В безизходица съм заради бившата - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121422)
 Любов и изневяра (29764)
 Секс и интимност (14390)
 Тинейджърски (21909)
 Семейство (6483)
 Здраве (9612)
 Спорт и красота (4708)
 На работното място (3191)
 Образование (7312)
 В чужбина (1658)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1739)
 Други (18586)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

В безизходица съм заради бившата
преди: 4 години, 8 месеца, прочетена 1776 пъти
Здравейте! Казусът ми е доста оплетен, ще се радвам някой да ме посъветва. След 10 години заедно и две деца жената с която живях ме напусна заради връзка с чужденец и в момента е с него извън страната. Децата останаха при мен. И както знаете бедата никога не идва сама, съкратиха ме от работа. До тук нищо ново под слънцето. Жена ми преди 8 г. реши да започне частен бизнес, свързан с реклама и писане на рекламни статии, като по онова време решихме да направим ЕООД на мое име
, но реално тя го движеше, бях я упълномощил. До последно, преди да изчезне, тя се издържаше изцяло от фирмата. После се хвана с Чичко Паричко и заряза всичко. Към момента да поема бизнесът, който тя въртеше, е единственият ми начин да се издрържам и да си храня децата. Какво обаче се оказа? Госпожата явно само е вземала, без да плаща на държавата, а при посещението ми в банката се оказа че сметката е блокирана от НАП.... Сумата която фирмата дължи е около 10 000 лева. Бях меко казано в шок. Говорих с нея и реакцията беше - оправяй се!
Мили хора, аз наистина с ъм отчаян! Няма как да изчистя това задължение, без да оставя децата ми гладни. А имам клиенти! Но не мога да им взема парите, защото всеки иска фактура. А преведат ли ми сумата, тя отива в запорираната сметка. Мисля всякакви дивотии... дори черни мисли ми минават, но децата ми са причина да се държа. Не мога да си представя че ще плащам нейните борчове, докато тя си гледа кефа някъде. Моля ви дайте съвет! Под каква форма мога да упражнявам същата дейност, но без да правя нова фирма, защото предполагам от НАП няма да ме оставят.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 8 месеца
hash: 4f89f1f09b
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Жена ти е боклук, но това вече си го разбрал. Не мога да ти дам съвет за справянето на финансовата ситуация, а само за емоционалното ти състояние. Съчуствам ти от сърце и се надявам да събереш сили, заради децата си. Знай че колелото се върти. Тези, които вчера са били горе, утре са долу. Това не е "може би" или "ако" или "най-вероятно", а вселенски закон. Важи за теб, мен, жена ти, Драган и Петкан. Виждам, че търсиш изход от ситуацията и си отчаян, но може би това не е чак толкова лошо, защото имаш стимул да търсиш. Който търси, намира. Ако търсиш отговор, ще ти бъде даден, може би не под формата на коментар, а в нещо друго. Възможността да спасиш семейството си от тая гад наречена "Дълг", ще се покаже. Този катарзис, който преживяваш не е безпричинен. Може да си го заслужил, а може и да не си, но ще те направи непробиваем и вярвам, че ти е отворил очите за някои неща. Това е ударът, през който трябва да минеш, който за жалост ще трябва да понесеш сам. Клишета или не, на всичко написано по-горе, съм била свидетел. Мислите са ми с теб.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: ce366e120b
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Ами сам си си виновен-такава си избрал, сега ще си носиш последствията

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 7024ef3193
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Всъщност се нуждаеш от финансов и юридически съвет, доколкото разбирам. Какъв бизнесмен ще ставаш, като дори не можеш да си публикуваш историята в правилната секция. Обявяваш банкрут на задлъжнялата фирма и откриваш нова, ако нямаш право, откриваш на някой възрастен роднина - пенсионер ООД с теб, защото да не плащаш осигуровки на човека. Откриването става за 2 дни, така ще можеш да издаваш фактури от новата фирма. Кръсти я с подобно име, на партньорите обясни, че си променил юридическата форма по лични съображения. Не се връзвай да изплащаш дългове на ЕООД-то, защото така или иначе нищо не могат да ти вземат. Консултирай се с опитен юрист и счетоводител. Колкото се отнася до личната история, тя няма голямо значение в момента и само ще заблуди коментиращите да те успокояват и да ти дават в друга посока съвети. Действай, не хленчи! Ако трябва изтегли бърз заем, за да покриеш първоначалните си разходи по новата фирма и по закриването на старата. Всичко можеш да оправиш точно за 1 седмица, с подходяща професионална помощ. Успех!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 месеца
hash: ba52c3c66d
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Авторе, успокой се! 10 000 лева не са болка за умиране. В твоята ситуация аз бих използвала следния ход. Щях да се договоря с приятел, който има фирма, плащанията да минават през него, като, разбира се, си покривам моята част от ДДС-то, данъците и прочее. Един вид да станем партньори. С остатъка бих започнала да погасявам задължението. Не разбирам защо не искаш да преместиш дейността си в нова фирма? Винаги можеш да заявиш нов предмет на дейност, обаче да си правиш пак същото. А че от НАП няма да те оставят, това е сигурно.
Но, пак казвам, сумата не е такава, че човек да се обеси. Сега, може срещу новата фирма да изтеглиш кредит, за да покриеш старите задължения, но лично аз не те съветвам да го правиш, защото влизаш в един омагьосан кръг.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 6d99e4a433
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Консултирай се с адвокат! Съди я!

 
  ...


...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: b50a61ff64
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Можеш да пускаш фактури с плащане в брой, трябва да имаш касов апарат. Ако нямаш, струва 230 лв. Така се прави при запорирани банкови сметки.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 0cf8f4bdff
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Пич, успокой се! ЕООД означава "еднолично дружество с ОГРАНИЧЕНА отговорност" - демек, ти отговаряш само с уставния си капитал. Ако уставният капитал на фирмата е... (едно време беше 5000 лв., сега не знам колко е... може би дори 500) 1000 лв., пр фалит дължиш на бюджета точно толкова.
Ако не успееш да ги платиш, могат да имат към тебе претенции само за фирмено имущество. То затова има разлика между юридическо (фирмата) и физическо лице (ти).
Виж какво са ти писали по-горе - все смислени и добри съвети.
Той бай ти Тръмп няколко пъти е фалирал така... при това дължейки стотици милиони. Пък виж го сега - президент на Щатите!
Не се връзвай на малоумници да ти вменяват вина и ненужно чувство за дълг! Фирмите затова имат уставен капитал, плащат данъци, лицензи и т.н. - защото се знае, че с времето една част от тях банкрутират и от някъде тези загуби трябва да се покрият.
Виж ако си ЕТ (едноличен търговец) - тогава вече отговаряш през Закона с личното си имущество. Но твоят случай не е такъв...

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: b50a61ff64
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   н.7 не разчитай само на ЕООД-то, ако дълговете са към държавата за неплатени осигуровки и ДДС и ДОО, ще съдят собственика като физическо лице и ще му вземат всичко, което могат. Не е толкова просто да се измъкнеш от държавата. Случая за ЕООД-то важи, когато дълговете са към други кредитори- доставчици, работници и др., но не и за данъците и осигуровките. Тогава мисля, че се води като измама и е криминализирано.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: a1f3c0bac6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Пич, аз преди 8 месеца наследих дългове от 14 000 лева.... Не знам дали те успокоява, но.... Оправих се. Взех назаем от приятели, платих ги, дори върнах по-голямата част от дълговете на приятели си. Мисля, че до края на годината, най-много до началото на следващата ще съвна всичко, което съм взел в заем. Иначе и моето положение е тегаво. Имам 2 деца от 2 различни жени, за първото дете плащам и издръжка, трудно ми е, но сега имам стабилна жена и се оправяме.

Ако имаш приятели, вземи от тях сумата, плати си дълга и после им върни парите! Мисля, че това е най-разумно. 10 000 не са малко, но не са и 50 или пък 100 000.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 месеца
hash: fe3193a39d
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Главен счетоводител съм и 8 е прав. Повечето хора си мислят, че като е ЕООД и едва ли не могат да си трупат дългове безнаказано. А то не е точно така. По чл. 19 от ДОПК е създаден особен ред за налагане на лична имуществена отговорност на лицата, управляващи дружества, които имат задължения към бюджета – за данъци и осигурителни вноски.

Личната отговорност означава, че след влизане в сила на ревизионния акт, или на решението на съда, с което актът се потвърждава, държавата може да започне изпълнително производство срещу вас и да се удовлетвори от вашето лично имущество – имоти, автомобили, парични влогове, трудово възнаграждение и прочие.

Това първо. Второ - не става, както един по-горе е писал, че за една седмица и хоп затваряш фирмата и отваряш нова и нямаш дългове. Дълговете (не всички) отпадат само след процедура по несъстоятелност. Това е дълга и сложна процедура и със сигурност не става за една седмица. Отделно след процедура по несъстоятелност си има определен срок, в който авторът няма да има право да регистрира фирма, но пък ако намери някой да се съгласи, може да отвори фирма на негово име.

Ако пък някои задължения са към банки, те също няма да отпаднат поради простата причина, че тозчно поради тази причина банките си имат механизми предварително при отпускане на кредита да имат правото да изискват лична отговорност при нужда например със запис на заповед.

Изобщо не става ей така да "затвориш" фирмата и да излезеш чист от ситуацията. Ако беше толкова лесно, никой нямаше да плаща задължения, ами просто всеки месец щеше да си затваря фирмата и да отваря нова.

Според мен вариантът е фирмата не да се "затвори", а да се прехвърли на безимотен и безработен човек. Така цялата отговорност се прехвърля на него. От там нататък който и колкото и да го съди, няма да има и какво да му вземе. Има такива хора, които за 200 лв с радост биха се подписали, че "купуват" фирмата. Има си дори и хора, които се занимават с посредничество при подобни "сделки".

 
  ...

...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 38cf57bf55
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Посъветвай се с адвокат, може да има някакъв начин да докажеш, че бившата ти жена е замесена в това и да си искаш поне част от парите от нея. Междувременно тегли кредит, плати борчовете по най-бързия начин почвай да работиш с клиентите. Ако теглиш заема за 10-15 години, ще внасяш не повече от 100 лева месечно. Като се оправиш с това, завеждаш дело за попечителство над децата. Естествено ще го спечелиш, защото тя ги е изоставила, а на нея ще й присъдят да ти плаща минимум два пъти по 140 лева, защото децата са две. При неплащане от нейна страна поне два месеца, можеш да заведеш дело. Ще я глобят, следващия път ще има глоба и пробация, после, ако продължава да не плаща - условна и след това затвор. А парите ще ти ги преведе общината. Предполагам, че на нея няма да й се влиза в затвора, така че ще си плаща. С половната от издръжката ще покриваш вноската по кредита, а с другат половина ще си подпомогнеш домакинството. Успех и декствай веднага.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 89740bb11f
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Мили хора, от сърце ви благодаря за съветите и подкрепата! Вече си записах час за консултация при адвокат, който е специалист по подобни на моя казуси и утре, надявам се, ще имам повече яснота относно бъдещите ми действия. Ще пиша тук за да мога доколкото е възможно да съм полезен с моите патила и опит на други хора.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 месеца
hash: fe3193a39d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   11, едва ли има начин, понеже той изрично я е упълномощил. А дори и да има, делата ще се проточат с години. Никой клиент няма да го чака 5 г. да му минат делата, че да му пуснат фактура. Нито държавата ще го чака. Или фирмата да се продаде на някой клошар и да се почне на чисто с нова фирма, или да тегли един кредит и да си погаси задълженията, колкото да потръгне дейността, пък после лека-полека да си връща кредита. Все пак 10 000 лв не са космическа сума.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 89740bb11f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Момче горе главата! Изход няма само от ковчега. А ти имаш деца! Абстрахирай се от дървените философи дето побързаха да те оплюят заради жена ти. Истината е че никой не е застрахован от грешки. Не съм много наясно, но нека по компетентните тук кажат -ако се регистрираш като свободна професия няма ли да е най лесно? Защото доколкото разбирам ти ще работиш сам, защо ти е това ЕООД? При свободните професии счетоводството е опростено и разходите са по малки.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: be3b09f17f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   №10 ти даде най-добрият съвет. Ръка трябва да му целуваш. Не губи време и действай!

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 227d83e579
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   До 8

Да си го кажем направо - трябва да имаш човек, за да му дадеш едни пари. Какво го ъртиме, айдеее ... Тука сме си наши хора.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 71e3c43178
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Говори с НАП да ти разсрочат дълга. Има такава процедура.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: ba2dc09683
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   Регистрирай същата фирма на някой мангал и продължавай по същия начин и след това търсиш следващия и ако си много съвестен си изчисти твойте дългове.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 месеца
hash: b50a61ff64
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Не можеш да продадеш фирмата си, след многото такива схеми, може да се продава фирма само след като бъдат платени всички дългове към държавата. Пак имаше някакви врътки чрез продажба на дялове от съдружници, ама в случая за ЕООД е неприложимо. Най-добре намери начин да си платиш задълженията, до тогава можеш да издаваш фактури с плащане в брой и с касова бележка. За суми до 10 хил лв е разрешено такъв вид плащане.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker