Само любовта не е достатъчна, трябват и средства! Как да подредим живота си? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121286)
 Любов и изневяра (29731)
 Секс и интимност (14370)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9604)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7306)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18553)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Само любовта не е достатъчна, трябват и средства! Как да подредим живота си?
преди: 9 години, 29 дни, прочетена 2554 пъти
Здравейте,

Благодаря на всички, които ще прочетат написаното!

На 24г съм и от около година имам сериозна връзка с мъж на 31г.

Работя на смени в частна фирма на заплата от 680лв нето (това е първата ми постоянна full time работа), като междувременно уча редовно в СУ. Тази година ми предстоят държавни изпити и така мечтаното дипломиране. Ако всичко мине добре, на есен ще запиша магистратура в същия ВУЗ, която е с продължителност 3 семестъра.

Не съм от София и след няколко години живот на общежитие, реших да се изнеса на квартира. Откакто работя не получавам финансова помощ от родителите си, както по свое желание, така и поради невъзможност. Семестриалните такси от последната година покривам сама, като спестявам. Когато приспадна тях, разходите за наем, консумативи, мобилен телефон и градски транспорт, остават около 250лв за храна и други нужди.

Прибирам се късно от работа и нямам възможност да готвя, а и умората си казва думата. Лишила съм се изцяло от екстри като кола маска, кино с приятели, дискотека, нова дреха, козметика и т. н. Не пия алкохол и не пуша. Единственото ми удоволствие към момента е тичането в парка с приятеля ми, което за радост е безплатно и ме зарежда с доза положителни емоции.

Той е на държавна служба със заплата от 800лв нето. Много е работлив, но няма висше образование, което е едно от основните ми притеснения. Не е глупав, нито ограничен, има желания и стремежи, но е от хората, които не смятат, че дипломата е билет за по-добър живот. В семейството му има болен човек, заради когото е теглил заем, който предстои да изплаща още 3 години. Той също не е от София, няма жилище и живее на квартира. Пушач е, но е намалил цигарите до минимум, за да пести средства. Понякога изкарва малки допълнителни доходи като работи почасово през уикенда. Тогава си позволяваме да отидем на скромна вечеря или на кино в четвъртък, когато билетите са намалени. Тези моменти са рядкост, което ги прави наистина ценни за нас.

От около месец будувам, защото имам сериозни притеснения относно бъдещето. Много обичам човека до себе си, но смятам, че още е рано за съвместно съжителство(под наем), а и не съм приключила с ученето. От една страна се надявам, че след като се дипломирам, ще намеря по-доходна работа.

Споделете как според Вас можем да успеем да си купим кола или жилище, ако тези условия се запазят в следващите 2 години? Къде грешим и какво пропускаме?

Моля Ви за съвет и съм сигурна, че повечето от Вас се справят и с по-малко. Как да успеем и ние?

Благодаря Ви и желая слънчев ден! :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 29 дни
hash: 97742f490d
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Абе да ти кажа, 800 лева, за човек без висше, са добре, то аз имам висше, но немога да взема толкова и неразбирам, това по какъв начин те притеснява. Е неможе ли двамата да сте заедно на една квартира и да плащате един наем, отколкото на различни места, няма ли да излезе по-евтино. А за кредит, ако можете да си го позволите, по-добре така.

 
  ...
преди: 9 години, 29 дни
hash: 6c95321d27
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Като цяло, съвместното съжителство би се отразило добре на бюджета ви защото ще плащате само една квартира. За покупка на жилище може би още ви е рано, опитайте първо заедно на квартира.
За кола може да изтеглите малък кредит, за 2000 лв се купува що годе свястна кола, без да е нещо луксозно. Ако не искате да теглите кредит просто си вземете квартира заедно и тези пари които бихте ги давали за квартира по отделно ги заделяйте. За 1 година според мен ще съберете достатъчно за кола.

 
  ...
преди: 9 години, 29 дни
hash: 5ef61f6541
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Защо да не заживеете заедно? Има квартири за по 350-400 лв. Ще си делите наема. Ще работите и ще се развивате и след време ще работите за повече пари.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 29 дни
hash: d749cc2fa9
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Приятелят ти ми изглежда здраво стъпил на земята, а ти- глупава. Как можеш да си мислиш, че като имаш висше образование и хоп- нещата ти се нареждат по магически начин. С това ти мислене не мога да ти помогна, а едва ли и някой ще успее.

 
  ...
преди: 9 години, 29 дни
hash: 6500613a65
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   Аз мисля, че не трябва да се обвързваш с него за жилище и кола и какъвто и да е друг "грандиозен" финансов проект. Дори не споменавам да правиш деца с него.

Ще видиш след време като завършиш магистърската си степен, ти висшистката и той - средниста, нещата ще станат далеч от идеални. Това го запомни от мене много добре!!! Той ще има винаги комплекси за малоценност спрямо тебе. В един момент ще си толкова разочарована, че и да искаш няма да можеш да се махнеш от него.

И в никакъв случай да не поемаш изплащането на неговия заем. Ще направиш голяма глупост!

Притесненията ти са основателни. Спи спокойно, защото с него бъдеще ти няма да имаш! Продължавай да си тичкаш в парка с него. Безплатно е и здравословно.

 
  ...


...
преди: 9 години, 29 дни
hash: 09bc004796
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Никъде не грешиш, добре дошла в реалността наречена България! Не сте виновни ВИЕ - виновни са родителите ви, че не са намерили сили да стиснат зъби навремето преди да ви направят и да се махнат от тук! Евала ви за отношението и разбирането един към друг, обичайте се, другото ще го измислите!!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 29 дни
hash: f9b4b8bce0
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Ми, виж сега, да си купиш жилище точно в София си е трудна работа, ако нямаш много добър доход. За теб има време, още си в началото на кариерата си. Аз в момента съм на 32 и на 24 изкарвах много по-малко пари от теб. Е, вярно не живеех и все още не живея в София и разходите ми бяха също по-малки. С много и труд и работа обаче, успях доста да се издигна в професията си и сега изкарвам предостатъчно. Не знам дали работиш по специалността си, но ако не, трябва да започнеш колкото е възможно по-скоро. В началото заплащането може да е мизерно, но по-нататък нещата се нареждат. Не прави грешката да започваш търсенето на работа чак след магистратура. Ще си вече на 25-26 години и тепърва ще започваш от нулата, което е трудно. Няма да е лошо и да се съберете да живеете заедно с приятеля ти, така ще си делите наема и сметките и ще ви е много по-удобно. Висшето образование наистина само по себе си нищо не означава, но ако наистина ти се работи и искаш да се развиваш, възможностите са далеч по-големи, отколкото при средно образование. Много хора си мислят, че едва ли не като завършат, парите ще потекат като реки към тях, а те просто ще си седят в някое офисче, пиейки кафенце. Тогава наистина дипломата си остава просто една хартийка. Според мен е добре да се ориентирате към големите международни компании. Вярно, работи се доста, но пък си заслужава. Държавната работа за мен никога не е била опция. Първо, там 90% са пълни парашутисти и всичко, което правят по цял ден са мръсотии един на друг. Второ, на такава работа се хващат хора, които са до една или друга степен осигурени и не си дават много зор. Вярно, по цял ден нищо не правиш, знаеш си стриктно събота и неделя, както и всички празници, отиваш на работа в 10.00, тръгваш си в 16.00, почиваш по 2 часа на обяд и т.н. В крайна сметка обаче с 800 лева заплата жилище забрави да си купиш. Има време, не го мисли толкова, нещата ще се наредят, не всичко е пари. И аз като се върна 7-8 години назад, което изобщо не беше толкова отдавна, постоянно мислех как и от къде да изкарам повече пари, но стига да ти се работи-пари се изкарват.

 
  ...
преди: 9 години, 29 дни
hash: 3e30a3a5cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   здравей,
според мен имате шанс, щом той получава добра заплата, а ти ще имаш добро образование и със сигурност ще получаваш добра заплата за напред.
Може и той да размисли да запише поне задочно обучение.
Кажи му плановете си и изискванията си. Защото да плащате две квартири е малко множко... това все пак е вноската по кредит за ваше жилище.

 
  ...
преди: 9 години, 29 дни
hash: a5fadcce08
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Като начало не е нужно да си купувате кола или жилище. Това не са активи, а допълнителни разходи. За българина е прието като събере някой лев и да думне всичко за някой таралясник... и после почват данъци, винетки, бензин и реве, че всичко е много скъпо. Ако не ти се НАЛАГА да имаш кола на този етап не си го и помисляй. Жилище след 4-5 години ще можеш да си позволиш. Концентрирай се върху образованието и кариерата и промени "условията". Още си много млада, с времето ще имаш всичко.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 28 дни
hash: f4c509ef7b
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Обръщаш много внимание на консумацията. Ако един среднист е получил шанс да изкарва 800 месечно, то най-вероятно е хванал златната рибка. Той взима повече от доста квалифицирани хора, не се ли замисляш? Кога ще слезем на земята и ще разсъждаваме обективно в тази страна, кой висшист ще ти изкарва хиляди всеки месец тук, за системата е удобно да се редите на опашки за дипломи, за да си печелят пари и да не ви учат на нищо, след това ще търсите работа за 2000, а дали ще я намерите? Друга грешка е, че ние тука страшно им завиждаме на тия дето живеят на Запад. Всяко семейство там имало кола, ами ние не сме Белгия. Ето защо има задръствания по улиците, закъснял градски транспорт и пр.. В София имат градски транспорт, използвайте го. Вярно е, че в провинцията хората са научени да се придвижват с личен или служебен автомобил, ама тука всичко е измислено. Не си някоя кралска щерка, че да не харесваш автобусите. Слез малко на земята. Жените често парадират с любовта, но май, май не вярват в нея. Подозирам, че съвсем скоро ще се ориентираш към някой паралия. Такива съм ги слушал за средствата и обикновено знам как приключва дилемата. Само лични автомобили и високи заплати са ви в главите. София е заприлича на един мравуняк, а колите са мравките. Представи си за какво става въпрос. Нормално ли е? Бива консумиране, ама чак пък толкова.

 
  ...

...
преди: 9 години, 28 дни
hash: f56bf2ff05
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Виж, мисля, че правиш огромна грешка да си мислиш, че колата и жилището ще са ти гарант за благоденствие. Не там ти е проблемът, а в това, че не сте в състояние да си покриете елементарните житейски нужди. За теб като студентка е ОК, но за него? Мъж в София на такава ниска заплата и с кредити без да прави нищо за подобряване на ситуацията си?
Има и друг проблем - ти се образоваш, развиваш, а той не. В един момент вашите интереси ще са различни.Ти се интелектуализираш, а той остава на своето ниво ...и толкоз.
За жената е най-важно да има сигурност, за да създаде семейство а ако няма сигурност и перспектива ...любовта си отива

 
  ...
преди: 9 години, 28 дни
hash: ccb9b0037a
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Как не им достигат общо 1500 лв. на двама души? Делете си един наем и готово. Голяма си материалистка. Трудно е, ама не е страшно да имаш малко пари. Какво го изкара тука, че буквално всеки мъж трябва да има висше, иначе няма да създаде семейство. Колата е каприз, а висшето мода. На негово място бих се ориентирал към друга жена.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 28 дни
hash: a259b27244
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Въпросите ти са много актуални, но въпреки това изглеждаш излишно припряна и разтревожена. Високият стандарт не се постига отраз. Ограничено е според мен да си мислиш, че нещата стават толкова лесно, завършваш престижен университет, с добър успех, и веднага да получиш това, което искаш. Успехите ти дотук и за възрастта не са никак малко. Бъди благодарна за това, което имаш. За съжаление, много хора не са способни да са благодарни, и живеят в недостиг. Не са щастливи, въпреки че имат всички основания да са. Не ти казвам - спри да изискваш и да мечтаеш! Напротив! Но имай търпение. Също така, защо не започнеш да развиваш духовната страна у себе си? Свържи се с околния свят, не съсредоточавай фокуса прекалено много единствено върху себе си и битовизмите. В света има толкова много хубави неща, които може да видиш и да се наслаждаваш. Тогава, повярвай ми, ще срещнеш и любовта, защото за мен е очевидно, че не това е човекът, с когото си представяш бъдещето. Но не защото няма образование, а защото явно не те удовлетворява неговото духовно развитие и не ти предлага щастието, такова, каквото би си го представяла. А може би пък е точно обратното? Но просто идва конфликта за бъдещето? Ще си изясниш всички тези неща, тогава, когато погледнеш от друга гледна точка. Животът не е рецепта, не си прави сметки без кръчмар, както впрочем, правиш в момента.
Може би можех да кажа всичко по-накратко, но ще го обобщя директно- прекалено млада си според мен да обмисляш такива сериозни планове за съвместно жилище и кола, и то без брак (правата върху тях са спорни при случай на раздяла), когато не си сигурна дали това е човека. А ти очевидно не си сигурна в това. Изчакай и това е моят съвет.

 
  ...
преди: 9 години, 27 дни
hash: 1d8a623a30
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   А добре, че Марк Зукърбърг е завършил висше, иначе нямаше да стане човек от него

 
  ...
преди: 9 години, 27 дни
hash: 1d8a623a30
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   В България имаме страшно елементарно мислене, нямаш ли кола, жилище и висше, си някаква измет... а колко от вас завършилите работите мечтаната работа?

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 27 дни
hash: 96733e5c79
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   11, а без тях викаш направо ще е цъфнала и вързала, особено с малко дете...

 
  ...
преди: 9 години, 27 дни
hash: df5b895ebe
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   ОК, ето ти няколко конкретни съвета и от мен - твърде скромен "частник" на 31, но въпреки всички проблеми (минах и през фалит, безработни и тежко болни близки и т. н. ), успявам да се издържам и да си плащам и ипотеката. Макар че и аз съм орязал всякакви възможни удоволствия и не пуша изобщо.

И така:
1 - Съберете се на обща квартира. Вероятно сега не си в стая под наем, както и той, следователно наемите, които плащате, като обща сума ще паднат почти наполовина. В случай, че по някаква причина се разделите, винаги можете да си намерите други квартири.
2 - Новата квартира гледайте да е макс. близо до работата на някой от вас. Не подценявай спестеното време, то е и енергия за други важни неща.
3 - За готвенето - освен, че от предната точка ще си освободиш време, вземи си, дори на изплащане, уред от типа мултикукър / крокпот. Тези щуротии не могат да правят всичко, но все пак доста видове ядене могат. Слагаш съставките и през деня те готвят вместо теб. Като се прибереш уморена от работа, яденето е готово. Не са евтини, по 100-200 лв са, но ако ядеш готова храна в момента, може още на първия месец парите да се избият.
4 - Не бързай за кола. Тя пести време, но е голям разход. Гориво, гражданска, поддръжка (масла и др. консумативи), почти постоянни ремонти заради окаяните ни пътища и т. н. Колата пести време и е удобство, но с цената на пари. Прецени точно за какво ще ви служи тя. А понякога дори и време не пести - дневно време в центъра (задръствания, паркиране). От 8 год. имам кола и освен ако не е наложително, в центъра с нея не влизам в пиков час.
5 - Образованието на приятеля ти. Да, дипломата за висше не е никакъв гарант. Аз самият си зарязах второто висше по средата, понеже материалът беше безнадеждно остарял. Но ако приятелят ти иска да продължи в държавния сектор, там определено това ще натежи за развитието му. Без висше няма да покрива изискванията за по-високи позиции, а на сегашната позиция най-много да получава още и още работа... на почти същата заплата, с малки актуализации. Добре е да помисли за някакво висше, макар и задочно.

Това е от мен, дано е било от полза.

 
  ...
преди: 9 години, 27 дни
hash: dc2110c953
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Къде грешите ли? Ами там, че работите за някого, запомни - с работа на заплата работите за шефа, който си изплаща колата, апартамента, купува чанти и обувки на любовницата и води децата си на круизи.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 27 дни
hash: 97742f490d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   Каква специалност учиш?
Висшето образование ,не винаги означава много пари..Това ,че той няма не го прави глупав да речем..Има хора,които имат образование,колкото да се каже ,че го имат ,това не ги прави нещо по-специално...

 
  ...
преди: 9 години, 27 дни
hash: d64759b6f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   Той е на 31г., няма образование и взема 800 лв. Не желае да учи и да се развива. Явно това е тавана на неговите възможности. И все повече няма да има перспективи, защото възрастта му ще напредва. Страхотна финансова опора на бъдещето Ви семейство.

 
  ...

...
преди: 9 години, 25 дни
hash: 22e030c0af
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   без образование и заплата 800 лв. най вероятно е връзкар в държавната администрация, след време а и още сега няма да си подхождат интелектуално, а и среднистите в държавната адм. преди време ги съкратиха.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 25 дни
hash: fc4c2215fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   Какво означава без образование номер 20 и 21? Нима средното не е образование? Или основното? Именно от 1-ви до 12-ти клас един човек се образова. Затова се нарича ОБРАЗОВАНИЕ.

 
  ...
преди: 9 години, 24 дни
hash: 5014b0e1fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   Какви са тези щуротии за "среднистите" и "висшистите"? ! Най-тъпият човек, когото познавам, има две висши образования. А най-начетеният и най-успешният бизнесмен сред приятелите ми напусна университета още в първи курс. Образованието е важно, но е важно, когато обслужва определена професионална цел. Учиш, за да приложиш наученото в работата си. А така - да се правиш на студент пет години, особено ако учиш някаква безумна специалност като "културология" например, само и само да са доволни баба ти и леля ти, си е чиста загуба на време.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker