Очите ли ми правят проблем? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121323)
 Любов и изневяра (29740)
 Секс и интимност (14378)
 Тинейджърски (21903)
 Семейство (6478)
 Здраве (9606)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3184)
 Образование (7308)
 В чужбина (1656)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18561)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Очите ли ми правят проблем?
преди: 2 години, 1 месец, прочетена 1016 пъти
Здравейте, жена съм на 25 години. Миналата година изкарах ковид уж леко вкъщи с необичайни симптоми - адска умора, безсилие, неспособност да се концентрирам и виене на свят. От тогава започнах да имам затруднения в работата - работя на компютър по цял ден. Концентрацията ми е трудна, очите ми се изморяват и сякаш като се взирам в екрана ми взема погледа и всичко наоколо потъмнява. Едното ми око адски много започна да се зачервява, появяват се едни кръвоносни съдове в близост до роговицата като започват от носа. Забелязвам, че и навън сякаш трудно фокусирам обектите в далечината. Започнах да изпитвам и затруднения при шофиране особено привечер и в здрач. Когато очите ми се напрегнат ми става едно такова замаяно на главата, в задната, понякога и в предната и част и възприятията ми се притъпяват, така да го кажа не знам дали става ясно. Взех си очила за компютър Gunnar с тях поне мога да работя, но очите ми продължават да се напрягат в ежедневието, като симптомите ми ту се появяват ту изчезват и имат тенденцията да се проявяват най-вече в края на деня. Очите ми постоянно са сухи, раздразнени, виждам отражения около светлината, лесно се заслепявам и трудно свиквам от светло към тъмно. Записала съм си час за очен, но той може да ме приеме чак след месец, а на мен мира не ми дава дали тези симптоми всичките могат да бъдат причинени от лошо зрение или са и на неврологична почва. Може ли някой да ми даде компетентен съвет дали правилно съм се насочила? Забравих да спомена че досега не съм имала проблеми с очите и не нося очила. Благодаря предварително на всеки отговорил!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 1 месец
hash: 75aea341e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Преумора от взирането в екрана. На всеки 30 или поне 60 минути гледай някъде в далечината, стена, през прозорец, др. - за отпускане на очите. Разхождай се навън след работа или когато можеш.

 
  ...
преди: 2 години, 1 месец
hash: 2586f6d50a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Трябва да се определи диоптър или наличие на астигматизъм. Всичките тези неща се правят от очен лекар. Може да имаш лек диоптър и е нужно да носиш очила пред компютър, за четене или телевизия. Изкуствените сълзи капки за очи полагат.

Аз съм с лек диоптър и астигматизъм на ляво око и слагането на очила ми помогна.

Това се оправя и успех.

 
  ...
преди: 2 години, 1 месец
hash: b40fcca158
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Започнах да изпитвам и затруднения при шофиране особено привечер и в здрач. Това се нарича кокоша слепота, прочети повече. Липса на витамин А. Купи си и спрей за овлажняване на очите. Изкуствена сълза.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 1 месец
hash: ea8c6e029d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   Като начало, провери дали твоят екран не е с премигваща подсветка, която дразни зрението ти и причинява умора и неприятни чувства. Това става по следния начин:
https://www.retropcmania.com/2012/11/pulse-width-modulation-in-lcd.html

Вместо очилата "Gunnar", които филтрират вредната синя светлина на светодиодната подсветка на екрана, със същия успех може да използваш програмата f.lux (или българската програма Iris), с чиято помощ не само променяш цветната температура на екрана си, но в повечето случаи можеш и частично или дори изцяло да премахнеш трептенето на подсветката на много от моделите лаптопи или екрани.
https://justgetflux.com/
https://iristech.co/bg/

Аз лично използвам f.lux и съм много доволен от нея, както и много от моите приятели и познати. Препоръчвам ти следните настройки на цветната температура, която програмата променя сама в различните часове на денонощието:
https://i.imgur.com/wBMTsfl.png
https://i.imgur.com/27M7nR6.png


Също така, сходен проблем с премигващата светлина можеш да получиш и от самото изкуствено осветление у дома, тъй като част от светодиодните крушки премигват по 50 или 100 пъти в секунда.
https://youtu.be/CYXq6tZ2nio

Крушките с нажежаема жичка премигват 50 пъти в секунда, но понеже волфрамовата жичка е нагрята толкова силно, че не може да изстине веднага, трептенето се усеща по-слабо. Затова и тяхната светлина е толкова приятна, но и потребяват най-много електричество.

Най-зле се усещат луминисцентните лампи, тъй като тяхното трептене е много изявено и най-вредно за очите поради синия спектър на светлинния им поток. Халогенните крушки също трептят неприятно.

Бих ти препоръчал да си купиш светодиодни крушки Osram, E27, 13W (100W), 1521 лумена, A , Неутрална светлина (4000K):
https://www.emag.bg/krushka-led-osram-e27-13w-100w-1521-lumena-a-neutralna-svetlina-4000k-4052899973428/pd/DSXJD3MBM/
Аз използвам такива и тяхната светлина е приятна, не трептят и са достатъчно ярки за осветяването на голяма стая. Имат 36 месеца гаранция.

Сходни на тях са и крушки "Lightex" с 1280 лумена (има и по-мощни), каквито също използвах години наред, но те са по-скъпи от тези на "Osram" и имат 2 години гаранция.

- Кифлоприземител

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker