Ябълки - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121575)
 Любов и изневяра (29810)
 Секс и интимност (14410)
 Тинейджърски (21918)
 Семейство (6489)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4715)
 На работното място (3194)
 Образование (7319)
 В чужбина (1660)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1741)
 Други (18623)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Ябълки
преди: 8 години, 3 месеца, прочетена 2497 пъти
Знам, че това е абсолютно глупав въпрос и че хората имат какви какви по големи и нерешими проблеми, но искам да попитам дали е възможно да ми стане нещо ако ям много ябълки. Чела съм, че е полезно поне по една на ден, но аз обожавам ябълки и изяждам поне по три на ден най-малко. По принцип бих се отнесла към такъв въпрос с подигравка както вероятно и други хора, но моля за съвет. Ще ми навреди ли прекомерната консумация на ябълки?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 3 месеца
hash: 3bc5a9efee
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Ако нямаш някакви предишни проблеми със стомаха нямаш грижи за тялото, не са вредни. Много са вредни за зъбите! Гледай да си плакнеш устата след като хапваш и да не пиеш оцветяващи напитки. Не трябва да си миеш зъбите веднага след като си яла ябълки. Другото, което твърдят повечето диетолози е, че ябълките не трябва да се хапват като десерт, а преди другото ядене.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 221ce1a150
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Ама че проблем-аз пък немога да кусам плод.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 01908bec88
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Направо си подготви погребението от сега...

 
  ... горе^
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 7e48c233dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ами и аз съм чувал, че не е много полезно да се ядат много ябълки, но има къде къде по-вредни неща от ябълките а ти си се притеснила?

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 269813503b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Колкото повече, толкова по добре. И кило да изядеш на ден, няма да ти навредят, напротив, ще се чувстваш перфектно. Но има условие, яж ги самостоятелно, не ги смесвай с други храни. Когато са омешени започват да ферментират и ще получиш газове, ще усетиш подуване на корема. Когато ги ядеш разделно, минават бързо през корема и не ферментират. Ябълките са като метла за цялата храносмилателна система.

 
  ...


...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 8b3886c001
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Не мисля че три ябълки дневно са прекомерна консумация. А дали прекомерната употреба ще навреди? Да, ако ядеш по над 1кг ябълки дневно ще имаш проблеми, първо с червата после с цялото тяло. всяко полезно нещо е полезно само ако е дозирано, до едно положение. Например морковите са едни от най-полезните зеленчуци, но ако прекалиш кожата ти взема да става оранжева и ще настъпят други оплаквания и това се вижда, докато при яденето на много ябълки няма да се види но вътрешните проблеми няма да избегнеш.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 4f1cf6fcd3
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Имат разни пестициди, но не знам някой да се е разболял ома т ябълки. Все пак ако им е съмнително мазна и лъскава кората ги бели. Освен ако не си диабетик или ако не страдаш от стомашни проблеми няма проблем с ябълките.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 2254b5bad0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Хах споко!
И, десет ябълки да изядеш, не е проблем.
Това е витамин! Дори, е много... хубаво, че обичаш ябълки.
Голяма.... параноя си... сори ама си, е така.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: a6741f8611
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Мисля че няма да навреди - стига да не са от едрите. Плодовете си ги купувай не от голям магазин - от пазара. Аз така правя.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 8b3886c001
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

10.   Изглежда доста хора не знаят вредите от приема на много ябълки, били те и био ябълки, да предположим че не са пръскани и торени с нищо химично та реших да напиша няколко.
В 1кг ябълки се съдържа 100гр захар. не е полезно човек да приема толкова много захари дневно. Особено ако подслажда и други храни със захар. За каква продължителност от време този човек ще е здрав?
В 1кг ябълки има 120гр лактоза
“Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен” - в тази разпространена в англоезичните страни поговорка несъмнено се крие истина. Обаче никой никога не е твърдял че повече от една ябълка дневно е полезно и това е вярно, защото повечето ябълки всъщност не са толкова полезни а направо вредят след продължителна употреба разбира се. Прекомерната употреба на ябълки може да доведе до проблеми с невната система, катаракта, язви и др заболявания

Популярният плод е митологизиран в не толкова добра светлина. Спомнете си само за плода от Дървото на познанието, с който Ева изкушава Адам, и ужасяващите последици след отхапването от примамливия плод. Или пък за Снежанка, която е отровена от проклетата си мащеха с парченце от апетитната ябълка.

Макар последната история да е от сферата на приказното, в нея се крие доза научно обоснована истина.
Мога да ви спомена например че семките от ябълка съдържат цианид което е доста силна отрова, не, няма да се отровите от семките на една ябълка, но опитайте с лъжица семки и ще видите за какво говоря.

 
  ...

...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 1bcac549cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   №10, не популярният плод е митологизиран, а ПРИМАМЛИВИЯТ. Т.е., не в ябълката е вината, а това, че тя е нарочена да изкуши човешките души. Не случайно, ябълката е избрана за изкушаване. Тя е царицата на плодовете, тя е най полезният плод. Тя е райски плод. Вилхем Тел стреля по ябълка, Нютон открива закон с помощта на ябълка, ябълката е основна храна в диетите за отслабване, ябълката е метлата за организма, ябълковият пектин е най полезен за организма. Ако успееш от един килограм ябълки да извлечеш 100 гр. захар, ще станеш нобелист. Още повече, че плодовата захар няма нищо общо с рафинираната кристална. Снежанка не е умряла от ябълката, а от отровата с която е намазана ябълката, поне приказките възприемайте правилно. Ако за един ябълката вреди, не значи, че тя е вредна за всички. А авторката щом обича ябълките и досега не са й навредили, значи ги понася добре. Не случайно на болни хора се препоръчва да ядат ябълки. Не случайно натуралният, без химия ябълков оцет е истински елексир за организма и дори лекарство. Мога да изредя още много факти, но няма смисъл, щом някой е решил, че ябълката му вреди.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 8b3886c001
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   №11 ако си чел швейцарската легенда сигурно знаеш че Вилхем Тел стреля по ябълка а не я яде. Нютон също не е описано да яде ябълката, а да пие чай или да лежи под ябълково дърво /в различните варианти е различно/.
За разлика от твоите легенди в посочените от мен легенди ябълките ги ядът и после им се случват неприятни неща. Логично е че като стреляш по ябълка няма да получиш проблем на червата, нали?
В научно обоснованите диети също предложението за ябълки е една ябълка на ден, никой който има малко мозък в главата не предлага да ядеш огромно количество ябълки всекидневно.
Вас обаче №11 никой не ви е обяснил какво значи да ти препоръчат да ядеш ябълки, особено когато си болен. Това означава да хапваш до 1бр ябълка дневно, не да се тъпчеш с по 1-2кг ябълки на ден. За оцета пък да не говорим, защото досега не съм чул някой да надига бутилка ябълков оцет да пие вместо питие, според мен оцетът е подправка, която се приема в ограничени за деня количества.
Пак казвам ябълките са много полезен плод, но приемът на полезните неща също е ограничен, за да бъдат полезни, ябълките трябва да се приемат по една на ден, не повече. Прекомерната употреба дори на полезни неща, става вредна в даден момент, в който в организма се натрупат дори иначе полезни минерали например.
Натриевият хлорид /солта/ е много полезно нещо, без него животът на човека е немислим, човекът ще се разболее ако продължително време не приема никаква сол, ори може да стигне до смърт поради липса на сол. но ако пък наведнъж приеме 130гр сол умира на място.
Разбирате ли разликата е в дозата?
Ябълките са много полезен плод, но полезността им свършва до приема на 1бр ябълка дневно, когато прекалите с приема на полезни неща, ще ви се случи неприятна случка.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 59fa0dfcf1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   От авторката: Номер 12 не знам какво да мисля сега :D. Аз ям най-малко по две на ден.... стигала съм и до 4. Така съм от около 5-6 месеца и нищо ми няма... а дали наистина е такаа...

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 96057db301
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Авторке, не слушай философи като №12, яж си спокойно ябълки(по възможност натурални, т. е., не третирани с химия), аз лично си ям по 5 преди закуска, и нищо лошо не съм усетил. Вместо да ми навредят, както №12 си мисли, те са ми в помощ, получава се много добра перисталтика на червата и си ходя редовно по голяма нужда, което е важно условие за здравето. Вече съм на 65 години и се чувствам отлично откакто започнах да ям редовно плодове и зеленчуци. Преди, като по млад, почти не ядях плодове и точно тогава имах проблеми с храносмилането, често имах запек, който е тровел организма ми. Организма се трови най много от гниещите процеси в дебелото черво, при нередовно ходене по голяма нужда. Затова е и определена като "голяма". От ябълка може да се отровиш, само ако е намазана с отрова от зла вещица(като в приказките които чете №12) или ако е пръскана с отрова от недобросъвестен градинар. Ако ябълките са от градината на дядо ти и не са пръскани, яж си на воля. Ти и да искаш, не можеш да изядещ повече от килограм на ден. Така и не разбрахме, защо според №12, те са вредни? Кое точно е вредното в тях?

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 31009b2146
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Нямам време да чета всички, но човек трябва да слуша тялото си. От 3 ябълки дневно няма какво да ти стане. Трябва човек да внимава по принцип с плодовете заради плодовата захар, но един здрав човек, който иначе не яде през деня да кажем разни шоколади, вафли и други е ОК да яде 3-4 ябълки.
Освен това има ябълка и ябълка. Има дребни ябълки, с повече и по-малко захар и така нататък. Само не си правете сок от тези ябълки. Аз също ям по 2 големи ябълки дневно.

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 8b3886c001
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   Виж авторке №12 съм трудно е да се сметне колко гр ябълки изяждаш, все пак има ябълки по 80гр и ябълки 350гр бройката.
Само трябва да знаеш в 1кг узрели ябълки има 170гр-въглехидрат която за една жена под 60кг биха били гооолям проблем! Количеството захари в 1кг ябълки е равно на това все едно да изядеш 100гр шоколад наведнъж.
Трябва да знаеш също че Някои сортове ябълки съдържат количество захар, равностойно на 4 чаени лъжички, в 1 бр ябълка, което допринася за повишени нива на киселинност в устата и в последствие разваляне на зъби и язви по храносмилателния тракт.
Прекаленият прием на плодове и плодови сокове главно от ябълка пък кара черният дроб да произвежда повече пикочна киселина. Пикочната киселина е най-силния антиоксидант в човешкия организъм, но за съжаление е и съединение, което може да навреди значително на редица органи и системи. Най-явното негативно следствие от повишаването на нивата на пикочната киселина е заболяването подагра. Така че приемани в по-големи количества от обичайното, фрешовете и плодовете по-скоро биха навредили отколкото да са полезни. Пикочната киселина обаче може да се прояви и под формата на тофуси, камъни в бъбреците или уратна нефропатия.
Човешкото тяло може да се пребори и да изхвърля проблемите от 1бр ябълка дневно, от 5-6кг ябълки месечно, но яко ядете 1кг всеки ден скоро проблемите ще почукат на вашата врата.
Мислете ме за луд, защото сте много начетени и сте чели че ябълките са полезни, но никой от вас не е чел в какво количество те са полезни.
Авторке ти може да си мислиш че си добре, но организмът ти ще покаже че си зле с болка чак когато вече е късно. Сега ще ти кажа един начин да провериш, и да се увериш, разбира се ако редовно ядеш много ябълки. След като хапнеш шесте си ябълки за деня, няколко часа след това, същата вечер отиди пред огледалото и си дръпни клепача надолу, огледай бялото на очите си, то ще има 2-3мм жълт оттенък в местата под клепача, тоест по края на бялото на окото, това е не изхвърлената от кръвта прекомерно количество пикочна киселина, тя се натрупва в тялото и на първо място се вижда там, в последствие затормозява черен дроб и чак тогава идва проблема.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 9cbcda00d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Ябълката е перфектния плод... Пиктина изчиства вредните наслояванията в храносмилателния тракт, освежава и подмладява тъканите.
Не случайно Лидия Ковачева е разработила методиката си за лечебен глад с точно с ябълки, а не с някой друг плод.
Яж колкото ти се яде, но в самостоятелно/отделно ядене и никога след нахранване.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker