ЛЮБОВТА - Има ли почва у нас? - РЕВНОСТ - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121568)
 Любов и изневяра (29810)
 Секс и интимност (14410)
 Тинейджърски (21918)
 Семейство (6489)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4715)
 На работното място (3194)
 Образование (7319)
 В чужбина (1660)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1741)
 Други (18622)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

ЛЮБОВТА - Има ли почва у нас? - РЕВНОСТ
преди: 11 години, 2 месеца, прочетена 1619 пъти
ЛЮБОВТА - РЕВНОСТ

Извадки от книга за любовта. Който желае може да си извади нещо полезно за себе си.

Най-взискателни от гледна точка на любовта обикновено са онези индивиди, които най-малко дават. Взискателният човек приема, че другият има подобна нагласа и се стреми да води в играта чрез постоянни и прекомерни изисквания за емоционално
отдаване. Човек, който не дава нищо, има нужда другите да му дават, но формулира изискванията си но властен и маниакален начин, защото колкото и да му се даде, нищо не може да компенсира липсата, която чувства. Това е крайно примитивна форма на надмощие и аналогията с поведението на някои животински видове е съвсем ясна.

Ревността е крайна форма на егоистичния стремеж към
притежаване, при който от някого се очаква да дава любовта си изключително и само на другия без каквито и да е отклонения от установените норми на поведение. Ревността обхваща целия диапазон от чувства.
Съществуват най-различни видове поведение на ревност, като се започне от приетото за нормално и се стигне до патологичното. Източникът й обаче винаги може да се открие в един централен мотив - страх, че предметът или предполагаемият предмет на любовта може да предпочете трета страна. Поводите за ревност са най-различни и понякога съществуват само във въображението на ревнивеца, който неправилно тълкува и преувеличава постъпките на обекта на своята страст.
Ревнивият човек търси изключителни права и разглежда
другият като същество без всякаква свобода или собствен живот.

В желанието си да го задържи, ревнивецът се стреми да го затвори в психологически затвор, изграден на определени правила, пълномощия и забрани, като вярва, че те биха му помогнали да упражнява духовна тирания. По този начин ревнивецът
всъщност показва липсата на любов в самия себе си, защото той не обича индивида, в когото твърди, че е влюбен - всъщност той търси само психологическа слугиня на която да се облегне и по този начин да получи измамно чувство за сигурност, като управлява поведението, чувства та и действията на другия.

Ревнивецът е празен и несигурен човек, който има нужда да запълни вътрешния си свят с емоционалния живот на някой друг. От гледна точка на любовта той обикновено е извратен, поради факта, че вместо да се насочат към друг човек, към света или към хората, чувствата му се съсредоточават върху самия
него.

Това е форма на несъзнавана извратеност, подобна на
мислените преживявания, при които негативните и позитивните представи се редуват в безкрайна последователност. Мисълта постоянно се връща към една и съща тема и този процес създава определени "приятни" чувства. Тъй като всички чувства имат сексуален стимул, не е трудно да се установи връзката между мисленото преживяване и секса, или между ревността и секса. Ревнивият човек всъщност редовно „мастурбира" мислено, като използва емоциите и въображението си, за да се задоволява по перверзен начин.

От психологична гледна точка ревнивецът обикновено е мазохист, тъй като често си представя партньора и съперника си в определени еротични ситуации. Тези въображаеми ситуации предизвикват у него едновременно болка и възбуда. Той изпитва
болка от изневярата и възбуда от еротичните сцени, които си представя. Може да се каже, че ревността, освен доста сериозно душевно заболяване само по себе си, е и сексуална перверзия.

K-Man

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 2 месеца
hash: e4801a1054
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Има някои верни работи, но като цяло това е една гледна точка, пречупена през призмата на собствен мироглед-вероятно на автора на книгата. С две думи-нищо общо с реалността.

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 307b0c4df8
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Това което не ми харесва е крайността на изводите и на категоризацията. Прилича на нещо, което авторът не е изживял лично, но се опитва да генерализира от външни източници (разкази на клиенти, пациенти, литература) и чрез логически разсъждения на тяхна база. Както правилно забелязва №1 има доста истинни елементи в написаното, а това е в основата на най-тънките манипулации, чрез които човек може да изпързаля дори самия себе си. Точно както несъмнено се е случило и с автора (на книгата, не на темата :) ).

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: e8787c85f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Съгласна с 1 и 2.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker