно от забележителните открития в световното металолеене през изтеклия 20 век!
3 Корабостроенето

от Освобождението до 1945 г. е произвело 86 плавателни съда с обща товароподемност 15 500 тона. Най-големият кораб е бил с товароподемност 800 тона. От 1945 до 1990 г. са произведени 1450 плавателни съда с обща товароподемност 5 милиона тона.
Корабостроителният завод във Варна, проектиран и построен от наши специалисти, е един от най-съвременните в Европа. Цикълът до готов кораб може да бъде 3-4 месеца! С помощта на ООН (ПРООН) във Варна бе построена хидродинамична лаборатория, даваща възможност да се изпитват корабни модели и корабни винтове за сложни комбинирани ситуации. Научно-изследователският и проекто-конструкторският институт по корабостроене във Варна първи в социалистическите страни въведе автоматизирано проектиране на кораби с електронно-изчислителна техника.
Корабостроенето бе създадено от блестящи специалисти. Ветераните инж. Саул Кючуков и инж. Стайко Стайков обучиха хиляди корабостроители. Инж. Петко Даракчиев и проф. Валериан Минков проектираха доковите камери при сложна геология. Инж. Матров и инж. Мураданларска са автори на сложните производствени технологии.
Отрасълът бе ръководен от талантливи стопански дейци: инж. Георги Георгиев, Панчо Петков, инж. Дочо Дочев, инж. Тодор Ганчев, инж. Иван Лазаров, инж. Слави Георгиев, инж. Злати Златев, инж. Богданов, Тремол Иванов и много други.

След 1990 г. се постигна невероятното – корабостроителната индустрия бе доведена до фалит! Перлата на европейското корабостроене – ККЗ, Варна бе продаден за 1 щ. д.!

Не няма да ми стигне вечерта да ти изброявам развитието на държавата за 45г, ако се интересуваш инфо има в нета.


Сега моля, ти ми изброй какво разви капитализма в България за 25 години? Аз не виждам да е развил нещо, камо ли пък качествено, ако не броим за развитие банковите сметки на няколко десетки капиталисти и нищо друго и да не забравяме обедняването на обикновения народ, включващо "50% от народа живее под прага за бедност". На лице е унищожението на всичко това което сме наследили от комунизма като индустрия, като икономика въобще.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 9153b48a13
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   " Надявам се на смислена дискусия ПО СЪЩЕСТВО.. " - защо е нужно губене на време? Това е присъщо само на комунизма, който според автора-умира. Така с празни дискусии ли ще изградим "капитализма", за който сега жадуваме? Разликите и приликите между двете системи всеки ги е учил в училище, какво ново може да се измисли, да се открие наново топлата вода ли? Чудя се, с каква цел авторката го прави, да попълни знанията си, или да демонстрира такива. Ако това загубено време, се реализира в труд, капитала който ще се получи, ще оправдае целта. Иначе, напразното пилеене на време, показва, че още живеем в комунизма и ще продължим да си правим дискусии - защо на запад живеят по добре. Живеят, защото не си губят времето да откриват топлата вода, те просто я ползват и от това печелят. На добър час, в пилеенето на време.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 06be7bc339
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Няма никаква дискусия. Китайският модел му е майката - комунистически капитализъм. Който успее да завърти бизнес там, може и мултимилионер да стане. Бизнесът не е ограничен в никакъв случай. Външните инвестиции са огромни. Собственото производство е огромно - имат 28 стандарта за к-во. Работната ръка е евтина, защото се ползват необразовани кадри от една страна, а от друга количествено са много. За образованите хора има високоплатени работни места, които са гарантирани, както и статутът им в компартията, естествено. Комунистическият модел там е изграден на 100%. Има за всички, но който, каквото си заслужи и за каквото е учил.
А не като тук - в България - полуобразовани и не чак до там такива елементи да се спускат с един голям парашут "свише", да се опитват да управляват, а дали могат или не могат, това си е отделен въпрос, да крадат със зад*иците си (в Китай това се наказва със смърт), същите да назначават на шуранайката баджанака на брата на сестра му, който незнайно как от тракторист става да речем политическа фигура доста на високо. Съдебната система да е с два ампутирани крака и тия изедници пак да реват, че са им малки заплатите, бандити да се разхождат свободно и да се смятат за недосегаеми, както във властта, така и извън нея, защото си плащат лептата на правилното място, лекарската мафия да е пуснала пипалата си дори и в най-малкия селски медицински пункт, а и не на последно място нашите управници да са си свалили гащите, да са се намазали с вазелинче и да са им лъснали зад*иците пред американците.
Нищо против последните, но те са просто една куха, проядена, ментално закърняла, изкуствена и много, ама много природно проста нация, която освен за собствена облага не прави нищо за никоя друга държава, а само хвърля прах в очите на света, че, видиш ли, те били световните миротворци, най-чистите и неопетнените, помагат на всички и т. н. bulshit. Да, ама не. Зад всяка тяхна "помощ" се крие икономически или политически интерес. Примерите, ако тръгна да ги изброявам, няма да ми стигнат 10 страници. Който се интересува - справка - интернет.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 9153b48a13
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   "Капиталистът не винаги е воден от своята алчност, а е мотивиран да постига цели и успехи, да се реализира - да устои на конкуренцията и предизвикателствата. "!? Въпрси: -№1-Не от алчност, а от загриженост за бедните колонии ли, капиталистите експлоатираха хората като роби? №2-Щяха ли да бъдат на това днешно ниво на развитие западните страни, ако не бяха колонизирали 80% от благата на земята и на труда на бедните? №3-На микрониво, кое семейство е по осигурено, това което набляга на капитала, или онова което планува и следва целите си. Има много семейства, които неразумно пропиляват капитал и фалират, но има и такива, които с добро планиране(макар и по бедно и без рисковани кредити), живеят по спокойно и сигурно. Кое семейство, ще е по защитено при кризи? №4 - Нашите червени олигарси, капиталисти ли са, или кожодери? №5 - Има ли почва у нас за истински капитализъм, или ще продължим да гледаме изроден комунизъм?

 
  ...


...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: e7005ceac3
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   При капитализма умират по - малко хора, иначе е същото.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: f586d4938a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Здравейте, благодаря за всички коментари.

Относно темата на дискусията - тя е в самото заглавие Комунизъм vs. Капитализъм т. е. съпоставяне на двете системи.

до 3 „Дали западните икономики днес са развити благодарение на капитализма е спорна тема, защото на всеки човек чел малко история е ясно че в момента на света няма развита икономика, която е нямала колонии. “

Какво ще кажеш за най-развитата страна в света - САЩ?
Те са нямали колонии.
Страни като Германия, Япония и дори Китай (следващите след САЩ по развитие) също кажи-речи са нямали колонии, а и да са имали - те не са се оказали много на печалба.
Италия нима е имала колонии или Швеция, Финландия, Швейцария, Дания - все страни с много добър стандарт на живота.
Кои са били най-големите колонизатори - Франция, Холандия, АНГЛИЯ, Испания.
От края на 19 век тези държави губят на значение и дори една Япония, която през 18 век е гладувала буквално, ги изпреварва.
Всички страни от Южна Америка да не би да са били колониални сили?
Едва ли има човек, който може да изчисли положителните и отрицателните страни, но в 21 век вече колониите са практически само разход. Защо последните островечета не искат да се отделят от Франция? Франция с удоволствие би се разделила с тях.


Нека не забравяме, че след ВСВ ВСИЧКИ държави в Европа са били РАЗГРОМЕНИ и стартират от нулата - купчина руини. С колонии или без, след ВСВ тръгваме от нулата - едната половина тръгва да гради комунизъм, другата капитализъм.

Идеята за колониализма е интересна, но не това е темата ми. Ако разполагаш с интересни материали за това, направи тема, ще ми е много интересно да прочета.

Авторката

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: f586d4938a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   До 5 - Ще поживеем и ще видим, но не вярвам, че Китайският модел е правилен. Там хората работят за под 50 долара месечно, няма пенсионна система, няма социална система - милиардерите пък не знаят какво да ги правят и като станат прекалено властни им изфабрикуват някаква смъртна присъда.
За мен китайският модел не е модел, а някаква времянка - тепърва ще видим какво ще стане. Заплашват ги и демографски проблеми, а нямат пенсионна система и кой ще храни старите? И още - традиционно мъжът храни родителите си, но когато имаш право само на едно дете и то е момиче - кой ще те храни? С две думи Китай ще ТРЯБВА да въведе пенсионна система, социална система т.е. данъци - ще поскъпне работната ръка, стоките....и ще тръгнат надолу - ще има безработица....въпрос на време е да се завърти този сценарии и да се разпадне системата. Никога никоя диктатура не е успяла да се задържи дълго.

Авторката.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 0ee3b1c589
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   НЕ съм чел нито статията нито коментарите, но бих казал, че и в двата начина на управление си има плюсове и минуси :).

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: f586d4938a
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   До 3 - коментарът Ти е много дълъг.
Първо - още в началото казах, че темата НЕ Е България преди и след 89-та година.
Затова и няма да коментирам НРБ vs. България, защото то е като да сравняваш причина и следствие - като да убеждаваш болна от рак жена, че е по-добре без гърдите си и да ? обещаеш нови гърди. Няма начин - тя винаги ще тъгува по раковите си гърди нека са били ракови, но са си били гърди.
Преходът е СЛЕДСТВИЕ от комунизма, не е негов антипод.

Ще се спра на твоето сравнение България ПРЕДИ 44та и НРБ.
Първо - действително има технически прогрес и в комунистическите страни, но никога няма да знаем къде щяхме да сме без комунизъм.
ФАКТ обаче е, че държавите без комунизъм, вклиючително тези без колонии :) са днес богати, а ние сме на другия край.
В началото дори и двете философии правят сходни грешки. Създават се огромни предприятия, за да се реализират икономии от мащаба, но на Запад сравнително скоро се разбира, че това се случва само до определен обем, докато на Изток се продължава в същия стил на огромните предприятия, дори на специализирането на цели икономики в производството на само едни продукти.
Колкото и да е лош един капиталист, той непрекъснато от собствен интрес следи как се развиват нещата и прави промени. Конкуренцията на пазара е такава, че оцеляват най-ефективните и в крайна сметка обществото винаги успява да произвежда повече и по-качествено на по-ниски разходи от преди.
През комунизма се приема, че можеш с план да определиш колко и кога ще се произвежда, но като няма лична инициатива (предприемачество), защо хората изобщо да се стремят към подобрения.
И тогава е имало и винаги ще има хора, които се мотивират от самата работа и са творили и направили чудесни неща, но като цяло системата явно не успява да се справи с предизвикателствата и в крайна сметка се самосрива

За съжаление не си прав, че е било добре да се изземе имуществото на предприемачите, за да се създаде нещо по-добро - видяхме какво се случи с по-доброто и то не се случи само у нас, а навсякъде с подобна форма на управление. Ти изброяваш какво се е направило, но никога няма да знаем къде щяхме да сме без комунизъм
Факт е, че в страните без опити за комунизъм днес имаме по-богато общество като цяло, а големите компании са публични, банките са публични т. е. всичко голямо принадлежи на обществото, не на отделния капиталист.
Макар, че фирми като Бош, Сименс, Тошиба, Тюсен Круп и тем подобни все още носят имената на основателите си, то те отдавна не принадлежат на техните наследници - Бош дори е фирма, която принадлежи на... себе си.
Фирмата е завещана на фондация. Нейният основател е определил какво ще се прави с нея - всичко се реинвестира, увеличават се работните заплати и тем подобни. На практика капиталистическите страни постигнаха обещаното от комунизма - капиталът принадлежи на обществото!
Във ВСЯКА фирма в страна без опити за комунизъм стандартът на живот за работниците е бил по-висок от у нас дори през 1989 г.

Пишеш, че проблемът е в капиталистите у нас - т.е те са лошите хора. Да, прав си за отделни личности, може би, но като цяло българите не сме по-различен вид хора, за да сме по-различни от другите народи.
Отиди и застани на входа на централната сграда на СУ - отпред са огромните паметници на двама БЪЛГАРСКИ капиталисти.
Традиция е същност у нас богатите хора да даряват огромни суми за църкви, благотворителност и болници.
Всички ние по време на наводненията пращахме СМС-и като луди, но големите суми ги дават хора с многото пари - 300 000 лв. е най-голямото дарение от ЕДНА ЛИЧНОСТ. Българските капиталисти са създавали училища, университети, докарвали са световни архитекти, инженери в страната и днес като хванеш влака се движиш по техните линии.

Ако с нещо се различават нашите капиталисти от колегите си на Запад, това е в техния мащаб. Нашите хора са меко казано дребни риби - бедни капиталисти, така както са бедни и работниците у нас.
Ние се възмущаваме от някои и друг Мерцедес - на Запад хората си мерят частните самолети по летищата и строят сувалки за частни туристически посещения в космоса. Е и? Лошо ли им е на работещите за тях.
Истината е, че като има много, има за всички.
Когато има малко - няма за никой, а за нямащите има най-малко.

Писах горе - човешките потребности са без граници, защо капиталистът да е по-различен?

ТОВА ВИНАГИ Е БИЛО ТАКА

СТРАННО СА РАЗПРЕДЕЛЕНИ БЛАГАТА НА ЖИВОТА МЕЖДУ ХОРАТА - НА ПРОСЯКА НИЩО, НА БЕДНИЯ МАЛКО, НА БОГАТИЯ МНОГО, А ДОСТАТАЧНО НИКОМУ.

ХАН КРУМ


Това е перпето-мобилето на икономиката - стремежът към повече и по-добро.
Какво променяме, когато го отричаме?


Авторката

 
  ...

...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 7467a50c05
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   До 4 - "Чудя се, с каква цел авторката го прави, да попълни знанията си, или да демонстрира такива. "
Едва ли има нужда от голямо чудене - една част от истината си я познал - да демонстрира знания. Няма как да иска да ги попълни, защото от всичките ? мнения и теми лъха на самочувствие на изказващ се от последна инстанция и на пръскащ знания човек, а не такъв който иска да получи такива - независимо, че декларира желание за дискусия, такава няма, защото не приема доводите на събеседника. Като партиен секретар - да си поговорим, но няма значение какво ще кажеш ти, слушай ме АЗ какво ти приказвам. Това е и друга причина авторката да го прави - пропаганда! Най-вероятно - платена. Това става и в други сайтове, особено в такива с подходяща тематика - има по един/ а на места и по няколко/ платен/и трол/ове, които бълват едно и също, без да изслушват и да се съобразяват с беседващите. Така е било и при Хитлер, така беше и при социализма - само че сега се използват и модерните начини/интернет/ за влияние върху колкото може повече хора - все някой ще повярва и захапе. Въдицата...

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: af72645647
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   до №8
До 1946г филипинските острови са колония на САЩ. САЩ признават независимостта на Филипините през 1946 година, но това останало само на хартия. Архипелагът продължавал да бъде под икономическата зависимост на САЩ.
Днес Американска Самоа, Американски Вирджински острови, Гуам, Малки далечни острови, Пуерто Рико, Северни Мариански острови и др. са колонии на САЩ, но не ги наричат колонии а зависими.
Преди да твърдиш нещо осведоми се дали си права!!!
Спри да говориш наизуст измислици, които са само в твоята глава.
Не мисля да ти изкарвам икономическата полза на колонизаторите в цифри, колко била малка или голяма. За теб може да е малка, но за колонизираните държави си е крах.
Чукни в чичо гугъл всички държави, които си изброила и ще видиш, че са имали колонии Дори Италия е имала Африкански колонии, Либия например.
На въпрос защо днешните колонии не искали да се отделят е все едно през 1600г да питаш, защо България не е иска да се отделя от османската империя!? !? !

Отделяш ползата от колониите за развитието на капитализма на развитите държави от темата си, но колкото и да се лъжеш това е причината те да са развити.
От друга страна Западна Германия и др след ВСВ са получили 13 Милиарда долара, чети плана Маршал. За онези години 13 милиарда са били колосална сума.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: af72645647
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   №9 Много ти е стара и грешна информацията за Китай, днес минималната заплата е около 300 долара, а средната над 700 долара, в най-добре платени отрасли – финанси, IT услуги, научни и технически услуги заплатите са над 1300 долара месечно.
Говори с някой китаец за пенсионната им система, вярно различна е от познатата ти, но си имат пенсии. Мъжете при навършени 60г и при жените при навършени 50-55г според вида професия получават пенсия. Само частниците, които са работили земеделие на собствена земя не получават държавна пенсия, но пък с годините не са плащали пенсионни вноски и земята им си е тяхна, обикновено като не могат да я обработват и нямат мъжко чедо, я дават под наем, най-често на зет си.
Фактът че ти не разбираш нечия пенсионна система не значи че тя липсва.
За дълголетието на диктатурите може да погледнеш назад в историята. Всички империи и др са си вид диктатура. Османска империя оцеляла 700г и е вид диктатура. Римска империя също. Не ми казвай че в империите всички поданици са участвали доброволно със земите си.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: ca584fa53f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

16.   Не ми се чете направо. Само ще напиша реалността, пък който иска както си иска да си я преставя... 25 години България има отрицателен прираст на населението, всичко се приватизира и унищожава. На сегашен момент не виждаме никаква преспектива за развитие. Когато се изчерпи и последния ни ресурс, останал по комунистическо време, ще си ядем чорапите.
Авторке. Викаш нямало колонии, само дето ние сме колония на САЩ. А други държави като Белгия, Люксембурк, дори Естония като пограничен с Русия район се потдържат изкуствено. Да. с външен дълг над 300% от БВП. Престои ни колапс на пирамидата...

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: af72645647
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

17.   №12
Сравнявам в България.
Ровейки се в историята ни става ясно какво е построил капитализма в първите 60г след освобождението 1880-1944г и колко е повишил БВП на България за 60г.
Добре виждаме и знаем какво е построил комунизма за 45г, имаме данни какво е построил за първите 10г. Виждаме и какво построи капитализма за последните 25г. Наясно сме че и през следващите 20г капитализма няма да успее да построи дори половината на това което ни остави комунизма в наследство.

За България системата не се е само сринала, нито народът е направил нещо в тази посока. Живков сам подал оставка след натиск от русия и натиск от негови близки съратници. Първата манифестация, или народна стачка, против БКП е цяла седмица след оставката на Живков, на 18 ноември 1989 с цел сваляне на Младенов. Така че народът не е свалял комунизма, не е правил преврат, нито революция против Живков.
За следващите ми думи ще кажеш че ти пиша нещо лошо, но въпреки това ще го напиша.
Пред СУ има статуи, но дали те са на БЪЛГАРСКИ КАПИТАЛИСТИ?
Евлоги и Христо Георгиеви са родени под османско владичество и по време на освобождението са били на по 70г възраст, дали са български капиталисти? И дали са натрупали капитала си точно в България и то свободна България? Като поданици на османската империя смятам че те са били Османски капиталисти от български етнос. Колко добри или лоши са били могат да кажат само техните съвременници опарили се от лихвите в банките им, от количеството на изпащаната на работниците им месечна заплата и т. н. За нас които не помним лошото те са добри, защото са дарили сграда, но съдим така само защото нямаме писмени данни от работниците и клиентите на банките им, българи.

Много пари се трупат само и единствено, когато лишиш друг от правото му да ги ползва. Тоест чрез кражба или измама наречена с други думи бизнес. Дали ще продаваш нещо на нереална цена или ще плащаш за производството му ниски заплати е без значение.
Хората на света се раждат еднакви и ако някой от тях се труди наравно с другия, живее на един континент с другия и плаща стоките на подобни цени, би трябвало да получава равни блага, не говоря за пари в цифри, а за покупателна способност.

И българските капиталисти са лоши, не защото са дребни, а защото искат с дребния си бизнес да си позволяват да имат покупателната способност на средни европейски капиталисти, крадейки от заплатите на работниците си.

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 01ebdfde40
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   комунизъм няма, в кап. страните стандартът е висок.

не бъркайте капитализма с феодализъм, олигархия, клептокрация и др.

сравнение не може да има. капитализмът е система от икономически принципи.

другите изброени са политически системи за управление. вкл. и комунизма. с тях може да се сравнява друга политическа система. например демокрация.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 04fc4536f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Зравейте на всички! Темата е интересна и неизчерпаема. Виждам, че всеки държи на своята теза, независимо от аргументите на другата страна. Едните казват „това е черно“, а другите-„не, бяло е“. Не мислите ли, че може и едните и другите да са прави? Като знаем, че 6-7 милиарда човека живеят на ръба на оцеляването, значи, че нещо никак не е наред. При социализма всички живеят сравнително добре, но факт е, че тази система не можа да просъществува дълго време, по една или друга причина. Капитализмът е такава система, която се държи така, сякаш ресурсите на планетата са неизчерпаеми. Важно е да спечелим много тук и сега. Знаем, че живота е 70-90 години, а след нас, внуците да му мислят. Все още не можем да доставяме ресурси от други планети, но не пестим малкото оставащи. Финансовите кризи са изкуствено създадени. Поинтересувайте се по какъв начин е създаден Федералният Резерв! Как се е стигнало до 24-29 октомври 1929 година? Шепа хора действат целенасочено за да има финансови кризи и войни. Кой подпомага финансово френската, руската революция и Хитлер? Кой, как, кога, защо, са въпроси по които имам наистина много познания. Можете и вие да се запознаете по въпроса кой и защо иска хората на планетата да живеят зле. Защо се дават пари на едри земевладелци за да не произвеждат зърнени култури, да няма спад в цените им? И то при положение, че има умиращи от глад. А нормално ли е 319 милиона човека да консумират 25% от световните ресурси? Чудно ли е, че тайфуните стават все по-чести и разрушителни, защото богатите искат мебели от дърво от Амазония? А наводненията в България? Местните хора казват, че докато склоновете са били залесени, не е имало наводнения. Ще ми кажете, че това е в реда на нещата. Е не е. Ще ми кажете, че за сега няма друг работещ модел освен капитализма. Е има. Кога ще проумеете, че за да има 1-2% богати, всички останали трябва да са бедни. Тази система неистово се нуждае от много бедни. Могат ли всички хора на земята да живеят добре? Определено да. Утопия ли е това? Не, не е. Какво е необходимо за задоволяване нуждите на човечеството? На първо място е енергията. Ако тя е в неизчерпаемо количество и е почти безплатна, проблемът глад ще изчезне. Как? Много просто. Независимо от климатичните условия, целогодишно могат да се произвеждат плодове и зеленчуци в парници. Отглеждането на птици и животни за месо и мляко, също ще е много по-евтино. Има ли такива безплатни енергийни източници? Да, има. „Тестатика“, така е наречен един генератор за енергия в Швейцария, в християнската община-кооператив, с име Methernita, неизползващ никакви външни източници, но доставящ електричество в продължение на повече от 30 години в количества достатъчни за задоволяване на цялата община, включително и намиращите се там производствени работилници. Защо хората притежаващи тази технология не я споделят с останалото човечество? Защото не сме дорасли. И това съвсем не е единствена технология за безплатна енергия. Няма да изпадам в полемика с когото и да е, защо не навлизат тези технологии. Технологии за много бърз и безплатен транспорт също съществуват. Трябва ли всякакъв вид хранителни опаковки да са пластмасови? Задължително трябва да са стъклени, ако е възможно и целесъобразно. Да, чупят се и трябва да се мият, но когато имаш енергия, не е проблем да пречистиш замърсената вода и да претопиш стъклариите. Суровина за стъкло, колкото искаш-пясък. Има недостиг на питейна вода, но ако имаш енергия можеш да дестилираш морска и с безплатен транспорт да я доставиш. Строителството на домове е много скъпо, но ако използваш глина и безплатна енергия, тухлите, хоросана, циглите, циментът и желязото ще са смешно евтини. Скъп е ръчният труд в строителството. Има вече 3D принтер, който може да строи бързо и евтино с тухли и бетон. Има вече построен малък замък от бетон с този принтер. Запознайте се с проект „Венера“ на Жак Фреско и ще видите как може да бъде устроен един град, който да се самоподдържа. Това обаче е твърде утопично дори за мен. Нещото което действа сега, като различен модел на капитализма е в самата Америка. Двама, трима компютърни специалисти напускат силиконовата долина и захвърлят вратовръзките и костюмите. В гаража поставят компютрите си и основават собствена фирма. От понеделник до четвъртък се трудят усилено. В петък започват да мислят как да се развива фирмата и какви пари по какъв начин да се използват. По същият начин един хлебозавод е собственост на всички работници. Обикновен хлебар казва, че взема 62 000 долара годишна заплата. Всички вземат същата заплата и те решават всичко свързано с хлебозавода. Но се подчиняват на пазара, за цена, търсене и предлагане. Така хем е капитализъм, хем не е капитализъм. Средствата за производство са собственост на всички, както е при социализма, но се подчиняват на пазара, както е при капитализма. Ами ако всички фирми и предприятия са устроени така? По целият свят. Тогава никой няма да иска да изнася производствата си в Китай и Тайван, защото ще изгубят работата си. Когато работещите вземат такива пари икономиката върви на пълна пара, защото има кой да купува стоките и услугите. Безработицата спада драстично, ако въобще я има. Така има пари за почивки, здравни, зъболекарски и пенсионни осигуровки. И не е всичко в ръцете на борда на директорите и акционерите, които прибират огромна част от печалбата. При вървяща икономика има пари за училища, болници, затвори, администрация и т. н. Много ми е интересно, какво мисли авторката за този социално-икономически модел? Съвсем не мисля, че тя е пуснала тази тема само защото иска да покаже колко много знае, а й е наистина интересно.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 130204d8e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   Твоята статия в момента ми се намира на 4 - та страница и е прекалено дълга. А коментарите са много и също дълги.

Обаче съм мислил и аз по - въпроса. И ето моето заключение.
Капитализъм с едно партийно управление. Подобие на Русия. Разрешена частна собственост със главен лидер другарят Владимир Владимирович Путин.

Защото и двете движения Капитализъм и Комунизъм си имат положителни и отрицателни страни. Затова е редно да се вземе най - доброто от двете движения и да се създаде трето по - добро от тях.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: a7012a630d
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

21.   До 7 - Повече са, повече са. Не се споменава за тях. Жертвите на Сталин са два пъти по малко от екзекуциите в САЩ по онова време. сега САЩ ограбва и обрича на глад милиони по света. Това в България е чист капитализъм, виждаме колко е хубав.. Ако нямаше събитие 10. 1989-та сега щяхме да сме над 10 млн. Комунизма не претопява, а увеличава населението. Факт.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 85ce49621c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   Към №20 - Най-добрите бъдещи политически движения и идеологии са наречени - Пряка демокрация, екологизъм, демократичен социализъм, социалдемокрация и донякъде аграризъм, колкото и смешно да Ви звучи.
Това е най-доброто, което може да се постигне ако искаме дълго и бъдещо устойчиво упраление. Няма нищо по-добро всички тези идеологии, които изброих да се слеят в едно. Пряка демокрация, социалдемокрация и екологизъм - това е бъдещето!!! А. К. - 18г. :) ;) :)

 
  ...

...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: f586d4938a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

23.   Здравейте, нямам много време, затова ще отговоря само на хората, писали ПО СЪЩЕСТВО.

Номера 20/21/23 - темата не е за теорията на Конспирацията или ПОЛИТИЧЕСКИ системи и идеологии, а за начина на функциониране на ИКОНОМИЧЕСКАТА система, принципите през двете различни системи Комунизъм и Капитализъм.
За Капитализмът ПОВТАРЯМ дори не е нужна демокрация - може да съществува и в най-голямата диктатура.
За политика пишете другъде както и за теории на Конспирацията.


ДО 19
Да, прав си, но човекът ВИНАГИ така се е отнасял за съжаление към природата.
Нима комунистите не отровиха най-плодородните полета и земи с химикали у нас и не разработиха най-страшните мини, включително уранови?
В моя град имаше много малка фабрика за мокети, килими и тем подобни неща - реката беше в различни цветове според усмотрението ни. Майка ми разказваше, че навремето се била къпала в реката - по мое време реката миришеше не само на фекалии, но и на всички мръсотии от всички фабрики по нея.
Знаете ли обаче, че днес децата ми се къпят лятото в тази река, а баща ми хваща риба? Само за 5 г. се изчисти реката, рибата дори сама се появи и днес е кристално чиста и безопасна река, коритото не е вече сметище и има специални места, където децата лятото ходят да се къпят - нещо НЕВЪЗМОЖНО по мое време.
Много българи все още са отвратени от нашето Черноморие, защото тогава е водата е била ужасно мръсна, бъкана с всякакви боклуци и химикали, а химическите отпадаци - направо в Дунава. Русе всяка седмица обгазено от Румънците... Ходили ли сте на нашето Черноморие, обобено на Северното - кристално чиста вода, можете дори да отпиете от нея, не е и много солена - днес има много строги правила и никой не хвърля боклуците си в Дунава, Русия и Украйна също не замърсяват вече, а само отчасти Турция замърсява и затова на Юг е малко по-мръсна водата, но дори там няма база за сравнение с това, което беше. Отново се появиха рибни пасажи и делфините се завърнаха. Човекът с две думи може да промени поведението си, ако има граждански контрол!

Вижте какво се случва във всяка комунистическа страна - ужасно замърсяване, огромни заводи на тежката промишленост, , защото по определение само една индустриална държава е развита за тях. Както писах горе - по техния план се гледа колко стомани и тем подобни си произвел, но без оглед на последиците.
Капиталистите също биха опоцкали природата по същия начин и го правят в развиващите се държави, но понеже капитализмът по-често води до демокрация (народоуправление), в развитите държави вече има обществен контрол, ЗАКОНИ и се спазват.
Кой пише Законите и правилата в комунистическата система? Едноличният собственик - държавата. Ще се санкционира ли държавата сама за замърсяването не природата?
Освен това комунистът ТРЯБВА на ВСЯКА ЦЕНА да осигури на населението храна, но това е трудно в толкова непроизводителна система.
Накрая нашите комунисти за няколко години излавят ЦЯЛАТА РИБА в Черно море и в стола ни имаше всеки втори ден риба. Говоря за Скумврията, която е страшно вкусна, висококачествена риба, но ния я хвърляхме, защото ни се повръщаше вече от нея. За 5 г. унищожиха тези хора цялата Скумврия, а делфините и по-големите хищни риби изчезнаха с рибата. Днес ловът на скумврия в Черно море е абсолютно забранен, има малко разрешителни за местните рибари или ако я хванат в мрежата имат право да я продават.
Днес поне у нас и в развитите държави е много по-чисто от преди и се прави много повече за природата. Въздухът се диша - вижте какво е в Китай - там държавата определя всичко и виждаме как живеят. Има правила как да се използват ресурсите така, че да останат и за после, но косвено все още сме виновни за обезлесяването в развиващите се страни и за процесите в страни като Китай.
Затова и е важно да има свободно слово, да има свобода на сдруженията и протести - само така засегнатите и гражданите като цяло могат да наложат интереса си.
В условията на диктатура и тоталитаризъм обаче тези неща са невъзможни. За съжаление комунизъм не върви с демокрация - невъзможно е просто и затова и при Комунизма замърсяването и унищожаването на природата е по-силно, защото няма контрол и интерес в тази насока

Авторката

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: ca584fa53f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

24.   Аз искам да науча само едно.
Представете си едно изциганизирано бъдещо общество с идеали на чалгата. Та, за кой мислиш, че ще гласува и ще се печелят изборите. В прочем и сега е така. Аз смятам дори да публикувам една тема за изборите. До колко гласуването наистина ще ни избави от злата ни участ, тъй като буквално ние сме в един кръговрат, една порочна система. Ето защо необразовани народи никога не могат демократично да изберат добри управители. Защото интелигенцията е малко. Та, да, ще поблукувам тема за самите ни избори.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 04fc4536f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

25.   Здравей, авторке! Аз съм номер 19. Макар, че се отвлякохме по темата екология, все още ми е интересно, какво мислиш за този нов социално-икономически модел за който писах в предишния си пост. Без излишно да се повтарям ще кажа, че е комбинация от социализъм и капитализъм. В края на краищата това е точно по избраната тема от теб. Стана дума за замърсяванията и за по-строгите закони за замърсителите. Точно по тази причина има бедни африкански страни, които разрешават на тяхна територия, да бъдат изхвърляни технологични отпадъци и дори стара техника в ужасяващи количества. Тези отпадъци не са в страната производиел, защото имат строги закони, но са пак на планетата Земя. Капиталистическо предприятие не се нуждае от производство на здрави стоки, защото ще спрат производството след наводняване на пазара. Значи, че виновна за гибелта на Земята и човечеството е системата и тя трябва тотално да се промени, ако искаме да оцелеем.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: f240c77d58
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

26.   До сега изтърпявах логореите на авторката, но тук вече не мога да я изтърпя. "Освен това комунистът ТРЯБВА на ВСЯКА ЦЕНА да осигури на населението храна, но това е трудно в толкова непроизводителна система. " - първо уточнявам, че не съм комунист, но да се пишат глупости е пошлост. Знам, че така й е поръчана задачата, да плюе всичко що е било преди 89 год, но не всичко е било така. Нека някой ми докаже, че сега яде по вкусна храна, сравнена с тази преди 89 год. Сега пластмасовите турски зеленчуци ли са по вкусни, или аржентинското месо, което сега ядем, но е замразено преди 20 години? Това ли е обилната и здравословна храна? Спомням си, като дете съм ходил да купувам хляб(тогава ядяхме типов, който сега е най диетичен), току що изваден от пеща. Беше толкова вкусен, че не може да се опише, а сега ядем Менделеевата таблица. Консерванти(сакън да не загуби капиталиста, стоката му трябва да трае поне месец), бои и аромати(за да спечели капиталиста), растителни масла, вместо натуралните млечни. Не ми се пише повече, това го може авторката, затова й плащат. Дерзайте, ще видим до къде ще ни докара капитализма. Опитахме и от единият и от другият строй. При комунизма, за 25 години се усети градеж, сега за 25 години виждаме само деградиране на комунизма, дали ще усетим нещо да се направи?

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 9a8826adf6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

27.   Авторке, за разлика от тебе съм изучавал основите на комунизма и ранния капитализъм, но такова " прозрение", че комунистите изчисляват всички блага слоред килограмите, а не според тяхната стойност, не съм срещал. А примерът ти за двата кг. части и двата кг. компютър меко казано ме разсмя. Интересно защо сме строили завод за компютри, като е можело да продаваме килограми части за тях. Интересно ми е също, след като при комунизма няма интерес за развитие на високи технологии, защо сме построили един от най-големите в Европа заводи за дискови запаметяващи устройства-ДЗУ Стара Загора, защо сме развивали ядрена енергетика, разкрили десетки научни институти и т. н. ит. н.... Най-много се развеселих обаче, след като прочетох как комунистите изловили всичката скумВрия в Черно море и "тъпкали" авторката през ден с риба в стола. Явно същата е била много малка и не знае, че "рибен ден" имаше само в сряда. А рибата не беше черноморска, а ОКЕАНСКА. България беше на едно от първите места в света по улов на океанска риба. Предприятието Океански риболов разполагаше с 40 траулера за улов и преработка на риба, ловеше над 100 000 тона риба годишно, изнасяше за целия свят и носеше 150 000 000 ДОЛАРА печалба на България. Сега ядем вносна скумрия за 6 лева килото. Океански риболов беше пример за това, че и планово държавно предприятие може да носи печалба. Същото важеше и за МАТ-ТЕКСИМ...

 
  ...

...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 256b7e43e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

28.   Комунизъм = Демокрация. Демокрация за световният пролетариат, който е огромно мнозинство. При комунизма има демокрация. Няма само за малцинство от бизнесмени и буржоа, които са излишни паразити за едно общество. :)

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: af72645647
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

29.   Подкрепям №27
Според авторката Океански риболов е ловил черноморска скумВрия, но тъй като изчислявал всичко на кг, а не на стойност продавал цацата, скумВрията и акулата на една цена, и тъй като били глупави продавали всичката риба на цената на цаца.
МАТ-ТЕКСИМ пък превозвали памука и желязото на една цена изчислена за кг, те обем не знаели какво е.
Според нея сега реките са безопасни и позволени за детско плажуване. А черноморието е замърсено само на юг заради Турция. Това са бълвочи на човек, който не може да си позволи почивка на черноморието достатъчно на юг за да види плажа силистар например или чистата вода на аркутино. Ходила е веднъж на каманаците в село Тюленово и го повтаря като мантра за най-красиво и най-чисто плажуване. Защо ли "глупаците" от софийските медии все на къмпинг Градина се бутат, защо ли богатите Софиянци, все на Синеморец вили купуват, сигурно са прости?
Делфините според нея изчезнали, а бургаските рибари миналото лято реваха от многото делфини, че късали даляните от Отманли на юг, къде ли е по чисто морето?

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: ea7de6e0b2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

30.   Препоръка към поклонниците на капитализма. Гледайте "Дискавъри", сериите за златодобив в Америка. Обърнете внимание как капиталисти действат. Чудно красиви кътчета от природата биват превръщани в лунен пейзаж, ровят като прасета и след тях остава пустош. Това ли е капитализъм? За тях важи правилото, важно е да забогатеем, не ни пука какво остава след нас. Аз мразя такива капиталисти. Това искаше да прави и "Шеврон", искаха да унищожат природата ни, само да си напълнят банковите сметки.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 9cbb0813b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

31.   Комунизмът не се е появил от нищото и без причина, а като естествен отговор на система, поставяща мнозинството в зависимост и подчинение на шепа капиталисти.
За справка, търсете материали по следните теми:
1. Как индустриалната революция е променила икономическия облик на западния свят.
2. Еволюция на трудовите отношения между работодател и работник от началото на 19-ти век до днес в западния свят. Появата на понятия като "минимална работна заплата", "работно време", "трудов договор", "незаконно уволняване", "компенсация при трудова злополука", "работнически съюз" и т. н. Ще забележите, надявам се, че огромна част от тези отношения се уреждат чак през 20-ти век. Надявам се и че няма да ви убегне, че работническите съюзи са били нелегални за дълго време в редица страни, докато в страни като САЩ, например, другата страна на барикадата, т. е. фирмените съюзи (като тук не говоря за картели и монополи! ), са били забранени със закон чак през 1935 г.
3. История на законите, уреждащи трудовите отношения между работодател и работник в страни като Китай - където днес са концентрирани производствата на всички най-богати компании в света. Какво е състоянието на работниците в тези държави днес, в какви условия работят, колко от тях работят с трудови договори.
4. Разпределение на заетостта по сектори в различни държави днес. В какви сектори работят повече хора в западния свят, и в какви сектори работят в държави като Китай.

Препоръчвам и прочитането на книгата "Състояние на работническата класа в Англия", написана от Енгелс през 1845 г., когато е бил на 24 години, в която проследява ефектите на индустриалната революция върху английското общество, оформянето на работническата класа и състоянието й в условия, където липсват каквито и да е работнически права.

Очевидно е, че няма значение дали става въпрос за комунизъм или капитализъм - в крайна сметка се оказва, че държавата трябва да упражнява регулация и контрол и в двата случая. Тоест, да ПЛАНИРА, да предвижда до известна степен нуждите и на най-неквалифицирания работник, за да е способен да води поне достойно съществуване. Няма ли такава регулация, се получава положение подобно на описаното от Енгелс в препоръчания от мен труд. Това положение, според мен, съществува и до ден днешен. Не се забелязва в западните страни поради простата причина, че вместо да експлоатират местното население, големите компании са започнали да експлоатират и населенията в други държави - най-вече тези с евтина работна ръка и калпави закони, защитаващи работниците.

Не съм съгласен с твърдението, че "капиталистът не винаги е воден от своята алчност, а е мотивиран да постига цели и успехи, да се реализира - да устои на конкуренцията и предизвикателствата". Смятам, че алчността е интегрална част на капитализма - колкото повече пари заделяш за себе си, с толкова по-голям капитал разполагаш, което улеснява битката с конкуренцията и предизвикателствата по пътя. Като резултат, богатството се е концентрирало в ръцете на шепа хора още от зората на индустриалната революция до ден днешен, като е интересно как дори Енгелс, преди 170 години, пише за единия процент, който властва над останалите 99%, а днес в щатите най-богатите 1% държат 40% от богатствата на страната а и на всичкото отгоре през последните години са отбелязали 20% растеж на доходите, докато останалото огромно мнозинство - само с 1%.
Днес 20% от американските деца живеят под прага на бедността, като съществува доказана корелация между финансово състояние и оценки в училище. С други думи, мнозинството от бедните деца в САЩ днес ще бъдат нискообразовани възрастни утре, следователно нископлатени и също така бедни, които ще си правят деца, живеещи в бедност, които също няма да се изучават добре в училище. Получава се затворен магически кръг, от който няма измъкване.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: f586d4938a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

32.   Благодаря на 30 и 31 за коментарите по същество, макар че съм на противоположно мнение.

Цитат 31 „Смятам, че алчността е интегрална част на капитализма“
Алчността е човешко качество и за съжаление не зависи от системата. Така през комунизма който е бил алчен е трябвало просто да стане част от управляващата вихрушка, защото колкото и да ни се иска хората да са справедливи - все ще има равни и по-равни и ако всички блага се разпределят от определена група хора, то те винаги ще гледат да са от по-равните, после да уредят роднините си и тем подобни. Така функционира човека, защото е Хомо Економикус - т. е. винаги действа рационално и в свой интерес.
Малцина са истинските идеалисти и те обикновено първо биват изчиствани от силните на деня. Всички знаем какво се случва с идеалистите по принцип - с хора като Вапцаров, Стамболов, Мартин Лутер Кинг и така нататък.

За Америка също си прав, но фактите, които изнасяш не им пречат да са икономика номер 1 в света. Неравномерното разпределяне на благата не значи, че няма достатачно за средната класа и дори за бедните като под бедност в САЩ разбират съвсем различни неща от това, което ние си представяме (живота в ромските гета например).
САЩ нямат силна социална система, което не е задължително при капитализъм. Много индустриални държави особено в Европа са избрали т. н. социална пазарна икономика и държавата разпределя над 50% от благата, но не нарушава принципите на свободното пазарно стопанство.


Авторката

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: af72645647
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

33.   О авторке и в 32 пак много грешиш!
Защото през комунизма, който е бил алчен и евентуално е станал част от управляващата вихрушка, той е нямал право да има несметни броя жилища /къщи/ или др блага. Не равен, но до някъде. Нямал е право да има повече от 1 къща и 1 вила, нямал е право да има собствен хотел, нямал е право на много други неща. Имало е граница на богатството.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: f586d4938a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

34.   33, нямало е граници на богатството, защото големите суми са били и без това в Швейцария. Имах уникалния шанс в моя град да дойде да живее след пенсиониране голямо величие от онова време, защото имаше добри условия за лов при нас. Внучка му беше на моята възраст и докато масово всички износвахме дрешките на по-големите си братя и сестри, тя носеше мода от Запада и ядеше деликатеси, чиито имена ние не знаехме дори. Един ден ? хрумна, че иска да бъде английска принцеса и три дни по-късно имаше поръчкова бебешко синя рокля директно от Лондон, вкарана с Балкан. Беше ? забранено да си играе с нас - децата на работническата класа, но тя все се измъкаше, за да си покаже новите неща :) Лошо няма, но още тогава видях, че равни хора няма и управниците на работническата класа не искат техните отрочета да се занимават с работническите - сякаш ще се разболеят от някаква болест (честната работа?)
После имах уникалния шанс да уча в чужбина, САМОИЗДЪРЖАЙКИ се и да се запозная с внуци и деца на уж бившите комунисти - всичките имаха средства буквално без изчерпване и швейцарски карти, от които могат да точат пари без лимит. Това са три поколения осигурени - не говоря за нормален начин на живот, а за всякакви луксове и капризи.
Живях в общежитие с китайци, чиито родители да не мислиш, че са от селячеството или работническата класа? Те разполагаха също с неизчерпаеми средства за глезории, които на теб и мен няма да ни дойде на акъла.
Познавам момиче от Беларус, което всяка събота и неделя от скука пътува на някъде и работи за престиж, дори си е платила, за да работи в една западна фирма :).

Хубаво е, че вярваш в нещо, но за съжаление хората сме такива, каквито сме. Не можеш да промениш човешката природа отгоре. Обожавала съм винаги да чета Вапцаров, но виж как завършват идеалистите

„гробът на Никола Вапцаров на Софийските централни гробища е практически унищожен. Гранитната плоча върху гроба на Вапцаров е разбита на малки парчета. С киселина е заличено и името на поета от надписа на мраморната плоча. На мястото, според един от гробарите, са останали само костици от черепа и крайниците. “

Къде са комунистите да оправят гроба поне на своят другар? Няма май келепирче в тази дейност, няма как да се открадне държавна пара?

Първо от идеалистите и наивните се оттървават силните :) Taка е и ще бъде винаги така. Такава е човешката природа просто - егоистична.
В същото време по съвсем естествен начин в развитите държави големите коопорации са вече публични и всеки може да си купи акции. Отделно има необясними за комунистите явления като например да завещаеш фирмата си на дружество с нестопанска цел, като да зададеш точни параметри как да се управлява и, че всеки спечелен цент трябва да се реинвестира в нови продукти и в увеличаване на заплатите с определен процент. Фирми доста вече има такива, най-известната е фирмата BOSCH. Tя не работи за печалби. Учудваш ли се?
Има и по-малки такива фирми, защото най-успелите предприемачи са искали просто делото им да бъде продължено и печалбата не ги е интересувала. Това според комунистическото разбиране за света е невъзможно.
Дори у нас има примери на хора, които даряват на веднъж огромни суми - например покрай наводненията има постъпили три дарения от по 300 хил. лв. АНОНИМНО. Ние си мислим, че се събират огромните суми с СМС-и, но това изобщо не е така - това как би го обяснил комуниста? Как така капиталиста ще дава такива пари за болни хора? Дори няма данъчни облекчения у нас за дарители.

Винаги ми е харесвала идеята на комунистите за равенство, братство, но съм достатачно разумна да знам, че хората не сме се родили равни.
На мен лично не ми пука дали Вуте ще има 10 хотела и 100 замъка, ако си е платил данъците за тях и ако парите му са изкарани честно.
Комунизма за мен е невъзможен на практика, защото просто природата на човека не го позволява.



Авторката

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 04fc4536f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

35.   Към авторката. Аз съм номер 19 и 25. Цитирам авторката: „На мен лично не ми пука дали Вуте ще има 10 хотела и 100 замъка, ако си е платил данъците за тях и ако парите му са изкарани честно“. В същото време се възмущаваш от синята рокличка от Лондон, на безлимитните швейцарски карти и осигурените за 3 живота отрочета на тогавашните властимащи. Ясно е, че тези пари не са били чисти. Само Рокфелер е забогатял честно като е купил една ябълка и я продал на двойна цена. Но нали ти е пределно ясно, че с 10 хотела и 100 замъка парите не могат да бъдат честно изкарани, а с укрити данъци, платени наполовина осигуровки, 12 часов работен ден, без отпуск, половин заплата и т. н. Само не ми казвай, че не знаеш за всички тези безобразия и че вече са приключили. Точно в този момент, жена ми работи 12 часа, 6 дни в седмицата, с 10 дни платен годишен отпуск, за 500 лв. Когато колежките й са в отпуск или болни, работят без почивка повече от месец. Няма добавки за празници и почивни дни. Не ти се вярва нали? Защото гледаш през розовите очила. Много бих искал да зная, ако не е тайна, имаш ли собствен бизнес и работници за които да се грижиш? Ако е така, всичко ли свързано с тях и бизнеса ти е на 100% законно? Нас можеш да излъжеш, но себе си не можеш. Ако нямаш собствен бизнес, съм сигурен, че само твоята заплата е доста повече от 1600-те лева, които вземаме четирима работещи в моето семейство. И ние сме щастливци, че имаме работа, а има хора, които разполагат със стотина лева на месец. А има такива, които и толкова нямат. Говоря за българи, не за цигани. И искаш да ми кажеш, че това е в реда на нещата? Е не е. Не си мисли, че злобея в момента. Спокойно можеш да споделиш и без това не те познаваме. Истината е, че като дете си била от тази страна на барикадата, а сега си от другата. За това са те дразнили богатите червени, а сега не се дразниш от имотния Вуте. И вече не ти харесва равенството и братството. И така не отговори, какво ти е мнението за този модел между социализъм и капитализъм от 19-ти пост?

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 154705e5b2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

36.   Хубаво е, че обръщате внимание на всички детайли, но всички пропускат едно от най-важните и глобални неща. Няма значение дали формата е комунизъм или капитализъм, всичко отива зад маската. Хората(народът) винаги ще слугуват на висшите 'сили', това е още и от времето на Римската Империя и ще продължава по линията.

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 3c8422bc5f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

37.   Комунизмът е по-добър!!! - като идея.

Но както винаги има едно "НО". За да се разбере какво е "комунизъм" и какво е "капитализъм" трябва да се разбере какво обуславя, какво стои зад тези обществени отношения. А това винаги е конкретна (личностна) природа на отделната личност, съответно обща такава от всички личности в едно общество. И тази природа се нарича СЪЗНАНИЕ - мисля, че това е същата авторка с темата "За капитализма", където тя май не можа да схване важността на духовната елемент.

Няма да влизам в подробности, само ще вметна, че доброто и лошото на една обществено - икономическа система не може да се определи от начина на материалните правила по които действа и функционира, ако се пренебрегват (игнорират) моралните човешки стойности.

Зад капитализма стои "алчността" с елементи на бездушие. А алчността е качество, което не може да бъде погасено или задоволено с материя. То е всепоглъщащо като огромен пожар.

Зад комунизма стои "завистта", като има елементи на състрадание.

Но спасението (независимо от системата) е в издигане на съзнанието и тогава обществените взаимоотношения ще станат поносими или много добри и постепенно ще се подобри и материалното сътояние на всички. Трябва да се направи духовна революция. А това става с придобиване на знание за духа, следване на духовни принципи и прилагането им в личния живот. Останалото е напразен вой в мрака.

 
  ...

...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 87fa67c9aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

39.   Филмът обяснява кризата от 2008-2009 г. За съжаление, повечето обяснения отговарят и на днешния ден...
Гледната точка към капитализма не само че е интересна, но е и обективна!


https://www.youtube.com/watch?v=97cZmKl5Hd0&list=PL12AD3469227DE7A3

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker