Той ми каза, че има шизофрения - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121273)
 Любов и изневяра (29729)
 Секс и интимност (14369)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6474)
 Здраве (9602)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7305)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18549)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Той ми каза, че има шизофрения
преди: 3 месеца, 24 дни, прочетена 765 пъти
Здравейте на всички! Аз съм една млада жена, която съвсем случайно изпрати покана на един млад мъж, започнахме да си пишем, запознахме се и доста бързо се сприятелихме, след което дори се срещнахме, нека отбележа, че той е от друг град. Та той дойде в моя град и се видяхме, ходихме на кафе, хапнахме заедно, дори бяхме на кино, после дори ме изпрати до спирката за автобуса преди той да се прибере в своя град. Държи се изключително мило, възпитано, джентълменски и много уважително. Говори изключително добре, дори доста интелигентно, работи добра работа. Дотук всичко е добре, но това беше до момента, в който той ми сподели, че от малък е получил тежка криза, която е била причинена от шизофрения. Каза, че пие лекарствата си и привидно няма проблеми, но чувайки тази диагноза, аз доста се притесних, стана ми доста гадно и много объркано. Не съм особено наясно с това състояние, но доколкото знам не е никак безобидно, особено ако страдащия не приема стриктно и по предписание лекарството си. Честно казано изобщо не му личи, че има това заболяване и ако не ми беше казал, аз нямаше изобщо да разбера, че го има. Доста свикнах с него и много го ценя като приятел и би ми било гадно да прекратя контактите си с него, но от друга страна не мога да скрия, че ме е страх, колкото и да твърди, че нама как да ми навреди и че не е опасен. Дори да си пие лекарствата възможно ли е да изпадне в някакво състояние въпреки всичко?
Много ще съм благодарна, ако се отзоват запознати с това заболяване и ще се радвам да ми дадат някакви съвети как да постъпя! Благодаря предварително на всички!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 месеца, 24 дни
hash: 2c13b15919
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

1.   Здравей! Съчувствам ти напълно и те разбирам, но ще те посъветвам да спреш всякакви контакти с него, дори приятелски! Имах приятелка в живота, която имаше само параноидно разстройство, но с годините разви и параноидна шизофрения. Хората с това заболяване причиняват много силна болка на близките си! Имай напредвид, че това мило държание в него в много случаи е чиста манипулация!

 
  ...
преди: 3 месеца, 24 дни
hash: 16a6a32263
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   Заболяването е страшно и вероятно наследствено. Прочети за него. Не си го причинявай.

 
  ...
преди: 3 месеца, 24 дни
hash: 1e7b9e08a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Добре, че ти е казал, защото бившия ми ме лъжеше цяла година, че пие тежки антидепресанти. Взе да получава някакъв вид кризи по едно време и го разбрах... Член от семейството има шизофрения и знам какво е - страшно (в период, в който не си пиеше хапчетата звънеше на членове от семейството и ги тормозеше, включително и мен - обвиняваше ме, че искам да заколя котката си, че еди кой си ме бил изнасилил и разни подобни). При бившия малко по-леко беше, но с напредване на възрастта диагнозата се влошава, така че не се знае след 10 години какво ще стане. Според него имаше паник атаки, но според мен момчето си имаше чиста шизофрения, защото симптомите като влизаше във фаза бяха абсолютно същите като на човека от семейството (тъй като съм живяла и с двамата съм забелязала приликите). Погледът им се променя, мисленето, устата се изкривява на една страна или пада леко надолу, гледат замрежено и тонът на гласа се променя. Ужас, дори не искам да си спомням. А това момче ми отказваше доста пъти секс, а то било от хапчетата, намалят либидото и те "приспиват" горе-долу. Бих те посъветвала да останете само приятели, но дори това в някой момент може да се окаже опасно. Съжалявам, че бях в тази връзка, но само да знаех, истината обаче винаги излиза наяве. Защото по едно време се усещах, че започвам да влизам в депресия и се разделихме. Честно казано, той беше и нарцис освен, че имаше такъв проблем. Трябваше ми половин година, за да се отърва, половин година на осъзнаване с него, и 1 година преди това с "болен", който ми причини толкова болка с неговите страдания. И така 2 години в боклука - неизживяност, психически тормоз, ниско самочувствие. Още имам някакъв остатъчен вид неувереност, от тази връзка - мъка. Гадно е, че говоря така, но вече знам, че трябва да ме е грижа и за себе си. Според мен това са хора със слаба психика и неоправена навреме отключва такива разстройства. И все пак ние сме жени, мъжът трябва да е по-силен от нас, а не ние от него. Мъжът защитава и е силата, жената е нежността и прегръдката. Истината е сурова, но според мен тези хора трябва да са си сами докато не се оправят, а ако не се оправят да си останат такива, защото тормозят половинката си и само и вредят, което не е редно, това не е връзка, а мъка... Благодарна съм, че се измъкнах! Въпреки опитите ми към този човек да го оправя, той показа, че не иска и се наложи да го оставя и да го забравя, защото не бях щастлива! А аз съм най-позитивният човек, който близкият ми кръг познава и тогава всички казваха, че съм се променила много.
Просто един човек ме вкара в неговия си кръг от проблеми :)

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 23 дни
hash: d0a4a52803
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   В САЩ и във всички други цивилизовани държави шиьофрения се диагностицира след ЯМР. Нещо, което у нас не се орави и често се поставят грешни диагнози. Има много, снимки как изглежда мозък при шизофрения. Ако потърсиш през google излизат.
ЯМР /ядрено-магнитен резонанс/ за дуагностициране на шизофрения се прилага сравнително отскоро. Доколкото ми е известно от 10-12 години и ако е бил диагностициран особено в детството, може диагнозата да е сгрешена.
Доближаването на двете мозъчни половини не е като при другите хора. Разстоянието между тях изглежда като пеперуда с разперени криле.
Макар и да е твърде лично, тъй като вече и без това е споделил, бих го попитала, дали диагнозата му е потвърдена чрез ЯМР, защото има немалък шанс и да е сгрешена.
Иначе шизофрения за съжаление се предава по наследство.
Има един филм Beautiful Mind / Красив ум/, който разказва за Джон Байт, учен Нобелов лауреат с тази диагноза.
Преди години на живо видях такъв случай.
Назначиха колега в един от отделите, който беле изключително умен, но на моменти все едно ставале коренно различен човек. Случвале се изведнъж и рязко. Както обсъждане сериозна тема, която касае работа и той дава наистина смислени и практично приложими идеи, погледът му рязко се променя, казва гладен съм и започва да вади храба и да се тъпче пред всички на оперативка. Друг път влиза колежка и той става от бюрото си, застава зад нея и започва да й души косата или издебва друга насаме, и започва да и говори мръсотии
Сподели с нас от самото начало, че има майка шизофреничка и се грижи за нея.
Погледът му се променяше точно, както на психарите от филмите
Жал ни беше за него, защото когато беше в нормалната фаза наистина имаше много бърз ум и прекрасни идеи, знания също. Беле и с две висши образования. Но докато се усетим, че проблемът е много по-сериозен, налетя и на клиентка и го изгонихме.
Ако е шизофрения, е като бомба със закъснител.
Може да е умен, може да е чаровен, но не започвай връзка с него.


Пиша ти всичко това, за да знаеш, че шизофренията е заболяване, при което се констатират промени в мозъка, които са необратими и лекарствата са само поддръжка.

 
  ...
преди: 3 месеца, 23 дни
hash: b8c3103db4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Благодаря много на отзовалите се, ще очаквам и още коментари, макар и дори след тези да съм вече още по-наясно, че е доста коварно това заболяване. Той дори има и висше образование, но явно нова няма значение, тъй като е факт заболявенето му. Определено се уплаших, макар и да нямах почти представа за това състояние, дори и да ме убеди, че не е опасен. Явно се оказва, че поведението му би било непредвидимо. Дори излиза, че изпадайки в криза, тези хора губят връзка с действителността и стават други, което също доста ме уплаши, поне така разтълкувах по коментарите. Определено ще е редно да му кажа, че е по-добре да прекратим контакт, колкото и да ми е гадно, защото излиза, че и при приятелство между мен и него би се случило нещо кофти.

От авторката

 
  ...


...
преди: 3 месеца, 23 дни
hash: 8ccea841c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Какво значи дали е възможно? Това е крайно опасно заболяване. Единственото в психическия спектър при който може да има агресия, насочена навън, а не навътре. Питаш като човек, който е крайно наивен. Клошарка алкохоличка и наркоманка като чуе за шизофреник ще бяга от него, а ти питаш като последният наивник останал на планетата: не само е опасно, с е опасно в психозата си да не те убие, дори да не те убие, животът ти с такъв човек ще е ад.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 23 дни
hash: daa4e8e8c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Ако е отговорен и си пие хапчетата редовно - може да води нормален живот. Това заболяване обаче е наследствено и се предава през поколение - не го причинявай на децата и внуците си!
Не случайно, преди сключване на брак, 2-мата ходите да си извадите докумен от психото, че не се водите на отчет (поне аз като се женех беше така).

 
  ...
преди: 3 месеца, 23 дни
hash: f58a3c640b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   "Шизофрения" е много общо понятие. Диагностицирането на шизофренията въобще не е толкова проста задача. Терапията и-още повече.

 
  ...
преди: 3 месеца, 22 дни
hash: 37bb89f156
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

10.   Не вярвай на нищо, което той ти казва или показва! Почти винаги това заболяване води с себе си и друго психично разстройство! Когато изпадне в криза мозъкът им измисля всякакви неща, които нямат нищо общо с реалността. И аз си мислех, че ще мога да помогна на моята приятелка, докато не дойде момента на кризите! Когато са в криза са много жестоки хора и изпитват удоволствие от болката, която причиняват на близките! Бягай надалеч!

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 22 дни
hash: eaf5703274
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Имам роднина с шизофрения, не ти препоръчвам отношения с такъв човек, още повече ти имаш избор.
Разправяла съм се многократно с ЦПЗ-та, полиций, гневни съседи и какви ли не удоволстия.

 
  ...

...
преди: 3 месеца, 22 дни
hash: d0a4a52803
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   До номер 6 - определено не съм наивна, просто както казах не бях запозната особено с това зоболяване, дори и минимално да знаех, че е опасно. Затова споделих историята си за да се запозная още повече като запознати споделят това, което знаят, просто е...
А към тези, които се отнесоха уважително и отговориха както подобава - благодаря!

От авторката

 
  ...
преди: 3 месеца, 21 дни
hash: 8ccea841c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   12, от 6. Отнасям се уважително към теб. Имахме съсед с шизофрения, който изведнъж престана да си пие лекарствата, гонеше хората и ги заплашваше с убийство. Организира се полицейска акция, движението по улицата беше спряно, с пожарна, беше се барикадирал у тях и го отведоха в хоспис. Преди да престане да пие лекарства беше много мил и понеже не работеше, помагаше на съседи срещу дребни суми. Само който не го е преживял не може да опише какъв стрес е това да не знаеш като излезеш от апартамента дали ще останеш жив месеци наред. Полицейската акция беше един целодневен ужас и кошмар. Пиша за да те предпазя и в никакъв случай без уважение към въпроса ти.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 19 дни
hash: 06b142a751
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Каква дискриминация се шири в този сайт. Нямам шизофрения, а ОКР, но се молете и вие или децата ви да нямате някое от двете. Защото кармата е кучка. Шизофрениета се овладява прилично при около 2/3 от случаите, но в държави с добра здравна система.

 
  ...
преди: 3 месеца, 16 дни
hash: 236e23bb26
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Номер 4., какви неграмотни глупости си изписал/а, нямаш си представа. Филмът "Красив ум" не е за Джон Байт. ЯМР не може да диагностицира нито едно психично заболяване на този етап от развитието науката, но се работи и в тази посока. Въобще психичнияте заболявания нямат ясни дефиниции, камо ли диагностика. По-правилно е да се каже, че се описват някакви често срещани групи симптоми и им се слагат работни названия, които може евентуално да описват някакво заболявания, а може и да не е така.

Както и да е, горните пояснения не касаят пряко казуса на авторката. Авторке, това си е страшно и неразгадано, както посочих вече, заболяване. С този човек е огромен риск да имаш връзка. Дори да не е опасен за теб, дори кризите му да бъдат лесно овладявани, има риск за евентуалното поколение. Това, не означава, че трябва да късаш всякаква връзка с него, ако го намираш за стойностен и приятен човек. Можете да продължите да общувате виртуално и понякога да се виждате.

 
  ...
преди: 3 месеца, 16 дни
hash: 26a2f74734
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   14 има право, но като майка ще се притеснявам, ако дъщеря ми излиза с мъж със шизофрения определено.

Знам за един случай, в който мацката се срещаше с такъв тип. В началото всичко много хубаво, но човекът решил, че в даден момент е добре и няма нужда да си пие лекарствата. Тотална промяна, което е очаквано.
Спрял, не ги пие, започнал да се държи парноидно с нея, а тя има деца. Опита се да я изнудва да му купува разни вещи, избухливост, заплахи за самоубийство. Разбира се прекрати взаимоотношения, но преживя голям стрес.

Нищо не казвам, оставям те направиш извод сама, разумен човек си. :)

 
  ... горе^

...
преди: 3 месеца, 16 дни
hash: 3681d1baeb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Прецених, че е най-добре да прекратя контактите си с него, най вече по моя преценка, но и вашите мнения и насоки ми помогнаха в този избор, направих го преди няколко дни. Той прояви разбиране и ми каза, че ако е бил на мое място е щял да ме разбере напълно.

От авторката

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker