Шизофрения - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121349)
 Любов и изневяра (29748)
 Секс и интимност (14381)
 Тинейджърски (21904)
 Семейство (6479)
 Здраве (9609)
 Спорт и красота (4704)
 На работното място (3186)
 Образование (7308)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18567)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Шизофрения
преди: 9 години, 4 месеца, прочетена 3020 пъти
Здравейте, искам да отправя въпроса си към хора които са запознати с темата. Момиче съм на 18год. с диагноза шизофрения. Това ми пречи да си намеря работа и е доста кофти кога съм сред хора които знаят, че съм с такова заболяване. Нормален човек съм през повечето време като всички останали, но хората се притесняват от мен и си мислят, че съм опасна, но не е така. Та въпроса ми е дали може да стане по- лошо и заболяването ми да се превърне в ад както е при истинските шизофреници. Точно от това ме е страх, защото сега съм на моменти и през повечето време съм нормална.
Благодаря ви предварително :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 4 месеца
hash: eb580bbefd
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Иска се стрикно спазване на режим с лекарства. Има случай когато изпуснеш определен час, да стане проблем и да станеш агресивна. Най добре е да се обърнеш към спецялист.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 276fa5c3ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

2.   Тъща ми е такава. Два пъти е лежала в психото, вкарахме я на сила с усмирителна риза. Първо я лекуваха на сила, вързана, за да не буйства. После се пооправи, не си пиеше лекарствата и влезе втори път. После същата процедура и чак тогава започна да осъзнава - след много инжекции на сила и психотерапия. Сега от няколко години е добре, но си пие лекарствата редовно и трябва да ги пие цял живот.

Та от лекарите знам, че ако се хване в начална фаза, се овладява, но трябва да се пият лекарствата редовно. Спрат ли се става опасно. Но ако се пият, не би трябвало да има проблеми. А щом ти го осъзнаваш, значи при теб не е толкова напреднало и ако се отнасяш сериозно към лечението, няма да има проблем.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 02d3431076
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Съжалявам, но няма адекватно лечение за това заболяване, самата аз съм живяла над 20 години с шизофреник "баща" и така ми навреди, че нямам думи...
Дори през миналата година опита да убие близък човек и сега е в Ловеч. Той уж не помнил, уж не бил той, никога шизофрениците не приемат, че те са виновни.
Така че за мен човек, ако има вероятност да навреди на други хора и ако изобщо мислят за някой друг, освен за себе си, трябва да се одръпнат и да оставят другите хора да живеят нормално.
А относно работата, то и за напълно здравите трудно се намира, ако нямаш връзка, камо ли за някой, който има някакъв проблем, а особено за шизофренията- тъй като не се знае какво ще щукне на такъв човек в даден момент, то остави, че може да навреди на самия себе си, но и на други хора.
Така че гледай на намериш някаква работа да работиш онлайн например, за да не навредиш на някой друг, може да звучи жестоко, но това е истината, колкото и лекарства да пиеш, за да потиснеш заболяването, заболяването ти може да те надвие, дори без да го осъзнаеш.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: b00ff00292
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Съжалявам мила, но така са устроени хората. На тази диагноза гледат като на прокажен. Повечето шизофреници са повече опасни за себе си, отколкото за другите, но те няма как да го разберат. Това е заболяване, както всяко друго.
Разбирам притесненията ти и ако при пристъпи на болестта, не си агресивна, не виждам причина хората да се страхуват.
Предполагам ходиш редовно на психиатър и си пиеш лекарствата, защото друг начин за справяне с проблема няма.
Все още алтернативната медицина не е помогнала на хора с такова заболяване.
Другото, което искам да ти кажа, че при някои болни с времето, пристъпите се разреждат. Защо е така, никой не знае. Дано да си от тях.
Хората се страхуват, защото при пристъп тези болни са непредвидими.
На моя позната синът й е в същото положение, но успява да си намира работа. Сега е в чужбина, но какво точно работи не знам.
Не е зле да минеш на ТЕЛК, поне да си имаш, макар и малко, но все пак някакви доходи.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 47c5d6c257
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Не съм запознат със заболяването, но ако няма лечение защо не опиташ да поработиш с психолог

 
  ...


...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 0c15e0a02a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Ти ще можеш да водиш нормален живот само когато си пиеш лекарствата. Лошото е, че когато си в криза, няма да го правиш.
В какво се изразява при теб болеста - агресивана ли си?

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 479ba9867e
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Ако се съгласиш с болестта, може да се превърне.
Ако не се съгласиш, няма да се превърне.
Не се съгласявай да бъдеш болна, вземи решение за себе си, че ще се оправиш. Трябва в себе си да решиш, че на всяка цена ще го ликвидираш. Това решение само по себе си ще залегне в мозъка и ще работи за твоето оздравяване.

Иначе, ако се оставим на болестта и ходим по доктори, гълтаме хапчета и разчитаме на нещо външно да ни оправи, няма шанс.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 3157c438b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

8.   Споко.. и аз съм така от близо година и повече. То положението не е за споко, ама какво да правим. Живот, трябва да се живее. Майка ми е била с това заболяване и сега дойде и моя ред явно. Единствено ходя на фитнес отвреме навреме. И по интервюта... за работа, но не ме взимат заради липсата на опит. Имам приятели, излизам чат пат но само толкова. Нямам пари да си оправя зъбите, а какво остава за дрешка или излизане за по-дълго време. Всичко е пари в този живот, а аз ги нямам. Нямам и работа, нямам професия. Нашите казват, че съм мързелива, постоянно разчитам на другите, абе изтърсляк общо взето, ама наистина намирането на работа без опит е трудно. А и не знам какво мога да правя наистина. Преди работих малко, но постоянно ме освобождаваха и не ме искаха. Нз защо. Сега нашите ще ми дадат пари, поне зъбите да си оправя. Защото изпопадаха от безпаричие. Преди имах един богат приятел и той се грижеше за мен, но сега вече няма кой да гобправи и останах на грижите на нашите. В задънена улица съм и полож се влошава....

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 48afb090aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Конвенционалната медицина на признава, но има случаи на излекувани от "шизофрения". Най-често лечението е придружено от духовна трансформация чрез определени ритуали (шамански, будистки или др.). В този сайт са събрани такива истории:

http://www.successfulschizophrenia.org/stories.html

Всъщност в много по-първични общества шизофренията не се смята за болест, а даже за вид благословия. В много случаи шизофреници стават асистенти на шаманите в тези общества и се научават да контролират "болестта" си.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 327b6a5f65
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Aвторке, би ли кaзaлa кaк точно се изрaзявa шизофрениятa ти? С кaкви " докaзaтелствa " стигнa психиaтърът ти до товa зaключение? Потърсили ли сте други психиaтри или сaмо от едни имaш диaгнозa и предписaно лечение? Търсили ли сте aлтернaтивен нaчин?
Въпросите ми не сa от не здрaво любопитство, отговори ми, aко не те притеснявa, ще ти кaжa после зaщо питaм.

 
  ...

...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 99547ad7c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   От авторката до номер 10
Не не съм била само при един психиатър, които ми е определил диагнозата. Първоначално бях по болниците, защото имах много проблеми с полицията, а после се стигна до психиатрия. 8 месеца бях сам сама с отвратителни хапчета които нямаха край. Е сега съм по-добре, но знам какви са шизофрениците и мисля, че се различавам от тях. Е да правя грешки за които съжалявам половината ми тяло е в татуировки, защото майка ми ме ядоса и е много против тях и реших да я нараня с това. Не съм способна да убивам, е да понякога съм много агресивна, но това е заради хората които не знаят как да се държат. Опитвам се да се здържам на публични места, но винаги ще се намери някои идиот които ще ме ядоса или ще дразни останалите, а аз не съм човек които си мълчи или стои.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 48afb090aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   до авторката 11:

Добре, ти някакъв вид халюцинации имала ли си, че да ти сложат диагноза шизофрения? Според това, което описваш, "заболяването" ти може да е било и биполярно разстройство например или някакво крайно проявление на шизоиден личностен тип(което НЕ е шизофрения) или нещо трето.

Съветът ми е да вървиш към ОСЪЗНАТОСТ. Да разбереш защо и как се случват нещата.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 9c5776fbb5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Н 10 съм aвторке, до тук не си описaлa aбсолютно нищо, от което дa се стигне до зaключение- шизофрения.
Имaш тaтуировки- много ги имaме.
Не трaеш, когaто си провокирaнa- всички по- импулсивни, експaнзивни хорa, обикновено първо реaгирaт нa злонaмерени провокaции, после мислят.
Проблеми с полициятa- нa 16 год. с приятелкa крaдохме крaсиви сaпунчетa от един мaгaзин и товa беше проблем с полициятa зa нaс.
Но ни кой не ни е обявил зa шизофренички.
Зaтовa прочети отново въпросите ми.
Кaкво се случвa, когaто се предполaгa, че си в кризa? В кaкво точно се изрaзявa ТВОЯТA шизофрения?
Предполaгaм си отхвърлялa всякaквa aвторитетнa нaмесa- зaщо, кaкво чувствaш, когaто aвторитет ( полиция, родител) изисквaт от теб. Кaк приемaш обществото, близките си? Кaк приемaш ежедневните си зaдължения?
Кaжи ми също, кaкво е товa, което нaй- ти хaресвa дa прaвиш, може би хоби някaкво? Имa ли рaзликa в реaкциите ( чувствaтa ) ти към aвторитети и към обикновени не/познaти?
Рaзкaжи ми нещо зa нaй- " необичaйните " си ( според обществото ) чувствa и действия.
Имaм причинa дa те питaм тези нещa, не искaм дa те нaсочвaм, зa товa ще ти кaжa, след кaто ми отговориш. Сaйтa е aнонимен, тaкa че, не се притеснявaй. Сподели кaквото смятaш, че можеш, но некa е по- подробно.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: e733badc2a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Потърси работа чрез някоя програма за заетост на хора с увреждания. Може да ти прозвучи тъпо, ама това се сещам...

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 8c7659c770
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Имах приятел с диагноза шизофрения. Покрай него се запознах и с други с този проблем. Този мой приятел беше най-добрия човек, който познавам. Но беше прекалено чувствителен. Бил е обект на подигравки в училище и в казармата и години по-късно след прием на екстази се отключва болестта. Не искаше да си пие хапчетата защото казваше, че не се чувства човек когато ги пие, а някакво същество без чувства и мисъл.
Другите хора, които познавам си взимат редовно хапчетата и работят. Нямат проблем с намиране на работа.
Това е живота и трябва да го живеем. Пожелавам ти успех. Гледала ли си " Красив ум" А не си-гледай го

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: a2a6c26f8d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Aвторке, от " Та въпроса ми е дали може да стане по- лошо и заболяването ми да се превърне в ад както е при истинските шизофреници"
После " Е да правя грешки за които съжалявам половината ми тяло е в татуировки, защото майка ми ме ядоса и е много
против тях и реших да я нараня с това. Не съм способна да убивам, е да понякога съм много агресивна, но това е заради хората които не знаят как да се държат. Опитвам се да се здържам на публични места, но винаги ще се намери някои идиот които ще ме ядоса или ще дразни останалите, а аз не съм човек които си мълчи или стои. "

Зaрaди тези твои изкaзвaния имaм сериознa причинa дa смятaм, че ти НЕ си болнa от шизофрения.
Нямa дa те притеснявaм повече с неудобни въпроси, но прочети зa индиговите децa.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker