Въпрос за диабет - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121550)
 Любов и изневяра (29808)
 Секс и интимност (14407)
 Тинейджърски (21917)
 Семейство (6488)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3194)
 Образование (7319)
 В чужбина (1659)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18615)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Въпрос за диабет
преди: 11 месеца, 21 дни, прочетена 909 пъти
Здравейте!
Искам да задам въпрос, свързан с унаследяването на Диабет тип 2. Наскоро разбрах, че баща ми е диагностициран с диабет, но не знам точно какъв, тъй като нямам никаква връзка с него от много години. С оглед на това, че тип 2 е най-често срещан и се предава по наследство в много голям процент, в мен възникват известни притеснения.
Нито баба ми, нито дядо ми, нито леля ми, нито някой друг по негова линия е боледувал от диабет. При това положение може ли да се говори за наследственост?

Благодаря!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 месеца, 20 дни
hash: 6ac9a9f6da
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Диабет тип 2 е изцяло предизвикан от начин на живот - дори и да имаш генетична предразположеност, не е задължително да отключиш заболяването, а и то изцяло може да се контролира и без лекарства. Движение, правилно хранене. периодично гладуване, контролиране на стреса и качествен сън.

 
  ...
преди: 11 месеца, 20 дни
hash: 3587fc54c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Не може. По наследство ти е цветът на очите, примерно. Другото е лоша култура на хранене в семейството.

 
  ...
преди: 11 месеца, 20 дни
hash: 77774abbf7
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Не. Тип 1 се наследява - затова или някои се раждат с диабет или го отключват на много ранна възраст. Дали ще отключиш тип 2 изцяло зависи от начина ти на живот. Има някакви генетични предпоставки, но основното е външен фактор. Тип 1 си остава тип 1 до живот, но тип 2 може да "еволюира" в тип 1 и тогава си прецакан тотално, защото хем ти е висока захарта, хем тялото не усвоява инсулина, който си инжектираш.
В тази връзка, баща ти е най-вероятно с тип 2 - това са 9 от 10 диабетика. Имай си едно на ум и не го мисли.

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 17 дни
hash: 5cf01a2ac3
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

4.   Аз съм с диабет тип 2 и тримата коментирали по горе не са прави!
Диабет тип 1 и тип 2 са две различни заболявания и двете свързани с висока захар и симтомите от нея, но това е единственото им общо нещо. Първите описани случаи на диабет датират от преди 3500 години, дали е било свързано с начин на живот, тогава го описват като "медена урина", защото забелязват че урината на тези болни привлича мравките.

Диабет тип 1 може да се появи при всяка възраст, най-често в ранна възраст до пубертета, но има не малко случаи, които са отключени след 40г възраст. Това е автоимунно заболяване тялото атакува и избива бета клетките в панкреаса и няма кой да произвежда инсулин. Най-често се получава от вирусни инфекции и леченнието им. Вирусните инфекции се смятат за провокиращ фактор на автоимунния процес. Антителата, насочени към вирусния протеин, разпознават бета-клетките като чужди и ги атакуват. При около 85% от дибетиците с тип 1 се откриват завишени стойности на едно или повече от следните антитела - GAD 65, IA-2 и/или ZnT8.
При диабет тип 2 в организма се получава инсулинова резистентност, панкреасът произвежда инсулин, но той не може да вкара през клетъчните стени глюкозата, клетките остават "гладни" и пращат информация до мозъка да накара панкреаса да произведе инсулин, панкреаса произвежда ли произвежда и в кръвта на такъв човек с години има висок инсулин, който пък ги кара да чустват неистов глад, затова те приемат повече храна и дтават дебели. Искам да обясня не дебелината е причина за диабет, тя е следствие от вече почнал да се разболява човек! Да продължим доста от клетките му гладуват и продължават да пращат инфо за глад, затова такъв човек често пълнее, но не всички диабетици тип 2 са дебели. Такъв диабет изтощава панкреаса за няколко месеца или няколко години и той губи способността си да произвежда достатъчно инсулин. Захарен диабет тип 2 се изявява предимно след 40-годишна възраст, но може да бъде установен и при 2-годишни деца.

От там нататък авторе си права диабет тип 2 се унаследява, а тип 1 се получава от антитела произведени в собственото тяло, които разпознават клетките на панкреаса като чуджи и ги избива.
Затова тип 1 се контролира само с инсулин, а за тип 2 се приписват и други лечения лекарства, ограничения в храненето (не гладуване а ограничение на количество), но така или иначе каквото и да направи болния, рано или късно, все се стига до инсулин.

До тук обяснявах на коментиращите разликата, ако все още имат съмнение в думите ми нека се опитат да обяснят защо от диабет по света страдат най-много монголоидите в югоизточна азия всеки пети навършил 40 години, а най-малко боледуват в най-южната част на южна Америка, Чили 1, 8% от населението? Лекарите не са обяснили този факт, да видим как номер 1, 2 и 3 биха обяснили това. Нима чилийците имат правилен начин на живот а хората в Хонконг живеят неправилно????

Сега авторке ако въпросът ти е от къде баща ти е наследил диабет?
1. Напълно възможно е баща ти да е придобил диабет тип 1!
2. Напълно възможно е някой от неговите роднини да са имали неоткрит диабет и да са живели с него с години и после починали от друго, без да разберат за диабета.
3. Напълно възможно е в вашата рода диабета да пропусне 1 поколение и пра баба ти да е имала.
4. Доста често диабет тип2 се откючва от силен стрес, затова се случва да пропусне поколение. Може да се отключи от катастрофа, от внезапна смърт на близък, от притеснение че нямаш връзка с децата си с години, от притеснение че семейството ти е разрушено.
При мен майка ми почина пред детето ми, бяха двете сами и детето получи силна депресия тип ступор за няколко месеца, лекувахме детето повече от година търсехме лекари и баячки из цяла България. Излекувахме детето, но аз получих диабет и три години по късно вече бях на инсулин. Ако питаш за наследственост бащата на майка ми е имал диабет и неговия от стрес, селски човек през 60-те години на 20 век, страх го било от лекари, а се наложило спешно да го оперират.

 
  ...
преди: 11 месеца, 17 дни
hash: 3587fc54c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Инсулиновата резистентност се преодолява със здравословно хранене и спорт, съвсем не е задължително да развиеш диабет 2!

 
  ...


...
преди: 11 месеца, 17 дни
hash: 8658e5bd7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Номер 4, благодаря за изчерпателния отговор!
Само едно не ми се изясни. Ако е отключил диабет тип 2 от стрес, например, има ли вероятност аз или сестра ми да го наследим, имайки предвид, че е отключен евентуално "инцидентно"?

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 16 дни
hash: 12d2fa470e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   Авторке, изследвай си кръвната захар и стига мисли глупости! Нищо няма да ти стане, споко! Изобщо не мога да се съглася с 4 за диабет тип 2, вземи прочети, има много информация.

 
  ...
преди: 11 месеца, 16 дни
hash: 338c695dae
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Изследвах я. 5, 2 е. Личният лекар ми каза, че място за притеснение не вижда.

 
  ...
преди: 11 месеца, 14 дни
hash: 5cf01a2ac3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   До 6 от 4
Да има вероятност да отключите диабет, наследили сте слаб панкреас от баща си, ако някоя от вас, или и двете преживявате емоционално стресови ситуации е голяма вероятността, стреса да ви удари в слабото място.
Първото което трябва да направиш сега е да се научиш да си непукист за всичко, за да намалиш и най-дребните стрес състояния над мозъка си.
Второто да следиш оргнизма си за състояния, които би определила като неистов глад, това е индикация за инсолинова резистентност. Получиш ли инсолинова резистентност спасение няма, каквото и да ти говорят, така или иначе, рано или късно, ще стигнеш до диабет, разликата е че ако не ограничаваш глада ще станеш дебел диабетик, ако ограничаваш порциите ще си кльощав диабетик.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker