Живот отвъд "границите" - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121180)
 Любов и изневяра (29703)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21895)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18519)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Живот отвъд "границите"
преди: 10 години, 4 месеца, прочетена 2928 пъти
Здравейте! Пише Ви едно момиче на 18 (тази година навършвам 19). Имам една изключително дълга, наситена с тъмни и хубави ярки нюанси, връзка с момче, първата ми любов, ако трябва да бъда по-конкретна. Ще прескоча излишната информация за това през какво сме минали, и ще стигна до частта, в която вече сме просто едни млади, развиващи се хора. Той е с 1 година по-голям, след като завърши отиде да учи, живее в Холандия (при баща си и втората му майка), но след първата си година иска да се изнесе, тъй като работи и имал средства. Аз пък, от своя страна, съм си тук, приготвям се за балове, матури и т. н., най-вече: стягам багажа за Великобритания, където ще продължа обучението си. Тъй като все още нямам план какво ще правя след последната бурна нощ на месец май, а искам през свободното си време (юни-август) да се хвана на работа и да изкарам някакви пари, хем на нашите да помогна с финансите, хем и на себе си, стигнах до една от многото си идеи: да отида при приятеля си в Холандия за 1 месец докато свърши първата му година (това става през юли) и евентуално да поостана още малко, зависи от това дали ще успея с намирането на работа. Той напълно споделя идеята ми и обещава дори да ми помогне финансово. Това ме притеснява, тъй като предпочитам да съм по-самостоятелна, макар да знам, че ще е почти невъзможно трудно, но с желание и усилия, надявам се, ще успея, от друга страна се притеснявам и от родителите му. А по-големият проблем са моите родители, които никога не са одобрявали връзката ми с това момче, дори не се познават лично, за сметка на това знаят подробностите около нас, нищо не оставям скрито. Пиша Ви най-вече за да получа съвет от Вас как да подходя. Как да споделя идеята си с родителите ми, мислите ли, че ще я приемат? Трябва да побързам, защото билетите поскъпват, а ми трябва спасителна сламка, на която да се хванат- а това е работата, която дори не е сигурна. Също бих била благодарна, ако някой, запознат с положението в Холандия, ми предложи някакви идеи за работа макар че ако искам да съм там за такъв кратък период от време, не би трябвало да съм кой знае колко капризна (финансите не са ми сила, нито пък счетоводството, въпреки това съм малко по-артистична натура от към страна на танци например, също така обичам децата, природата, пътуване и туризъм най-вече, отдават ми се чуждите езици, имам няколко сертификата по английски, знам малко френски на начално ниво, също не ми пречи и да е някаква работа в обикновен супермаркет или магазин). Благодаря Ви предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 4 месеца
hash: 81dec66925
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здраве. Моя добра приятелка живее и учи в Холандия и мога да ти дам идеи. Първо относно работа-супермаркетите са добър вариант. Второ, никога по никаква причина не търси работа свързана с танци специално в Холандия. Ако знаеш колко българки са свършили като проститутки търсейки работа свързана с танци. И трето, с каква специалност искаш да си в Англия? Провери в Холандия може да я има. Там има много програми на английски, а и условията са по-добри от Англия. Акоо има нещо питай, ще следя темата ти. Успех!

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 5eceb952c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Благодаря за бързия отзив, много се зарадвах! Във Великобритания кандидатствах в Bournemouth University със специалност Tourism Management, кандидатствах и в още 4 други университета в Шотландия със същата специалност. Проблемът идва от нашите главно, тъй като (дори и някои от Вас да реагират гневно) се съобразявам с финансовите ни възможности, а там е безплатно и веднага щом разбрах, реших това да е избраната ми "дестинация", въпреки че и в Bournemouth е страхотно! Все пак с приятеля ми неведнъж сме обсъждали възможността да уча при него, но тъй като там по-малко университети предлагат тази специалност, а и смятам, че имам доста по-големи възможности в сравнение с изискванията, които имат там, относно изпити и диплома, затова се целя към университети във Великобритания, които са в топ 10, максимум 20 за там. Снощи в интерес на истината разгледахме същата специалност в Холандия (Hogeschool of Applied Sciences), той също учи в Амстердам, но друг университет. Наистина имам адски голямо желание да съм с него и само с него, но ме притесняват няколко основни неща- реакцията и разрешението на нашите, от което (за жалост) все още завися, издръжката ми там, тъй като семестрите се заплащат, но приятеля ми иска да ми помага и да живеем на квартира.. от друга страна пък ми е малко трудно да се впусна изведнъж към нещо, което не съм разучила така както другите ми избрани университети. Не съм и запозната дали все още имам шанс да кандидатствам там, тъй като вече съм направила петте си избора, но пък приятелят ми казва, че мога. Ще се радвам на още отзиви! Благодаря! :)

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 7aee586d00
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   1. Обучението зад граница е далеч по-некачествено от това в България. 2. Загробваш вашите или себе си с непосилни студентски кредити. 3. Приятелят ти в Холандия - ти във Великобритания, т. е. приказката "Далече от очите, далече от сърцето рано или късно ще стане факт".
Чудя ви се на вас, младите, какво намирате в обучението извън България. Мислите, че ще сте по-интересни ли, че ще просперирате и ще станете милионери веднага след завършването на колеж/университет щом е зад граница? ! Няма такова нещо. Онези там си ценят най-много техните хора, пък дори и от бившите им колонии да са. Единственото, което можеш да постигнеш е да си ошлайфаш горе-долу езика. Образованието в учебните заведения, достъпни за нас - простите българи е на доста по ниско ниво от това тук. Ако говорим за частните, е, това е друго нещо, но ме съмнява, че ще можеш да издържаш на семестриална такса от 50000 паунда, примерно. Премисли отново, за да не се окажеш разочарована с голям кредит в един момент. Иначе ти желая много здраве, щастие и успехи. Дано постигнеш мечтата си, но знай, че три пъти се мери, а един път се реже.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 726ac50a43
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Номер 3, годишната такса е 9000 паунда за граждани на ЕС. Англия не е САЩ, а в Шотландия е и безплатно. Образованието извън България е милион пъти по-качествено, боли ме да го казвам, но няма какво да се лъжем.
Но то ще се оправи де ;)

Авторке, за лятото само няма смисъл да ходиш в Холандия. Най-много с два месеца работа да си покриеш разходите по самолетните билети.
Иначе имай предвид, че във Великобритания не можеш да работиш повече от 25 часа на седмица ако учиш едновременно. Доколкото знам в Холандия дори насърчават студентския труд с 300-400 евро на месец бонус на някои места. Но и Великобритания не е лошо ^^

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 81dec66925
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Номер 3, знаеш ли какво намираме младите в обучението зад граница-качество! В БГ университет дали си стъпвал/а скоро? ! Авторката добре се насочила към Шотландия. МЕжду другото, много са ми смешни кометари от типа-защо младите учели навън. Ами за да учиме навън, значи е по-добре. Аз предпочитам диплома от някой затънтен университет в Африка, отколкото от Софийския примерно. Защото в България образоваанието е на възможно най-ниско ниво. Авторке, колкото до теб и приятеля ти, ако може и той да се премести с теб след като запишеш специалността си, най- добре. За работа в Холандия незнам доколко може да се намери без език, но както каза номер 1- има работа в супермаркетите.

 
  ...


...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 4f30df5194
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Здравей,
Според мен е по-добре да си потърсиш някаква работа тук за през лятото. Ти докато отидеш до Холандия, докато си намериш работа, ако си намериш такава и ще трябва да си тръгваш. А това ще те вкара в преразход. По-добре замини за Шотландия направо - по някое време може приятелят ти да ти дойде на гости за седмица примерно. После можеш ти да отидеш при него за седмица и така. Отделно 2 месеца там, после 3 месеца в Англия - като за първи път сама в чужбина може малко множко да ти дойде, а и родителите ти с право ще искат да прекарат повече време с теб. А и представи си, че не ти хареса в дома на бащата на приятеля ти какво праиш. По-добре наистина първо отиди за седмица - на екскурзия (малко да разнообразиш шотландското ежедневие), а ако ти харесва другото лято е пред теб.
Номер 3, българското образование е под всякаква критика. Завършила съм бакалавър в чужбина. По лични причини се върнах в България и почнах работа тук - нашите млади специалисти нямат идея от новостите в бранша, честно казано в университите въобще това дори не фигурира като материал, а масата студенти гледат дипломката и въобще нещо като самоинициатива или те да се заинтересуват е химера. Друг е въпросът, че за мен това трябва да се изисква от тях, но на българския преподавател не му пука - заплатката, да минават там и лекциите, и изпитите и това е. Казвам го като човек работил с някой току що завършили български специалисти (не говоря за хората с трудов стаж по специалността - специалистите над 35 са с доста солидни познания - явно едно време се е учило в университетите и те самите са се доразвавали през годините - и от тях имам какво да уча). Не казвам, че няма амбициозни млади хора, завършили в България, които да са добри специалисти - има доста амбициозни, които сами учат, фирмите им ги пращат на обучения и т. н., но е факт, че мизата за 3ка и заверил в България е нулева. Тук, който не е влязал, той не е завършил и затова на 100 студента, 5ма са наистина добри. А в чужбина е сито - влизат 100, завършват 40, ама всичките знаят. Затова да кажеш, че там си завършил е нещо, а тук нищо. Сигурна съм, че и измежду тези 5 има по-умни и по-добри от тези 40, завършили в чужбина, ама като масата е зле как да докажеш, че си изключението.
Казвам го не само от наблюдение в работна среда, а и от личен опит. Записах тук магистратура, че да си имам и аз тапията както се казва. Уча си, чета си допълнително, знам нещата, ама все пак в днешно време и диплома трябва. И мога да ти кажа, че лекциите ми са пълна пародия, а уча в най-реномария университет в България в моето професионално направление. Тоест смятай как е в другите университет - свободни, колежи и т. н.
Ана

 
  ... горе^
преди: 10 години, 4 месеца
hash: f1bd4b75bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   номер 5, основен проблем е, че изобщо искаш диплома от някакъв университет. Дипломата е просто хартийка, няма никаква стойност никъде. Дори в Шотландия ако някой иска да те вземе на работа ще гледа дали можеш да се справяш, не каква диплома имаш.

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 9d05d34f13
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Абсолютно, диплома не ти трябва! ПРимерно зъболекарите без диплома работят. Адвокатите и те. Инжинерите и те дипломи нямат. Абе въобще диплома на никой не му трябва! :D Стойте си в БГ и си тъпейте. Авторке, добре си се ориентирала, за Холандия знам че търсят чистачи и по разни складове също има работа. Потърси и нещо сезонно, бране на някакви плодове или нещо подобно. Лятото винаги има работа! :) Успех!

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 607527ef9e
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Здравей, авторке!

Не знам дали коментарът ми ще ти бъде от полза, но понеже съм минала по твоя път нека все пак ти дам няколко съвета. Пък после ти си преценявай.

Университетът, който си си избрала във Великобритания е много добър-няколко мои приятели записаха същата специалност като теб там и вече работят в престижни хотелски вериги. В Холандия тази специалност не е толкова разпространена и няма такава реализация.

Отностно работата през лятото-моят съвет е да си останеш в България за лятото. Като човек, който учи в чужбина, мога да те уверя, че те чака една трудна година на адаптация и е наистина важно да отидеш отпочинала. А и е последното ти лято на свободен човек, който все още е близо до семейството си. Работата в Холандия освен да те измори, няма да ти донесе нищо друго. Най-много да си покриеш самолетните билети. И нека да сме реалисти- как си представяш да живееш с родителите на приятеля си? Битовизмите са способни да скапят и най-здравата връзка. Помни го. А и си само на 18! Животът е пред теб и ще имаш още много връзки. Но образованието е нещо, което ако не потръгне сега, после ще ти бъде много много по-трудно. Остави нещата да се случват.

next

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker