Възможно ли е да се повтори възродителният процес? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121202)
 Любов и изневяра (29710)
 Секс и интимност (14359)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6473)
 Здраве (9601)
 Спорт и красота (4700)
 На работното място (3177)
 Образование (7303)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18526)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Възможно ли е да се повтори възродителният процес?
преди: 8 години, 7 месеца, прочетена 1672 пъти
Въпросът ми е простичък и наскоро ме измъчва отговорът му, интересно ми е мнението на другите хора, и ако има някой по-начетен нека сподели аргументиран отговор. Всъщност хубаво е всеки да се аргументира без значение от отговора, било то да или не. :)
Ето и някои примерни въпроси за улеснение.
Какво ще е мнението на Европа?
Ще ни наложат ли ембарго?
Ще се разцепим ли както Сърбия и Косово?
Коя ПП би се осмелила да го направи?
Какви ще бъдат причините и мотивите да го направят?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 7 месеца
hash: 2de33a8287
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не ми харесват такива теми, когато наближават избори, винаги има такава теми за провокация.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 5c3c374208
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Специално у нас е невъзможно да се повтори възродителният процес, защото
1во България днес е демократична държава за разлика от тогава (комунистическа диктатура), имаме работеща Конституция, която гарантира свободите на хората, религиозна и така нататък свобода
2ро - Колкото и да е странно точно Възродителният процес днес прави невъзможен повторението си - първо 500 хиляди турци с турско национално самосъзнание напуснаха страната, второ - останалите турци са по-скоро интегрирани хора - жените се образоваха, нямат и повече деца от българите, секуларни са (разделят светско от религия), модерни и съвременни хора.
3то - Турците живеят вече из цялата страна - например в София са търсили и намерили работа, смесили са се или живеят в Европа, в Турция - не са с две думи концентрирани в такава степен, каквато е било преди
Освен това вече сме свободни да се движим свободно - който е искал да живее в турска държава е в Турция. Много хора са се и „опарили“ - видяли са отношението към тях от „истинските“ турци, а и се чувстват добре като български и ЕС-граждани, защото Турция в следващите 15 години не я виждам не само аз в ЕС и все повече се дистабилизира, имат големи проблеми с кюрдите и вътрешни други проблеми - нашите турци чак толкова луди не са, за да искат да се присъединят към такава държава или да имат своя собствена микро държава по примера на Косово, а и виждат какво получиха албанците от това - 70% безработица, център на наркотиците и простутицията.
Лидерите на нашите турци ДПС също нямат интерес това да се случи - те сега могат да изнудват управляващите и да си точат държавни пари и ЕС-проектчета, защо да си развалят рахатя?
С две думи никой няма интерес от ново Косово, но и от нов Възродителен процес

И конкретно на твоите въпроси

Какво ще е мнението на Европа?
Общо взето не мнението, а санкции са от значение. Нас ни е страх да не загубим някакви жълти стотинчици по ЕС проекти, какво остава за санкции. Иначе Европа не я знаем как ще „мисли“ след 10 г. - още няколко милиона араби и може би те ще имат възродителен процес, защото у нас сме го минали това вече, а те не.

Ще ни наложат ли ембарго?
Да
Ще се разцепим ли както Сърбия и Косово?
Не, (горе казах причините) - нито са концентрирани турците като в Косово албанците до такава степен, нито имат водач, нито имат интерес
Коя ПП би се осмелила да го направи?
никоя

Мисля, че опасенията ти са напълно безплодни. Възродителният процес беше просто отговорът на една диктатура, която беше фалирала и не знаеше как да се справи с малцинствата, с вътрешните проблеми. Днес изобщо нямаме тези проблеми, а по-скоро и турци, и българи искаме да живеем по-добре в една модерна, демократична и мирна държава. Двата етноса имаме проблеми с циганите и тук по-скоро ще има проблеми, но ще намерим демократично и хуманно решение за тях. Проблемът ни е само, че нямаме пари за тяхната интеграция, но ЕС може би ще помогне или ние с повишаване на БВП и преборване на корупцията можем да вземем мерки.
Турски и български етнос така погледнато не виждам да имеме някакви проблеми един с друг. ДПС все по-малко подкрепа намира сред турците, така че и те се сетиха, че са станали заложници на ДС и с умирането на БСП и ДПС ще умрат и последните остатаци от ДС и нейните престъпни машинации.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: dc90705a2c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Трябва да мислиш рационално и по-глобално.

1. Ние сме в ЕЕА - какво ембарго ?
2. С отрицателен прираст на населението, висока смъртност и емиграция?

Замисли се за 2-те точки. Те ти дават отговор без да си губя от времето. :)

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 3e08f0c00b
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   А 3-та световна война
ще има ли?

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 47037d4186
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Нищо не разбрах :D

 
  ...


...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: e6a768c2bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Има шанс да се получи разцепване в България и да стане като в Украйна. От години националното самосъзнание на определени групи и в определени райони се подменя с не българско. Агитират се на чужд език, обещават се територии, в тамошни среди се говори само на чужд език, не се знаят базисни знания, които да подклаждат националното самосъзнание, а се прокламират други, чужди. Един ден тези хора ще си кажат - "ама я чакай, ние не сме българи, но живеем тук защо да не опитаме да си направим автономна република или да поискаме подкрепа от чужда държава". Отделно и омразата към малцинствата, които почти сигурно биха се прикрепили към отчуждилата се група, ще помогне доста - "Ама я чакай, те ни мразят, я дай тука ни казаха, ние не сме такива, ние се чувстваме такива, я дай да се прикрепим към тези, които вече искат автономия". Всичко е въпрос на време, може след 2 или след 10 години, но новините на чуждия език си свършиха работата.
Примерно - в източна Украйна съм чувал, че дори не говорят Украински, в западна, въпреки че зная избягват да говорят Руски.
Въпросът не е дали, а кога ще стане отцепването. Ще стане тихо, не както в Украйна. Смисъл то вече става, но финалния етап няма да е шумен. Представи си, че се събуждаш след 2 години и разбираш, че в една сравнително немалка част от твоята родина не се говори на родния език, няма национално самосъзнание и просто не се считат за "българи". Или ще поискат автономна република или ще искат да се прикрепят към наша съседка, а ако поискат да се прикрепят към наша съседка, отхвърлените от нас тъмнокожи братя ще си кажат - "тия не ни смятат за българи" и ще приемат друга националност.
Но това не е толкова важно, не трябва да се ядосваме. Това не се говори от вчера или от днес, всеки го знае. Обещават им Родопите, обещават Средногорието на чужд език ги агитират, казват им, че не са такива, те принадлежат на друго племе, втълпява се това - телевизията и тя удря по едно рамо и след години, години, години, години то става, но имай предвид, че вече са минали доста години, а колко остават не мога да ти кажа с точност, но до 10 при всички положения.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 79ae4c8174
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Това разпит ли е?
По-скоро би се повторило турското робство, т. е. ИЗРОДИТЕЛНИЯ процес.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 430e1cd3dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Зависи какво имаш предвид под възродителен процес. Ако имаш предвид точно това което се е случило 70-те и 80-те год на 20 век не мисля, че ще се случи отново, точно същото. Но ако имаш предвид покръстване или асимилация на чуждо население между българите, може и да се случи.
Първо прочети историята на България, в нея има доста подобни масови покръствания и асимилации на делящо се от българите население, не мисли че е имало покръстване само при Борис, само защото само това покръстване го пише в учебника по история. После виж в днешни дни какво става по въпроса в Гърция и има ли от ЕС някакъв отговор по въпроса. Гърция също е демократична държава, но през последните 20-30 год асимилира албанци и др, чрез покръстване в църква, и смяна на мюсюлманското с гръцко име, а християнство се изучава в училищата задължително. Новите гръцки граждани разбира се се местят заради европейски права и заплати, те ще си останат аблабнци, но внуците им ще са гърци с гръцко самосъзнание. Днес Гърция е с население над 10 милиона, с под 1% мюсюлмани и 0, 1% цигани, запитай се как е възможно това при условие, че тази държава граничи с България, където циганите са 15%!? !?
Аз като българин също имам лоши спомени от възродителния процес, дядо ми беше старшина, прибираше се скапан емоционално, защото началството го бяха карали да води млади войничета да им сменят имената, налагало се е да насочва оръжие срещу тях, а те са му били близки, защото са служили при него през последната година, година и нещо. Може да е Мустафа, ама си е нашия Мустафа... Казваше, те са ми като мой момчета, сега се налага да ги натоваря в автобус да застана пред тях в автобуса с насочено оръжие и да ги заведем за смяна на имената, питате ли какво му е било? Възрастен мъж да се наложи да застане срещу познати момчета на възраст малко по големи от големия му внук и да насочи оръжие срещу тях?

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: ecea8071ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   След това заливане на Европа с мюсюлмани, рано или късно ще има кръстоносен поход. Следващата световна война ще е религиозна. Тя вече започна, християнският свят се опомни и предприе своят ход. ИД скоро ще изчезне и Сирия ще си остане светска държава. По тревожно е положението в Турция, защото Ердоган иска да последва главорезите от ИД, и да въведе халивата, но това ще му коства главата, както се случи при Саадам Хюсеин. Никой няма да му позволи, в 21 век да прави халиват в светска Турция. Ако има възродителен процес, а такъв със сигурност ще има, той ще бъде световен, за да промени мюсюлманското мислене. Исляма ще бъде принуден да осъвремени религията си, да осъвремени мисленето си, вече не живеем в средновековието. Ето как е разсъждавал Кемал Ататюрк, бащата на съвременна Турция :-"„Ислямът е разлагащ се труп, който трови нашия живот както вонящата мърша“. Тези, които познават съвременната история на Турция, знаят, че думите са на най-големия реформатор в историята на страната, а и на целия ислямски свят - Кемал Ататюрк. „Бащата на турците“ е виждал в религията на пророка Мохамед една от основните причини за пълния упадък на Османската империя. " Ако исляма не се осъвремени, рискува да изпадне в пълна световна изолация, каквато вече е започнала. Именно това ще бъде новият възродителен процес, процес за промяна на мисленето, не на имената.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 6fea42b9f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Виж, демократична България от 2015, не е Народна Република България от 80-те години. Така, че според мен нов Възродителен процес е напълно невъзможен. Пък и за какво ни е? Вече сме в ЕС и НАТО, границите са отворени, всеки е свободен да живее където иска. Напротив, мен повече ме притеснява обратния процес, с това все по-агресивно поведение на ДПС, с всичките турски сапунки по телевизията, в новините на турски... но все пак си мисля, че няма да станем като Косово. Така, че дишай спокойно! Няма да има насилствени смени на имената, нито "екскурзии". Просто всичко това остана в миналото.

 
  ...

...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 9bb7391054
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Зависи за какъв възродителен процес става въпрос? Като цяло мисля, че без народна революция и промяна в системата на Европа си изчезваме. Но капитализмът няма да трае още дълго. Най-малко имигрантите ще унищожат свободата. Източна Европа ще се обедино с Русия. Това единствения начин за благополучие, но Америка няма да го позволи лесно. Сега власта е впродажни политически партии слуги на Запада, който е способен на всичко да не изгуби колониите си. Въпреки това се разпада и всичко се вижда яано. Аргументите са очевадни. Капитализма няма бъдеще. Ние не сме за такъв строй по западен модел.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 9bb7391054
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Зависи за какъв възродителен процес става въпрос? Като цяло мисля, че без народна революция и промяна в системата на Европа си изчезваме. Но капитализмът няма да трае още дълго. Най-малко имигрантите ще унищожат свободата. Източна Европа ще се обедино с Русия. Това единствения начин за благополучие, но Америка няма да го позволи лесно. Сега власта е впродажни политически партии слуги на Запада, който е способен на всичко да не изгуби колониите си. Въпреки това се разпада и всичко се вижда яано. Аргументите са очевадни. Капитализма няма бъдеще. Ние не сме за такъв строй по западен модел.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 9bb7391054
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Зависи за какъв възродителен процес става въпрос? Като цяло мисля, че без народна революция и промяна в системата на Европа си изчезваме. Но капитализмът няма да трае още дълго. Най-малко имигрантите ще унищожат свободата. Източна Европа ще се обедино с Русия. Това единствения начин за благополучие, но Америка няма да го позволи лесно. Сега власта е впродажни политически партии слуги на Запада, който е способен на всичко да не изгуби колониите си. Въпреки това се разпада и всичко се вижда яано. Аргументите са очевадни. Капитализма няма бъдеще. Ние не сме за такъв строй по западен модел.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 03e2841c16
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   При нормални обстоятелства това би трябвало да е невъзможно, по простата причина, че държавата ни като част от ЕС гарантира, че ще спазва човешките права, едно от които е правото на самоопределение. Обаче, както се развиват нещата, нищо чудно в скоро време на западняците, и особено на германците, да им писне от несекващия поток "бежанци" и да решат да обърнат кардинално нещата, и тогава кой знае какво може да стане... Не дай си Боже някой нов Хитлер, или пък някой откачен ислямист може да вземат властта някъде в Европа и тогава ще се видим в приключение - имената ще са ни най-малкият проблем. Историята е доказала, че няма невъзможни неща, така че надали някой може да каже със сигурност - това е възможно да стане, а това не - световната политика и история зависят от толкова много събития, хора, нагласи и тенденции, а понякога и от случайности, че развитието във всяка една посока е едновременно, и възможно, и невъзможно!!!

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 5c3c374208
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

16.   Н 12, няма да коментирам като цяло мнението ти - всеки си има право на него, но имай в предвид, че Капитализмът няма да изчезне каквато и форма на политическо управление да имаме в Европа - Капитализмът няма изисквания към политическата система - може да е диктатура, може да съществува и при авторитарен режим, може да съществува при монархия и така нататък. Капитализмът с две думи откакто се е появил първият пазар на света за натурална размяна на стоки си съществува и е универсален.
Демокрацията като форма на управление може да съществува само при капитализъм, НО Капитализмът може да съществува и в най-голямата диктатура. Дори в територията на ИС е Капитализъм!

Плановото стопанство беше изкуствено наложен експеримент, които се провали. То не отговаря на човешката природа и стремежът на човека към повече консумация и ефективност, както и не създава лична инициатива - затова се и провали. Има проблем в самата си основа - тоест изхожда от грешни премиси и грешни модели заради грешни изчисления още на Маркс и грешни негови теории за функционирането на пазарите. Тогава и много неща не са били още научно проучени - например всички икономисти, включително и Маркс са изхождали в това време, че при все по-голямо специализиране и по-големи фабрики ще има големи икономии от мащаба и затова цели икономики се специализират в производството на 1-2 стоки. Лошото е, че не са знаели, че след известна големина (може да се изчисли!) тези икономии от мащаба не само не се реализират, а главоломно почват да се увеличават разходите и да пада качеството с всяка следваща единица!
И не е учудващо, че Маркс е правил много грешки (не само математически) - самият Маркс никога не е живял без Капитализъм, никога не е работил реално, а е бил издържан от Енгелс - един аристократ с крепостни селяни и изцяло наследено богатство. С две думи - утопия на утописти и реално никога не може повече да се случи, но всички останали сценарии за ПОЛИТИЧЕСКОТО управление на България, Европа са отворени.
Да, възможно е и ЕС да се разпадне, да имаме пак война и диктатури в Европа - случвало се е и след по-големи периоди без война, но капитализмът ще остане - така че не таи напразни надежди. Еволюира в социална пазарна икономика, НО си остава Капитализъм и не социализъм, не комунизъм

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 430e1cd3dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   №16 тезата ти не е по темата! А и какво се опитваш да объркваш тезата на №12, той използва капитализъм като политическо-икономическа система, ти влагаш в думата капитализъм самото значение на думата капитал. Ако изхождаме от твоето мнение, то всяка проститутка е капиталист, защото тя има имущество в междубедрието, което използва за получаването на печалба и богатство. Според теб и комунистическата държава е капиталист, защото използва държавен капитализъм. То реално всяка политическа система, според теб е капитализъм щом има икономика и пазари. Обаче №12 знае какво има предвид и всички четящи го го разбират, какво иска да каже.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 6e5b772161
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   №16, това е върха на глупостта-" Капитализмът няма изисквания към политическата система". Ако в САЩ се допуснат повече от две партии, дали ще просъществува капитализмът? Капитализмът съществува на базата на политиката. Кой избира американските президенти, нима това е демокрацията или влиянието на капитала?

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 41f85d823d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Напротив 16. Комунизмът се разпадна, заради егоистичната ни природа. Точно не сме достатъчно еволюирали. Прави сте, че капитализъм може да има под всяка форма, но точно тази, в която днес се налага- няма да го бъде. Този американски модел също е вид утопия използвана като оръжие за разбиване на чужди икономики. Ще се разпадне по простата причина, че ресурсите на планетата започнаха трайно много да не се разпределят правилно, а именно че само една малка част бива облагородена. Нито роботи, нито нова енергия ще спре процеса по разпадане на тази система. Политическия елит на Европа от друга страна деградира тотално. Влагат се инвестиции само в високо технологични мероприятия, а масите страдат от немотия. Сега преселението на народите допълнително ще разяде западната цивилизация, която близо 300 годино ще пада надолу за сметка на Китай Индия и Брикс.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 5c3c374208
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   Номер 17 ами ако Капитализмът не е система, в която Капиталът като фактор на производството е в центъра, то кое? Капитализмът е ИКОНОМИЧЕСКА система, при която търговията, индустрията и средствата за производство се контролират от частни собственици и с цел печалба в условията на пазарна икономика

За Капитализът (пазарно стопaнство) са нужни само две-три неща
- Защитена частна собственост и ясна собственост на капитала (без оглед на справедливото разпределение!)
- Работеща съдебна система, тоест правна сигурност (заради първото условие сигурност на договорните отношения)
- Свобода на пазарите

Другите неща като демократична форма на управление и макро и микро икономически рамки са сладки (екстри).
Минимум горните неща трябва да са на лице. Затова и ние до скоро нямахме признато функциониращо пазарно стопнаство (мисля до 2005 г. някъде). В Османската империя (абсолютна монархия, Шария калифат) пак е имало свободно пазарно стопанство (капитализъм). Прави си сметката колко малко демокрация (никаква) е нужна на Капитализма, за да си съществува, но без демокрация рядко успява да осигури висок стандарт на живот, тук не споря, но съществува и без демокрация.

Капитализмът не обещава нито справедливост, нито равно разпределяне на благата, но благодарение на това, че води до все повече ефективност и по-голям БВП на глава в крайна сметка води и до по-висок стандарт на живот на ВСИЧКИ, по-евтини продукти за по-малко пари и в един момент след като се задоволят елементарните нужди, обществото е готово за солидарност - тоест капитализмът еволюира в СОЦИАЛНА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА, НО на първо време Капиталът е в центъра на системата.

Номер 17 - Виж има си наука и тя прави разлика между политическо и икономическо устройство.
Ти в какво вярваш си е твой проблем. Има основни неща, като определенията на основните понятия и ако не можеш да разбереш какво значи „Капитализъм“, то не знам за какво искаш да дискутираме изобщо, но определено си първият човек, който съм чела да твърди, че капиталът не е в основата на капитализма. Е, ще те разочаровам - дори самото име е КАПИТАЛизъм.

За проститутката няма да коментирам, защото проституцията е забранана у нас, но Капиталист е всеки собственик на капитал в свободното пазарно стопанство - тоест всеки, който инвестира, финансира с цел печалба, но под капиталист се разбира по-скоро в модерния смисъл на думата човек, който вярва в този вид икономическа система. Предприемач е по-ясната дума за хора, които „въртят“ капитал С ЦЕЛ печалба.

И цитат „Според теб и комунистическата държава е капиталист, защото използва държавен капитализъм. “

Държавата не може да бъде капиталист, защото не е частно физическо или юридическо лице, а капитализъм не може да съществува по определение в една капиталистическа държава.
Ти говориш за ПЛАНОВАТА форма на икономическа система - ами това не е капитализъм, защото горните три условия не са изпълнени държавата не работи с цел печалба, а задоволяване на потребностите на населението - тоест дори държавните предприятия да са имали за цел печалба, то нейният собственик (държавата) е имал за цел не печалба, а задоволяване на своето население.
За съжаление плановата форма на икономическо управление се провали, защото не успя да постигне ефективно производство и да задоволи потребностите на своето население. Социализъм, комунизъм е идеологията зад тази форма на управление, но икономическата система се нарича „планова икономика“, а формата на държавно управление при комунизма е диктатура или авторитарно управление, защото само при тази фирма на управление може да се наложи планова икономика.

Ако не ме разбираш, просто чети книги по основна теория на Икономиката, така както и История, Философия.
Прочети дори например „Капиталът“ на Карл Маркс ако толкова се интересуваш, но не говори за теми, от които не разбираш.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 430e1cd3dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   №20 Не знаеш какви ги говориш. Това че дадена дума съдържа еднакъв корен с друга, не ги прави думи с еднакво значение! Кадафи не е управлявал през джамовете на сградата, за да нарекат управлението му джамахирия!
В 16 ме подразни твърдението ти, че "Демокрацията като форма на управление може да съществува само при капитализъм" Доста демокрации в света ни доказват, че може и има държавна собственост и демокрация в едно. Да ти изброявам ли държави с демокрация и налични работещи и печеливши държавни предприятия? Всички европейски държави имат държавни предприятия, а капитализмът не е система която приема такива обществени бизнеси, при капитализмът търговията се контролира изцяло от частни бизнесмени.
Не разбрах проститутките капиталистки ли са или не.

 
  ...

...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 430e1cd3dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   №20 В №16 Наричаш всички политически системи капиталистически, сега твърдиш, че капитализмът е една единствена система на управление? В №16
"Капитализмът няма изисквания към политическата система - може да е диктатура, може да съществува и при авторитарен режим, може да съществува при монархия и така нататък. Капитализмът с две думи откакто се е появил първият пазар на света за натурална размяна на стоки си съществува и е универсален. "
В №20 твърдиш че
"говориш за ПЛАНОВАТА форма на икономическа система - ами това не е капитализъм"

Та плановата икономика без пазари ли съществува? Там няма ли размяна на стоки и пари?

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 4cdf2d07f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   Точно в момента не, но след време е възможно. Защото няма еднозначно осъждане на т. нар. възродителен процес и извинение, обезщетение за провалените животи на нашите съграждани. Държавата не поема отговорност, ние живеем с лекотата, че май не е било толкова зле. Поуката не е извлечена и затова може да се повтори.

Реакцията на ЕС ще е дипломатическа, недоволни изказвания и писма. Ембарго няма да има, имаме общ пазар, все едно млечната борса да спре доставките за София.

Коя партия? Само крайна партия - националистическа или социалистическа. Тъй като нямат акъл да управляват с управленчески методи, те се опитват да го направят с манипулации на населението. Мотивът е "разделяй и владей". Ще ни настроят един срещу друг и ще сме по-слаби в протестите си срещу властта.

България ще се разцепи, само ако някоя значима икономика има полза от това, не по вътрешно политически причини.

А ти защо питаш, домашно ли имаш :)

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 5c3c374208
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

24.   н 21 „ №20 Не знаеш какви ги говориш. Това че дадена дума съдържа еднакъв корен с друга, не ги прави думи с еднакво значение!“
Не съм лингвист, а икономист, но в какво значение може да има дума като КАПИТАЛизъм? Има си хора на науката „Икономика“, които са дали определение. Виж поне в Уики-то ако толкова се интересуваш за обща култура.
Сега остава да кажеш, че ХЛАДилникът е печка и тем подобни. Има си определения на основните термини във всяка наука и те не подлежат на дискусия. Хората на науката го знаят това и не сме ние хората, които ще измисляме нови определения за основните понятия в науката Икономика. Ако искаш да си такъв човек - направи професура по Икономика, научен труд в БАН и си прави определения колкото искаш стига да можеш да ги докажеш емперично.

„№20 В №16 Наричаш всички политически системи капиталистически, сега твърдиш, че капитализмът е една единствена система на управление?“
Къде наричам всички политически системи капиталистически (моля за цитат). Просто казвам това, което е елементарно за разбиране - прави разлика между политическа и икономическа система и конкретно за капитализма казвам, че е универсален по отношение на политическата система и това не съм го измислила аз, а е обща теория.

„"говориш за ПЛАНОВАТА форма на икономическа система - ами това не е капитализъм"
Ами именно - ти отвори темата, че имало капитализъм през комунизма, когато държавата е едноличен собственик и аз ти разясних защо не е така.

„Та плановата икономика без пазари ли съществува? Там няма ли размяна на стоки и пари? “
Не е задължително да има пазари през плановата икономика, но не това е определящото, за да имаш Капитализъм, а моите ТРИ основни неща

1. ВЪРХОВЕНСТВО НА ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ
2. ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА
3. !!!!СВОБОДНИ!!!! ПАЗАРИ
Забележи - никъде не пиша за пари!
При размяна на стоки и услуги (бартер) също имаш пазар и пазарно стопанство. Парите са нищо освен обещание за консумация ако не са обезпечени със злато, ценни книжа или сребро в централната банка. Днес парите са например виртуални - сбор от нули и единици, но и без пари може да съществува Капитализъм чрез бартерна размяна и е съществувал - и днес съществува.

През Плановата икономика и да имаш пари не значи, че имаш пазари. Пазарът е мястото, на което продавач и купувач се споразумяват за преминаване на собствеността на стока или услуга срещу определено заплащане. През плановото стопанство това не се случва, а имаш фиксирани цени, определени от плана на държавата. Това не е пазар дори, а държавата печата хартийки и ти обещава, че срещу тях ще ти даде на разположение стоки и услуги. Системата функционира докато плановото стопанство успява да задоволи потребностите на своето население и съответно не функционира ако не успее. Това е проблемът на всеки план - може и да се провали и след като си унищожил автоматичните механизми на пазара, ти трябва да умееш планираш - успех в начинанието!
Затова и се формират разни черни пазари и бартерни сделки на черно преди 1989 г. у нас. Гледай „Баш Майсторът“ - там много добре е показано и то занимателно и симпатично как функционират тези неща, но черните пазари не са достатачни за пазарно стопанство (виж трите условия горе)

За проститутката - по силата на нашия Закон проститутката преди всичко е престъпник, защото го нарушава.
Ако приемем, че е проститутка в Холандия или Германия, където проституцията не е противозаконна, то тя се явява служител (на публичен дом например) или предлага услуги срещу хонорар - тоест тя е самонает човек на свободна професия и живее от своята работа наред с работника. С това проститутката е представител на работническата класа и не е предприемач. Ако проститутката си направи свой публичен дом и наеме свои колежки, то тя е предприемач.
У нас обаче тя е престъпник.
Всичко зависи от законите. Ако продаваш марихуана в Холандия си собственик на coffee shop (предприемач), а у нас си нарко-трафикант. :)

Капиталист съм аз например, защото одобрявам тази система съм предприемач, защото имам свой бизнес, но можеш да си и само капиталист ако си професор по Икономика, който изучава системата Капитализъм - тоест думата „капитализъм“ има и известно идеологическо значение докато думата „Пазарно стопанство“ и съответно „Предприемач“ означават същото, но са неотрални.
За разлика от думите „комунизъм“ и „социализъм“, Капитализмът не е идеология или вид философия, а просто икономическа система.
В исторически план просто се е доказала комбинацията между капитализъм (пазарно стопанство) демократична форма на управление, но това не означава, че демокрацията е нужна на капиталиста. Вижте Китай - там зад една уж комунистическа диктатура се крие най-жестокият капитализъм в 21 век с най-крупните капиталисти (притежатели на капитал, олигарси). Дори говорим за т.нар. Манчестерски капитализъм в Китай - една отвратителна форма на управление на икономиката без оглед на правата на работниците, служителите, без оглед на здравето на хората, на нанесените щети на природата, но да - това също е капитализъм в неговата най-уродлива форма

Аз лично съм привърженик на социалното пазарно стопанство иначе, но мисля, че все още България не е готова за това. Трябва ни повече БВП на глава от населението за социално общество - просто трябва да минем и през уродливия комунизъм, за да стигнем до социалното му лице. Под 15-20 хил. евро БВП на глава от населението не можем да имаме просто социално общество за съжаление. Това е най-жалкото днес - имаме желание, но нямаме средства за по-добър живот за всеки, но след 15-20 години и това ще се случи.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 46cec4ef3c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

25.   Вижте. Аз съм номер 17. Надявам се, че хората ме разбраха. На всеки му е ясно, че ако пише всичко с правилните термини ще бъде подсадим, ако не подкрепя системата. Всеки, който призовава каквато и да е различна идеология спрямо демокрацията е подсъдим за 3 години затвор. Но всички знаем, че истинска демокрация никъде няма, особено у нас.
Защо не смятам, че някога ще се подобри системата? За 26 години видяхме как родното ни производство заедно с 2. 5 милиона основна българска сила се изпариха, за сметка на застаряващото население и циганите. Образователната система също рухна, научните институти фалираха, а средната класа изчезна и деградира на всякакво културно ниво. Политическите формации ясно демонстратираха, че нямат за цел да правят нищо стойностно за държавата, която и без това вече няма силата да поставя правила, тъй като частния сектор от една страна диктува властта в пазарната икономика, а от друга сме се намираме в покрайните на ЕС. Целта беше да не бъдем конкурент на и без това силните държави, налагащи думата и волята си и дърпащи средствата си към техните региони и желания. Отделно който иска да чете социология и политология за Западната цивилизация ще разбере как стоят нещата. Капитализма повтарям осъжда на глад милиони, защото интересите и управлението се влияят само от интереса на частни лица.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 5d660cb9f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

26.   Добре защо провалихте темата на човека? забелязъл съм, че тук каквато и тема да се пусне ще се появи някой който ще пише нещо, което няма нищо общо с това което е написал автора, мен също ме интересуваше тази тема и написаното в нея, мненията също, само че мнения за възродителният процес, а не да чета спорът на двама души какво е капитализъм.

 
  ...

...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: e62127d392
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

27.   №20, и тук ли си заляла темата с вечната си логорея за капитализма? Остави хората сами да правят заключения, кое е капитализам и кое социализъм. Демокрацията няма общо нито с едните, нито с другите. И двете системи са печалбарски и демокрацията няма почва в тях. Ако някой си мисли, че сега живеем в демокрация, жестоко се лъже. При соца нямахме права, сега е същото(дори по лошо) положение. При соца, без да питат народа, БКП си правеха каквото искат. Сега, при капиталистическата "демокрация", също никой не пита народа. А щом е демокрация, трябва народа да диктува, а управниците да изпълняват желанията му. Някой да е попитал, дали народа иска ЕС, някой да е попитал, дали народа иска НАТО, някой да е попитал как народа иска да живее, а всички уж за доброто на народа се борят. Петко Славейков го е казал:-" Всичко което се прави за народа, но без НАРОДА, е противозаконно. " Така, че всичко което се разджурка през новата "демокрация" е противозаконно, защото народа се превърна само биологични единици, струващи по един глас, но за управляващите е НУЛА. Това, че червените олигарси обсебиха народното богатство, не ги прави капиталисти, в истинският смисъл на думата. В България капиталисти няма, има алчни мошеници които яхнаха народа и му стъжниха живота. "Криворазбрана цивилизация", какво да се прави. Това е, защото икономисти като №20 поеха икономиката и тя цъфна и завърза, затова е това благоденствие!?

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 5c3c374208
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

28.   n 27 - Нещо си изпуснал уроците по Етика и право, Философия География и История в училище.
„Сега, при капиталистическата "демокрация", също никой не пита народа. А щом е демокрация, трябва народа да диктува, а управниците да изпълняват желанията му. “

Има два вида демокрация - пряка и представителна. Почти пряка демокрация имаш в държавата Швейцария например, където за много неща се прави референдум. В гръцките градове-държави е имало често пряка демокрация - всички граждани (мъже) се събират и решават всеки проблем с гласуване, но дори там само хора с образователен ценз и свободни (без робите) са участвали в този процес. Жени, деца, роби, бедни не са били представени!

У нас, така както и в повечето демократични държави в света имаме представителна демокрация. Идеята е, че СУВЕРЕНЪТ (народът) чрез гласуване избира своите представители, които да взимат решенията вместо него.
Представителната демокрация е измислена не само, защото не е практично при всеки проблем да питаш хората - то по цял ден трябва да гласуваме закони и правила, а защото просто нямат хората нито компетенцията, нито образователния ценз да взимат решения в специфичните и много сложни проблеми на държавата.
Демокрацията не значи свободия и всеки да си прави каквото иска, а мнозинството определя, избирайки правителството, което не защитава интересите на всички, а на своите избиратели- МНОЗИНСТВО.
Ако не се чувстваш представен от народните ни представители, ти или си част от някакво малцинство, или не гласуваш. Ако не ми вярваш, че си част от малцинство по мнение и интереси в обществото просто си направи политическа формация и виж колко хора ще те подкрепят.

Представителната демокрация е най-доброто решение, масата е подвластна на масова манипулация, а у нас при такава маса необразовани хора, те са лесно манипулируеми и ако им се даде правото да решават утре ще имаме бесилки на площадите и ще се стреляме по улиците. Ще настъпи пълен хаос.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 5c3c374208
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

29.   n 27 - Нещо си изпуснал уроците по Етика и право, Философия География и История в училище.
„Сега, при капиталистическата "демокрация", също никой не пита народа. А щом е демокрация, трябва народа да диктува, а управниците да изпълняват желанията му. “

Има два вида демокрация - пряка и представителна. Почти пряка демокрация имаш в държавата Швейцария например, където за много неща се прави референдум. В гръцките градове-държави е имало често пряка демокрация - всички граждани (мъже) се събират и решават всеки проблем с гласуване.
У нас, така както и в повечето демократични държави в света имаме представителна демокрация. Идеята е, че СУВЕРЕНЪТ (народът) чрез гласуване избира своите представители, които да взимат решенията вместо него.
Представителната демокрация е измислена не само, защото не е практично при всеки проблем да питаш хората - то по цял ден трябва да гласуваме закони и правила, а защото просто нямат хората нито компетенцията, нито образователния ценз да взимат решения в специфичните и много сложни проблеми на държавата.
Освен това масата е подвластна на масова манипулация, а у нас при такава маса необразовани хора, те са лесно манипулируеми и ако им се даде правото да решават утре ще имаме бесилки на площадите и ще се стреляме по улиците. Ще настъпи пълен хаос.
Има държави като Египет, който пък изобщо не са зрели дори за представителна демокрация, защото масата от населението са необразовани и силно вярващи и избират рани крайни ислямисти. Това също е демокрация, но дали прави живота на хората по-добър.

Сега отново за Възродителния процес.
Причините за него са коплексни като най-силна е бил идеологичният сблъсък между секуларндата държава и религиозната идеология на мюсюлманите, но и е трябвал външен враг на колабиращият режим в края му. Не случайно Възродителният процес се случва през 80-те, не през 60-те, когато още хранилката от СССР е била активна. С Перестройката спира и хранилката за България отвън, а слабото планово стопанство (ние нямаме ресурси за разлика от СССР!) не може да задоволи населението с продукция и, за да се отклони вниманието на обществото и замаже положението се търсят външни виновни - Западът, турците.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 41f85d823d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

30.   Коментар 29.

Вашето определение за демокрация е толкова условно, че въобще няма нищо общо с реалноста. Ако си мислите, че хората на Запад са акнивно мислещи политици и образовани социолози във всички класи на обществото, за да могат да избират много по-качествени управители и партии, от нас или Сирийците - лъжете се. Средно статистическия американец не се интересува от политика и не знае кметът на селото си. Властта на Запад отново се държи от 2 или най-много три опозиционни партии. Разликата е само в стъбилноста на държавите. А именно, че такава при нас няма. Докато не се стигна днес най-различни малки партии да се борят и борят, да взимат от баницата, да крадът до гуша, а като стане напечено да се подкрепят взаимно. Толкова ни е разконцентрирана властта, че няма никакъв начин демократично да се взимат решения. Нито задължителното гласуване, нито мажоритарна система няма да помогнат с нищо. Властта определя какво ще се случи, а нея не желае промяна. Народа никога в историята не се вдигал спонтанно. Промяната се осъществява от ГОРЕ на долу. Само достатъчно голяма сила е способна да осъществява каквото и да е правило. В нашия случаи партиите ни се упрвавляват и навигират изцяло от външни сили. Тоест чужди за нас държави, съюзи, империи - използват нашите партии като платформа за влияние и интереси. Българинът до такава степен е вкаран в безкраен кръговрат, че става доста заплетено.

До въпросът с хранилката СССР - това също не е много вярно. Цялата приватизация и разруха през прехода е изценирана от собственото ни и чуждите правителства - и забележете: С помоща и натискът на Русия. Не само на Запада. Действително обаче нямаше какво друго да се случи. Но, да се твърди, че сме фалирали, защото Русия ни е спряла кранчето и ние сме фалирали - тотална измислица. Земеделието както и много други сектори - сами ги разбивахме в името на светлата демокрация, в името на правилата, които ни налагаха, за да ние присъединят към Европа.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 6c0158477d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

31.   №20(28), нали си имаш пусната специална тема за капитализъма? Защо не си философстваш там, а оплескваш всяка тема с твоят капитализъм? Даже не се и съобразяваш с темите на авторите, а едно си баба знае, едно си бае. Ставаш нахална вече. Явно никой не ти пише по темата, затова оплескваш чужди теми. И тази тема е обречена.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker