Лекарите в България - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121374)
 Любов и изневяра (29751)
 Секс и интимност (14385)
 Тинейджърски (21906)
 Семейство (6481)
 Здраве (9610)
 Спорт и красота (4706)
 На работното място (3186)
 Образование (7310)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1739)
 Други (18575)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Лекарите в България
преди: 9 години, 5 месеца, прочетена 1481 пъти
Една приятелка ми сподели следната история, моля ви, кажете какво мислите по въпроса. Това не е нормално.

Ако мислите, че е много трудно положението в чужбина със здравеопазването, защото чак след три месеца можете да си уредите среща със специалист, то в България на секундата можете да се уредите с такъв само с едно телефонно обаждане. Но не е хубаво да ви обръщат много внимание, повярвайте ми...
Съвестна работничка съм и всеки месец надлежно ми внасят всички видове осигуровки много преди крайната дата за това. Въпреки това повечето изследвания, посещения и процедури при лекари плащам директно от джоба си, тъй като се водят непокрити от здравната каса.
Един ден решавам да отида на лекар, като се чувствам перфектно. Е, имам някои дребни забележки към здравето си, но кой ли няма такива. Още с уреждане на часа за срещата по телефона ме разпитват как съм; споделям измежду другото какво ми е - веднага ми казват, че може да е много лошо, и докторът въпреки че бил много зает, можел да ме приеме още на същия ден, и да отмени всичките си ангажименти. През главата ми минават редица негативни мисли, та даже малко се чувствам специална, но ги оставям да ме приемат, когато е удобно. Отивам на място с хубави предчувствия, но докторът с един-два погледа за 3-4 минути ми казва "не че може", а едва ли не, "че съм" болна от най-лошото. Лицето ми става по-бледо от стените на луксозния му и прясно боядисан кабинет, кръвното ми (и без това ниско) пада на 70/55. Той знае, че в момента съм в състояние готова да дам всичко за здравето си, особено сега... Започва да ми взима всякакви изследвания, защото по думите му, шансът да съм болна е огромен. Веднага ми предписва 4 вида хапчета. Оттук нататък всичко се случва като на филм, не помня какви въпроси ми задава, нито как отговарям. Записва нещо на листовете си. Излизам и сядам в чакалнята с пробите за изследванията. Чувам името си. Ставам и плащам сума колкото две минимални заплати - за прегледа и 12-те вида изследвания. Докторът излиза от кабинета си отново и специално извиква името ми, за да ме убеди да се подложа на процедура, която в "моето положение" налага няколкодневен болничен престой. Шокирана съм, че трябва да остана на болница, а имам толкова много неща за вършене. В този ден отидох на лекар със съвсем други очаквания.
Оттук-нататък дните ми са пълен ад, няма спане, нито ядене, а трябва да съм спокойна и добре. Моят лекар заминава за чужбина на почивка и ми казва, че ще се върне след повече от месец. Междувременно изследванията все още не са готови. Не мога да чакам и питам за мнението на втори специалист. Според него съм добре, но все пак ме съветва да се подложа на споменатата процедура в кабинета му, без да ми се налага да стоя и спя в болници. Процедурата минава успешно за около 10 минути и е по-лека отколкото очаквам, след нея се чувствам отлично. След време всички резултати излизат и са перфектни. А междувременно чета, че поставената ми с толкова препятствия диагноза, обикновено се поставяла с просто око.
Все още се чудя на какво са способни лекарите, за да изкарат някой лев; да източат някоя клинична пътека и да те оставят в болница за няма нищо. Всъщност могат да те разболеят...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 5 месеца
hash: f612a67f69
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не пишеш града си, но в София се случват такива неща, както и в болници без достатачно пациенти...
И все пак - защо си ходила на лекар без причина? Те ще си търсят диагноза, то е тяхното професионално изкривяване.
Аз преди време се занимавах с хора, станали жертви на лекарски грешки и организация искахме да направим, но разбрах, че тези хора са много пасивни и искат друг да им защитава правата и да върши работата.
За лекарите иначе лично нищо лошо не могат да кажа. Живяла съм в два града в България, единият малък, другият голям и са ми спасявали и живота лекарите, а наскоро спасиха баба ми на почти 90 г. и с два пъти отказване на сърцето и реанимация. Днес е много добре и ще си поживее сигурно още 3 годинки, млади лекари са тичали по коридорите в нейна чест и отношението е било чудесно.
Сестра ми се прибира от Англия, за да ражда у нас, толкова е добро там здравеопазването...
И не е единствената.
Аз навремето учих в чужбина и при всяко идване у нас си оправях зъби и ходих на лекар. Така постъпваха и другите емигранти и мисля, че до ден днешен така се прави.
Отидох после да живея в голям наш град и тук предимството е, че до университетските болници си имат хората кабинети - специалисти със стажове във Виена, в Париж, в САЩ. Моят личен лекар е специализирал в Бостън и работи през половината време в болницата, чете непрекъснато най-новите неща, зъболекарката ми е професорка по стоматология - кога на Запад можеш да си позволиш да те лекуват такива хора? Като милионер!.
Имах проблем с един зъб, лечение на корените и трябваше да ходя два пъти на седмица на зъболеар, но ме пратиха на Командировка в Австрия - там зъболекарят не искаше да ми чисти каналите, а веднага искаше да изважда зъба и да слага изкуствен за 3 хил. евра. Е, прибрах се, слава Богу, и ми продължи лечението, спасиха ми зъба.
Плащат се иначе изследвания и консумативи, защото е недофинансирана системата и държавата гледа да плати скъпите неща и за хронично болните. Баба ми например нищо не плаща, защото е болна от диабет, а получава най-модерните и нови лекарства. Вие сте имали пари, платили сте.
Извод - не ходете без причина по лекари. Често болежките си преминават и сами, но и често са на нервна почва. Инвестирайте повече в почивки, особено по нашите курорти с минерална вода.
За нервни болести е добър Наречен, за бъбреци - Хисар, за всичко е добър Велинград и имат страхотни масажисти. Не си давайте парите за лекари, а се глезете по-често.
Лекари има навсякъде добри и лоши, но у нас си знаем добрите, защото сме малка страна...

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: e259027e82
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   До номер 1: Причината е бременност.

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 5c85776bba
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Преди почти две години си ходих в Бългaрия по зaдaчки рaзни. Тук, където живея си прaвя контролни прегледи веднъж в годинaтa, нaй- общо " прaщя " от здрaве. Спорувaм aктивно, медитирaм, хрaня се здрaсословно. Докaто бях в Бг тогaвa, реших дa си пуснa и тaм едни контролни ей тaкa. И ме " озъбихa ", мaй съм имaлa aденом нa хипофизaтa. Излизa ми понякогa поо мaлко течност от гърдите, тa товa беше мотивa. Хaйде съответните ядрен резонaнс с контрaстно вещество- нaпрaвих aлергичнa реaкция нa по- мaлко от половинaa вещество. После пък зa огнищa в мозъкa...
Откaзaх всякaкви по- нaтaтъшни изследвaния и си се върнaх в стрaнaтa, в която живея. Веднaгa при личния, кaзaх му зa съмнениятa зa aденом и познaй- човекa пaднa от смях:)))
И ми обяснявa кaто нa мaлко дете " виж сегa, ти си aктивнa спортисткa, спри зa едни месец, не се и мaсaжирaй, нaй- вече гърдите и сaмa ще видиш кaк от тaзи зечност нямa дa имa и следa. Aз aко бях зaподозрял и нaй- мaлко зa подобнa вероятност, отдaвнa щяхме дa нaпрaвим ЯМР".
Обaче вече бях стреснaтa от нaшите медици, не мислех тогaвa, че сaмо се опитвaт лев дa си изкaрaт- зa всичко си плaщaх естествено, тa ходих и нa чaстен преглед - зaключение същото.
В Бългaрия вече сaмо aко съм тaм и е спешно! Кризa е, кaкво дa прaвиш;)
Преди дa се съглaсяш нa изследвaния зa куп пaри, търси и второ мнение, без дa кaзвaш, че вече имaш първо и зaключентиятa от него.... не дaвaй идеи нa втория.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 5 месеца
hash: e3d7b2ca6c
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

4.   Напълно съм съгласна с теб. Дори тези дни преживявам същото. И аз нямам някакви сериозни заболявания, последните ми кръвни изследвания са добри, но все пак редовно ходя на профилактични прегледи... знае ли човек. А с напредване на годините са си направо задължителни. Е, и аз имам някои здравословни проблеми.. но ги следя и така. Тези дни с една приятелка решихме да отидем на ирисова диагностика. Казах си.. дето ще вървя от кабинет на кабинет.. тук ще ми кажат всичко накуп. При това отидохме при лекар. Приятен, нов кабинет, окичен с много дипломи, приветлив добре изглеждащ лекар /оказахме се дори набори/. Признавам много от наличните ми болежки като дископатия, миома, ниско кръвно... ги назова човека. Но от там нататък се разтегнаха едни локуми.. едни терминологии, едни страхотии.. едва ли не ако не си обърнеш внимание си обречена. Чесно казано направо се сдухах. Нервната ми система се срина още повече. И изследванията които трябвало да направя са в лаборатория която той назавава и на бланката има негов печат. Апаратурите при него.. за незнам си какви свободни радикали и т. н и т. н и всичко на хубави сумички. Всяка визита се заплаща отделно разбира се. Едва изчаках да свърши сеанса и да изляза. Същата нощ спах лошо и с лоши мисли. И реших никога повече да не си го причинявам. Тези хора не искат да помогнат, те искат да печелят пари от нас и то на всяка цена. За съжаление това се случва и в болниците и не само в часните. Проблема е глобален и тези лекари за мен не са никакви лекари. Това са просто едни търговци. Печелбари! Разбира се има изключения и пожелавам на всеки да попадне точно на тях. Хубав ден!

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: d88bf60464
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Това да генерализираш всички "лекарите в България" след една подобна случка с един си е меко казано тъпо. Нито си била в чужбина на лекар нито знаеш къде какви има. Така и не спомена какви са ти били оплакванията, за какво точно са те изследвали и каква е била вероятната диагноза. И не знам защо, но аз лично все си мисля, че е по-добре да направиш малко повече изследвания и да се увериш, че пациента е здрав, отколкото "само да го погледнеш" и да му кажеш, че е здрав без да се занимаваш.

 
  ...


...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: f612a67f69
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   До 2 от 1 - ами сигурно си бременна в София - там бременните, които ходите по частните луксозни болници сте дойни крави. Хубаво, че поне не са ти навредили. На сестра ми навремето прибраха пак така 2 бона и забравиха да я изследват за кръвна група, защото е евтино изследванийце, а тя се оказала отрицателна и си загуби детето, а после я излъгаха да даде 400 лв. за серум, който в провинцията бият безплатно и се прави в Пловив и се продава за 19 лв. в аптечната мрежа.
2 бона ? струваше нероденото ? дете. На моята приятелка в Провинцията със същия проблем НЗОК ? плати всичко и раждане, прегледи ? струваха 0 лв., защото и беше студентка и нямаше да даде.
Съвет - не ходи на лекари на частно, каквото покрива НЗОК - това е. Не раждай в скъпа и прочута болница и при големите прочути лекари, а гледай млади лекари под 40 г. или около 40 г., но които се държат човешки.
Раждайте изключително в държавните болници, защото и без това ако имате проблем, лъскавите болници ще викнат линейка да ви закара до Пирогов.
Раждайте в МБАЛ при възможност - при критична ситуация имат всякакви отделения и имат скъпи машини, на които могат да ви включат при отказ на органите и имат кръвни запаси, каквито специализираните болници нямат. Имат и педиатрия, ако нещо не е добре с детето.
Довери се на своята интуиция. Когато не се отнасят добре с теб - сменяй лекаря.
Не плащай за екстри, защото като видят, че имаш пари да плащаш, ще те точат, докато имаш.
Ние с моите приятелки имаме пари, но раждаме без особени екстри, не плащаме нищо, макар че имаме пари. Аз дори нарочно ходих със стари дрехи на лекар и говорих как съм студентка, а мъжът ми е безработен :)
Mъжът си съм преобличала в стари дрехи също и сме си крили телефоните дори. Това също е номер.
Аз дори за екип не съм плащала, а само за хубава стая в държавна болница и ми излезна цялата бременност, цялото раждане под 300 лв. , а имам и приятелка, която нищо не плати, а се стовари с разкритие в спешното и родила за 15 мин. После мъжът ? ремонтира цялото отделение.
Това в момента правим по-заможните хора с акъл. Бременността не е болест. Ходила съм два-три пъти на лекар по време на цялата бременност, а имах и леки проблеми - също съм с ниско кръвно, развих лека анемия, повръщах много и загубих 10 кила.
И все пак бременността не е болест - не ходете при лекари и не се показвайте готови да плащате всяка тяхна глупост.
Ходете само на доверени лица, на препоръчани хора, а и при млади лекари, които тепърва си правят името и още работят за него. За старите името работи вече и те гледат да ви източат, докато могат.
Успех и умната

 
  ... горе^
преди: 9 години, 5 месеца
hash: e259027e82
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   До номер 5: Историята е на моя приятелка. В началото е написано. Била е в чужбина и може да направи съпоставка. От опит и аз мога да кажа, че там не ти обръщат внимание за нищо - може да повръща детето ти цяла нощ и да не му обърнат внимание; може да си с грип 20 дена, но не ти предписват антиобиотици. В Англия лекарствата за деца до 12 години преди години бяха абсолютно безплатни. Аз лично съм раждала в Англия. Родих сутринта и на обяд ме изписаха. Не са ме държали. Там на никого не му пука за теб, много хора се връщат от чужбина, за да им обърнат внимание тук, а и тук се води евтино. В Англия е по-етино, дори безплатно, но там се чака за процедура около 4-5 месеца - например за магнитен резонанс. Тук мисля, че е около 500 лв. (не съм сигурна).
Наистина е тъпо да поставям всички под общ знаменател. Аз с всичките ми болести съм посетила специалисти от всякакви области и имам представа, всички около мен се оплакват напоследък, че ги пращат в болница за няма нищо или им правят 200 вида изследвания. Един познат си спука кост и го държаха в болница над месец. Понеже съм възрастна - на 50, мога да кажа, че преди години не беше така. Всичко в днешно време се е превърнало в бизнес. Това е.

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: f612a67f69
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Н 7, всичко, което пишеш е вярно, а мога да добавя още, че съм ходила на лекар къде ли не из Европа, защото съм много по командировки
- При бронхит в Холандия ми казаха да лежа и да си разрежа един лук, който да поставя на нощното си шкафче и помогна, защото си лежах 3 седмици и ми мина - вирусно беше, в България за това те вкарват в болница.
- Подут зъб пак там - никакъв антибиотик, а за цистит с триста зора и накрая ми пратиха от България
- в Швейцария стъпих на игла, която ми се навря до костта в крака практически. Беше неделя и след 8 часа чакане ме приеха, извадиха ми иглата с едно рязване и пинсета, за което платих 750 евро - 15 мин. работа без упойка
- В Австрия съм ходила на зъболекар - отказаха интервенция и искаха да ми вадят зъб, който спасиха
- В Германия ми сложиха неподходящи пломби, които не са били за моят проблем и заради това развих Пулпит

Отделно съпругът ми е лежал в болница в Китай след лека злополука, но макар че е бил чужденец си е паднал от болницата - на коридора го лекували и пълна мизерия, след което и си е напуснал доброволно.
В САЩ без осигуровка или много пари не те поглеждат
В Англия вече описахте там достъп до специалист е почти невъзможен и моята сестра не са искали да я регистрират в поликлиниката по местоживеене, защото много българи имало вече. Отделно имат голям проблем с резистентните бактерии и т.н. „бактерии човекоядци“, а ако идваш прясно от Англия и отидеш в Холандия да се лекуваш те вкарват в карантина :)

Нашето здравеопазване за парите не е толкова лошо, ако човек не е съвсем будала да се хване на хорото на някои лекари.
Все още държат прекалено дълго по болниците, което си има отрицателни и положителни страни.
Има дейтствително проблеми в лечението на редките болести, но това е така дори на Запад, а в последно време много се направи за диабетиците и за другите обществено значими масови болести (сърдечни, вирусни, бактериални)
От рак и на Запад умират хората, но имаме проблем в диагностиката, но за тези парички? Самите реактиви за химиотерапия са същите като нашите лекари вече не се навиват да лекуват хората и предпочитат да ги пратят в чужбина да си умрат, за да си нямат после проблеми с пресата, но е време да осъзнаем, че рак не се лекува никъде и няма лечение със стволови клетки, освен за болните от левкимия и то ако намерят идентичен на болния донор. Като цяло обаче положението с такива болести навсякъде е страшно

Проблемът ни са неосигурените хора и затова го обират такива душици като Авторката - хванали са я, че е притеснена и несигурна и е почнало голямото велико доене, но и на Запад е така - общо взето меките гани и будалите навсякъде ги точат.

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: eb2132b860
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Aми aвторке, щом могaт рaзни шукaр моми след двa въпросa и един дълбок поглед, дa ти кaжaт кaквa мaгия имaш, що дa не прaвят и подобен бизнес лекaрите. ;)))
Нa лекaр се ходи обикновено с някaкви оплaквaния, изслушвa те и " aвaнтюрaтa " зaпочвa, също кaкто при " шaмaните " нaши.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 468187047d
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Спомняте ли си преди години в София един случай за който доста се шумя, а накрая искаха дори да съдят журналистката?
Една журналистка ей така за да провери какво става се прави на болна и вместо да даде урина за проба сипва в чашката просто билков чай.
Резултатите и били смайващи-бъбречни нефрити, билирубини, камъни, пясъци, чакъли, баластра едва ли не.
После казва какво е направила, ама всичко това се заснима с камера в реално време, няма лъжа и измама и се излъчва в ефир.
После настана един вой, един ужас, насмалко да го отнесе и здравния министър, който по това време по ирония на съдбата носеше прекрасната за гилдията фамилия Черноземски.
То дето викат хората като гледам инженерите какви са чак ме е страх да отида на доктор.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker