Как да постъпя най-добре за двамата? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121190)
 Любов и изневяра (29709)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7302)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18521)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Как да постъпя най-добре за двамата?
преди: 12 години, 7 месеца, прочетена 2790 пъти
Искам да бъда с един човек, и го обича, но той живее в чужбина. Българин е и е там на квартира, плаща наем, не му е лесно и сега дори е останал и без работа.

Аз обаче все отлагам, защото нямаме пари, и двамата, а тук завършвам тази година в университета. Обаче с това, което завършвам, няма да мога да си намеря работа и трябва да запиша някаква магистратура, с което ще мога да си намеря, за да не сме безработни и двамата.

Обучението там е много скъпо, не мога да отида да продължа обучението си там, а искам да съм с него, защото го обичам.
Искам да запиша магистратура, но там при него едва ли ще мога, струва много пари.

Ако остана да я запиша тук, ще минат още 2 години без да сме заедно.., а ако отида при него, то няма да има пари, за да запиша нито тук, нито там.

Кой знае колко време ще мине, докато съберем пари, за да запиша да уча нещо там, с купищата им документации и проверки, все едно не сме хора... като сме българи... Смисъл това го казвам, защото съм чувала как българите и румънците ги приемат по-различно, не зная защо... а знаете, че не се намира работа лесно, дори и с образование...

Цял живот ли ще живеем двамата така разделени, не зная дали ще може да издържи и той това положение...
Всичко е до парите... и не зная какво да правя????

Обичам го и вече 3години сме разделени... но още се обичаме... Заедно сме само в скайп...
Дано не се промени нещо към мен, аз го обичам както в първия ден...
Как да постъпя най-добре за двамата?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 7 месеца
hash: c4d84825c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Първо, кажи все пак за коя държава става въпрос. Германия например е коренно различна като образователна система от Англия.
Едно е общо на Запад - магистратурата не е най-важното. Много малко имат изобщо висше образование и повечето нямат магистратури. Прието е след бакалавъра да се поработи 2 г., има и магистратури като МВА, където това е задължително условие. По време на магистратурата обикновенно може да се работи, зависи от университет и държава.
Но друго ме притеснява. За теб сякаш да имаш висше се е превърнало в някаква самоцел. Самата ти казваш, че не е било възможно да си намериш работа след това, защо мислиш така и защо учиш висшета, които не ти дават перспектива за работа?
Не мога да те разбера.
Друго също е притеснително - искаш да ходиш при приятеля си в страна с висок стандарт на живот (нямам представа коя), а няма работа. Ти също не си работила. Какво ще ядете?
Много хора се сърдят, че са висшисти, а нямали работа. Затова записват друго висше. И какво?
Наблегни на практиката, на езици и способности, които те правят „продаваема“ на пазара на труда. И тук, и в чужбина се търсят можещи хора. Голите дипломи стават само за тоалетна хартия. По-важно е да можеш да живееш от работата си някъде, а не да запишваш висшета при положение, че имаш вече.
Поработи малко в държавата, ориентирай се, сама тогава на място ще разбереш, какво да запишеш, има ли стипендии, други програми. Не бягай от работата с висшета, защото после работата може да избяга от теб - 100% всеки работодател ще избере една 28-годишна жена с Бакалавър и стаж, отколкото една 28-годишна с докторска титла дори и нито един ден работа по специалността.

 
  ...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 46962f6032
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Кажи каква ти е специалността и коя е държавата, за да сме ти по полезни. И 1 е права. Предполагам, че за Англия става въпрос, но все пак.

 
  ...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 4d47c64416
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   От автора:Мисълта ми е, че ако бях отишла там, трябват много пари за образование, а ако бях почнаала работа нямаше как да присъствам и лекции. Не зная има ли вечерно обучение, защото задочно обучение имало само в България, но не и в чужбина.
Става въпрос за Испания. Не че образованието ми е някаква фикс идея, но не е ли сега, няма кога да бъде, след като родя ли, още повече разходи... Искам дори и да работя работа като берачка, просто да имат някакво уважение към мен, не да се отнасят, че съм нищо...
Благодаря ви ако ме посъветвате за някаква магистратура, която би ми послужила в чужбина, пък може би ще я карам след години, защото мисля, че ако я карам сега, връзката ни не би претърпяла още 2 години раздяла...
Все пак нали знаете мъжете, че не могат много дълго време без секс... или любов... най-много да го загубя ако остана още.. а той не може да дойде, защото записа някакъв курс, и то в частно училище, за някаква специализация, и там отиват всичките пари... Общо взето е работил на много лоши места, много тежки работи, много вредни за здравето му, даже аз се уплаших предния път, натрови се, можеше да умре, много е тъжно, просто като виждат че си българин, или румънец, и като е мъж, обаче и той много е добър, и на най-тежката работа, толкова ми е мъчно за него...
По-добре е да сме в България, но ако дойде ще трябва и тук да завърши нещо, понеже и тук трудно се намира работа, но поне няма да е от най-тежките според мен..
Не зная... какво да правя..
Наистина мисля, че това което уча в момента и не съм завършила още, мисля, че никак не е нужно в онази страна, и се чудя как да му помогна, как да направя така, че да е добре и за двамата и да живеем нормално без притеснения и да не сме разделени.
Вече 3 години само скайп и направо не зная какво му е... вече.. и то само заради парите, че ги нямаме, и то заради някаква диплома, а ако зарежа нещата тук, там не мога да продължа, и изпитите са различни...
Чувствам се много виновна... и то заради пари е всичко...
Дано се оправи всичко!
Благодаря, ако ме разбирате, хора!

 
  ... горе^
преди: 12 години, 7 месеца
hash: c4d84825c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Авторке, имам лоша новина за теб - в Испания безработицата е 40%, а сред младите хора и нагоре.
Очаква се страната да потъва повече. Къде си тръгнала? Най-вероятно и приятелят ти ще се прибере у нас. Освен това испанското образование, поне в Германия, имаше много лоша слава. Дали си завършил там или в България, май не правише голяма разлика. Дори познавам хора само с българско образование, които работиха в консултантските фирми, правиха докторантури.
Няма никъде задочно обучение иначе. Вечерни и частни училища - забрави, те имат лоша слава. Като знаеш испански (предполагам), не следиш ли местната преса - там сега и хора с истински университет, испанци, не могат да си намерят работа, ти къде си тръгнала?
И още една лоша новина - толкова ли си найвна да мислиш, че човекът ти 3 години стои без секс? Дори 3 месеца едва ли стои. Не ти казвам, че не те обича, но е човещинка все пак. Не му се сърди в това отношение.
Аз на твое място бих си натискала парцалите в България, бих гледала да завърша Бакалавър и да почна работа. След година-две бих записала Магистър или ново висше по специалност, която е търсена на пазара на труда (инжинер, информатик, счетоводство и контрол, .... ) Съветвам те да поработиш, защото тогава ще видиш реално, какво ти трябва в работата и какво се търси изобщо като качества и образование. Няма да те лъжа - хубава работа се намира с връзки, и у нас, и в чужбина. Закачваш се първо на не толкова желана работа и те препоръчват нататък.
Стой си у нас и чакай момчето ти да си дойде. За разлика от Испания, прогнозата за България поне е добра. Чака ни кратка рецесия заради Евро-кризата, но ще се стабилизираме бързо, защото ние структурните проблеми си ги изчистихме. За Испания не може да се каже същото - напротив, страната няма перспектива и ще затъва повече в следващите 5 г. След като спрат да дават социални помощи на българите, те също ще се приберат. А и със социални не се живее и не се гради бъдеще - само с работа и образование, което има стойност. Не си давай парите по колежчета и тем подобни испански институтчета за пари - дипломите им струват точно толкова, колкото струва най-евтината българска тоалетна хартия.

 
  ...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: dc64ce5919
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Сменете страната! Поразпитайте... Поработи една година, пък след това ще запишеш. Нищо не губиш. Нали бакалавъра си го имаш..

 
  ...


...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 5546dc8a35
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Здравей! В сходно положение съм на твоето. Имам приятел от вече 1 година и 6 месеца. Преди това бяхме 5 години приятели. Започнахме своята любовна връзка, когато замина да учи за чужбина. Мнозина ще сикажат от вас, че е много тъпо, но за наша огромна изненада, ние открихме сродните си души един в друг. Та година и шест месеца правим всичко възможно да се виждаме през 3-4 седмици, макс 5 седмици. Аз ходя при него, той се прибира. Трудничко е, а периодите в скайп доста ни тежат. Та мен ми остава още 2 години докато завърша висшето си образование. Моята специалност е такава, че излизам направо магистър, общото ми обучение е 6 години. Та определено нямаме голям избор, освен да отида при него, но понеже не ми се искат тези 6 години на труд и нерви за отлични оценки да отидат на вятъра, поразучихме с него и има все пак някаква възможно да практикувам по професията си, но трябва да мина 1 година обучение там. По принцип в тази страна, в която сме ние, цената на обучението не е такъв проблем. Можеш да изтеглиш заем (впрочем почти всички учащи в чужбина са така), който поема образованието ти, след това лесно го връщаш. Та за сега това е нашият план. Разучи много добре възможностите си на образование там. Успех!

 
  ... горе^
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 46962f6032
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Авторке, 1 во тази страната е една от най-затъналите.
2 ро, тази връзка 3 години от разстояние... извинявай ама... не виждам перспектива. За секс то е ясно, че прави човека. Не се сърди обаче за 3 години човека може да се е оженил там и детенце да си има... незнам.
Ти си знаеш. Ако искате да сте заедно наистина, заминете в друга страна.
И 3 то- който може да се оправи в живота, може и само с едно образование да се оправи. Имам приятелка с 2 висши и с години не може да си намери. Друга без висше се справя без проблеми. Зависи от връзки, от оправност, от общителност и контактност. Умения, опит, езици... Изобщо всичко, което ти каза 1 и 4.

Въпрос към 4- какво мислиш за Кипърските дипломи?

 
  ...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 3da78c4130
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Всяка втора чака някого в чужбина... ужасна статистика...

 
  ...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: c4d84825c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   От 4 до 7 - подкрепям мнението ти.

Ами не познавам човек с Кипърска диплома, но едно ще ти кажа - дипломата е важна само при първата ти работа - там гледат дипломи, оценки. Щом автобиографията ти набъбне с такъв и онакъв стаж, препоръки, преквалификации, тогава е важно да си имаш висше образование, но никой не ти иска дори първата диплома.
По принцип, гръцкото образование няма добър имидж, но Кипър - ами звучи по-така, по-екзотично в смисъл данъчен рай, тъмни сделчици, финансови трансакции...

И на хората, учили в чужбина мога да кажа - в България имате предимство в сравнение с хората от българските университети. Българите, включително и работодателите, имат чувство за малоценност спрямо всякакви чужденци (кой друг народ има поговорка „Да не се изложим пред чужденците“). Ако си учил в чужбина, то ти имаш и по-различен начин на мислене, знаеш различни неща, а и имаш друга дисциплина, защото вече е трябвало да се напасваш към една чужда страна и култура. Предимствата са налице, особено, ако си контактен човек с хъс, както ти го описа.
Да, висшето образование е много важно, но далеч не е всичко. Стив Джобс е нямал, както и много-много успяли хора. Тъжно е, когато хора без акадаемични амбиции превръщат висшето в самоцел. Ако искаш да ставаш професор, да се занимаваш с наука, ОК- учи и 10 висши, но ако искаш да работиш на сбободния пазар, това не е достатачно. И един среднист ще ми свърши работа, ако си върши добре работата.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker