Колко живеят спермотозоидите? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121179)
 Любов и изневяра (29705)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21895)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18519)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Колко живеят спермотозоидите?
преди: 15 години, 2 месеца, прочетена 27638 пъти
Някой има ли представа колко време живеят спермотозоидите след ерекция? Задавам този въпрос защото ако сме правили секс с приятелката ми преди 6-7 и после пак го направим и презерватива се скъса има ли реална опасност от забременяване?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 15 години, 2 месеца
hash: 4ed6e58c3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Да, винаги има.

 
  ...
преди: 15 години, 2 месеца
hash: 198000a21c
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Да има реална опасност от забременяване ако не ме лъже памета спермотозоидите живеят около 48 часа

 
  ...
преди: 15 години, 2 месеца
hash: eb5b9b8344
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   Различно. Обкновено около 48 часа, но има и индивидуални случаи до 5 дни. А зависи и от средата.

 
  ... горе^
преди: 15 години, 2 месеца
hash: e51be6a5ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   То ако беше толкова лесно... забременяването е трудно нещо в общи линии :) нема се плашиш

 
  ...
преди: 15 години, 2 месеца
hash: 750d29a48f
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Сперматозоидите в семенната течност се предвижват самостоятелно. Не е известно обаче все още, какво поведение имат, попадайки в женските полови пътища, т.е. дали се движат постоянно или понякога прекратяват своите движения; получават ли вещества, нужни за възстановяване на загубената от движението енергия от продуктите на средата в която живеят, или тези вещества са зададени като количество във всеки един сперматозоид и т.н. Известно е, че при съхранение в инкубатор, при телесна температура и предпазване от изсъхване, сперматозоидите остават живи повече от 8 денонощия и в този период те извършват постоянни движения. Изхождайки от това, лекарите-цитолози (цитология – раздел от медицината, занимаващ се с изучаването на клетката), смятат, че сперматозоидите могат да съхранят своята подвижност в течение на цялото време, в което присъстват в женските полови пътища.

Продължителността на живота на сперматозоидите в организма се определя от различните групи изследователи в доста широки интервали – едни автори считат, че това са 24-36 часа, а други от 8 до 14 дни.

Под микроскоп, скоростта на предвижване на сперматозоида представлява приблизително 3 мм в минута, т.е. за една секунда, той се придвижва на разстояние, равно на дължината на собственото му тяло. При предвижването си, изразходва достатъчно енергия, тъй като следва да се движи и срещу течение, т.е. в посоки със съпротивление. И доколкото ресничките в женските маточни тръби определят посоката на подобно течение, то сперматозоидите винаги се насочват в посока на яйчника. Капилярния характер на подобно течение естествено забавя тяхната скорост. Следователно, се приема, че в матката сперматозоидите за 3 минути изминават 1-1.5 см, т.е. за да излязат от семенната маса, да попаднат в маточната кухина и оттук да изминат цялото маточно тяло, сперматозоидите оползотворяват средно между 1.5 до 3 часа астрономическо време. По този начин, няколко часа след изпразване на мъжа в приемника на спермата във влагалището на жената, ако няма пречки в маточната шийка, и са налице всички условия за преминаване на сперматозоидите, то последните ще са вече попаднали в маточните тръби, където под влияние на стимулите на яйцеклетката, един от тях ще я открие и оплоди.

Ако всички изчисления са правилни, то оплождането не става по-рано от 8 часа след половия акт. Следва да се има предвид, че зрялата яйцеклетка е годна за оплождане приблизително 24 часа. Възниква въпросът и в какъв промеждутък от време, оплождане може и да не настъпи, ако разбира се не е имало повторно съвокупление, при което мъжът да е провел изпразване, или без обмиване на половия член от първият акт, да е въвел пениса във вагината на жената повторно, както и в случаите, в които е осъществен анален секс с изпразване в аналното отверстие и съответно да е налице изтичане на сперма от ануса във вагината, която сперма е била допълнително депонирана с помощта на въведен пенис, пръсти или друг способ. Резултатите от наблюденията дават основание да се предположи, че този промеждутък може да бъде доста продължителен. Напълно е възможно, сперматозоида да оплоди яйцеклетката след 8 – 10 дни след полово сношение. Някои изследователи считат, че в случаите, в които е имало полово сношение до менструирането на жената, сперматозоидите могат да преживеят в тръбите на жената и да оплодят айцеклетката в следменструалния период. Лекарите препоръчват тази хипотеза да не се отхвърля, особено в случаите, когато става дума за ранна овулация. Днес е прието да се счита, че сперматозоидите могат да останат подвижни в слузта на маточната шийка или в тръбите около 7-8 дни, но тяхната заплодителна способност да се запазва за 24 часа, като от това правило винаги може да има изключения.

Какво се случва със сперматозоидите, които не оплождат яйцеклетката? След като яйцеклетката е приела един сперматозоид, тя се скрива за останалите. Следва да се има предвид, че средностатистическият мъж, изхвърля около 200-500 милиона сперматозоида на една еякулация, като голям процент от тях загиват. Част от сперматозоидите изпадат от влагалището заедно със спермата, която изтича вън от вагината при полово сношение. Останалото, също значително количество, бързо загива във влагалището под въздействие на високата киселинност на средата на влагалищното съдържимо, тъй като сперматозоидите могат да живеят при умерена киселинност, която във влагалището е само в определени моменти, а също и в слабо-алкалната среда на самата сперма, маточната слуз и тръбната течност. Загиналите сперматозоиди се разлагат. Техните остатъци изтичат от влагалището, а продуктите от разпада, а също и някои други вещества съдържащи се в спермата, се всмукват във вагиналната стена и попадат в женския организъм.

Незначителна част от сперматозоидите попада в матката и се насочва към тръбите, като също голям процент от тях загиват по време на своето придвижване. Тъй като възприемчивостта на лигавицата на матката спрямо продуктите на разпад от спермата е голяма, за разлика от тази на вагиналните стени, някои сперматозоиди проникват непосредствено в тази обвивка. Те могат се намират между клетките на всички стадии на разпад и е ясно, че в такова състояние те попаднат в организма на жената и телесните течности.

В крайна сметка, незначително количество сперматозоиди стигат маточните тръби и там загиват, с изключение на този, който се съединява с яйцеклетката. При изследвания, досега нито един авторски екип не е открил маличие на сперматозоиди или техни разпадни продукти в лигавицата на маточните тръби, за разлика от тази на матката, което отбелязахме по-горе. Вероятно, остатъците от мъртвите сперматозоиди се изнасят в посока към матката с помощта на капилярно течение.

Някои сперматозоиди са способни дълго време да се съпротивляват на средата, и понякога достигат до коремната кухина на жената. Там те биват подлагани на фагоцитоза, т.е. биват “изяждани” от специални защитни клетки на имунната система, като процесът на изчезването им продължава около 12 часа.

 
  ...


...
преди: 15 години, 27 дни
hash: 8f7ea92963
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

6.   ЦЦЦ е един презерватив ли бе...

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 612eb4b841
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Има реална опастност

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker