Права ли съм? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121173)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18518)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Права ли съм?
преди: 6 години, 6 месеца, прочетена 2140 пъти
Здравейте!

Преди години бях с човек, който ми навреди по много начини. Бях малка и много влюбена.
Сега съм с мъж, който много обичам, но се натъжавам понякога, че другият човек никога и по никакъв начин не ми се е извинил, като тук говорим, че ме вкара в страшна депресия тогава. Взимах лекарства с години, а и все още взимам.
Тежките спомени биха били по-поносими, ако онзи човек намереше капка съвест у себе си да се извини.
Права ли съм според вас?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 6 месеца
hash: 79e85abfef
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   За какво ни питаш дали си права? За това, че си била наранена по начини Х или У? Какъв съвет очакваш от нас? Ние как да знаем дали този човек има наистина вина за нещо, че да се извинява?
Продължи напред и толкова!

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: e8cc6670a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Не! Този човек може да прави каквото иска. Той е преценил, че не иска никакъв контакт с теб. Сигурно има основателна причина. Занимавай се с мъжа, когото много обичаш сега. Другият си гледа своя живот. Ти не фигурираш в него.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 47e6fca3c8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Не, точно хора които нямат съвест изобщо не трябва да ги мислиш. Проблема ти е че все още имаш мили чувства към човек който е пълна отрепка, най-вероятно социопат. Научете се на емоционална логика - любовта не е задължително да бъде сляпа. Тогава ще разбереш че изобщо не трябва да ти пука за онзи човек. А ако той имаше съвест и ти се извини - веднага щеше да се върнеш при него, точно защото още си обсебена от мисли по неговата особа.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 8ae28307ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   И аз нараних момичето, с което ходих от 2006/07 до 2010, но не мисля да и се извиня, защото я зарязах, поради нейните безкрайни номера, които ми натежаха.

Ако някой ден седнем да обсъдим миналото, ще ме разбере, както и аз ще я успокоя, но това надали ще се случи.

Така че говори с човека, колкото и да е трудно и се изяснете, за да ти е мирна главата. После пиши тук, за да кажеш какво е станало.

Успех.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 047d2dbc2d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Няма крив и прав в случая. Човекът си е прав за себе си - той едва ли е знаел, че ще приемеш толкова навътре нещата.

Но може би нещата са по-дълбоки и реално изпитваш още чувства към него и казусът не е дали си права или не, а подсъзнанието ти представя нещата така, защото егото ти отхвърля възможността още да имаш чувства към него.

Просто забраи за този човек. Тотално и изцяло, напълно.Всичко добро и всичко лошо забрави. Толкова.

 
  ...


...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: bb9b9fded9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Да права си, но в живота не всичко е справедливо. По добре ти му прости без той да ти се извинява, прости му сама на себе си, за да спреш да се изтезаваш. Едно че той те е наранил а и допълнително ти се измъчваш.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 0904402096
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Май егото ти е много наранено, не точно ти, щом го мислиш още...
Хората рядко нараняват от лощотия. Нараняват от незнание. Или от прекалена "чувствителност" на другата страна (разбирай - голямо его).
Съвест за какво? Че ти си възприела нещата по този начин? Че търсиш вината за всичко у него, но не и у себе си? Че искаш само ти да бъдеш разбирана от другите и удовлетворавана, а тях питаш ли ги какво им е, смяташ ли ги за хора изобщо? Или си мислиш, че ТИ си прекалено наранена, за да ти пука за когото и да било той как е и как се чувства?

Ами направи ти първата крачка, ако ти стиска! Отиди при него, опиши му на 100% как се чувстваш, какви лекарства си изпила, колко години те е боляло, и го попитай "защо?", защо ти е причинил всичко това? Съзнавал ли е, че ти го причинява? И дали всичко не е плод на твоите изкривени възприятия и самонавити мисли в главата? Често се оказва, че човекът изобщо не е целял това, което се е случило, някои се разкайват и се извиняват, друг път се установява, че "страдащият" токова е изкелифещил всичко в главата си, че е направо за психиатрия...

И си помисли - ако той дойде и ти се извини, ти няма ли като куче да захапеш подадената ти ръка и да се опиташ да я отхапеш до лакътя? Ако разбереш, че го тормози някаква вина, дали ще го прегърнеш и ще му простиш, а след това ще забравиш за него, или ще се вкопчиш в него, ще започнеш да сипваш сол в раната, ще се опитваш да го накараш да страда и т.н.? Или пък няма ли да се опиташ да "възкресяваш" връзката ви? Но и да искаш компенсация за претърпените щети?
Ето за това не те търси - заради подобни евентуални усложнения.

И въобще още от въпроса, който задаваш, "Права ли съм?" си личи, че не си! :) Правилният въпрос би трябвало да бъде "Сгреших ли?" или "Къде/в какво сгреших?", "Какво да направя, че следващия път да не се получи пак така?" - това би показало някаква самокритичност от твоя страна, някакво истинско търсене на причината за болката ти.
Иначе в отношенията между двама души никога единият не е абсолютно прав, а другият абсолютно сгрешил... Отношенията са ОБЩО творчество на двамата, плюс влиянието на средата.

Как да ти го кажа - много още имаш да учиш от живота. И избягвай да влизаш в ролята на жертва - така гарантирано ще търсиш вината и грешките винаги у другите (но не и у себе си), което пък гарантирано ще доведе до невъзможността да коригираш нито една своя грешка или недостатък.

"Права ли съм?" издава незрялост и е гаранция за още много болки и недоразумения.
"Къде сгреших?" е правилният въпрос, или дори "Защо той постъпи така с мен?" все още звучи приемливо.
Забрави за "Права ли си?". Не, не си.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: c6669f5270
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   хората се държат с теб така, както им позволиш. не казваш нищо за това защо и как сте се разделили и какво толкова е направил първият. не е ясно как стоят нещата от негова гледна точка, може пък той да смята, че ти трябва да му се извиниш, може да смята, че си заслужаваш отношението или просто да не му пука.
във всеки случай няма значение отношението му, защото е в миналото. мястото на миналото е точно там, затова го остави и не го мисли повече

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 0d6815e229
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Все едно чета за себе си, с тази разлика, че нямам качествен човек до себе си в момента. И аз бях стигнала до хапчета, развалина бях. Получовек. Човекът просто си хранеше егото и комплексите с моето нещастие. Години минаха, извинение така и не получих. Само месиджи с покани за секс, които ествено отхвърлях. Такива не се извиняват, не чувстват вина. Ако е чувствал вина към теб е щял още тогава да ти го покаже. Това са безчувствени хора. И мен ме болеше много и още ме боли, молих се да се появи отнякъде да ми каже простичко - извинявай, не го заслужаваше. Да осъзнае ада, който ми причини. Е няма да стане - хора, които умишлено нараняват, не изпитват чувство за вина. Така че го приеми като престъпник, с който те е сблъскъл живота - някои са убийци, други крадци, трети изнсилвачи, четвърти - егоцентрични егоисти, които трошат психики.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 97289a9d66
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Права си да искаш извинение. Не си права, ако го очакваш.

Нека разясня: естествена реакция при обидата е да пожелаеш някакъв реванш дори да е под формата на извинение (вече не си спретват дуели като едно време). Но знаейки, че човекът отсреща е завършен идиот и егоист например е несериозно да очакваш да пречупи егото си, за да ти се извини. Ако си го преценила като човек, който би се извинил, е едно. Но в повечето такива случаи става дума за хора, които дори не знаят думата "извинявай".

Та не си права да очакваш извинение от конкретния господин. Права си да искаш извинение, репарации или каквото ти хрумне там, т.е. да имаш желание да получиш такова. Едно е да го искаш, друго да го очакваш сериозно от някой душевен инвалид.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker