Хиперакузис, звукова свръхчувствителност - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121179)
 Любов и изневяра (29705)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21895)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18519)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Хиперакузис, звукова свръхчувствителност
преди: 11 години, 10 месеца, прочетена 9892 пъти
Хиперакузис - слухова свръхчувствителност; повишено възприемане на силата на звука. Т.е. хората, които го имат, чуват звуците по-силно. Когато е вродено се дължи на дефекти в нервите, провеждащи звуковите дразнения до мозъка, или обработката им. Може да се получи и при (придобити) увреждания на вътрешното ухо.

Случайно открих (в Интернет), че не съм единствената с този проблем (аз го имам по рождение). Но явно е много рядко, т. к. не съм срещала други с такъв проблем, а и в нета има твърде малко писано за това (на български). Но има на английски.

Ще преразкажа накратко описание за това състояние:
За човека нормално възприеманите звуци са до 95-100 децибела, а прагът на поносимост е ок. 120 db (след него звукът се възприема като болка). При хиперакузис тези стойности са занижени в различна степен. Мен например ме дразнят звуци над около 70 дб, което при другите хора /както пише по-горе/ става при 95-100дб. А за мен последните са непоносими, усещам ги като силно болезнени, което при нормален слух става чак при 120дб.

Има едни специални тапички (продават се в аптеките), подобни на пластелин, които ми служат за намаляване на звука. Слагам ги, когато трябва да ходя някъде, където е много шумно. Но помощта им не е безкрайна. Например дори и когато си запуша плътно ушите с тях, не понасям музиката на нощни заведения или концерти (затова и не ходя на такива), не мога да стоя например някъде, където бръмчат строителни машини (дори и с тапите)... Запушвам си ушите или се сковавам когато покрай мен минава мотоциклет или кола със сирена... Всички останали хора биха имали тези усещания чак при 120дб, а това може да се случи много рядко.

Затова ми се иска да намеря поне тук някого с подобен проблем...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 10 месеца
hash: 39383d9c54
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   не знам дали имам нещо подобно, като цяло съм скарана с темата със звуците, но има моменти, в които когато хора говорят и почва супер много да ме дразни. за първи път се прояви когато баба ми почна да оглушава и почна да говори все по-високо. имаше моменти в които ми се плачеше. иначе с музика, нямам проблеми, но като цяло обичам да стоя на тихо.... но това е сигурно защото съм смотана :D

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 049192ca4c
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

2.   Аз също имам нисък праг на звукова поносимост. Дори, когато наоколо пищят деца и аз се чувствам зле, защото ги чувам сякаш пищят в ухото ми. Чувам звуци от къде ли не. Наскоро в съседния блок имаше купон. Цялото ми семейство си спеше нормално, но аз не можах дълго да заспя, защото чувах басовете на уредбата. На сутринта роднините ми казаха, че не са чули нищо. Когато покрай мен мине мотор или кола, която бръмчи много, едва издържам на звука. Споко, не си сама :)
Ж26

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 28f9dac42f
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

3.   ОТ АВТОРКАТА:
#2, все едно аз съм го писала : D

Проблемът е, че е много рядко срещано и никой не го разбира. Аз съм попрочела доста по темата, а и като самата аз го изпитвам, мисля, че най-точното обяснение е, че просто всички звукове се чуват по-силно. Няма нищо общо с някакви психологични причини - напр. едно е да се изнервяш от факта, че някой вика или че децата вдигат шум, друго е самият звук да ти причинява физическо страдание, #2: ".... защото ги чувам сякаш пищят в ухото ми" - именно.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 049192ca4c
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   По-скоро имаме изострен слух. Аз например долавям и най-малкия шум, който хората около мен не могат, без да се напрегнат. Още от малка майка ми все ми казва: Ееей, как го чу пък това. Имаше един период, в който живеех на квартира до една циганска къща. Та им се роди дете на циганите, 4-то поред момче след три момичета. Е няма да ти казвам, че бях на прага на нервна криза около една седмица. Денонощно звучеше музика, която никой не намираше за обезпокоително силна, че да повика полиция. Но аз издивявах! Сякаш уредбата е в моята къща. Постоянно повтарях на съквартирантката ми, че ще звънна в полицията вече, а тя казваше: Стига де, не е толкова силно. Аз никога не съм се интересувала от този синдром. Намирам го за нормално. Както някои хора имат по-изострено зрение, така ние имаме изострен слух :)
Ж26

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 28f9dac42f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Е, то всяко нещо си има и предимство, но липсата на разбиране е проблем понякога.

Авторката : )

 
  ...


...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: a4b415f2bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (26 гласа)

6.   Хубаво е за вас, че чувате добре, според мен това не е проблем а предимство. Два въпроса имам към вас. Защо, който има проблем търси хората да го разбират и да се съобразяват с него и неговия проблем? Не ми е ясно, нима има хора без проблеми, може ли всеки с всекиго да се съобразява чак до толкова, че щом САМО ти чуваш музиката да викаш полиция например. Щом другите не я чуват значи е с нормални децибели и полицаите нищо не могат да сторят, защо да ги разкарвате, само заради вас. Все пак за хора като вас са създадени тапи за уши за да можете да спите спокойно, защо е нужно да будувате и да се ядосвате? Това не разбирам.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 8 месеца
hash: ba43d1ea6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Слава богу, че има и други като мен. Мислех, че съм само аз :Х Да ви кажа обаче явно при някои хора слуха може да е и по изострен от това, което вече беше споменато. Аз например чувам звука от тока в контактите. Много е странно и доста неприятно. Ако включа зарядно на телефон, лаптоп или просто друг разклонител аз буквално чувам как тока "тече" по него. Първо мислех, че проблема е само в къщи, но сега виждам че съм започнала да чувам " тока" и на други места :Х Супер глупаво звучи като го пиша, ама изобщо не е готино. Чувам телефоните на съседите ми от долния етаж като зънят и най-лошоо е, че чувам и човека, с който си говорят ( слава богу чувам го отдалече и не е ясен говора, иначе щях да се побъркам) Да не говорим за хора и минаващи коли по улицата или недай си боже за линейки. Не мога да издържам имам чувството, че главата ми ще гръмне. И не знам какво да правя. Иначе със съня нямам такива проблеми, не чувам звуци докато спя ( но имам нарколепсия) Не знам при мене какъв е случая, но започнах да чувам така изострено от скоро, може би от около 5-6 месеца и нямам идея на какво може да се дължи.

 
  ...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: 20239542b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Страдам от подобен проблем. Вярна, жива. оркестрална музика например мога да слушам много силно и да се радвам, но някои звуци просто не мога да понасям. С времето разбрах, че има и значение, по кое време ги чувам. Например, когато си почивам, нааай-лекият звук ме дразни и подивявам. Нямам проблем с природните звуци (птички, река), даже ги обожавам. Но докато спя, не мога да понасям говор, хъркане, тракане, ама дори и съвсем леко да се чува. Много леко спя и най-малкият звук някак си ме вдига нащрек. МРАЗЯ ЗВУЦИ, които нямат място в дадената ситуация. Силен говор, когато цари тишина и можем да се разбираме тихо. Мляскане, сърбане, ненужно тракане, тропане, скърцане, кучешки непрестанен лай, селяндурска музика и какво ли още не. Откачам до такава степен, че освирепявам като животно. На няколко вълни съм - когато се слуша музика, се слуша. Когато се почива - почива се!! Когато се яде, се яде и т. н. Без излишни крясъци, сърбания, шум и тей подобни.

Накрая реших, че най-добре за всички би било, да си взема тапи за уши.

 
  ...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: c3c93cb0b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   въобще не е рядък хиперакузиса. аз го получих след един грип. то си е отоневрологично заболяване, което може да те промени изцяло. забелязах, че с малки дози магнезий нещата стават доста по поносимии аз ходя постоянно с тапи за уши, иначе направо блокирам при силни звуци. по време на геомагнитни бури много се изостря. alfiasvetoslav e скайпа ми. може да ми пише който иска

 
  ... горе^
преди: 10 години, 6 месеца
hash: ef1fb8c978
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Здравейте, имам може би същият проблем, но с разлика че не е вроден. Преди 13 год. изведнъж на шум от хора ухото ми изпищя, запуших го защото ми стана много некомфортно. След това забелязах, че на силен шум започва да бръмчи ( шуми ) трудно ми е да го обясня. След това постепенно с годините това започна да става и от моя глас т. е. ако говоря много високо или викам. При най малката настинка или грип имам чувството че ухото ми е покрито с кърпа и при преглъщане пука постоянно. Ходила съм при различни лекари ако така мога да ги нарека, първия каза че трябва операция, но от нея ще оглушея. просто се изсмях следващия ми казва, че било като мускулна треска на ухото : цитирам : " както като носиш тежко и ти треперят краката така и тук от силен шум трепери мускула ". Следващия ми каза, че тъпанчето е залепнало за задната стена и се налага операция поставяли тръбичка която да осигури това разстояние но и там няма 100 % гаранция, друг пък се изсмя като казах за тази тръбичка. Е кажете можа ли да вярвам на някой? И така си търпя, макар че понякога не се издържа. Ако някои знае как и дали изобщо може да се излекува това моля нека сподели.

 
  ...

...
преди: 9 години, 9 дни
hash: 85fc284355
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

11.   виждам, че последния коментар е бил преди доста време, дали темата все още съществува не знам, но въпреки това ще споделя и аз. При мен проблемът както го наричах по-рано е следният - обикновено вечер слухът ми адски силно се изостря. Чувам звукът от работещи ел. уреди като телевизор монитори от уредбата също и това дори когато са на стенд бай примерно. Често ми се случва когато си легна да чувам силните разговорите на комшиите от долния етаж едва в последствие разбрах че никой друг не успява да ги чуе, а аз имам чувството че те буквално разговарят в стаята до мен. Когато съм в заведения със силна музика не усещам болка както споменаха няколко човека-по горе а по-скоро силна разконцентрация и не мога да вода и следя каквито и да било разговори с околните. А най-интересното е, че има и моменти когато губя този изострен звук. Дали има някаква вероятност тази свръхчувствителност да бъде следствие на други фактори? има ли запознати по темата?

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: ff634fe26f
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Страдам от хиперакузиs от 2004. Истински ад.
Премествам се от едно място на друго в търсене на тишината, минимум, която по закон се полага... и така, за 11 години смених около 40 места. Хората нямат уважение помежду си и нямат воля да се съобразяват. Измъчвам се ежедневно, всеки ден и минута, 11 години. Имам нужда от помощ. Същевременно съм успял да бъда полезен на други, извън България. Нека обединим сили!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 8961a55f05
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

13.   Изключително неправилно са посочени за нормално възприемащи нива на шум около 100 децибела. В българските закони(които са доста по-меки) е отбелязано, че нормалните нива на шум са:
В жилищни зони - до 50-60 dB;
В промишлени зони - до 70 dB;
В жилищни стаи - до 35 dB;
В класни стаи, читални - до 40 dB.
Така че, с право ще ви дразнят шумове като кучешки лай, високо огласена музика, особено чалга и циганска музика, шум от камиони и т.н.
Ето ви някои нива на шум:
Шептене -10 dB;
Тих разговор между двама -40 dB;
Обикновен разговор в група -60 dB;
Телефонен разговор -75 dB;
Висок говор -80 dB;
Автоматична пералня -80-85 dB;
Автомобилен транспорт 75-106 dB, който създава в жилищата шумово ниво -55-60 dB;
Прахосмукачка -75 dB;
Дискотеки -85 – 120 dB.

http://srzi.bg/Pages/health_control/25/Default.aspx?evntid=hRnUs47sPBw= - Столична здравна инспекция

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 67c983fcb8
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

14.   Здравейте! В момента е 2 в полунощ и аз будувам, защото чувам баса на уредбата на комшиите, който другите при мен не чуват. В началото когато започна този проблем, много ама много се паникьосвах, когато е внезапно долавях звуци. И все още имам такива моменти. Три пъти съм ходила при различни УНГ, но казват, че всичко си е ок със слухът ми, но аз съм убедена, че има някакъв проблем, който не мога още да разбера какъв е и от къде идва. Мислила съм си и това да не е изостряне на периферната нервна система. Стъпките на хората също ме дразнят. Имам моменти, когато стоим с приятелки и ги питам чухте ли този шум, а те неее, ахаа ясно и почвам да мисля причууло ли ми се ее сегаа или не. Имам чувството, че съм си увредила ушите

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: e8cea86596
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   Здравейте и от мен! При мен проблема е с жена ми която от скоро започна да чува неща които другите хора с нормален слух не могат да чуят. Когато тя ми каза че чува дори листото което пада от дърво или стъпките на котка която върви подире и аз я гледах очудено. Наложи ни се да сменяме дори квартирата заради шумни съседи но на следващата проблема пак беше същия. Това положение със супер слуха я инервя много и тя не може да живее нормален живот. Прочетох коментарите по горе но не можах да разбера някой намерил ли е лек или решение на проблема освен с тапите за уши.

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: e8cea86596
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

16.   Здравейте и от мен! При мен проблема е с жена ми която от скоро започна да чува неща които другите хора с нормален слух не могат да чуят. Когато тя ми каза че чува дори листото което пада от дърво или стъпките на котка която върви подире и аз я гледах очудено. Наложи ни се да сменяме дори квартирата заради шумни съседи но на следващата проблема пак беше същия. Това положение със супер слуха я инервя много и тя не може да живее нормален живот. Прочетох коментарите по горе но не можах да разбера някой намерил ли е лек или решение на проблема освен с тапите за уши.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 09430e7920
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   Здравейте. Аз съм с този проблем от малка. И така вече 30г.
Този коментар напълно ме описва hash: 20239542b9. С изключение на това, че тапите за уши ми пречат. И като ги сложа дори да е тихо вече, те самите ми създават дискомфорт. Опитвала съм какво ли не, опитът ми е показал, че няма спасение. По отношение на спането, просто човек трябва да си намери тихо жилище. Което въобще не е лесно става ли дума за апартамент.
Но има някаква надежда, от днес опитвам последното, което знам, а не съм - хомеопатия. Независимо от ефекта ще пиша какво е станало.

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: db905c1cb6
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Здравейте, аз съм със същите проблеми. През деня не толкова, но вечер като легна е нещо сташно. Заспивам към 3 ч. сутринта, когато обикновено си лягат съседите ми и ставам в 6 за работа. Съседите ми просто са шумни хора - изпускат, стъпват тежко, блъскат вратите, прозорците, понякога си говорят шумно или пускат музика. Всичко това мен адски ме изнервя, близките ми разбира се не чуват нищо и спят нормално, казват ми че си внушавам, но аз от най-малкия шум се будя и не мога да спя. Нищо не помага - като сложа тапи не преставам да се съсредоточавам отново и не мога да изляза от това. Когато отида на гости - първата работа е да се заслушам да не ме дразни нещо.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 3 месеца
hash: bc94970c9d
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

19.   Здравейте.
Интересен форум.
Чета и виждам познати симптоми.
При мен нещата са следните:
Работя в мол от 5 години. От 3 години имам проблеми с вратъ от дясно, оказа се шипове. Гадна работа, болки, истеъпване на крайници, дезориентираност, раздраснимост, глъхнене на ушите, всеки шум ме дразни.
Докато съм 12 часа на работа в магазина има музика.
Като се прибера вкъщи вечер и чувам в тишината уредитв на съседите как работят. Като съм в гр. транспорт имам чувството, че всички се надвикват.
Имам проблеми със синусите от скоро и ушите ми глъхнат стабилно, но пак чувам неща които другите нечуват.
Имах през изминалата година доста проблеми вкъщи и това най-вероятно е отключило нещо.
Разходки сред природата далеч от шума на града ме успокояват моментно.
При вас как е? Работна среда, вкъщи, др. симптоми?

 
  ...
преди: 7 години, 3 месеца
hash: 09430e7920
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   Здравейте,

Аз съм номер 17 от горе. Хомеопатията не помогна и това е. В момента все още не се наспивам, гледам да не се ядосвам на хората, които ми казват, че си въобразявам и е на психична основа. Да ви кажа чакам да пуснат ето това https://www.kickstarter.com/projects/1280803647/muzo-your-personal-zone-creator-with-noise-blockin и много големи надежди му възлагам.

 
  ...

...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: be9759e42c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Здравейте аз съм с този проблем от година но той се появи като почнах да пия лекарства за мозъка като сермион гинко билоба и вестибо като последното прочиства кръвообръщението на вътрешното ухо е сермион ми помогна за възпалените артерии макар че само него пия отвреме на време но след половин година свикнах с някой звуци но рекламите по тв. на нова и бтв и он еър и шапките които изведнъж пускат ме влудяват ако не съм намалил телевизора или не съм с памук в ушите накратко мисля че проблема е в лекарствата за орпсяване и или на нервна почва сами изберете. а в началото дори неможех да говоря сякаш тръпки имах в главата като се напрягах сега съм по добре но още имам проблеми със слуха може би някой от лекарствата трябваше да се взимат за кратко време лежах дълго време вкъщи и не мога да излизам ту единия ту другия крак се надуваше глезените сега са по добре бо но усиления звук и говор ме дразнят и напрягат все още. дано съм ви помогнал поне малко. Но трябва да отидете при невролог защото сигурно двете имат връзка лечението на атеро склероза с с кръвта във вътрешното ухо или уши.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker