Моля за помощ за проверка на транзистори - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121334)
 Любов и изневяра (29742)
 Секс и интимност (14380)
 Тинейджърски (21903)
 Семейство (6478)
 Здраве (9608)
 Спорт и красота (4704)
 На работното място (3185)
 Образование (7308)
 В чужбина (1656)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18564)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Моля за помощ за проверка на транзистори
преди: 8 години, 7 месеца, прочетена 2063 пъти
Здравейте,
интересува ме кога един транзистор може да бъде проверен на самата платка и кога не? В какво се състои проверката спрямо типа на транзистора.
Имам 2 мултимера - единия е на Mastech ms8265, а другия е от масовите да ги наречем - dt838.
Въпросът ми е принципен, а не за конкретен транзистор.

благодаря ви!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 7 месеца
hash: 54c0f82e4c
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   здравей,
има няколко големи български специализирани на тази тема форуми. Най-добре пиши там

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 6d255c61bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Ми ако е пробил някой PN преход транзистора е заминал. Когато е запоен на платка се проверява много трудно, дори в някой случаи - невъзможно. Като тестваш с мултиметър тока минава през поне 5 други вериги и уреда се побърква.
Ако транзистора има видими повреди по корпуса (прегряване или нещо друго) направо го сменяй, ако се съмняваш в него го разлепи от платката и го тествай но само ако ако те бива с поялника, иначе иди до някой сервиз.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 6639d67d94
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Транзисторите биват биполярни, полеви, мосфет, еднопреходни, съставни и други. Най разпространени са биполярните. Те се разделят на ПНП и НПН тип според проводимостта си. С обикновен мултимер се проверяват предимно биполярните. Мултимерът се поставя в положение омметър-полупроводници. Мери се съпротивлението Б-Е. В едната посока трябва да е около 600-700 ома а в другата безкра йно голямо. Същите съпротивления се измерват между Б-К. Между изводите К-Е и вдвете посоки се измерва безкрайно голямо съпротивление. Разбира се трябва да знаеш кой е извода на базата и да съобразиш, че при мерене на платката други елементи могат да шунтират транзистора и да се получат занижени съпротивления. Има и устройства за проверка на транзистори без разпояване, но темата не е за този сайт.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: c8fa1e5983
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   "Има и устройства за проверка на транзистори без разпояване, но темата не е за този сайт. "

в дата. бг или в калдата са все всезнайковци. виждал съм може би тези дни реклами за такива у-ва по чужди сайтове. Да ми препоръчате конкретен?

При замяна на транзистори кои параметри се гледат? така да се каже кое е главното? защото ако трябва да намерим 1:1 знаете.

Мерси. лек ден!

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 40dd641c58
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   При замяна на транзистори се гледа максимално допустимо напрежение между емитер и колектор, то не трябва да е по ниско от това на транзистора, който искаме да заменим, може да е и малко по високо. Друг параметър това е максимален ток емитер колектор също не трябва да бъде по нисък от този, който искаме да заменим. Трети параметър това е граничната честота в Hz за нискочестотните и MHz за високочестотните. В някой случай високочестотен транзистор може да замени нискочестотен, но нискочестотен не може да заменя високочестотният. Някой транзистори могат да се проверяват и без да се отпояват, зависи какви други елементи са свързани в веригата на транзистора, ако няма електролитни кондензатори и нискоомни съпротивления в веригата му спокойно може да се измери без да се рзспоява. В едната посока(при NPN плюса на уреда на колектора, минуса на базата, при PNP обратно, минуса на колектора, плюса на базата) между база и емитер и база и колектор трябва да показва съпротивление от 500-800ома (като съпротивлението между база и колектор е малко по малко в сравнение с това между база и емитер), в другата посока безкрайно голямо съпротивление. Между емитер и колектор трябва също да е безкрайно голямо, изключение правят само някой транзистори с вграден диод между емитер и колектор, тогава в едната посока ще отчита окло 800ома, а в другата безкрайно голямо.

 
  ...


...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 5b3ed3001f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Страхотно полезни коментари. Не съм очаквал, че ще има толкова добре написани с факти и толкова подробно. Само искам да направя уточнение и малка корекция в коментар 5.
За граничната честота при нискочестотните транзистори е до 3 MHz, а при високочестотните вече говорим за над 300MHz, дори GHz-ци. Още едно важно уточнение за честотата.

Ако се ползва транзистора като усилвателен елемент.
Максималната честота, на която даден транзистор може да работи е различна в зависимост от схемата му на свързване.
Опростено казано в усилвателната техника можеш да свържеш един транзистор по три основни начина, схеми на свързване. Схема обща база, схема общ емитер и схема общ колектор.

Схема обща база е най-високочестотна и се използват най-добре честотните възможности на транзистора. Има най голямо усилване по напрежение.
Най-голямото усилване по мощност се постига със схема на свързване общ емитер. Тя е най използваната при нискочестотните усилватели.
А най-голямото усилване по ток се постига със схема общ колектор, но е и най-нискочестотната. Дано да не съм пропуснал нещо. Уж гледаш го само един транзистор, но нещата са доста по-сложни като задълбаеш.

K-Man

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: c8fa1e5983
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Здравейте отново. Пак съм аз - авторът. А за проверка на транзистори различни от биполярни да кажете няколко думи?
благодаря

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker