За хляба и - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121169)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

За хляба и
преди: 2 години, 8 месеца, прочетена 1310 пъти
Като дете съм била тъпкана с хляб, пържено (и то в олио), всякакви сладкиши и сладкá с много захар, колбаси, "сокчета" от по 20 стотинки ( с които само произвеждането на опаковката не може да се плати, какво остава За качествено съдържание) и подобни, като често съм преяждала. Не съм ставала чак дебела, но си имах коремче, бузи и двойна брадичка и ми се триеха бедрата едно в друго, особено лятото беше наистина неприятно.
От няколко години не съм особено здрава, но лекарите не ми помогнаха и сама търся как да си подобря здравето, както дойде и пандемията съвсем стана наложително, та разбрах, че здравословният ми проблем се подобрява с по- здравословно хранене и конкретно намаляването почти до минимум на гореизброените храни. Не е тайна, че точно от тях се надебелява. Съответно съм ги ограничила и разчитам на плодове, зеленчуци, месо, ядки, киноа, яйца, мляко, зехтин, главно си готвя в еърфрайър.
Студентка съм и доста време не се бях виждала с роднините, наскоро се наложи да остана за някой ден на село. Роднини и съседи си позволяват да коментират теглото ми, "отслабнала съм от толкова учене, трябвало да напълнея сега през лятото, че после съм щяла да отслабна повече, това, че съм отслабнала (с няколко килограма за година, та тъкмо съм си в нормата за височината и се чувствам добре), било защото съм гладувала", на всяко сядане на масата ми се натяква да ям хляб, въобще не мога да разбера каква е тази мания по хляба. Някога не е имало какво да се яде, та са се запълвали с хляб, но сега има на разположение други храни, от които да си набавяме повече хранителни вещества, тоест в днешно време даже нямаме нужда от хляб, това са излишни калории към вече пълната купа с манджа. Въпреки това на всяко сядане на масата се повдига въпроса за моите хранителни навици и се държат все едно съм станала веган и анорексичка през 70-те години...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 8 месеца
hash: 55697275d5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   Хлябът от магазина съдържа всякакви боклуци, затова причинява болести и се дебелее от него. Аз си правя хляб от брашно, което не е бяло, вода и малко олио и сол. Прави си и ти такъв.




Десятката

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: fe78dafb25
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   За хляба и (в кавички) болните - е заглавието, но явно заради кавичките не излезе както трябва *

Като не съм дебела, за тях съм болна и гладуваща

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: d1625e2822
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

3.   И аз съм на твоето мнение. Българите като цяло хранят децата си много нездравословно - пържени филии, мекици, газирани напитки, кексове и т.н. Имам познати, предимно мъже, които на всяко ядене набиват хляб, дори яденето да съдържа нещо тестено. Добре правиш, че си се осъзнала и вече се храниш здравословно. Подминавай тези коментари с усмивка и не се впечатлявай. За щастие вече никой не може да те тъпче без твое съгласие. Роднините си не можеш да промениш, но някой ден като имаш семейство ще внесеш в него добрите практики.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 8 месеца
hash: a227b7b398
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Аз ям по 1 филия черен хляб само вечер, някак ми е останало като навик и е странно да не ям хляб. Има един във фантастико черен, кръгъл, нарязан - добър е, или си купувам истински черен от руските магаьини, какъвто съм ял в Русия, може да ги пробваш. Иначе относно тестените неща има един парадокс - уж са вредни ама италианците, които ядат само тесто, пици, хляб и всичко такова са от най-дългоживеещите европейци

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 14aaf20866
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Според мен неправилно нападаш, неправилно се храниш и в момента, неправилно описваш въобще какво ти се случва.
1. Описваш че си тъпкана като дете, някой насила и с фуния ли навираше описаната храна в устата ти? Или просто още в първото изречение държиш да очерниш роднините си пред нас четящите?
2. От какво се разболя че новата храна те е излекувала? Или просто си втълпи че си болна и после си втълпи че си озравяла?
3. От гореизброените храни не се надебелява, разбира се ако се ползват обмисленно, един мъж който по цял ден носи чували или тухли няма да дебелее дори да закусва пържено и да изяжда по 1 кг хляб с колбас дневно, но като лежиш по цял ден на шезлонга с телефон в ръка е напълно разбираемо че ще пълнееш от количества хляб, колбас и пържено. Всичко е до баланс храна-движение.
4. Едно време хората са яли хляб, не защото е нямало какво да ядът и тогава е имало плодове, билки, гъби и всякакви зелении, България е държава богата на видове полезни растения. Ядяли са повечко хляб, защото са извършвали тежък физически труд и им е била нужна енергия, жените са ходили по много пеш, най често боси по черни пътища, нямало е нито автомобили, нито автобуси, перяли са на ръка на реката, носили са кошовете с дрехи до реката пеш и всички дейности са извършвали на ръка, ти като жена от 21 век не можеш да оживееш и един ден в техните условия на труд, не можеш въобще да достигнеш нормата физически труд, която те са извършвали всекидневно. Не беше нужно да обиждаш прадедите.

5 Проблемите с личните ти роднини не са свързани със здравословното хранене, а по скоро с наглостта да се месят в личния ти живот. И преди да се храниш по новия начин си имала проблем с роднинските отношения и в бъдеще ще имаш, без значение какво ще промениш в живота си.
Съветът ми е да се научиш да правиш каквото желаеш без да ти пука какво те съветват роднините и да намалиш и ти нападките срещу хората. Нека всеки прави каквото реши и да не пречи на другите.
И аз мога да ти изброя колко са отровни храните, с които си изброила че се храниш напоследък, но реших да те оставя да стигнеш до този извод сама. Само ще подскажа да разучаваш с какви пестициди е подпомогнато отглеждането на плодовете и зеленчуците с които се храниш. Да обмислиш яйцата и млякото как ги произвеждат и дали това промишлено производство не въздейства върху полезността им и т. н.

 
  ...


...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 4bff68dbbe
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   От авторката до 5
1. Не е било с фуния, разбира се, но е било "това има / това е сготвено, това ще ядеш ","трябва да се ядат поне 1-2 филии на всяко ядене " Сутрин е било най лесно да се изпържи цяла тава мекици от тестото за 1 лев, да ми купят една закуска от магазина, или да намажат маргарин на филии, вместо например 3 яйца, пак за 1 лев. От месеци закусвам по една ябълка и тези дни на село,като отказах да ям поничката, която ми бяха взели за Закуска, нарекоха ябълката ми неистинска закуска. Истинска закуска било да се нахраниш обилно. Но аз предпочитам да не ми е тежко.

2. Не ми се влизаше в подробности, но за любопитните - имах хирзутизъм (засилено окосмяване на места, на които не е нормално жените да са окосмени като мъжете) чести инфекции на очите като конюнктивит и ечемици. За първото - изследваха ме, пих 6 месеца хапчета без никакъв ефект, връщам се при ендокринолога и той ми вика " ще си хванеш богат мъж да ти плати за процедури лазерна епилация ". В Интернет намерих истински съвети от жени, справили се с това състояние, те обясняват с какви промени в хранителния режим (не само, разбира се, но това е едното най важно, другото е справянето със стреса) е станало. Оттам и аз последвах пътя им и сега виждам резултати и аз. В пресните плодове и зеленчуци се съдържа викаминът от В групата инозитол, точно това вещество, което приемах и като добавка, направи чудеса с мен.
За второто - почти всеки път като ходех при очната с възпаление, тя ме питаше да не съм на диета. Винаги и се чудех защо ме пита това, наскоро осъзнах, че явно не съм си набавяла хранителните вещества, нужни ми за по силна имунна система. Сега вече, като си набавям повече от тях, ми се намали и броят на инфекциите.
Ще ми се да си ги въобразявах тези неща, особено първото, никак не е било приятно 18 тийнейджърка да има обръч от дълги 2,5 см косъмчета на Зърната и на врата и лекарят да не спомене дори нещата като хранене и трениране
3. Да, аз нито съм се занимавала с физически труд, нито ще се занимавам. Моята сфера е интелектуалният труд. За роднините няма разлика, пак трябва да ядеш по същия начин. Но благодарение на теб сега осъзнах защо мислят така.
4.Физическият труд е бил основното при тях, да, въглехидратите от хляба са им давали достатъчно енергия, че да се справят. Но конкретно моите са ми разказвали как не е имало какво да се яде, затова са карали главно на хляб, лук и сирене.
Дали ще са натоварването от физическата или умствената работа, и преди, и днес работата си е работа и тежи, както и носи някаква форма на стрес. Честно казано бих избрала физическото натоварване на прадедите пред психическото натоварване в днешно време
5. Просто са контролиращи хора, но чак храненето да се опитват да ми контролират, ми се видя прекалено, защото с него и здравето ми би било в техните ръце.
Наясно съм с някои неща, точно вчера също слушах 30 мин обяснения от лекар по темата. Малко българи сигурно биха се замислили по темата. За съжаление, не съм в страните, в които има интересуващи се от по- естествено създаване на продукцията, макар и по-скъпо струващо, но съм се заканила да Започна да купувам от фермери и други хора, произвеждащи истинска храна. Засега ми е ясно, че пак има добавени вредни неща в иначе полезните храни, които консумирам, но толкова мога да си позволя на този етап. Точно млякото от магазина винаги съм го виждала като една ценна храна, за която ми е тъжно как след толкова обработка, се губи всичко полезно в нея..
Интересно ми е ти каква храна си набавяш и откъде, ще се радвам да споделиш. Тъкмо в тези ковид времена всички, до които достигне коментарът ти да могат също да спечелят и да си подобрят имунната система.
Благодаря ти за коментара, номер 5.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 8 месеца
hash: c24b2674a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Отдавна не бях влизала в тоя сайт, влязох от любопитство да видя какво става и ми е много интересно следното:
В темите за отслабване, за промяна и т. н. се пишат коментари как човек трябва да има воля, как трябва да се откаже от "празните" калории като хляб, тестени и захарни изделия и т. н., които освен да събарят имунитета и целия организъм и да изтощават панкреаса друго не правят, в тая тема - само "адвокати" на роднините на авторката и оттам - колко е полезен хляба, който е почти само скорбяла, т. е. глюкоза (скорбялата се разпада до глюкоза и нищо друго).
Някой ще ми обясни ли това явление?

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 1e2cca5d99
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Koй как се храни зависи и от финансите. Голяма част от българите са принудени да се изхранват и с нишестени храни. Нямат фин. възможност да реализират диета с качествени меса, зеленчуци, риба. Да не говорим за вносните глупости като киноа, чия, бадемово брашно, кокосово масло и т. н. Еволюционно храната винаги е била в недостиг и е трябвало доста да се побъхтиш, за да се докопаш до нея. Истинското изхранване на населението е настъпило, когато преди 10000 години са започнали да садят жито, царевица, овес, картофи. Дори царевицата е пристигнала в Европа след завладяването на Америка.
В последните години хляб, картофи, царевица, ориз, макарони са съществена част от храната. И, то, на бедната част от населението, която в БГ е много голям процент. За това, на повечето хора им се струва странно да не се яде хляб. Мъж рядко може да се нахрани без хляб в яденето си.
За щастие, вече има доста информация, съзнанието е друго и човек може да избере и ако има финанси, да се храни с по-качествени храни. Който се занимава с този въпрос, много добре е разбрал, е чиста храна доста трудно се намира, дори и в селските храни.

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 14aaf20866
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Авторке засега си набавям плодове и зеленчуци от личните градини на роднини и приятели, които разбира се подпомагам с пари, плащам им кабелната, интернета, данъците, покупки им нося от града. Няма как да осигуря, нито на теб, нито на хората, плодове и зеленчуци без пестициди.
Не можеш да сравняваш физическата работа с умствената, едното тежи по един начин, другото по друг и нямат нищо общо. А физическата преди е била много по тежка, не можеш да сравняваш днешната физическа с тази от преди.
Би избрала казаваш, но никой не ти пречи да избереш а не избираш тежкия физически труд от преди време. Защото знаеш че няма да се справиш. Опитай се да станеш в 5 сутринта да замесиш и опечеш хляб, да ошеташ къщата, да си готова с тази работа в 7 и половина, да тръгнеш за нивата, да ходиш 4-5 километра пеш по черен път боса с мотика на рамо и обяда си в кърпа, като пристигнеш да започнеш да копаеш, копай цял ден и после се върни, пак пеш боса по 4-5км черен път, сготви на огън вечеря, нахрани семейството измий посудата и да те видим.
На нивата са носили сирене лук и хляб, не зашото е нямало друго, а е нямало как да носят манжа или колбаси, манджите се вкисват в горещините за 3-4 часа или при носене се разливат от керамичните гърнета, понякога и гърнетата се чупят и пукат, а копачът не може да рискува да остане гладен заради такива неща. Ако понесът сурово месо, нито имат време да палят барбекю, пък и без хладилник месото ще се развали до обед, муха ще го накаца и снесе по него. Затова са носели на полето нещо което не може да се вкисне и не може да се разлее и мухи няма да снасят по него. А хляба им е бил необходим заради калориите, месото е тежка храна, която ако изядът по обед ще им намали способноста за физически труд. Мнението на родините ти не се базира на знания, не си ли го разбрала? Те само си мислят че дядо им ядял хляб и лук от нямане, всъщност да от нямане е било, от нямане на хладилник в "офиса" му на полето.

7 хляба е много полезен, разбира се всичко полезно е полезно само в умерени количества. Точно скорбялата за която говориш е "бавна захар". Колкото и да отричаш всички клетки в организма се хранят с енергия от захари, и мозъка се храни със захари, обаче трябва захарите да им се подават бавно и по малко, точно хлябът (тестените) е бавната захар, която му трябва на организма. Другите храни, като белтъчини, мазнини, минерали и микроелементи са много полезни за подновяване на клетките и разтежа им, но енергията я получаваме от захари. И тъй като мозъка ни не подменя клетките си се нуждае най-вече от енергия която е хляб. Друг е въпросът колко хляб ни е необходим на ден, това се преценя според физическата активност.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 8 месеца
hash: c24b2674a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   До 9 от 7:
А не знаеш ли, че всички мазнини и белтъчини могат да се разградят до глюкоза, ако не е приета достатъчно (обратното не е възможно)? Скорбялата се разпада до глюкоза частично още в устата, затова хляба ако се дъвче малко повече и започва да се усеща сладък вкус.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker