Слон - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (123658)
 Любов и изневяра (30421)
 Секс и интимност (14593)
 Тинейджърски (22032)
 Семейство (6686)
 Здраве (9740)
 Спорт и красота (4761)
 На работното място (3314)
 Образование (7408)
 В чужбина (1696)
 Наркотици и алкохол (1127)
 Измислени истории (801)
 Проза, литература (1766)
 Други (19157)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Слон
преди: 1 месец, 23 дни, прочетена 844 пъти
Жена съм на 50.
В живота си съм била с нормални кг точно 3г - цял живот съм не закръглена, а с вечно наднормено тегло.
Идеално се чувствах през въпросните 3г с 57кг на 165см височина. Бях на 20 и няколко.
Впоследствие така ме завъртя живота, че без да се усетя, от стрес, бях вечно в хладилника. Храната ми беше един вид отдушник.
Раждала съм два пъти, след 30г.
Водя заседнал начин на живот.
Работя на компютър и няма мърдане от екрана.
Не спортувам нищо, но с удоволствие гледам Олимпийските игри. Да не се пошегува човек, нали? !
Кино, театър, книги, музикални мероприятия, всичко ми е по сърце. И яденето също.
Нямам проблеми с щитовидната.
За хормонални такива, не знам.
Но не мога да спра с яденето и гоня 100.
Абсолютен ад.
Децата ми са хубави и стройни, умни и стресирани като мен.
Мъжът ми не ме поглежда от сто години насам и затова заприличах на слон.
Колкото съм лъчезарна навън (за заблуда на врага), толкова ми иде да се гръмна.
Не мога да се измъкна от отвратителния стрес дето ме изяжда.
Трябва да стана поне 75, но ме виждам как.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 месец, 23 дни
hash: 0d5a466aef
гласове:
1 2 3 4 5
  (305911 гласа)

1.   Не знам къде живееш и работиш. Аз например ходя пеш на работа. Всеки ден. Дори колата си паркирам около работа и за да я ползвам трябва за отида до нея, което е на 1. 5км от вкъщи. Не знам дали помага за теглото, но за други проблеми ми помага, пак свързани с обездвижване. Това ми е единствения спорт, ако не броим спорадични изяви на село.
Децата ти са на 20на години. Време е да дадеш хриоритет на здравето си, ако искаш да си им полезна още дълго време. Въпрос на приоритети. Просто не си решила че ти е достатъчно важно.

 
  ...
преди: 1 месец, 23 дни
hash: 550eba6d71
гласове:
1 2 3 4 5
  (252444 гласа)

2.   Направете изследване за хормоните, дори за ваше спокойствие. От гледна точка на човек, който е изпробвал какво ли не - иска както балансирано хранене, така и физическа активност. Трябва да сте в калориен дефицит - тоест да горите повече калории от тези, които приемате. Има хиляди примамливи продукти в интернет пространството, които обещават бързи резултати... дрън, дрън, та пляс. Ако решите да сваляте килограми се прави бавно и здравословно, за да не си навредите. Ако имате познати, минали по този път, попитайте ги. Ако пък имате желание, посетете специалист, който да ви направи подходяща програма. Не е срамно.
И най - важното - бъдете горда със себе си! Само една жена знае колко е трудно да даде нов живот и какво ѝ коства. Всеки човек води вътрешни борби, за които другите не предполагат. Най-важното е да сте здрава, другото се преходно.

 
  ...
преди: 1 месец, 23 дни
hash: 5509fc3df0
гласове:
1 2 3 4 5
  (223330 гласа)

3.   Разходки всеки ден вечер вместо да гледаш телевизия. И диета - само една салата без олио на обяд, която можеш да си носиш на работата, и вечер яж извара. За закуска можеш да пиеш прясно мляко. Като прием на мазнини си вземи омега 3-6-9 хапове. Реално си на ръба да получиш удар или нещо подобно, така че се стягай.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 23 дни
hash: 0c5743bd17
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

4.   Не 75, а 60. Но ти се оплакваш, не да го искаш, иначе щеше да има как. Дано дойде времето, в което наистина да го поискаш! В една друга тема от скоро, писах на авторката разни идеи как, ама пак си намери извинения, както и се намериха разни хора да кажат колко съм злобен и колко щастливи може да са цоцоланите.
Мъжът ти не те поглежда заради това, че си напълняла, а не заради това, че не те поглежда, да си напълняла още.
Има как, но по-лесно е да си излееш душата и да отвориш хладилника. Знам, и аз съм бил така :)

 
  ...
преди: 1 месец, 22 дни
hash: 3a2ce0015a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Ако темата е истинска... Ще Ви кажа следното: звучите като сладък и мил човек. Тогава защо не сте мила към себе си? Наричате се "слон", което е доста сурово към самата себе си. Обичайте се бе! Заобичайте се, госпожо. Дала сте живот на две деца. Явно живеете стресов начин на живот, което за жалост е почти неизбежно. Не се стресирайте сама себе си допълнително! Първата крачка, поне според мен, е да се успокоите и рационално да седнете и да видите как може да подобрите живота си. Звучите ми като интелигентен човек, с чувство за самоирония, не смятам, че Ви липсва акъл да видите как да си помогнете. Начертайте план и го следвайте. "Лесно да се каже, трудно да се направи", може би ще каже някой, но истината е, че можете. Ще Ви кажа една хватка, която аз ползвам, защото и за мен храната е вид успокоение: правя си салати. Ако искам да се наям както си трябва, правя си примерно 2-3 краставици, поляти с кисело мляко, малко чесън ако има, копър по желание, и зехтин. Ако искате вярвайте, една такава салата запълва стомаха много добре! Има още безброй рецепти, залагайте на домати, чушки, сирене, маслини, киноа, магданоз, лимон, избягвайте варени картофи, яйца, майонеза, меса и колбаси в салатата, и ще видите как това ще започне да работи. Гладът ще е задоволен, устата ще е заета, а калориите няма да са в небесата. Не съм лекар, диетолог или каквото и да било, просто според мен тези неща работят. Ако можете, както са казали другите потребители, поне след работа намирайте време за разходка.

Успех!

 
  ...


...
преди: 1 месец, 22 дни
hash: e277b6546f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Много е просто и същевременно трудно за изпълнение. Спираш всичко сладко. Спирша всички сокчета и безалкохолни от типа на Кола, Фанта и други подбни. Нямаш си на предства колко захар съдържат. Алкохола не ти е проблем, ако е до 50 грама на ден. Спираш хляба и тестените изделия. Ядеш пилешко, салатки, скир, може подсладен, протеинови кремчета, по някой сухар, месо без тлъсто, плодове, по някое яйце. Никга не смесваш тестени изделия със сладко. Започваш да ходиш по час и половина на ден, но интензивно ходене, не влачене. Трябва да се изпотиш при ходенето, това е индикатор, че е интензивно. И така за три месеца ще започнеш да се харесваш. За една година такъв режим, ще си топ.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 22 дни
hash: 1897f63727
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   Ти си почти мой набор, висока колкото мен, а 100 кг? Аз съм 63 и мисля, че има какво да се желае, а за 100 не знам как се движиш изобщо.
Спри с тъпите оправдания, ако човек иска, винаги може да намери такива. Започни да ходиш пеша поне по няколко километра, плуването също много помага като натоварва цялото тяло, без да си увредиш ставите. Зарежи сладкото, мазното, белия хляб, почни да ядеш нетлъсто месо, риба, заленчуци, варива. Няма как човек, който се движи и яде малко калории да не отслабне, физически няма как. В концлагерите дебели не е имало.
Майка ми беше като теб, макар и на по-късна възраст, гонеше 120 кг. Не можеше да направи 2 крачки без да реве от болки в ставите, в кръста, оплакваше се от проблеми със сърцето. Нищо хубаво не те чака ако продължаваш така, затова се вземи в ръце докато е време. Проблемите идват бавно, но за сметка на това необратимо.

 
  ...
преди: 1 месец, 22 дни
hash: 04a175d593
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Изследвай щитовидна жлеза и инсулинова резистентност. Просто отиди на читав ендокринолог, той си знае.

 
  ...
преди: 1 месец, 21 дни
hash: 046ce49ac5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Здравейте,

Идвам тук да докладвам за последните събития :-)

Отговарям на н 5 най-напред - наистина се самобичувам, никога не съм имала самочувствие, а има за какво да се издигна в собствените си очи, наистина.
Нямам воля като цяло и това се усеща в редица аспекти на живота ми.
Най-лесно е да се нахвърля на нездравословна храна, защото е бърза, достъпна, но пък толкова вредна, не засища даже. Но явно запълва някакви празноти в мен, жалка картинка. Искам да спра, а не мога.
Явно ще се наложи да пусна в сила пословичния си, магарешки инат :-) Проявява се навсякъде :-)
Реших, че ще се заинатя и като те четях, адски ми се прииска салата от краставици, полята с кисело мляко, чесън, копър и зехтин. Отидох и си напазарувах. И си направих точно такава салата за обяд вместо висококалорични картофи, месища и тежки сосове.
Да видим докога ще ми трае ентусиазЪма :-))
Но наистина трябва да се заобичам, прав си!
Чела бях някъде, че като се раждаме, имаме тялото, дадено от родителите ни, а впоследствие си ходим с тялото, отразяващо живота, който сме водили. Мда, при мен картинката все още си е слонска, но се надявам да ми уври главата.
Днес започнах със Великото Заинатяване, казвам го съвсем сериозно, ще докладвам пак след месец за конкретни резултати, изразяващи се в цифри.
След около час хващам гората :-)) демек тръгвам да обикалям. Не съм трудноподвижна, дори напротив, преди правех огромни обиколки, но се занемарих. Дойде ми хъс за нови. Благодаря ти за позитивния тон и за чудната салата :-)

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 21 дни
hash: 1bc5d96367
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   До н 1

Да, аз винаги съм била последна дупка на кавала, най-напред всички около мен да са добре, а мен кучета ме яли. Затова съм на тоз хал.
Но мисля, че днес е моето голямо начало.
Стъпка по стъпка, ще се измъкна от блатото.
Писна ми да се самосъжалявам.
За ходенето, с изключение на 12те месеца яко потене във фитнес залата, от които се разглобих :-), друг спорт за мен няма.
Фитнесът беше преди 2г, ходих 3 пъти седмично на какви ли не тренировки, даже на аква байк се потих :-) Стегнах се здраво, но не можах да огранича яденето и като ми приключи абонамента, спрях.
Бих искала да си правя клекове, планки и какво ли още не, в домашни условия, но първо трябва да спадна.
Че просто не мога да се понасям в момента.
Тръгвам да обикалям пеша обаче, поне красоти да съзерцаваш, дал Господ!
Благодаря за подкрепата!

 
  ...

...
преди: 1 месец, 21 дни
hash: ed1c07f1a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   До 2

Калориен дефицит? !
Аз съм в тотално калорийно забатачване.
Наистина се опитах да пазя разни диети, но проблемът си стоеше. В главата ми. Като не си добре в психологически аспект, храната ти е утеха, някакъв автоматичен рефлекс като цигарата - самия жест е необходим, не точно това, което слагаш в устата си.
Мисля, че едновременно трябва да работя и по отстраняване на причините за стреса.
Защото си мисля, че всичко е навързано.
Но все пак се очертава лека вечеря:-)
Да видим по-нататък.
Дали съм здрава? !
Менопаузата ще ми се стовари на главата и тогава да му мисля.
Иначе е ясно, че тая шия не е от туршия.
Аз съм си по хубавите работи и май 50гр алкохол ще ми е доста ограничаващо.
Човек ако поне малко не си угажда от време на време, по-добре да се гръмне.
Мда, тази философия ме докара до кривата круша.
Но…
Някой от вас тук много добре ми го рече, че си търся оправдания. И просто не съм решила, че ще отслабвам.
Така е.
Крия се зад това, онова.
Знам, че е признак на безхарактерност.
При мен единственият ми признак на характер е вече споменатия по-горе, инат.
Ще го впрегна аз в каузата “отслабване” и ще видим ние кон боб яде ли:-)) Харесва ми този лаф на Рударов, филмът ми беше любим и ми напомняше как никой никога не се е борил за мен. Въпреки невероятно интересните ми съученици в езиковата. Затварям лирическата скоба.
Да, нямам кураж да мина на салати, риба и бяло месо…и да забравя любимия тутманик на баба, бутер баклавата й и т. н.
Но съответно ми се ще гордо да си облека любимите, ефирни рокли, но за това най-напред трябва да поработя да ми се види талията.
Крих се като щраус, а не съм. Най-малкото мозъкът ми е по-голям от окото ми, слава Богу, не като при него :-))
А това означава, че би трябвало, аджеба, да успея да си извадя главата от пясъка.
Да видим.
Благодаря, че ми го рекна без заобикалки, но никак не прозвуча грубо…, идея си нямаш колко съм обидчива и как щях да те вкарам в някои много неудобни, кучи места, ако имаше своеволието да ме обидиш:-)))
Жив и здрав! Ще пиша пак да кажа дали съм се отлепила от кривата круша!

 
  ...
преди: 1 месец, 20 дни
hash: f948fd5984
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

12.   Несериозно е човек да иска да отслабне и да не прави нищо по въпроса.
Това значи само едно-че неосъзнато иска да си остане същият. Трябва да осъзнае защо, с какво трябва да се раздели в ума си, за да му пречат килограмите. Не е само външността, има и неосъзната причина.
Казвам го като човек, който също има да сваля килограми.
Но го осъзнавам и мисля, че съм на път да сменя мисленето си, защото първо трябва да сменя него, за да се справя с излишните си килограми.
Последните месеци имам известен успех - с движение и доста храни, които като ги видя, си ги представям като наркотици по витрини и щандове- тоест не са за мен. Това много ми помага. Но имам пробойни и в отделни моменти се отдавам на неконтролируемо хранене, след което свалените кг. пак се връщат. В момента трябва да се справя с тези пробойни, както успях да се справя с храните, които не са за моя метаболизъм (тестени, млечни, мазни храни, меса, особено преработени във вид на салами и прочие, пакетирани храни, сладки неща). Ако задържите тестените, минете на безглутенови, определено ще помогне.
Но основното ви оръжие е въображението. Всичко, което е вредна храна с много калории, просто си го представяте като празни щандове като от соца.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 20 дни
hash: 946504f332
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Не си готова и няма да отслабнеш, сори. Макар да го обръщаш на майтап, положението е сериозно. И макар да знаеш защо ядеш, ти не искаш да се разделиш с това, някак си то си те дърпа. Аз бях така с биричките, понеже са ми много вкусни. Не да съм алкохолик, ама исках така да мина, че да не мина без тях. И го въртях и сучех, обаче за отслабване - без тях. И съм без тях :)
Та, като искаш само да си "почешеме езиците", няма проблем. Правим го тук, но това няма много да помогне за крайната цел, ако изобщо е цел.
Докато храната ти е "отдушник", ще си си на този хал. Сега е 11:22ч и ми е малко нервно, гладен съм, искам да стана да хапна. Докато не стане около 12, няма да го направя, защото е рано за обяд, а само от емоция няма да ям. Ще пия една кола без захар. Ето ти я разликата.
Довечера, ако съм под напрежение от деня, ще изляза и 1 час ще вървя бързо, действа като наркотик, а после ще съм по-спокоен и ще си направя вечеря с повече протеин и по-малко калорична, която да ме засити и хем да ми е пълен търбуха, хем да ми е и вкусно. Принципно би могла и ти да го пробваш, но ми изглеждаш още много недорасла за тоя момент, но с шегички, с които се правим на щастлив клоун, а отвътре ни е тегаво, няма да станат нещата. Както предложих на другата авторка, в другата тема, и на теб бих ти предложил помощ, па макар да е анонимно, тук можем да комуникираме. Нито ти търся пари за знанието, нито искам нещо от теб, освен да следваш съветите, които ти давам.

 
  ...
преди: 1 месец, 19 дни
hash: e344191a21
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   До 13

Пускам разни шегички, това е моя начин да дедраматизирам, защото иначе ще се гръмна.
Звучи лековато, знам, но този начин намерих и с него ти отговорих.
От много време се мъча и дойде момента да се спра.
Сериозна съм.
Откакто ви прочетох коментарите, наистина се взех в ръце.
Дадох си сметка, че след хладката вода с лимонов сок на гладно сутрин, просто нямам нужда от кафе - пиех го и него по навик. Спрях го без зор и понеже никога не съм закусвала, минавам метър с хладилника до обяд.
Наобяд си харесах салатата с краставици и чеснов, млечен сос - засища и е вкусна. Разбрах го, защото не се хвърлих да мажа филии с масло и мед или колбаси, както го правех.
Изядох две ябълки. А вечерта, малка диня със сирене.
Това беше. После стоях до късно заради олимпийските игри.
Но вместо чипсове, изпих два литра вода и си легнах.
На другия ден пак прескочих кафето.
На обяд печено пилешко със зелена салата и кисело мляко зехтин за дресинг.
И пак ябълки ако ми пристърже.
Направих салата от ориз, домати, лук, краставица, риба тон и варени яйца с дресинг зехтин, оцет и горчица. За утре наобяд, а вечерта пак диня, че много я обичам.
Знам, че не е много структурирано, но се чувствам по-лежерно, не ми тежи, дано стомахът полека се свие и да не завия от глад след два дни.
И аз пиех много бира. Също много я обичам.
Но минах на една малка на ден.
Алкохолът го спрях, говоря за ракийките и салатите.
Започнах да ходя, но се задъхвам, много ме е яд. Но се заинатих. Опитвам се да вървя с приличен ритъм, мразя бягането.
Това е засега.
Огледалото го мразя. Но всъщност това, което виждам в него ме отблъсква.
Още не правя клекове, преси и ергометър.
Засега само обикалям. Пеша.
Ще се претегля след като мине седмица от началото на метаморфозата.
Аз иначе обичам да остроумнича. Но този път ще мина метър, да видим ще издържа ли дълго :-))
Ще пиша пак.
Благодаря, че отговори. Продължавай да пишеш, че да се боря сама е адски тегаво.

 
  ...
преди: 1 месец, 19 дни
hash: 0cc319ec3a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   До 12

Като абсолютно безволев и тотално инертен човек, имах единствено и само пробойни в храненето си до преди 2 дни.
Като хлапе, още тогава, непрекъснато се тъпчех и като чуех как нашите се прибират, а аз тайно нагъеам, мятах нагризаните бишкоти зад гардероба в спалнята.
Като се местихме след това, спомените за този срам си стояха, мухлясали, пак там.
Случваше се да няма нито бишкоти, нито хляб. Тогава помня, че веднъж намазах кьопоолу върху парче кекс. Ужас.
Не мисля, че да си представям вредните храни като наркотици, ще помогне.
Искам да си представя как отново изглеждам прилично и влизам в онази прекрасна и дълга до коляното, черна рокля от трико, която сега изобщо не ми става - това ме мотивира. Както и желанието да се чувствам добре, не непрекъснато да се свивам и да се крия.
На теб желая успех!
Аз се опитвам да си озаптя апетита.
И ще пиша тук да разкажа как върви.

 
  ... горе^

...
преди: 1 месец, 19 дни
hash: 0eb820cd21
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Н 13, подкрепям. Нагледно доказателство, че пълните хора са мързеливи хора, нямат уважение към себе си, нито към телата, нито емоционално. Сериозна причина да не бъдат предпочитани от хора, които се поддържат, извън естетиката разбира се.

 
  ...
преди: 1 месец, 19 дни
hash: 2e53704a51
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Не ядеш никакво сладко, никакви млечни, нищо пържено, хляб - макс 2 филии на ден, никакво газирано, никакви сокове, плодове - по 1 на ден.
Зеленчуци, салати ( без сирене), печено месо, супи. Без десерт, чипс, шоколад, бисквити.
Без алкохол.
Слагаш си храна в чинията и изяждаш половината на това което слагаш.
И като много ти се яде излизаш и правиш 2-3-5 км разходка из квартала. Вземи си фитнес - гривна д
а ти мери крачките. Ходене по Мин 5 км. всеки ден.
За 1 г ще си 60-65 кг., което ти е ок за възраста и ръста.

 
  ...
преди: 1 месец, 18 дни
hash: 946504f332
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Този сайт ми прави спънки, но няма да се откажа да помогна.... :)

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 18 дни
hash: 946504f332
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   Много се чудя дали да започвам да пиша и дали да тръгвам да ти помагам, защото имаш всички черти на провала. Тоест, като те чета и нещата, които правиш, просто е нарисуван провал, ако мога да се пошегувам и аз малко на чужд гръб :D
Самата ти концепция е грешна, от самото начало. Хладки води със сок от лимон, без кафе, без нещо си друго. Тоест, типичните женски тъпотии като "на една ябълка съм цял ден" и разните там. Процесът на отслабване, независимо какъв резултат ще даде за теб, е изначално грешен, а нещо изначално грешно ли е, в един момент се сгромолясва. Не си ли поставила здрави основи, като натрупаш още малко отгоре, къщата ти ще поддаде и ще се върнеш там където си била. Даже по-зле, с повече качени килограми, или ако мога да перифразирам, няма да градиш къщата само от начало, а ще имаш и отломки да изчистваш преди това, и пари ще си набила и т. н.
Грешната концепция е, че се ограничаваш, дори всичко хубаво, което обичаш. Това е нарисуван провал, защото никой не може да издържи цял живот на такъв режим. А свали ли малко кг, ще си върне стария. Затова целта е промяна на целия "майндсет"(тази така хубава българска дума). Ти не трябва да мислиш на това като за диета или ограничение, а обратното - като начин на живот. Нов начин на живот, който ще е завинаги. Иначе нищо не правиш и дори да направиш, ще приключи по лош начин.
И макар да нямам много надежди, че ще ме послушаш, все пак съм дал дума и ще опитам да ти помогна. Като за начало ще ти дам няколко съвета, които ако спазваш, ще видиш резултати, независимо от всичко. Тоест, няма да отслабнеш и да станеш мис нещоситам, но е една начална точка. Няма да навлизам в подробности за напреднали и да се обянвам за бъдещето, а ще го караме точка по точка. Изпълниш ли едната точка, която ти дам, за даден период от време, пиша и друга и друга. Ако не, няма смисъл и да се хабя, време, нерви и т. н.

На първо място, не гледаме на храната като на "салатка със сиренце" и ябълки с 1 лъжица мед. Закуската еди каква си, обядът еди какъв си и т. н. Гледаме на храната като на нещо, което е нужно, за да живеем, но не е лошо и да ни е вкусна. Затова няма да те карам да ядеш броколи, ако не обичаш броколи, защото няма да можеш да го спазваш цял живот и накрая ще стане каквото споменах по-горе. Храната се разделя на белтъци, мазнини и въглехидрати. Ако някой ти каже, че може без нещо от тях, вероятно лъже. Тоест, трябва от всичко да си хапваш. Е, може би без въглехидрати можеш, но няма да влизам навътре в това. По-добре да си ги ядеш, без да прекаляваш. Калориите не са нещо, което просто го пише на опаковката за украса и по-натам, но още не, но по-натам ще трябва най-вероятно и да ги броиш, поне докато се научиш кое колко е г/д и как се отразява на "диетата" ти. Както казах, на първо място трябва малко да оправим храненето, преди изобщо да го намаляваме като количества и подобни неща. Да, човек може и със здравословна храна да дебелее, обаче е много по-трудно. Към първа точка ето няколко прости съвета:
1. Яж високо протеинова храна - месо, риба, някои бобови храни, млечни, яйца и т. н. (но не мазни, яйцата не повече от 1 на ден и месата чисти. Тоест, пилешко филе например, не свински вратни пържоли). Можеш да провериш в нета кое колко протеин съдържа и като цяло какво съдържа.
2. Яж бавни въглехидрати и фибри - прочети какво е гликемичен индекс и яж такива с по-нисък, тоест, които се усвояват по-бавно от тялото ти(примерно овесени ядки, боб, леща, грах, пълнозърнести хлебове и т. н. ). Така ще се чувстваш сита по-дълго време и няма да огладняваш през час-два например.
3. Имай поне 3 хранения, но не повече от 5. Съветвам те да ги направиш 4, но ако не се чувстваш добре, експериментирай. Но мисля, че закуска, обяд, следобедно и вечеря са окей.
4. Оставяй си пауза от вечерта като легнеш до първото хранене. Тъп, но лесен трик да ядеш по-малко калории. Ако вечеряш в 21, вечеряй в 19(това съвсем примерно). Ако закусваш в 8, закусвай в 9:30-10. Така оставаш важна пауза за организма, което няма сега да коментирам допълнително.
5. Винаги на основните хранения яж салата, ама винаги. Ако имаш чиния с основно, салатата даже да ти е повече. Домати с краставици, зелена салата и т. н. Не снежанка и руска салати, да поясня, хахах!

6. Като си готвиш, ползвай зехтин и ползвай по-малко. Тоест, ще ти кажа, че 1 лъжица зехтин е по-калорична от цялата голяма салата, която ще изядеш. Струва ли си? Не мисля... Затова максимум 1 ч. л. в салатата, даже е много, както и за готвене възможно най-малко. Това ще го коментираме по-натам.
7. Никакво пържене, ако печеш пак така, хартия за печене, няколко капки зехтин, които намазваш и отгоре храната. Иначе ако пържиш, храната попива олио/зехтин и имаш от там само едни 300-400 допълнителни калории, което в твоя случай си е почти едно ядене цяло!!!! (това е важно)
8. Малко сиренце тук, малко сиренце там. Забелязал съм, че за хората сиренцето все едно е нещо мега полезно(и все едно е въздух), което дедите ни са яли, като са си го сирили сами. Само че е много калорично, както и кашкавалът. 100 грама обезмаслен кашкавал имат 99 калории, а 100 грама обикновен около 350 калории. Не е лошо да потърсиш в нета таблица с храните и да гледаш тия неща, ей така ориентировъчно, като за начало. Не да се вглъбяваш. Затова - Ползвай само обезмаслени сирене и кашкавали(има ги), скир(задължителен), кисело мляко(нискомаслено) и изобщо, както споменах, по-високо протеинови храни, но по-нискомаслени.
9. Внимавай с ядките. Те са полезни, но за теб ще са по-скоро вредни. Около 650 калории съдържат 100 грама, най-калоричната храна след чистото олио. Ако ядеш, мери си ги, но не повече от 10-тина грама(по 1-2 от всеки вид ядки) на хранене.
10. Внимавай с плодовете, най-вече със сушените, които имат добавена захар. Яж само по-незахарни плодове и по-скоро само сутрин. По 1-2 плода на ден. Или примерно 50 грама боровинки, ягоди, и т. н. Тук ще допълваме, но засега това е.
11. Забрави всякакви преработени храни - чипсове, захари, всякакви такива боклуци
12. Забрави за салами, кренвирши и подобни. Супер вредни и калорични. По малко филе елена и шунка 96% месо може. Пуешки и пилешки също може.
Това е към първа точка само... :D
13. Никакъв алкохол и напитки със захар и калории. Само ако много ти се пие, кола без захар, някакви такива. Дори безалкохолна бира не е ок. Пък като свалиш и станеш мадама, пак ще си пиеш чат-пат. ;)

Второ, няколко важни неща, които искам от теб задължително.
1. Да си готвиш отделно, трудно е, ама... Не за децата мазничко и ти да им дояждаш... Даже да не дояждаш нищо и никакви прихапвания!!! Сядаш, ядеш в даден час и след 3 часа примерно, като ти се пада пак. Без да хапнеш нещо малко, което да не се изхвърли!
2. Да си вземеш везна, за 10-15 кинта някъде, по-натам ще мерим храни, засега само си я купи. Ще видиш колко е важна.
3. Ако имате големи и по-малки чинии, да пълниш по-малката хубаво и с качествена храна, но не и голямата. Качествената и не много калорична храна ще те засити. И ние ядем с очите. Като ни е пълна чинията, макар и малка, се наяждаме. Като имаш същото количество в голяма чиния, която изглежда почти празна, психологически си мислиш, че няма да ти стигне храната.
4. Да не гладуваш. Ако си много гладна, има протеинови барчета без захар, и изобщо много такива храни. По-добре хапни протеинов пудинг, отколкото да гладуваш и после да се наядеш до пръсване.
5. Ако нямаш фитнес гривна, да си купиш. Не от скъпите, има най-обикновени, за крачкомер. Вземаш си и да ти е винаги на ръката. Следи си нормално колко крачки правиш, без да се зориш, и ми кажи. Примерно, следиш се 2-3 седмици и ми пишеш. После ще го коригираме това. Умишлено не ти казвам някакви крачки на ден, искам да видя ти колко правиш, без сега, защото съм ти писал, да започнеш да вървиш яко и да кажеш "ама аз ходя". Както си била винаги и си ги записвай на ден колко са.
6. Да се наспиваш възможно най-добре. Тук какво да кажа. Не се наяждаш като прасе преди да си легнеш :D Ако трудно заспиваш на гладно, вечеряш поне час и половина-два преди лягане.
7. Да се претегляш всяка сутрин. Няма седмични, няма през 2 дена. Всеки ден, след тоалетна(след като се изакаш), на гладно, без да си пила вода се теглиш на кантара.
8. Правиш си екселска таблица и там записваш килограмите всеки ден. На седмична база ще гледаме какво си постигнала по този начин. Там искам да записваш и всичко, което ядеш. Примерно, днеска си яла 3 пъти, записваш какво(засега без колко и т. н. ). И все пак те съветвам да си направиш точен брой хранения по едно и също време и да ги спазваш, по-лесно е и тялото свиква така.
9. Както споменах да записваш, записвай колко пъти и какво си яла, колко крачки си минала и килограмите. По-натам може и други неща, но ще видим как ще потръгне.
10. Ще трябват тренировки, ако нашият, как да го нарека, може би ангажимент, продължи, ще трябват и тренировки, които определено ще съобразя с това, че не тренираш, на 50 си, бая кила си и ако имаш някакви заболявания и пиеш хапчета, ще кажеш. Само да ти кажа, че ако ме слушаш и действаме дългосрочно правилно, ще трябва да ходиш пак на лекар, но този път за да ти спира хапчетата... :) И това ти го гарантирам, даже бих могъл да се закълна, макар да не смятам, че е нужно...
Като за начало са тези неща. Ако искаш да ти помогна, ще трябва и ти да си помогнеш, като първо да започнеш следваш тия неща. И най-важното, да се въоражиш с търпение. Твоето сваляне на килограми ще отнеме над година(при това ТОЛКОВА МАЛКО :D само ако си сериозна и последователна), понеже са наистина много. Но го мисли от друга гледна точка, ще си жива да се радваш на внуците, не с диабет и вероятно мъртва(извинявам се, че толкова директно :)) Ако мислиш, че ще направиш "диетка", ще свалиш 5-10 и ще си окей, не, няма. Ще ги върнеш. Затова бавно, все едно НЕ правиш диета, а просто си променяш полека-лека навиците. От там нататък това ти е начин на живот и де факто ти наистина не правиш диета, а си живееш така, както съм ти казал. Започни с тия неща и ме информирай тук как вървят нещата, защото очевидно няма как иначе да имаме контакт. Но и така мога да ти помогна на 100%. Чакам да пишеш и да изпълниш точките, дано си струва всичкото време, което отделям, че ми стана лошо от писане... :D

 
  ...
преди: 1 месец, 15 дни
hash: 2c93ed12a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   До 19

Благодаря за съветите!
Хващам ги точка по точка и действам.
Ще ти пиша пак след седмица.
Това, което мога да кажа засега е, че е трудно.
Не се зарязва лесно нито хляб, нито колбаси, нито захар, още по-трудно е с алкохола.
Не съм на никакви хапчета, нито хормонални, нито никакви други.
Килограмите ми са единствено и само от прекален прием на калории и абсолютно обездвижване.
Не съм добре в брака си от дълго време и вместо да си тръгна, запълвам липси с ядене.
Оттам и напълняването, предизвикано от съпружеската незаинтересованост.
Започнах да правя малки преходи на равен терен - 3, 6км дневно, около 6000 крачки. Тръгвам от нулата, директно от дивана, засега съм на тоз хал, но за мен е нещо на този етап.
Спрях да дояждам пубертетските чинии, не докосвам сушени плодове, започнах да сипвам на себе си най-малко количество храна. Времето е идеално за салати, много обичам домати, краставици, чушки. Без маслини. Добавям печено пилешко филе или риба, зарязах бонфилето и вратните пържоли, пържените картофи и т. н.
Започнах да се заглеждам в ергометъра, май ме сърбят краката да го подхвана.
Сутрин не ми се яде.
Направо на обяд, следибяд плод и вечер.
Имам теглилка.
Имам и жестоко безсъние от нерви.
Аз от нерви и напълнях. Спя по 5-6 ча̀са. Самоизяждам се за глупости.
Много искам да вляза във форма обаче.
Това моето не е нормално.
Да се осаферя малко и може много неща да се променят впоследствие.
Благодаря ти за това, че всичко ми каза право куме в о̀чи.
Преди 20г беше единственото ми ходене при нутриционист. Пълен провал. След второто посещение и нито грам свален, нервно ме отряза - “докато не си оправите емоционалните бакии, нито грам няма да свалите. Елате пак като си разрешите психологическите проблеми. ” Закопа ме и повече не стъпих. И с настървение си го изкарах на хладилника.
Почвам от 99, 6. Ужас. Това няма начин да продължава вечно.
Желая ти здраве и ти благодаря, че не си се сринал на нервна почва от толкова писане.

 
  ...

...
преди: 1 месец, 14 дни
hash: 946504f332
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Звучиш много нахъсана и с огромно желание. Обикновено това е точно обратното на хубаво, защото бързаш с резултати, пренавиваш се и накрая всичко завършва с една обилна вечеря :D Нали, просто го карай по-спокойно. Ще ти е доста трудно докато направиш всички тия неща свои навици. Станат ли ти навик, свикнеш ли, ще е много по-лесен процеса. Навик придобиваш или се отказваш за около 21 дни, поне така бях чел, че научно го казват. Та така, само за да придобиеш нещо като навик, си трябва време. Не се пренавивай!
Пиши пак след седмица, но наистина всяка една точка опитвай, ако не става ще ги вкарваме една по една. Но това, което съм ти написал е едно добро базово начало, от където да започнеш.
Имай предвид меренето, важно е. И имай също, отново подчертавам, че нещата са процес, няма да стане бързо. Не прави грешката да не ядеш, за "да сваля още малко". Това е грешен подход. Яж си, но правилните неща и следи кантара. Имай предвид нещо важно за кантара. Един ден ще си отслабнала с 1 кило, и "о, уау, страхотно", на другия ден ще си с 1, 5 нагоре и "о, не, ама то нищо не става, не отслабвам". Тялото задържа вода поради много причини - солено хранене, цикъл, абе, какво да изброявам повече... Просто се мериш на дневна база и смяташ на седмична. Тоест, в екселската таблица всеки ден ти е различни кила. Примерно днес 99, 7, утре 99, 5, в други ден 99, 3. И като станат седем дни, събираш всичките тези килограми и делиш на 7. Така ще получиш средното ти тегло и колко си свалила. Имай предвид, че ако сваляш 1 кг. на седмица, това даже е много. Възможно е, понеже си повече кила, но като цяло даже се води бързо отслабване. Нормалното е около 0, 5 на седмица или 2кг. на месец. Но ако спазваш нещата, ще са дори повече в началото, защото както казах, си по-тежка.
Хлябът - Вита протеинов/нисковъглехидратен или поне другите на Вита. Не е толкова вкусен и наяжда бая повече. Не го спирай напълно, яж си хляб, но такъв. За колбасите ти казах какви може. То и другите може по принцип, ама са много калорични, а ти не броиш калориите. Не върви 5 парчета салам да са толкова калории, колкото да изядеш нещо свясно и да се наядеш. А с 5 парчета салам и котка няма да се нахрани :) Така че.... разбра ме. Филе елена си хапвай по малко ако толкова искаш колбаси, и ти писах коя шунка.
Какво толкова захарно ядеш, че не можеш да го спреш. Пиши следващия път. Мога да ти дам заместители, както с диетичната кола. Пиеш и няма калории. Тук ядеш и са по-малко калориите, но пак трябва да е по-малко. Виж, за алкохола няма заместител. Отслабни 35-40 кила, стани мома, пак ще пиеш, дей*а и алкохола! Една година е това, на 50 си.
Относно другия проблем, добре ти го е казал нутриционистът. Той все пак иска да изкара пари, а от такива като теб няма как да стане, защото няма да му проработят методите. От теб психологът може да изкара :D Сега, без нали да се обиждаш.... Мисълта ми е, че те е разкарал, защото ти трябва друг вид помощ. Обаче ти гарантирам, че ако свалиш кила, може и да не ти е нужна. Съвсем по друг начин ще гледаш на живота. Съвсем по друг начин ще гледа на теб мъжът ти. В момента вижда една 100 кила свиня, която само мрънка, охка и се тъпче. Която е далеч от това, което е била и като човек и по принцип. Това е на подсъзнателно ниво. Ти за да му влияеш на него, трябва да повлияеш на себе си. Да обичаш себе си, да се харесваш, за да те харесва и той. Но имам предвид, че няма да стане "да си оправиш бакиите" и после да започнеш да сваляш. Няма го тоя филм. Почваш да сваляш и после оправяш бакиите. Това е. Може да ти звуча по-рязко, на някои им звуча арогантно в тоя сайт, ама просто така се изразявам, не е нарочно. В крайна сметка опитвам да помогна.
На първо време, претегляй се, ходи си крачките, опитай да поспиваш - има добавки за това с мелатонин или ашваганда. Може да ги пробваш. Яж добре, не се лишавай да си гладна, но качествени храни, които ти написах. Яж това, което обичаш от тях. Записвай, както съм ти писал в първия коментар. Ще изкараме седмица-две така и ще видим за напред как да продължим.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 13 дни
hash: 1897f63727
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Авторке, 19/21 ти дава добри съвети, аз само мога да допълня, че ще спиш доста по-добре, ако се изморяваш физически. Ако лежиш и ядеш, естествено че няма да е така. Не те съветвам да тичаш, защото ще си увредиш ставите при твоите килограми, но ходенето е добро начало. Плуването също е хубав спорт в твоя случай, защото не уврежда ставите.
И от какво пък чак толкова се стресираш? Погледни от добрата страна: имаш семейство, съпруг, деца, работа, значи си по-добре от доста хора. Престани да се фокусираш върху това какво нямаш, имаш повече от хиляди хора. Мъжът ти явно вижда една невротичка, която се тъпче вместо да се радва на живота и да се вземе в ръце.

 
  ...
преди: 1 месец, 2 дни
hash: 946504f332
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   Седмица и малко мина, какво се случва, авторке? Чакам с нетърпение да ти помогна.

 
  ...
преди: 24 дни, 13 часа
hash: b503a249d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   Минаха 21 дни. В които все още търся правилния път, защото живот трудно се променя из основи за броени дни.
Опитвам се да закусвам. Плод. Друго не ми понася.
Адски трудно привиквам към месо и зеленчуци на па̀ра, с капка зехтин. Скумрия на фурна, но с картофена салата, трудно е с броколи.
Обичам кисело мляко за десерт.
Обичам и паста Болонезе, паста с масло и сирене, лазаня.
Има неща, които премахван малко по малко.
Хляб ограничавам, кафе без захар. Четири хранения на ден.
Но имам издънки от рода на филия с лютеница и сирене, кюфтета с пържени картофи.
Сладко няма.
И 1, 5 кг по-лека.
Но ми е доста трудно. Направо си изкарвам яда и фрустрацията в бързото темпо на ходене.
Това е. Психологически в къщи сме на нокти и ми тежи.
И бих изпразнила хладилника за успокоение, но няма.
Не се тегля, защото кантара се счупи:-))) Не от задника ми, а го изтървах и дотам. Не, не го зафичих, честно, изпуснах го. Щот показва все едни килограми тежки та тежки. Затова не мога да ти кажа как ми варира теглото от ден на ден.
Онзи ден буквално обърнах една дъска от паркета, слон в стъкларски магазин. Пробих дупка в стъпалото на басейна на приятели. Слон ти казвам. Но ако не ме зарежеш, ще съм доволна.
Писна ми мъжът ми да ми вика, че съм тежка.
Той пък е студен, а сега де.

авторката

 
  ... горе^
преди: 22 дни, 22 часа
hash: 946504f332
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   Не е въпросът да те "зарязвам" или някакви подобни, а дали следваш нещата. Общо взето, общи приказки виждам, където уж е правено нещо, ама какво е правено, дали е правено и защо е правено, никой не мож да ти каже. Ама дай да го обърнем малко на смях, че иначе положението е тъжно.
Но от малкото, което успявам да хвана, ще ти напиша някои неща.
На първо място, "кучето ми изяде домашното", е като хванах кантара, ама той ми се изплъзна и се счупи. Дори да е на 100% вярно, един кантар е 20 лева. Една обикновена фитнес гривна 20-30 лева, а една електронна везна - 10лв. Ако нямаш тия пари и нямаш времето, според мен е срамно, ама освен да намерим начин аз да ти ги купя и изпратя. Ще го направя. Иначе са общо взето оправдания.
Относно храната, опитваш се да редуваш нещо, което не ти е вкусно, с неща, които са ти вкусни. А последните са или мазньочи или тестеняци и подобни. Затова правиш риба с капка зехтин на пара и броколи, а после редуваш с кюфтаци и пържени картофи. Това лашкане няма да ти направи услуга. След като спреш "диетата", ще е даже по-зле. Защото както съм споменавал по-горе, това не е(и не трябва да бъде) диета.
Но, чакам нещата по-горе, които ти бях писал. Колко ходиш, какво ядеш, записваш ли си, килограмите, всичко. Без да проследим тия неща, нищо не правим. Не смятам, че е нужно да ги пиша още веднъж нещата, като те са същите.
Но все пак ще ти дам някои насоки.
Не редувай "вкусното"(мазно, пастичката, белия ЛЕБ и разни подобни) с "полезното". Общо взето намери баланс. Хем да не е мазньоч, хем да не е "на пара" и подобни простотии. Дето се вика, изпечи си картофите с малко зехтин върху хартия за печене, с подправки и готово. Същото с месото. Не яж пържено като за начало, не е нужно всичко наведнъж да вкараш, но е нужно полека да променяш навиците си.
Относно закуската, окей. Един плод ще те засити толкова много, че ще умреш от глад до обяд, а на обяд ако не се надумкаш като прасе, ще го направиш вечерта. Нормално е, тялото иска калории. Ти трябва да го излъжеш, че му даваш много, обаче всъщност да не му дадеш. Ако не, ще си постоянно гладна, което е идеално условие да се провалиш. Прав съм, нали?
Как да го излъжеш? Като си понапълниш тумбака, сравнително вкусно ти е, и мозъкът ти си вика "ох, колко сме сити, колко ли много калории сме приели, тамън и излишък ще има от тях, спокоен съм". В същото време тялото ти няма достатъчно калории, защото си излъгала мозъка, и си казва "е добре, явно днес храната ми е по-малко, обаче я колко много мазнини и мускул имам, ще горя и от тях"(защото първо ще ти изгори гликогена в клетките). И така ден подир ден трябва да го лъжеш, а като стане по-тегаво и да мажеш. Ама тялото си, не мене тука, в "spodeli", нито себе си.
Затова, за да си сита, закуската трябва да е по-сериозна. Един плод, 1/2 кофичка скир и 2-3 лъжици овесени ядки или мюсли, с 1 лъжичка мед, ще ти се отразят много по-добре. Опитай го и виж сама. На обяд няма да си озверяла от глад, или дори да си, от по-малко ще се заситиш.
Относно обяда и вечерята. Там трябва отново да лъжеш тялото си доста. Печи нещата, слагай малко зехтин, примерно на хартия за печене да намажеш тънко или самото месо/картофи и печеш. В салатата също съвсем малко зехтин, най-много чаена лъжица, защото той е супер калоричен, както всяка мазнина. Не е нужно на пара и подобни. Направи си голяма салата, яж черен хляб и наблягай на тях, заедно с обяда, не на голям обяд и малка салата. Този трик ще ти помогне много, ако естествено си позволиш да го следваш седмица/две, докато свикнеш и не се откажеш.
Писал съм ти и за нискокалоричните сирена и кашкавали, също ги включи.
Това, което си свалила 1, 5кг е и доста малко и не е малко. 21 дни, като ги разделиш, това прави по 1/2 килограм на седмица, което е съвсем в реда на нещата. Между 0, 5 и 1 кг седмично е окей, като твърдиш, че си по-тежка, съответно го смятам за покрит минимум в програмата. Може и много по-добре, но подходът ти е грешен. Защо?
1. Не измерваш правилно и кг и крачки и т. н. Така нямаме точна представа. В този ред на мисли, ако ти пратя кантар или сама си купиш, пиши и колко кг си точно.
2. Редуваш вкусно с невкусно, гладуваш и нещата няма да станат така.
3. Психологически не си устойчива. Отношенията с мъжът ти нека не бъдат оправдание. Искам да ти кажа, че аз отслабнах в доста труден момент за мен. Не позволих всичко останало да ми е извинение, за да се тъпча като свиня, което съм правел толкова много години. Казах си "ако ще да е последното, което ще направя, ще го направя". Отношенията ви дори има шанс да се оправят, но ако се вземеш в ръце. Тук не става дума да си секси гаджето, слаба и натокана, а да свлаиш кг и да покажеш, че можеш, да си промениш нагласата за живота и целия живот като цяло. Тогава и този човек ще те уважава много повече. Няма да стане ако ти самата не се уважаваш. Няма да стане и ако увърташ и искаш да стане по лесния начин.
Моля те да бъдеш сериозна, макар да сме непознати! Следвай стъпките и нещата ще започнат да се случват. Ако ти е тъжно, пиши в "spodeli" ;)

 
  ...

...
преди: 4 дни, 2 часа
hash: 946504f332
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

26.   Авторке, мина време, какво се случва?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker