За животните - любов ама до къде? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121173)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18518)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

За животните - любов ама до къде?
преди: 6 години, 9 месеца, прочетена 1856 пъти
Здравейте!
Още от малка съм фенка на домашните любимци. Имала съм рибки, птички, костенурки, кучета и котки, хамстери и морски свинчета. В родния ми провинциален град бе някак задължително във всеки двор да има куче и няколко котки. Разбира се, калпаво гледани спрямо настоящите ми разбирания.
Наскоро се натъкнах на бебе коте, поех грижите за него, добросъвестно го излекувах от болежките (е, ветеринарите де, но аз помагах финансово) и го предадох на други хора, които да му отделят цялата си любов. Реших да се присъединя към разни групи във фейсбук за помощ за животните, защото се оказа, че настоящите ми любимци са доброжелюбни и приемат с лекота нови попълнения в отбора.
И тук започна моето възмущение. Първият пост от рода на "Нужна ни е храна! Имам 27 котки и 4 кучета" почти ме накара да звънна на жената, че да й пратя каквото мога. Но се оказа, че тя не е една - много са!
Тези постове са следвани и от други - имаме нужда от пари за лечение на някое животинче; имаме нужда от котешка тоалетна, имам 40 котки и изнемогвам...
Ок. Разбирам да искаш да помогнеш на животинче. Смятам за човещина да грабнеш блъснато от кола куче и да го закараш на ветеринар. Всичко ток и жица. Разбирам да закъсате с парите като се появи спешен случай за някое създание.
Но няколко неща не разбирам!
1. След като имаш 30 котки, за които не можеш да осигуриш храна, защо пускаш коментари "мога да прибера и това коте", "аз ще взема тази душичка" и подобия. Защо обричаш още едно създание на глад при себе си? Защо продължаваш да увеличаваш количеството животинчета, за което явно не можеш да се грижиш?
2. Не разбирам защо като не можеш да изхранваш 30 животни не пускаш нон-стоп обяви тип "подарява се". Защо няма постове, че дадено коте търси дом. Защо само трупаш без да се освобождаваш?
3. Не разбирам и претенциите за бъдещия дом на дадено животно. Тераса без мрежа/стъкла не са вариант. Двор не е вариант. Без договор не се дава. Заплашителни излияния как животното не е играчка.
4. Абсурдните претенции за приемен дом. Пак терасите и двора. Но тук вече има и допълнения "Не може да живее самов една стая! ", "Не може да го захраватес гранули на 30 дена! ", "Не може цял денда бъде само". Ехо, предлагам поемане на всички разходи за създанието, което след 2 часа ще напишете, че ви е дотежало и нямате храна, а вие се дърпате като дявол от тамян.
Да не помислите, че злобея заради откази - приютих си аз едно бездомниче за разнообразие. Но има и една жена, която жално писа как едва ли не последния залък дала на животните. Голяма бройка бе посочила. Свързах се с нея, видяхме се, купих храна за две седмици за всички, платихме стара сметка в клиника, направихме няколко ваксини. И седнах да си побъбря с нея как така нещата няма да станат. Как трябва да започне да им намира домове, да спре да приютява нови, да смъкне бройката поне до десетина. Защото моят джоб не е бездна и се празни. Насочихме уж усилия към целта да намалим бройката. Обещах й да купувам храна за животите, че лека полека всички ще минат през ветеринаря и тн. Предложих й да взема няколко котки, но отказа заради липсата на мрежа на прозорците. Приех го благо и исках да помогна. До тази вечер, когато видях, че търси транспорт да й занесат още животни от другия край на България
Та питам се защо като има светлина в тунела се бяга от нея? Защо? Някой има ли отговор какво би могло да те накара да затвориш в дома си 40 животни без да има какво да им сложиш в купичката и без да имаш възможност да им осигуриш нормални условия на живот? По-добре ли е да са затворени гладни пред бездомни охранени? По-добре ли е да ги затвориш и лишиш от всякаква хорска милост? Защото на профилите пълни само с молби "имам нужда", "имам нужда" и "трябва ми" е нормално да не се пише често. В крайна сметка... нормалния човек би търсил светлината, нали? Би искал да знае, че помага сега и ефектът ще е дълготраен. Какво като на такъв животнолюб купиш два чувала с храна? След 2 седмици за 2 седмици ще му трябват пет. Защо да помагаш втори път като виждаш, че първият само е поущрил такова дело?
Слушам ви. Споделете мнението си.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 9 месеца
hash: d9d337e08f
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   В самия пост е и отговорът. Нормален човек би тръгнал към светлината в тунела. След като се забатачва повече... нещата са всичко друго, но не и нормални. Също познавам една животнолюбка. Държи котките, които е "спасила" под ключ в една стая, Нито общува с тях, нито нищо. Сипва храна, сменя пясъка, заключва. Не е ли това затвор. При хората е. Какво говорим за животно...

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 3f8b73fb50
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Ами, гледането на животинки може да премине в мания, която да не може да се контролира и най-вече управлява. Аз имам едно куче и едва се справям. Всичко е точно, много си се обичаме, но никъде не мога да отсъствам за една нощ. А като имаш 30 и преливаш от любов/чувство за вина и искаш да помогнеш и на други, твърде е възможно вече да не можеш да се справиш. Явно, такива хора имат нужда от подкрепа, май психическа, най-вече, защото по някое време започват да изглеждат напълно луди. Такива хора и настройват околните против животните, защо те виждат, че това е прекалено и е излязло извън контрол. И, на края, вместо да инспирират загриженост у другите, те предизвикват неприязън.
Ако имате нерви, помагайте им да се осъзнаят, ако не -дистанцирайте се.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 2ba2c5eeae
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   чист бизнес, авторке. просто някои са намерили лесен начин да получават дарения, с които да преживяват благодарение на милостиви и наивни хора. не казвам, че няма истински обичащи животните, но със сигурност са капка в морето на фона на останалите.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 49c00972df
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Аз имам три котки, бяха четири, но не ми беше комфортно с толкова много животни в апартамент и подарих едната на приятел., който много я обича и я гледа като родно дете.
Моите котки също са задоволени. Ако, не мога да ги гледам нямаше да ги взема. Защо, трябва да мъчиш животното и да просиш от хората, че и да ги обвиняваш, ако не ти дават парите си?
Освен котките имам и змия( временно и хамстери за хранене на змията), която също е много пари и грижи и най-вече отговорност. В същото време храня и котките пред блока. Много да ми мили, но не бих взела още животни, защото ще стане хаос и никой няма да е щастлив.
Миналата година погребах едно улично коте. По думи на съседите, това беше котарак на около десет години! И си живееше много щастливо и очевадно и дълго. Аз живея в блока от пет години и четири от тях той беше наоколо.
И аз не помагам, защото мисля като теб. За мен, такива хора са си за психиатър! Не можеш да очакваш, че хората ще ти плащат да се правиш на герой и да спасяваш горките котенца, които може би щяха да са много по-добре, ако не ги беше спасявал.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 9f256d5f1d
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Моето мнение е, че ти не трябва да помагаш на такива хора! Всеки път преди да решиш да ''помогнеш на някой просто му пиши на лично съобщение, стани му приятел във Facebook, и му разглеждай профила колкото можеш по-често за да бъдеш сигурна, че не си даваш парите на празно! Ако видиш, че си търси нови животни или има претенция за дома в който ще даде въпросният домашен любимец просто направи всичко възможно въпросният човек да не получи никаква помощ и така когато вече няма как да се справя сам той ще си открие грешката и ще спами обяви за подаряване на котки, кучета, костенурки или каквото там е приютил и ще си научи урока!

 
  ...


...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 1543934d96
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   На тези хора им се вика събарачи - това си е болестно състояние. Ако жената не осъзнава проблема, свържи се с някоя организация да се опитат да вземат някои от котките. Иначе за договор съм съгласна - ако си сериозен в желанието си за животинка, това не би те спряло, а и е вид застраховка за този, който дава животинката, защото има всякакви идиоти - взимат животинки, после ги захвърлят. Наскоро имаше обява за кученце, оставено в приют, защото собствениците се мвстели в ново жилище, което било на 8мия етаж? ! Иначе лично аз имам коте, осиновено от организация с договор - гледам го от 5 години и не ми е било проблем, дори подписах, че съм съгласна да идват на изненадващи посещения, въпреки че не се е налагало, защото сме приятели във Фб и виждат снимки на котето. А щом това те шокира, явно не си попадала на един... образ, който събира животни, не ги дава за осиновяване, постоянно проси за различни неща (като храна и тоалетна от нсй-скъпите), а сега и проси пари за къща, в чйто двор да обособи приют, като в този край има много по-евтини, а всеки, който се усъмни оли не плаща по 200 лв на месец, бива заклеймяван и обиждам.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: a85cf9f216
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Няма контрол над броя на тези животни. Ако ги всяка женска ражда по 3. 5 котенца средно, от 100 бивотни, за 10 години, стават десетки хиляди. Има хора, които събират вехтории цял живот, има такива, които биха имали 15 деца, но не могат да родят толкова, а и държавата не ги раздавай, ей така, но за тези с котките не е проблем.
Знам, че звучи брутално, но за мен, най-добрият вариант е всяко животно да бъде регистрирано и за всяка котка, да се плаща годишен данък, от 30-40 лева. Парите трябва да отиват за защита, на подобни животни, защото е ясно, че има много хора, които държат на тях. Но има и уловка, ако стерилизираш млада котка, която не е реждала, то не дължиш никакви такси за нея.
Защото другите варианти са хората с по 50 котака или кощничка с котенца, пуснати в някоя гора, където няма да оцелеят и ден.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 971dc6c9ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Така е авторке, права си.
Абсолютно същия проблем е и с хората, които правят деца, но не са финансово обезпечени (макар, че сега съм сигурна, че ще ми скочат някои от тях или тяхни подръжници, които имат изгода бедността да се размножава).

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: aaa03a4757
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Много добре те разбирам. И аз храня бездомни животни, търсила съм им домове..според мен можеш да говориш с някои от приютите на територията на вашия град или с благотворителна организация, ако има такава, за да им помага или да вземе част от животните да ги отглежда, кастрира и търси домове...
За София са няколко, може да потърсиш в Интернет, аз 4 лапи, Arsofia, има една германска благотворителна организация. Вярно, че повечето се занимават с бездомни кучета, но помагатина котки. Виждам във Фейсбук, че има Анимал рескю хоуп Варна, коите се занимават основно с котки. Изобщо поговори с някоя благотворителна организация или приют. Другият начин е ти самата да им търсиш домове. Браво, че се занимаваш с това. Добър човек си.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 2ba2c5eeae
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   номер 9, знам за кого говориш, за образа от Пловдив. има и една от еленския балкан с 200 кучета, и още...

 
  ...

...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 2b152cc0db
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Защото това е всичко друго, но не и любов!
Ж29

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 2bdffa699d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Не знам доколко е по темата, но дядо лека му пръст имаше подобен проблем, но не с кучета и котки, а с кози. Докато животните бяха по -малко на брой с баба успяваха да се грижат добре за тях. Но щом дядо им изпусна бройката ставаше все по -трудно и по -трудно -храната не достигаше, не смогваха да ги острижат, обезпаразитят, в резултат, на което те бъхлясаха и цялата къща се напълни с бълхи. Успяваха да продадат или заколят някое и друго яре, но проблемът все се решаваше, защото дядо му беше трудно да се раздели с майките. По -едно време даже купи още едно яре от комшията , понеже много го харесал, а бройката на нашите вече беше 30. Също така гледаше и крава. Беше се случвало някой да им запали умишлно плевнята. На баба накрая и идваше в повече от многото животни. След смъртта му баба продаде набързо и козите и кравата, защото нямаше физическата възможност да се грижи сама за тях. Животните в случая нямаха вина -вина имаше човекът допуснал да се размножат без контрол.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: fe13fb360b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Много от тези групи във фейсбук злоупотребяват, тъй като постоянно постват сълзливи снимки и истории на различни котки, като мисля, че освен по банков път, пей пал имат дори и DMS номера. Според мен ако процедурите за някоя конкретна котка струват 200-300, те събират 2-3000 без да споменават, че сумите вече са покрити! Нищо лично-просто бизнес. Затова аз храня единственно една-две определени котки и това е, тъй като не съм майка тереза за да огрея навсякъде.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker