За и против евтаназията - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121260)
 Любов и изневяра (29726)
 Секс и интимност (14366)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6474)
 Здраве (9601)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7305)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18544)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

За и против евтаназията
преди: 1 година, 11 месеца, прочетена 1033 пъти
Преди седмица евтаназирах кучето си. Беше старо, нелечимо болно, страдаше. Мнението на ветеринаря беше в подкрепа на това решение. Аз самият си зададох въпроса дали в такова състояние бих искал да ме умъртвят безболезнено и да, бих. Жалко е, че хората я нямат тази привилегия. Но когато го сложихме на масата, сякаш знаеше какво ще стане и се дърпаше. И ме гризе съвестта, правилно ли постъпих. Не беше ли по-добре да прекарам още няколко дни или седмици с него, давакли му любов. Може би щеше да се радва на обичта ми, въпреки страданията. Не знам имах ли право на такова решение.
Мислил съм и за хората. От една страна, редно е човек да може да си отиде с достойнство. Да избегне тежките страдания и живот на тежки болкоуспокояващи, надрусан и пак в болка. От друга, само Господ дава живот, само той има право да го взема. Не знам дали Църквата третира евтаназията като самоубийство или убийство.
Бихтели се подложили на евтаназия? Ако ваши близки искат да го направят, бихте ли ги подкрепили, ще им помогнете ли? Смятате ли, че е редно който иска, да му бъде позволено

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 11 месеца
hash: 40428a6c65
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   Хм, не мисля, че можем да очакваме от животните да мислят като нас и да си кажат, че се мъчат и е по-добре да ги приспят. В този смисъл не бива да им прехвърляме нашите разбирания.
За нас е по-добре те да бъдат приспани, след като специалист е потвърдил, че се мъчат и ги боли. За тях... едва ли. Даже си мисля, че го правим предимно за себе си - да не гледаме как си отиват болезнено. Предполагам, че тяхната концепция за всичко това, е по-различна, но мога само да гадая кое-какво.
Много е хубаво, че си останал с кучето си, докато го приспиват. Бях чела думи на един ветеринар, че много хора не мога да понесат гледката и оставят животното само с докторите, докато то ги търси с поглед. Направих тази грешка с предишното си куче - имаше разсейки, предстоеше му да се задуши и да умре мъчително. Не искаше да яде, но беше сравнително жизнено, въпреки че започна да се чува засилващо хриптене, докато диша. В крайна сметка не издържах на мисълта, че може да се задуши някоя нощ в ръцете ми или, по-лошо, докато ме няма, и извикахме да го приспят. Докторът ни посъветва да отидем в другата стая, защото това не било за гледане. Животното просто заспива, не е кой знае какво и още ми е много тъжно, че го послушах. Никога няма да си го простя.

Иначе да - евтаназията трябва да е достъпна за всеки, минал обстойни прегледи и лечение. Дори и да няма физическо заболяване, психиката също може да страда или просто да не виждаш смисъл в живота си. Даже мисля, че е някаква утеха и ще ни направи много по-спокойни, ако знаем, че каквото и да стане, винаги можем да си "отидем" без болка и драми. Всеки има право на живот, но и всеки има право на смърт. Наскоро имаше тема по въпроса и там споменах за двама мои познати, които съвсем млади се обесиха с пликове на главите. Представи си какво е да намериш детето си така? Но не сме дорасли, хората не приемат, че животът просто не е за всеки. И ако лечение и терапии не помагат, няма нищо страшно в това да си отидеш спокойно от този свят.
Аз се боря с дистимия от над 10 години, засега нищо не успя да ми помогне и често си мисля, че ако това ще е животът ми още десетилетия, бих искала да мога да го прекратя в даден момент. А дори не говорим за тежка депресия, шизофрения, Алцхаймер, инвалидизация и какво ли не. Когато просто нямаш смисъл и воля за живот, независимо от причините, трябва да имаш "лукса" да го напуснеш, ако нищо друго не помага.
Борис Акунин (Григорий Чхартишливий) има книга по въпроса - "Писателят и самоубийството", ако някой се интересува.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 8e360c6290
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Твърдо ЗА евтаназията. Всеки заслужава да си отиде с достойнство от този живот, а не в мъки и болки. Ако мои близки поискат ще приема тяхното решение, да ще страдам, но ще им стисна ръката и ще бъда до тях в последните им мигове. Същото се отнася и до мен - ако някой ден се разболея от тежка и нелечима болест или просто достигна до една преклонна възраст и желая да си отида от този свят спокойно и достойно, докато съм все още с всичкия си, бих избрала евтаназията. Егоистично е да задържаме някого в този живот, който страда. Понякога го правим от любов било към домашен любимец или човек. Не е правилно.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: be691f2d6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Твърдо за. Ако се наложи е добре да имаш едни пари за да може да идеш до Швейцария за да ти в направят. Всеки трябва да може да реши кога да си прекрати страданията.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 11 месеца
hash: b33418f38e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   И друг път е дискотирана тая тема. Да, животните се радват на по-хуманно отношение от хората. И то не само в тая сфера. Причини много. Като цяло подобни теми тръгват от много по-развити държав, като Швейцария, Холандия, тук културно няма да стигнем до тях в близките 100-200 лгодини...

Главният проблем според мен е - хората се замислят прекалено късно за тези неща. Когато се стигне до там, общо взето - не могат да направят нищо, освен да разчитат някой друг да им влезе в положението. А това не е силна човешка страна... Даже напрови - от най-слабите е. За да се задвижи нещо, трябва повече хора да излезят от ежедневните си проблеми, и да мислят малко по-далечно. Това изисква висока култура, която просто липсва.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 3b0b298709
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Твърдо за.

 
  ...


...
преди: 1 година, 10 месеца
hash: cf2247afbd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   ЗА евтаназията. Лично за мен, ако стигна до такова решение, няма да чакам да има гласуван закон или някой да помага. Има си начини да се постигне, малко повече кураж и готово. Номера е да стане по бързия начин, да не се дава време на нервната система да го отрази, това е хуманното. Бъдете живи, здрави и щастливи. Тук и сега, за утре гаранция няма, обичайте се

 
  ... горе^
преди: 1 година, 10 месеца
hash: b8c2dae7ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   И аз съм ЗА евтаназията. Не е честно да смятаме за редно, че някакъв си господ решавал вместо нас дали човек да умре или не, ако много силно страда физически или психически и иска да си отиде от живота. Много мразя когато обществото слага някакъв си бог над нещата.

 
  ...
преди: 1 година, 10 месеца
hash: 65d3cb5ec4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Не знам какво се напъвате толкова да мрете. След като изпукате няма да ви боли нищо така или иначе.
Животните в някои случаи са по-умни и от не малък брой хора, които само хабят кислорода. Нямал съм подобен проблем, но смятам, че наистина кучето ти би оценило да си замине до теб, дори да е с болки, отколкото някой "специалист" да му резне кранчето преждевременно. Има ли изобщо някакъв смисъл да му се чудиш толкова? Каквото станало е станало. Поне си бил до него в този момент.

 
  ...
преди: 1 година, 10 месеца
hash: 611abf2495
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Твърдо против. Животът е Божи дар. Отказът от от живот е отказ от Твореца и общение с Него. Битието е общение.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 10 месеца
hash: 21513e1953
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   Да, за съм! Много сериозна тема...жалкото обаче е, че едва ли някога ше се приеме такъв закон тук, по наште ширини, то с таз демографска картина, и застаряло, отиващо си вече население, човек навярно ше си каже "бе какви са тия глупости, доброволно да убиваме хората", но аз лично смятам, че и тук трябва да се приеме закон за това нещо...И не знам колко от вас са наясно, но аз почетох и се поинтересувах по въпроса-оказва се, че само 3 страни в цяла Европа са узаконили евтаназията като акт-това са Белгия, Холандия(и двете през 2002г го легитимират), и Швейцария 2005 или 2006г го прави това, никоя друга европейска държава до момента не го е приложила-даже доста дълго се залъгвах, и дори не знам откъде ми беше останало, че и в Германия евтаназията е била законна, но уви-заблуждавал съм се, впоследствие го разбрах!...В Канада е законна, а в САЩ от 50 щата, само в 2-това са Орегон(през 1994г) и Тексас(1999г)-толкоз, просто исках да ги вметна тия неща, за чисто обща култура на тези, които искат да знаят...
Иначе по въпроса-да, "за" евтаназията съм, ако един ден стигна до такова положение, че вече да нямам оправия, разбира се че ше се съглася на това нещо, но тъй като у нас е незаконно-ами жалко, тия които са вече в нелечими състояния и са зависими от близките си, едно че са им в голяма тежест, и друго че така да издъхнат в болки и мъки...Ама те нашите управници тука ден по ден ни убиват по най-различни начини, та какво ше седнат да се занимават с такъв сериозен въпрос като евтаназията бе, това е предмет на задълбочени разговори, дебати, и не само с медицинският бранш де, но...едва ли ше се приеме подобно нещо тук, а е хубаво...

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker