Искам да се науча да готвя - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121388)
 Любов и изневяра (29755)
 Секс и интимност (14387)
 Тинейджърски (21906)
 Семейство (6483)
 Здраве (9611)
 Спорт и красота (4706)
 На работното място (3187)
 Образование (7311)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1739)
 Други (18578)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Искам да се науча да готвя
преди: 9 години, 1 месец, прочетена 4584 пъти
Може би ще ви прозвучи странно, но искам да се науча да готвя и да почна да готвя, въпреки че съм на 14. Не съм израснала в кухнята не съм готвила много много но знам да готвя омлет, салатка, таратор, пържени картофи и др, но понякога или слагам солта повече или олиото по-малко. Майка ми не готви винаги повечето ядем на вън. Притеснявам се ако не мога да се науча да готвя до като се омъжа? Дали ще се науча да готвя пък? :/ Много съм объркана

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 1 месец
hash: d289cbd9c8
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

2.   Разбира се, че ще се научиш, стига да имаш желание и да проявиш малко упорство и търпение с тези неща...
Да не говорим, че 90% от българските гозби се приготвят по един много подобен начин:

Взимаш една глава кромид лук, или две ако са по-малки. Нарязваш на ситни кубчета. Прибавяш 2 моркова, наситнени по същия начин. Запържваш всичко това на дъното на голяма тенджера с 2-3 лъжици олио или зехтин на умерен огън докато лукът първо омекне, а после започне да пожълтява по крайчетата. Добавяш 1-2 супени лъжици червен пипер и пържиш още малко (докато започне да тъмнее и да лепне по дъното). После добавяш 2-3 ситно нарязани домата, или половин буркан консервирани, с което "гасиш" запръжката (всичко кипва и вдига много пара). Слагаш задължително половин чаена лъжичка захар! Иначе ще стане кисело...
Вариш така докато всичко се сгъсти и свежият червен цвят на доматите изчезне и се смени с такъв на лютеница.

Това е основното!

Оттам-нататък - дали ще сготвиш леща, грах, някакво месце с картофи, мусака, коприва, е само въпрос на продукти и време за цялостно сготвяне.

Например, ако искаш да направиш леща, към горната заготовка добавяш от 250 до 500 гр. предварително изчистена, измита и накисната във вода за половин час леща, заедно с 2-3 литра вода, 1-2 ч.л. сол, 2-3 скилидки счукан чесън и всичко това го вариш около час прихлупено с капак на много бавен огън (едвам да клока). След това захлупваш напълно тенджерата, изключваш котлона и изчакваш още 1/2 час да речем.

Ако искаш да сготвиш (постен) грах - постъпваш по почти същия начин.

За мусака - след като направиш заготовката, в тенджерата добавяш 1/2 килограм хубава кайма, която предварително си начупила на бучици/парченца и я запържваш за няколко минути в сместа (докато цветът на сурово изчезне). След това добавяш около 2 кг картофи, нарязани на малки кубчета, шепа чубрица, разбъркваш всичко, похлупваш го. Намаляваш огъня на най-слабата степен. Изчакваш индикаторът да достигне 80'С, изключваш и после чакаш около час. Можеш след това да я изсипеш в тава, а отгоре да я залееш със смес от яйца и кисело мляко, и да запечеш за 15-20 мин в загрята до 180-200'С фурна.

Пробвай - никак не е трудно!
И да сгафиш 2-3 пъти - голяма работа. Продуктите за повечето гозби са 3-4 общо...

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: b3d14e6f9d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Чудесно е, че имаш интерес към готвенето и имаш желание да се научиш. Ако се понаучиш после ще ти е лесно и няма да ти тежи. Аз например се разтоварвам докато готвя и ми е кеф. Даже изкарах и готварски курс. Виж повече рецепти-например в сайта "Веселия готвач" има различни видове ястия. Харесай си нещо и го пробвай -сготви го. Така ще станеш все по уверена, че можеш и ще се забавляваш докато готвиш.

Супите се приготвят по един и същ начин-както го е описал номер 1. А ако искаш да е по-здравослевно не правиш запръжка, а слагаш олиото/маслото, лука, брашното, настърганите домати или червения пипер в ястието направо, но предварително разбъркано в купичка, за да не стане на топчета... Ако супата е бяла, след като се отстрани от котлона се застройва-едно яйце с лъжица-две кисело мляко разбърква се хубаво и се добавя в супата.
Фасула например се кисне от вечерта във вода за да омекне, като се свари първата вода се изхвърля, за да не надува стомаха.
Основните ястия обикновено са месо плюс зеленчуци, като месото може да е печено, варено или пържено.
Аламинутите се приготвят по-бързичко-може да започнеш от тях, например миш-маш, яйца по панагюрски, омлет(който вече правиш) с гъби/шунка... Научи се да правиш и кюфтенца или руло стефани. И после към по-сложните рецепти с повече продукти, които изискват и повече време. Има и вегетариански кюфтенца с овесени ядки, тиквички, картофи. Сосове-основно доматен или бешамел.
Пълнени чушки с ориз например всеки обича, или имам баялдъ(с патладжан и настъргани домати), огретен с тиквички, сирене и яйца, или мусака.
За да е по-вкусно към готовата храна се слагат подправки-кимион, черен пипер или червен... на някои градинска чубрица, нарязан магданоз, гьозом/джоджен. Но се добявят по-накрая след като се изключи котлона, за да им се запази аромата. Използвай и масло освен олио-така е по-вкусно.
Ако може да се научиш да правиш содени питки(или с мая) с пълнозърнесто брашно и слънчогледови семки вътре ще усетиш разликата в готовия хляб и домашно приготвения.
Може и да си вземеш готови кори за баница-с тях да си направиш баница със сирене или тиквеник.
Опитвай различни неща-с повече практика и ще се научиш.
Важно е, че имаш желание.

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: e459955793
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Готварството си е цяла наука! Ако искаш да се научиш правилно и майсторски да готвиш, започни да си копуваш готварски книги. Книгата е най-добрият съветник! Там пише всичко и то е написано от хора готвачи. Като си харесаш някоя рецепта направи я точно, както пише в книгата. Продукти, точно количества, начин на смесване, технология и т. н. Вземи си една тетрадка и след като приготвиш нещо и стане хубаво, запиши си го подробно как се прави. Като се захванеш с една рецепта, изучи я хубаво, потърси я в повече източници как се прави. Например, в различни готварски книги, в различни кулинарни сайтове в Интернет, различни видеа с приготвяне на живо. И така, за тази рецепта избери най-доброто, за теб. Направи я и си я запиши с всички подробности. След време се заеми с втора рецепта и така, една по една и ще натрупаш опит с течение на времето. Ако в месеца овладяваш по една нова рецепта перфектно, след 1 година ти ще можеш да приготвяш вече 12 прекрасни рецепти, които дори ще си ги имаш и подробно записани с всички тънкости на занаята. След това можеш да преминеш и към по-сложни рецепти. Колкото повече натрупваш опит, толкова по-лесно ще ти се получават нещата.
Готварските книги и кулинарните интернет сайтове ще са ти най-добрият учител. Истината е в многото четене, търсене и практика.
И така след има, няма 10 години ще си готвачът-мечта!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 1 месец
hash: 2130e09f69
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Браво!!! Много добре си се ориентирало, момиче. Но да се научиш да готвиш не е толкова просто, колкото изглежда. Трябва да ти идва отвътре. Или го имаш, или не. Това е най-важното. Личен мой съвет е, не гледай кулинарни предавания. От там нищо не можеш да почерпиш. Чети литература. Там е истината. Има една стара книга - Сборник рецепти за заведенията за обществено хранене. Там има всички класики в жанра. Добра е като за старт. След като вече изградиш основата сама ще се ориентираш към какъв тип кухня те влече. Когато се профилираш, започни да експериментираш. Не се придържай към каквато и да е било рамка, а импровизирай. Чети, вникни в основите и всичко ще си дойде от само себе си. Но знай, че едно ястие е 20% продукти, 20% подправки и 60% майсторлък. Ако не ти стане от първи път, не се отчайвай, а продължавай напред. Човек се учи от грешките си.

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 400d64040b
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   Авторке не се разбира, искаш да се научиш да готвиш за себе си ли, или главен готвач да ставаш? Хората са ти дали насоки ако искаш да се занимаваш професионално, но са неправилни насоките им.
Аз съм главен готвач и никога не бих направил заготовката на №2, голяма грешка е да сложиш домат преди другите продукти, или пък да запържваш червен пипер докато залепне. Нито пък ще направя рецептите за супа на №3 с друго не виждам да е помогнала освен това че е направила опит да изброи ястия. №4 и 5 пък ти дават съвет книги вместо видео инструкции, което е грешка, защото дадени хора възприемат по лесно с четене, други пък с гледане, ти си избираш кое възприемаш по лесно. Доста дори професионални готвачи са взели начини и идеи на готвене от кулинарните канали.
Всъщност никак не си малка всеки професионален готвач започва на 14г обучението си в техникум по обществено хранене, така че....
А ако искаш да се научиш колкото за себе си, е най-лесно. Първата стъпка е да измислиш какво ти се яде, после да прочетеш, или изгледаш рецептата в нета и да набавиш продуктите, от там само кураж нищо друго не ти е нужно. Разбира се първите пъти може и да не се получи перфектно, но с времето ще ставаш все по добра, ако продължаваш да имаш желание.
Готвенето е толкова сложно колкото и просто нещо, сложно е да се научиш кое как и защо, а като се огледаш сигурно не познаваш жена която да не готви в дома си- уж е трудно, а всички го правят!
За сега мога да ти дам съвет за омлета, докато разбъркваш яйцата в купата сложи им малко вода, по 1-2 лъжици вода на яйце, така омлетът ти ще стане по пухкав, а и сместа за омлет ще ти стане по хомогенна и омлетът ще се надуе повече.

 
  ...


...
преди: 9 години, 1 месец
hash: b3d14e6f9d
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Номер 6,
момичето е на 14години и иска да се научи да готви понеже майка и явно не умее или няма желание да готви на практика няма кой да и покаже.... Как реши пък, че иска да става главен готвач-т. е. професионален такъв. За това се иска квалификация и години практика в бранша.
Ти както разбрахме уж си готвач и то главен, а не ги знаеш тия работи.
Освен да коментираш писалите преди теб нищо кой знае колко полезно не си казал, освен, че в омлета се слага малко вода, за да бухне.... и само това ли ти е препоръката към един начинаещ в готвенето? С какво друго и беше полезен с поста си освен да се надуваш, че много знаеш.... аз не виждам, след като се предполага, че имаш години практика в общественото хранене и едва ли не си кулинарен виртуоз.
Дай и насоки, кажи и някои тънкости, някои неща изпитани и проверени в твоята практика...
Да готвиш си е цяло изкуство. Не напразно се казва кулинарно изкуство.

от. номер 3

 
  ... горе^
преди: 9 години, 1 месец
hash: 400d64040b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Да №3 това ми е препоръката към човек който до сега е правил само омлет. Как да й дам препоръки и тънкости, като тя не знае основите? А основите се трупат с опит, за сега единствено кураж й е нужен. Кулинарно изкуство се учи накрая, когато вече знаеш да готвиш вкусно, а изкуството се изразява в красиво оформление на храната.
За да станеш кулинар е нужно години труд, но ако искаш само да се научиш не ти трябва, нито майка ти да ти показва, при наличие на интернет, нито кой знае какви наставления, просто ти трябва достатъчно често да опитваш, с времето нещата стават все по лесни и по качествени.
Аз бях на 8-9 години, когато започнах с палачинките, на около 11 се ядосвах, че вечно ми загаря оризът с мляко, а сега ги правя като на шега и едновременно. Човек за да натрупа опит първо трябва да загори няколко манджи, да се поопари няколко пъти, нали ако си решил да ставаш боксьор първо трябва да се научиш да ядеш бой.

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 366b67b44f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   №8, на мен пък простичките указания на №2 ми харесаха много повече от всичките ти високопарни слова, с които дрънкаш много, а не казваш нищо конкретно. Извинявам се, но е така.

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 400d64040b
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   №9 Радвам се за теб, защото ако си жена, мъжът ти ще е редовен клиент на ресторантите и готвачите ще имат повече работа и по висока заплата, благодарение на жени като теб и №2. А като чета и рецептата на №2 със запържения червен пипер и домати в запръжката и докторите гастроентеролози ще имат работа, като си докарате гастрит и чревни неудобства. И ресторантите и болниците трябва да припечелват! Извинявам се, но е така.
Истината е че домата се слага в ястието 5-10 минути преди да го свалите от котлона, за каквото и ястие да говорим. Киселините от домата в началото на ястие ще попречи и на картоф и на варива и на месо. А червен пипер не се пържи от над 30 години вече. Единствения червен пипер, които се пържи е в запръжката на шкембе чорбата, ама и той не се оставя да залепне, а се пържи на ниска температура в много олио.
В мусака не се слагат моркови и се пържи само лук, към него се прибавя кайма, чак като се запържи каймата преди да свалите от котлона се слагат домата, после картофа, подправки и във фурната. Освен това мусаката с 1/2 килограм кайма на 2кг картофи не е мусака, а Картофения, съотношението на мусака е 600-700гр кайма, към 1кг картофи. Да не говорим че подправки, като чубрица на такова количество ястие се поръсва 1-2 щипки, а не с шепата, "шепа чубрица" на 2, 5 килограма ястие води до проблеми в стомаха, нямаш си представа що за киселини ще ти доведе това ястие? Да стимулираш храносмилателния тракт с чубрица е добре, но трябва да се внимава с количеството, дори полезните вещества в голямо количество са проблем.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker