Германия - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121349)
 Любов и изневяра (29748)
 Секс и интимност (14381)
 Тинейджърски (21904)
 Семейство (6479)
 Здраве (9609)
 Спорт и красота (4704)
 На работното място (3186)
 Образование (7308)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18567)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Германия
преди: 9 години, 1 месец, прочетена 2365 пъти
Здравейте! На 16 съм и ми предстои преместване в Германия и искам да попитам дали някой знае какви документи ще са ми нужни за новото училище там. Тъй като сега съм 10ти клас разбрах, че щели да ме върнат в 9ти. Също така и се притеснявам понеже са ми разказвали, че там всичко е много стегнато, немцита нямали особено интересен начин на живот, но най-много се притеснявам за езика - нямам и грам понятие от немски, за това сега понах уроци, но силно се съмнявам да го усвоя за 2месеца, другата ми голяма тревога е свързана с обществото там, страх ме е, че няма да успея да се пробщя. Също някой знае какво представляват шофьорските курсове там?
Благодаря предварително за отделеното време.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 1 месец
hash: 8eb83c61e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Миличко, какво да ти кажа. Предполагам, че родителите ти се местят и нямаш особен избор.

Много ще ти е трудно - на тази възраст попаднеш ли в колелото на немската общообразователна система ще загубиш за съжаление повече от една година и най-вероятно и шансовете ти да завършиш с добър успех и да следваш няма да са добри. Отделно ударите по самочувствието, породени от неспособността да се изразяваш адекватно, докато научиш добре езика.

За съжаление се сблъсквам вече с няколко подобни случая - ситуацията е една и съща при деца на емигранти, преместили се преди завършването на средното си образование. Което е повече от жалко, защото наистина става въпрос за умни и будни деца, които при други условия биха имали много повече перспективи. С по-малки деца е по-лесно, но на твоята възраст родителите ти най-вероятно не си дават сметка, как те прецакват.

Ако имаш възможност остани в България до завършването на средното си образование и така се премести, а междувременно наблегни на немския. С диплома за завършено средно образование от страна от ЕУ ще имаш възможност да следваш в Германия, след което много повече врати ще бъдат отворени за теб. Ще си спестиш и много стрес и разочарования. Ако можеш, не заминавай сега - изчакай още три години.

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: c4f7681c11
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Ооох, на 16 години, без език, в Германия. Ако само един клас те върнат назад ще си късметлия, но аз въобще недоумявам как ще се включиш в училище. Знаеш ли поне в какъв вид училище ще попаднеш - щото от гимназиите може да кандидатстваш в университет, а от другите се става само бачкатор. И то не заради това какво знаеш или не знаеш, а такъв е закона - който не е с диплома от гимназия може да стане само бачкатор. За немците не се безпококой. Като те набутат в някоя сборна паралелка с бежанци ще видиш немец през крив макарон. Къде си тръгнал миличък? ! Изкарай си още 2 години училището в България, пък тогава се мести. Не си съсипвай средното образование на финалната права, защото това ще ти съсипе живота.

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 7259793b1a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   За книжка се върни в бг за един месец, ще ти излезе в пъти по-евтино заедно с билетите за самолет. Курсовете в Германия са около 1500 евро, а бг-книжките важат в ЕС

 
  ... горе^
преди: 9 години, 29 дни
hash: 39fb1b46ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   За 2 месеца ще усвоиш немски?! Бо-о-о-же-е-е....
Това беше вицът на деня!

 
  ...
преди: 9 години, 29 дни
hash: 76e2d5515c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Здраей,аз съм на 17 години и аз като теб трябваше миналата година да се местя в Германия,но с родителите ми решихме да се изместим като завърша 12 клас.Сега ти хубаво ще отидеш,но принципно трябва да си в училище в което се преподава на английски,разбирасе ако го знаеш супер добре ,както примерно на мен ми е на високо ниво,тези училища са частни и много скъпи.В момента могат да те запишат в нормално училище,но ще учиш на немски.Осъзнаваш ли,че ти ще си най-глупавата в класа ? Ще имаш само слаби оценки,защото не знаеш езика,а не защото не знаеш материала.Също така ще ти пишат минималните оценки,за да завършиш училище и после в никой университет няма да те вземат,защото там искат супер висок успех.При тях системата на оценявате е друга ,нашата двойка за тях е най-високата оценка демек нашето 6.Прекарах 3 месеца там и познавам немци на нашите години и съм разучила всичко.Искат пълна двойка за университетите,строго е .Така ,че нямаш шанс да учиш след 12ти там.Немският е един от най-сложните езици в света.Познавам хора,които учат езика от 7-8 години и все още едвам се оправят,а са умни и сериозни,просто е яко труден.Няма шанс да го научиш бързо.Аз там за 3 месеца едва едва научих няколко изречения,ужасно трудно се изговоря,а писането ..охх сволорена им е коренно различен,първата дума и отзад после се размества,ужас.Отностно хората..ами в Германия си има както нашите кифли,но са много малко,там предимно са металисти и суагъри,по улиците е прието да имаш много обеци по лицето и да имаш синя коса ,аз гледах странно и бях единствената,която гледаше така,там е нещо нормално,даже аз си сложих обеца на носа,там да имаш такова нещо е хит.Иначе са и големи наркомани,там дрогата върви като хляба ,на всеки ъгъл ти предлагат,няма да ти обегне.Родолюбци са ,мразят да им говориш на друг език,знаят английски,но отказват да говорят,но ако си прекалено красива ,момчетата ще ти говорят на английски,също така ако видят че се опитваш да кажеш нещо на немски,но го казваш грешно ще ти помогнат да го кажеш.Глезени са повечето,там това да имаш Ванс,Найк и прочие е нещо нормално,обувки под 150 евро не носят,което са 300 лева.Заплатите им са високи.Под 150 евро обувките са пълни боклуци.Скъпо е там бая,ядох дюнери за 8 евро ,на ден едно 30 евро ти трябва като излизаш,ако нямаш те гледат тъпо.Много наргиле и марихуана пушат там.Не са толкова студени хора,но трябва да си готина.Дебели са повечето момичета,имат си големи дупета,но пък тези които са слаби са по-предпочитани,както и тук.Това да имаш хубава скъпа кола е нещо нормално за тях.За шофьорските курсове са като при нас,нищо по-различно,но са на немски.

 
  ...


...
преди: 9 години, 29 дни
hash: 5cea945a06
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Език се учи с постоянство или упоритост. Ако отделяш по минимум 4 часа на ден и сведеш употребата на какъвто и да е друг език до минимум, за 6 месеца спокойно можеш да проговориш чужд език, в чужда държава.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 29 дни
hash: 7d414bd34d
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Е като си на 16 какво те интересуват шофьорските курсове - така или иначе в следващите 2 години няма да те засягат.
Относно обществото - те са канибали. Шегувам се разбира се. Имат си своите порядки, като всяко едно общество но там също живеят много хора от бившите съветски републики, турци, араби, българи и тн... Всеки си дава приноса, било то в добра или лоша насока. Не бих казал, че начина им на живот е скучен или не се забавляват, просто порядките им са по различни от нашите, което е за добро в повечето случаи. Цената на бирата е съизмерима с тукашната - 50 - 60 евроцента в магазина.
Най големия ти проблем ще е езиковата бариера. Не знам кога ще заминаваш но най добре да усвоиш колото се може повече преди започването на следващата учебна година. Немския е труден език но пък се отплаща.

 
  ...
преди: 9 години, 26 дни
hash: cbde521982
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Имам приятелка, която се премести езика го оправи още първата година-две. Там има и други българи в училище движеше с няколко българки. Образователмата им система е по-лесна, малко по-задръстени са повечето, но ще свикнеш. Научи немския и ще вземеш шофьорските има време. Там градският транспорт се ползва повече и без това. И какво друго да ти кажа тя вече си работи там, толерантни са горе-долу. Мооте родотели също са работиши там и не е зле. Има понякога големи разпродажби на храни, дрехи и т. н. Много се пълнее там, колкото мои познати са заминали да живеят там или да работят за няколко месеца наддават:-D. Не е страшно, ще ти е ново и странно, някога много ще ти е мъчно, но ще се справиш. Документите бяха някакъв лист с оценки, който трябва да се занесе да го преведът на немски и още нещо. Две-три неща са. Излишно се тормозиш прекалено, не е толкова страшно.

 
  ...
преди: 9 години, 26 дни
hash: 1fd22459c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   n. 8, ти не говориш дори от свои опит, а какво някаква шматка ти е разказала. Първо, за 1 г. не можеш да научиш езика ако се движиш с други българи - НЕВЪЗМОЖНО. Второ - образователната им система не е по-лесна, а в зависимост от провинцията се раделят децата в 4ти или най-късно в 8ми клас на три групи, които отиват в различни училища. Само Отличниците и с Много добър попадат в гимназия, правят Абитура и имат достъп до университетите. 2/3 от децата учат в училища, които не им дават достъп или не пълен достъп до ВУЗ. Обикновено чужденците (включително българи) ги пращат в най-ниската степен - Gesamtschule, Hauptschule ect. *различно име според Бундесланд и в 10 клас ги пращат да правят Аусбилдунг в някоя пекарница или да подреждат рафтове в супермаркета - с това почва и свършва тяхната кариера.

Аз съм завършила в Германия висше, но в целия университет с над 1000 българи нямаше нито един, който е завършил средно в Германия. В църковната община се запознах с младежи, които са израстнали или дори родени в Германия - всички с ниска степен на образование, фризьори в най-добрия случай.

Извод - който ходи в Германия преди завършване на Средното си образование или които родители мъкнат децата си над 6 г. в Германия... просто се отказват от шанс за висше, а с това и до по-голям успех в живота. Да, всеки има хляб, жилище ПОД НАЕМ пари за 2 почивки годишно дори за една трошка, но с това се свършва успехът на подобни емигранти, а в България в това време хората си купуват СВОИ ЖИЛИЩА, КОЛИ ПО ДВЕ НА СЕМЕЙСТВО (което в Германия за българите е невъзможно с 1500 евро само гражданска за такива като тях)... и т. н.
Аз отидох с C1 ниво на езика, което е ниво под „майчин“ (С2), имах българско средно образование с Отличие, място в университет, жилище и работа в голяма компания, но пак се върнах в България, защото разбрах две неща
1во като българин си отвсякъде отрязан за кариера
2ро - просто у нас има повече шансове за умните, РАБОТЛИВИТЕ хора

Генерален извод - който е успял у нас, успява и в Германия, в САЩ и където и да отиде.
Който у нас е бил мизерник и едвам свързва двата края, така и ще живее в чужбина, защото няма качества за повече - не само образование, но и работен морал, КВАЛИФИКАЦИЯ някаква, професия елементарна.... да оставим дори езика на последно място.
Българите пък, които мъкнат деца на 7 години в чужди държави ги изключват от елитната образователна система. Такива деца криво-ляво завършват 10 клас, най-много някаква професионална гимназия и почват най-късно да 18 г. да бачкат за 1100 евро заплата, с които на Запад можеш да преживееш, но не и да живееш!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 26 дни
hash: 0484b8906a
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   много си права н 9, преди две години имах възможност да работя в Германия по специалността, но засега реших да остана в bg, въпреки че имам висше и съм завършила в bg

 
  ...

...
преди: 9 години, 23 дни
hash: 688f224a27
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Привет на всички. Мога да се похваля с това, че от години следя сайта и най-накрая да попадна на интересна тема, в която да предявя желание за отговор.
Като цяло... На 24 години съм и живея в Германия от 2010 година със моя съпруг. Дойдох тука без грам немски и само с основно образование ( успех 5, 83). От турски произход съм. Първите 2 години нищичко не знаех и работех като чистачка. След това влязох в щанд за бързи закуски към верига магазини Кауфланд. Разбира се не ми трябваше немски. На тях им стигаше, че си вършех работата и чистех като хората. През това време се записах на немски курс и изкарах Б1. По-добре говоря немския от много българи, които главно наблягат на книгите и зубрят. Целта ми беше да говоря що годе като всички останали, а не като робот. Както и да е. Всеки гледа да ти реже крилцата и да не преуспееш. Тази година февруари се махнах от Кауфланда и си намерих друга работа, защото се записах за Хауптшулабшлюс (Hauptschulabschluss). Тука има различни степени на основно образование. С моя 8 клас в България можех да си избърша само Г€за. Основното образование в Германия е 9 клас. Вече 3 -ти месец съм на училище и имам аз и една полякиня най-добри оценки от целия клас. Да уточня! Това е вечерно училище. Там се влиза само след предварително направен тест, който е 5-6 страници. Там са хора, които са немци, чужденци, които са родени в Германия и живеят тука. Има още 2-3 момичета, които не са родени тука ама са вече над 12-13 години в Германия и са ходили на училище.
Друг пример е моята малка сестра, която е на 15. Тя дойде тука миналата година февруари и веднага се записа на училище. Тъй като нямаще изобщо никакъв немски я отписаха и я задължиха 1 година да ходи на интензивен курс по немски. Сега я пуснаха на пробно в 8-ми клас. Ако не успее в ситуацията и не разбира поне 70% от думите в учебниците ще я върнат във втори или трети клас.

Каква е разликата? Тя е млада и трябва да се учи бързо, 1 година само немски език в среда с немскоговорящи.
Аз може да съм по дълго тука, но абсолютно никакъв контакт с немско говорящи, защото имах ключове от обектите ми. От работата ми в Кауфланд също никаква файда, защото продавахме бял и червен салам и по цял ден само Вейс и Рот повтаряхме. Колежките ми бяха туркини и говорихме само на турски. Плюсът ми беше немския курс, които направих с мерак и сама си поех разноските.
Какво излиза в същност? Аз уча и получавам добри оценки и едновременно работя на пълен работен ден, готвя и чистя в къщи, а малката ми сестра пелтечи и по цял ден гледа корейски сериали.

Отчасти съм съгласна с номер 9, но не напълно! Не всички българи живеят в мизерия и прочие. Мъжът ми с немски език и 3 клас взима 2450 евро нетто(чисти пари). Не е с гевербе ами назначен. Бруто взима някъде 3200. Аз чисто взимам 1100. Живеем в двустайна квартира в по скъпите села и плащаме 600 евро. За мебели платихме 30 хиляди. Отделно, че плащаме и други сметки и прочие, пътни и постоянно ядем вънка и ходим по скъпи басейни.
Проблемът тука е дали човек е интелигентен и желае да преуспее или просто не схваща бързо и по цял ден седи на компютъра и гледа сериали.
Какво като си изкарала висше? Това прави ли те пълноценен човек, който е почнал от нулата и сам се е изкачил нагоре? Само хората със Висше ли са интелигентни и пълноценни хора? За учене и желание няма възраст. Умните хора биха давали пълноценни и добри съвети в помощ на незнаещия, вместо да го настройва негативно и да му разбие мечтите. Познавам подобни същества като тебе, които в Германия правят висше на 30 години за адвокат, стоят и си чоплят ноктите, докато майката работи по 16 часа на ден в турски барчета за по 5 евро начас и се надява да пие някоя и друга водка с клиент, че да припечели допълнително бакшиш и да изучи дъщеря си.

Към Автора. Недей се отчайва ами продължи напред. Тука те очаква много по - добро образование, отколкото в България. Където и да отидеш след това ще те приемат, отколкото да кандидатстваш с българска диплома. Образованието тука не е по-трудно, даже е и по -лесно. Учителите са разбирателни и ако не си разбрал са готови да го повторят по 100 пъти, само и само за да ти помогнат. Такива хора като номер 9 са като ония кучета, които си пазят кокала, вместо да го поделят с ближния.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker