Определят ме от грешен произход - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121298)
 Любов и изневяра (29731)
 Секс и интимност (14372)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9604)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7306)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18553)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Определят ме от грешен произход
преди: 8 години, 9 месеца, прочетена 1891 пъти
Здравейте, имам една странна мисъл в главата, която ме мъчи, така директно ще започна с темата. От Кърджали съм, и в училище и на вън ме определят от ромски произход но съм от турски произход, защото нося турско име, и майчиния ми език е турски, но защо понякога хората ме бъркат с ром, смисъл, малко съм си мургав и това можеби ги кара да си мислят че съм от ромски произход, майка ми даже е била в училище да обяснява че не съм от ромски, а турски произход, обясни от къде произлиза името ми, и че е 100% турско, и им каза че се засягам като ме определят нещо което не съм, че кой нормален не се? После когато им казахме, че не се чуствам от ромски произход а от турски понеже нося турско име и говоря турски, те се съгласяват и т. н. В днешно време в България, дискриминацията или едвали не расизма към мургавите е много по-голям от както преди, не знам дали хората го знаят, но пра-българите са били мургави, а и турците също са мургави (не всички, разбира се), но голяма спетен от тях са мургави, и това нима ги прави от ромски произход. Не ме разбирайте по-грешно уважавам и ценя всички раси, религии, и етноси, но няма как да кажеш "че си" на нещо което "не си". Все едно на Българин да му викам Грък, той ще се обиди и ще каже "от къде на къде аз съм грък, нося българско име, и говоря на български, нали? " Моля давайте мнения, и какво мислите за моята тема, Благодаря!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 9 месеца
hash: 51215431c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Интересно, но за теб е толкова важен произходът, че не е истина направо. Първо за каква дискреминация говориш, когато у нас турците сте 10 %, циганите сигрно са 20-30%, а както сам ти каза - българите сами са повечето мургави. Мисля, че си въобразяваш. Едно обаче е истина - ромите си имат определени черти на лицето, които са типични. Не говоя тук за цвят на кожата. Просто те са чист народ -не се месят с други хора и така и при тях, както и при евреите да кажем има специфики, които се познават - не е сам мургавия цвят на кожата, а устни, нос особено, очи, но да ходи майка ти и да се обяснява от кой етнос е... ами глупаво
Никой в интерес на истината не му пука ти от кой етнос си ако работиш, живееш нормално и така нататък. Дори да си ром - не ни пука. Може би турците тук имат по-големи проблеми, но българите просто нямаме проблеми с това ако си Човек и не правиш проблеми. Излезни извън Кърджели и ще видиш, че има всякакви хора.
Например във Варна има много руснаци и от преди, имало е преди много различни етноси покрай пристанище - гърци, турци, арменци, всякакви хора - виждаш всякакви хора като вид, много и турскоговорящи християни там живеят и изобщо е миш-маш. Пука ни какъв си точно пък ти. Ако имаш странно име, което има лошо значение на български - смени го. Сори, но има много грозни турски имена, но има и много благозвучни - може би това ти е проблемът - самото име ти е грозно - има и такива бг. имена и не един си го е сменил, а ако имаш грозно име се замисли
Освен това децата са много жестоки към различните, но в света на възрастните просто не е така. Ако човек е честен, работлив, нормален с две думи - никой не го дискреминира точно пък в мултиетническа страна като нашата.
Нашата нация е от самото начало мултиетническа - на кръстопът сме, всеки си е оставил семето така да се каже - имам приятелка, чиста българка, която пък прилича на арабка. Собствената ми сестра има азиатски черти, жълтеникава кожа, а аз съм бяла и руса - имам приятелка с оранджева коса и сини очи, а семейството ѝ са тъмнички, но баба ѝ е като нея. Ти си седнал да се притесняваш за южняшки вид в една южна страна - май имаш някакви комплекси?
Важно е човек да се самоопределя - имаме на последното преброяване дори джедай като етнос, но на първо време знай, че си български гражданин, част от българската нация и първият език ти е български - после като етнос си бъди какъвто си искаш (включително джедай, луноходец, марсианец).
Кърджали пък не е България. Мръдни малко от там и излез от този ваш затворен свят от 19-20 век, в който племето играе роля.

В 21 век е важна личността - ти какво можеш, каква квалификация имаш, какви качества имаш като личност и така нататък - ако ще да си негър по произход, никой нито го боли, нито го сърби. Роден си в България, имаш бг. лична карта - другото са дреболии и между другото има вече и доста много успяли роми (не само Азис).
И още да знаеш - най-голяма дискреминация на други етноси и религии има в самата Турция. Аз много уважавам Ататюрк, но той е бил и националист - прочистил е страната от различните етноси и религии и познай какво се е случило с турските роми (турскоговорящи мюсюлмани) - изсипал ни ги е на границата хиляди хора турски роми и България както винаги ги е приела- какво да правим, ние сме си такива. Има у нас МНОГО турски роми - турскоезични мюсюлмани, но явно роми и затова не са се харесали на националиста Ататюрк. Внимавай значи какъв се определяш, защото честно казано да си турчин в днешно време е противоречиво понятие - грози ги война заради глупавия им национализъм, подпомагат ИС и тем подобните.


Стой си затова в кюпа - като бг. гражданини си неотрален, живей си животчето и не му мисли за етноси-метноси - голям прас пък ...няма по-добър или лош етнос - има различни видове хора

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 59abebe82f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Дискриминация е когато не те вземат на работа защото си черен. А че те бъркат това не е дискриминация. Майка ми например я бъркат с рускиня, защото е руса, но не се дразни.

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 8c7c46a090
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   дали ром или турчин все тая. Едно ми се иска да ти обясня - в България НЯМА турци. Не и 10% както споменаха по-горе. Има определен брой турци, но те са тук по работа или учат - дошли от Турция.
Това, че говориш турски НЕ те прави турчин... и аз говоря перфектен английски - но не съм англичанин, нали?
Роден си в България - следователно си български гражданин. Сега, че се приемаш за турчин е съвсем друг проблем. Аз имам един съученик чийто родители са българи (и бели), но той е доста мургав (все едно е бил на море два месеца). Всеки който не го познава си мисли, че е ром. И нормално, но нищо не мже да направиш (освен да си боядисаш кожата... ). Така, че не само вие "турците" в(в кавички) с по-тъмна кожа имате проблем с това... ако живееше в друга страна, можеше да те вземат и за негър.. така че.

И още нещо - ако си знаеш родословното дърво и твоите прародители са живеели все на това място, вероятността да си поробен българин е 99%. Мисля, че знаеш на колко много българи са сменени имената и религията в началото на турското робство. Всички тези хора са имали поколения наред и ти си част от него.
Хората които живеят в България и са истински турци - знаят родословното си дърво не 100 год. назад, а много повече. Ти ако не го знаеш - значи си от съвсем нормален селски род и следователно вероятността да сте българи със сменена религия и именна е почти сигурна.
Успех!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 4c1672f86c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   В България дискриминация няма. В Гърция турчин да си виждал?

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 4004474577
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Виждал съм - в Александрополис. Фрашкано е с турци зимата. Иначе ако мислиш че ще ги видиш по курортите се лъжеш - техните са далеч по-добри от гръцките.

 
  ...


...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 5122015cef
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   Номер 4, нямаш право да отричаш една нация. Турците са си турци, това че имат българско гражданство не променя нищо. Турците в България са останали от османското владичество и нямат нищо общо с българите. Един българин, ако живее в Китай ще определиш ли като китаец? Не знам от къде излизат тези теории, но за мен никакво значение няма нито гражданството, нито произхода. Навсякъде има различни етноси в света и това е нещо великолепно.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 7065a60ba8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   От Автора: Коментарите ви наистина ме успокояват, нито се срамувам от името си, което е създадено в Османската Империя, (даже се гордея) нито религия и т. н. Аз вярвам че нашата рода в Кърджали са типични Османци смисъл, език, начин на говорене и т. н Преди както знаете искали да променят турските имена с български, моята рода носише месец-два български имена, и после отново си взеха турските защото не си предават така лесно корените., , Имам 1-2 приятелчета еничари, които турския им е развален, не им идва от-вътре просто. А пък когато отида в Истанбул, всеки втори ми вика че съм типичен турчин, и че имам османски черти. И в часовете по-английски в училище имаше задача да разкажем за себе си, смисъл националност, религия и т. н казах че съм Българин от Турски произход, и бих го казвал на всякъде. Малко прозвучавам като от армията на Ал-кайда :Д но просто казвам това което чуствам. Благодаря ви!

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 51215431c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Н. 7, много подпали, но ти не си част от турската нация - тези хора са в Турция, в националната си държава, а си част от турската народност, защото се самоопределяш така. Всеки има правото да се самоопределя както си иска - никой не може да ти се бърка тук. Повечето цигани дори се определят като българи или турси и това е ОК. В момента в който кажеш, че си „джадай“, ти СИ джадай. Точка. Това е твое право, но ако искаш да си част от турската нация - отиваш в Турция и искаш турски национален документ, гласуваш и участваш в държавния живот на националната държава Турция.
Щом си български гражданин, ти си част от българската нация и си българин от турски произход. Турска нация у нас не може да има, има турски етнос, малцинство и така нататък, а навън като излезнеш и направиш престъпление ще пишат „българин еди какво си“, не турчин, така че ти репрезентираш Националната държава България, не Турция.
Хвани и се стегни.
Най-големите расисти иначе са точно малцинствата - толкова се капсолират в себе си, че етноса и пройзхода Затова и съветвам да отидете в някой голям и модерен град като Бургас, Варна, София, където се гледа личността на човека, не етнос и семейство. Там изобщо никой не го сърби за твоя етнос, самоопределяне, турчин ли си, циганин, гагауз, татарин - на модерните хора не ни дреме какъв си, честно - избивай си другъде комплекси, а като толкова ти се ще да си част от турската НАЦИЯ - отивай в Турция и си вземи гражданство. Да ти имам и проблемите, честно - в днешно време такива свободи имаме, ти си се вкопчил в етноса, сякаш можем да си избираме етнос, родители.
Аз уважавам всички етноси, включително циганите ако живеят по правилата в нашата страна -работят, плащат си данъци, част са от обществото ни. Повечето цигани дори са си напълно нормални български граждани, но те не са интересни за камерите.

До Автора - носи си турското име, не съм казвала да го смениш с българско, но има турски имена, които са унизителни и на български звучат зле -Мюмюл да кажем или нещо такова. ОК е да си носи името човек - така е в цял свят, но се понапасва. Аз харесвам доста турски имена. Имам приятелка, която се казва Ебро на типично за определена област в турция рисуване във вода. Севда ми харесва също (мисля, че е турско), но Фатма не ми харесва да кажем, Айше също е много зле. Има действително по сапунките интересни МОДЕРНИ турски имена. Така както има много зле бг. имена от едно време и никой не иска да се казва Учо или нещо такова. Гордей се с корена си, няма по-грозно от човек, който се отрича от корена си. Българите много клоним към това и най-смешно става като отиде някой за 6 месеца в чужбина и се връща с акцент или се прекръстил с някакво чуждоземско име.
И още недей сам ти да изключаваш хора, които не говорят добър турски. Дори не ти трябва да говориш турски, за да се самоопределяш като турчин - помогни им да научат по-добре езика или организирайте някакви курсове по книжовен турски, защо не! Аз съм против задължително да се учи турски в училище, но е тъпо да не се даде шанс на хората да научат книжовно турски - това е богатство.
Според мен много е виновна вашата партия ДПС за негативното отношение към турците в последно време. Не само са предатели като ДС–служители, но и не правят нищо, дори елементарни неща за вас - у нас няма никаква турска култура, танцови фестивали или нещо...пълна скръб - строят се джамия след джамия и това е, но те стоят празни.

Не можах да повярвам наскоро какво видях в родния си град. Ние имаме стар център от Османско време - с малко площадче, имаше историческа джамия, ВЕКОВНА гора от интересни дървесни видове и парк - неподдържани, но си личеше, че са направени от умни хора от онова време - всичко това на хълм на входа на града. Много обичах да се разхождам там, беше запуснато, но въпрос на време да се оправи.
Влизам наскоро в града и какво да видя - хълмът обезлесен на голо! Джамията са бутнали и построили безлична голяма бяла джамия с голямо минаре - да вижда се от всеки, който влиза в града, но това е голяма загуба и не знам как са им позволили - старата джамия имаше характер, новата е бяла ни безлична, просто голяма и то не истински голяма, а дърветата са унищожили, които умни хора са докарвали от най-различни страни - това не може да се възстанови вече.
И за какво всичко - от популизъм. В моя град никой не ходи и без това на джамия освен няколко старци, а ходжите събират на лелките парите да пеят за уроки и глупости - не живеят турци, а помаци, а те не са влизали повечето в джамия, но унищожиха чудесния културен паметник.

Ей това ме дразни, много ме дразни.
В Шумен има хубава джамия и има някакъв културен живот там, но мисля, че се стопанисва директно от Турция.
Липсва ви културен живот, не сте си организирали институции за учене на книжовен език и се карате за 5 мин. новини на турски, които и вие не гледате...по БНТ - кой гледа БНТ!
Тук българите сме по-организирани. Навсякъде в чужбина първо си правим бг. училище, после църковна община.
Аз например никога не съм виждала турски танц или нещо такова, дори татарите у нас си имат разни носии, танци и на всеки фест ги немонстрират...имаме всякакви култури - много е интересно, но честно -турци не съм видяла никога да сте представени някъде по такива танцови, музикални и така нататък фестивали. Колкото и някои българи да говорят, че мразят турците против турското робство, това в крайна сметка не е така и ако се появите с оригинален танц някъде всеки ще се изкефи. Ти за езика го каза сам - от турци от Турция знам, че нашите турци не говорили книжовен език, а някакъв изостанал диалект и често са обект на подигравки в чужбина като отидат например да си търсят работа сред турската диаспора.
Много често нашите турци остават измамени с парите си и излъгани, използвани. Аз като учих в чужбина група наши турци бяха нещо като роби и консулството ги измъкна, но нямаше къде да живеят, докато траеха процеси срещу поробителите им - спаха в нашата църква, а попадията им готвише, защото никой не искаше иначе да им помогне, а бяха жертви на...турци - гастарбайтери от Турция, така че не си въобразявайте, че турците много ви харесват - за тях сте вид българи или просто наивни хора за използване. Бъдете скептични и не се предоверявайте, само защото някой бил от Турция и ви обещава всичко - за тях сте чужди хора и първо гледат да ви измамят, което за мен е много унизително...

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 7065a60ba8
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   От Автора: Номер 9 нали знаеш че имена като Мюмюн, Айше, Хатидже, Мустафа, Шукрие и т. н са най-първите, и велики турски имена?
И са си 100% турски, а имена като като- Учо, Ачо, Гроздан, Грозданка са типична български, от които повечето български имена са - руски, македонски и т. н

 
  ... горе^
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 51215431c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Не знам сега за кои имена били велики или не, но който си кръщава в 21 век детето Мюмюн да не се чуди, че в училище ще има проблеми.
Велико име за мен няма, има велики хора и това рядко са владетели - много сега се кръщават Александър да кажем - хубаво име, но пък владетелят Александър Македонски е бил по днешните стандарти един луд и самовлюбен убиец. Всяка историческа личност е противоречива, не бързай с думата „велик“, само защото някой убил няколко хиляди човека и завзел някакви земи.

Не е вярно, че повечето бг. имена били македонски или руски. Има първо СЛАВЯНСКИ имена, общи за всички славянски народи, което не значи, че са руски. Имаме много имена от гръцкия език (Анастасия значи Възкресение), от митология, история, но си имаме и много типично български имена. Аз имам типично българско старо име и не съм доволна, но се свиква. Това име го има само у нас. Не бих си кръстила детето така например. Човек от 21 век трябва да се съобразява все пак, а пък ако живееш и в държава със славянски език например се съобразяваш на този език да може да се изписва правилно името на детето - Хатидже например е ужас за писане на кирилица или имена с Ш не звучат просто добре.
Аз ако познавах някого с име Мюмюн, първо щях да изпитам съжаление към него, после колкото и да ми обяснява какво било името му, съкратено сигурно му викат Мюм или Мюн, знам ли. Или например името Ахмед. Хубаво име, но се сещаш за Ахмед Доган и ти става лошо. То и Адолф навремето е било хубаво име, но днес никой не си кръщава детето така. Има толкова хубави имена - какво е твоето? Може би и затова са те тормозили в училище. Например циганите много си харесват името Шукрие и ако се запозная с жена с това име, ще си помисля и аз, че е циганка - те си имат и бг. имена, които си харесват като Васил или тем подобни де, но Шукрие пък е типично. Циганите са пичове, те сега пък покрай турските сериали всичките са с турски имена дори да са християни, а преди пък си кръщаваха децата на латино сериали - Касандра, Есмералда, Селесте и тем подобни - никога не им е пукало. Може би има какво да научим от тях - например да не се взимаме толкова насериозно.
Сега отворих една страница с турски имена - ами то има и много имена, които си ги ползваме интернационално, но има и странни имена като Кошкун, Тсагадай, Гюкер или Гьокер, Гюлбахар и тем подобни, а в същото време има чудесни имена като Дениз, Ерен, Ердем, Деря, Селим - мисля, че на славянски просто ни харесват имена с повече гласни, а каквото има ю, ьо, и тем подобни звучи грубо.

 
  ...

...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 9ea65ba5ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   авторе, не съм 9 (която също изобщо не е права), но повечето от тези имена са арабски, не турски. Айше е името на първата жена на Мохамед, още когато турците не са били осъзнати като народност. Мустафа също е арабско име и означава "избраният" и се използва като друго име за Мохамед.

Иначе, носи си името, гордей си се произхода, аз лично проблем не виждам Признавай произхода на другите - нека има културни и етнически различия, но не и противопоставяне.

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 7065a60ba8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   От Автора: Номер 11. Ти май повече от носа си не виждаш, и искаш да ти кажа името си, е няма да стане. Ако искаш се кръсти и Версаче като мангалите, не ми пука! И повече не пишете в тази тема.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 9 месеца
hash: ed174c299a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Авторе, бързо палиш. Номер 11 е съвсем права. А пък е вярно, че повечето цигани, осъзнати или не се "потурчват". Няма смисъл да се спори за произход на имена, който иска, ще погледне някъде за повече информация, източници много. Името няма огромно значение. Щом има българи, които си кръщават децата с модерни имена, това по-малко българи ли ги прави? Няма логика. Както повечето цигани си кръщават децата с турски имена, претендирайки, че имат турски корени.

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 4c1672f86c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Номер 6 - не ми давай пример с Александруполис. Това е курортен град близо до турската граница, даже си има и турско име. Я иди в Атина и кажи че си турчин да видиш. Ако си в хотел и си плащаш може и нищо да не ти се случи, но отиди в някое кафене и поговори на турски и ти давам точно 2 минути живот

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker