Защо българите лижат задници? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121173)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18518)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Защо българите лижат задници?
преди: 9 години, 3 месеца, прочетена 2740 пъти
Здравейте.

Дори не знам как да започна, но пускам темата въз основа на неща, които наблюдавам във всякакви аспекти и ситуации в ежедневието ни.

Като цяло, забелязвам в поведението на хората, тази черта, това подлизурчество. Вече няма лидери, има хора на някого си. Хората не се стремят да водят, а да следват. Обичат интригите, вместо всеки себе си да гледа. Не изразяват емоции и предпочитат да злословят зад гърба, вместо да са директни. Дипломация няма, има караници. Ако човек е щастлив, то трябва да се направи нещастен. Ако тръгне да изкачва стълбичка за някакъв възход, то пък ще се помъчат да му я бутнат. Ако трябва да се търси отговорност, няма да се поеме такава, а ще се подхвърли топката, ще се отрече вината или ще се намери оправдание.

Хората не поемат отговорности и не се замислят за тях самите какви са и с какво допринасят на себе си или обществото. Нямат амбиции или просто ги мързи. Предпочитат лесният път, да следват, но този който следват дали ги води в правилната посока, и те не знаят. Не обичат да взимат решения, а да дават друг да ги взима, за да са чисти. Те никога не са виновни, друг е виновен. Устно всички знаят, все разбирачи, а на дела ги няма.

Защо хората са такива страхливци? Оставете заглавието. Говоря за национален образ в който се включват всички израстнали в страната и всеобщото поведение на хората.

Българите не се харесват в България, не се харесват и в чужбина. Не казвам че хората са лоши, но се опитвам да сглобя психологичен образ на хората и действията им едни към други.

В автобуса всеки гледа сам да сяда, а ако някой друг седне се усеща дискомфорт. Ако на пейката има човек и има още две места, много няма да седнат там, а в съзнанието им се набива "STOP", заето е. Избягва се пряк контакт. В чужбина много българи избягват да са около българи, опитвайки се да се защитят точно от тези чарти които не харесват, създавайки обкръжение и опитвайки се да се интегрират към друга среда. В интернет и форумите, също може да се види недоверчивост или пък липса на култура. На живо пък, повечето избират да действат с поведение на простак, вместо да изберат пътя на диалога, изслужването и премислянето. Хората са батки, фешъни и пичове. Жените са леки, без достойнство. Всичко правят неща за да са част от кюпа. Уви виждам това единство само в деградацията а не в интеграцията.

С какво остана да се гордея? Хора "националисти", а едно хоро не могат да изиграят. Мразят роми, а танцуват на музиката им.

Хората се стремят да са еднакви. Някои съзнателно, някои подсъзнателно. Индивидуализма, независимостта, решителността почти ги няма.

Макар и да говоря за хора, то гледам да не сe влияя. Не обичам да съдя, по смисъла на това че и аз не обичам да бъда съден. За това и не ми пука какво говорят хората и действам както сметна за правилно.

Някои хора убиват мечтите си, защото ги е страх от провал и какво ще кажат хората. Те няма от какво да се срамуват, ако ще да е и от тайни. Тайни има всеки. Всеки има и от какво да се срамува. Това че някой знае твоята тайна, а ти не знаеш неговата, нe го прави по-чист от теб самия. Та защо хората мислят толкова много за другите в това отношение, след като всички са кални я отвън, я отвътре?

Ако някой се сеща да добави нещо, нека да добави. Има неща които съм изтървал и не съм се сетил да добавя. Може всеки да напише по нещо, и надявам се прочетеното от който и да е вместо да влияе в отрицателна насока, да го накара да се замисли какво може да промени в себе си за по-добро.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 3 месеца
hash: 6d5ae8519c
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Прaв си, зa съжaление обaче, мaлко хорa ще рaзберaт, кaквото си нaписaл. Единственото, което бихa видяли тези, към които е нaсочено, ще е зaплaхa и провокaция. Зa дa вникнaт в смисълa, ще знaчи дa дa се освободят от зaдръжки и комлекси, a товa не е лесно след поколения модели зa поведение, не рaзбирaне или осъзнaвaне, a поведение.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 7e6aff8474
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

2.   Българите сме злобни, зли и завистливи. С една дума-нещастници. Ниска култура, дребни души.. това е национална черта.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 058db31fb1
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   Това, че ти си лизач, не ти дава право да си мислиш, че всички са такива. Забелязъл съм, че точно такива критикари, като тебе, обикновенно са най големите нагаждачи и обикновенно, точно такива вдигат най толям шум, че уж другите не ги разбират. Какво си направил ти, че да няма нагаждачи? Лесно е да се плюе, зад паравана на анонимността, но ако се наложи да се брани българщината, се криете като мишки, както и сега го правите. Погледни първо себе си, и тогава говори за другите. Че държавата е в отвратително състояние, това е вярно, но с хленчене по форуми нищо няма да се постигне. Като се заговори за задължително гласуване, точно такива лъже-демократи като автора, започват да плюят и не искат да гласуват. Като не искате да гласувате, нямате право и да критикувате и ще продължите да лижете задници.
Към модераторите: ползвам изрази на автора, моят език е по интелигентен.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 3d52bdecbb
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Поздравявам те за темата! Засягаш една много интересна тема за това какво е българинът днес. Винаги мислим само за себе си. Мразим това онова а след малко го вършим (примера за ромите, чалгата) не изключвам и себе си. Няма област от живота в който бълагринът да не си покаже бай ганьовщината. По пътищата е анархия всеки се мисли за Шумахер. По дискотеките само някви нацепени батки и коври. В университета където съм аз 70% не ги интересува нищо, пък отишъл да учи висше образование, все гледат да препишат или нещо друго. Все се сме намусени ядосани и си го изкарваме на друг, а причината е вътре в нас. За да си оправим държавата НИЕ трябва да я оправим а не да ревем като бебета. БЪЛГАРИНО СЪБУДИ СЕ, че ще стане късно!

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 3d52bdecbb
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Поздравявам те за темата! Засягаш една много интересна тема за това какво е българинът днес. Винаги мислим само за себе си. Мразим това онова а след малко го вършим (примера за ромите, чалгата) не изключвам и себе си. Няма област от живота в който бълагринът да не си покаже бай ганьовщината. По пътищата е анархия всеки се мисли за Шумахер. По дискотеките само някви нацепени батки и коври. В университета където съм аз 70% не ги интересува нищо, пък отишъл да учи висше образование, все гледат да препишат или нещо друго. Все се сме намусени ядосани и си го изкарваме на друг, а причината е вътре в нас. За да си оправим държавата НИЕ трябва да я оправим а не да ревем като бебета. БЪЛГАРИНО СЪБУДИ СЕ, че ще стане късно!

 
  ...


...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 66713f4f26
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Аз като лидер какво - само ме подминават и гледат странно, защото съм различна. Никога не съм била привърженик на подмазвачеството и презирам такива хора. Винаги съм сдържана и не показвам емоция, непоклатима съм, колкото и да ми се мазнят.... просто при мене не минава, това хората ги плаши, най - вече хората от стадото, които са като овце и не могат да бъдат лидери...
Българина е подлизурко, който ще пдедаде страната си за чуждото и така ще се самоунищожим.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 0e6048f27f
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Много добре си усетил нещата. Това си е самата истина...

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: cbd97cbb16
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Човече всичко знаеш, само не че държавата ако щеш и света, не се променят с писания. ти се дръж както сметнеш за добре. И хората като теб ще те намеря и ще ти е ок

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: b195319b94
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

9.   Ами аз например, мисля, че това трябва да се промени и както виждам не съм единствен. А и познавам страхотни хора освен мен и автора, които мислят по този начин. Така че, доста сме или поне достатъчно. Е масата са зле, но все пак имаме шанс.
Защо българинът мрази българина и се радва на чуждото нещастие. Защо правенето на кал е национален спорт. Защо е тази Андрешквщина и това неуважение към българското. А сме такъв древен народ? Причините са много, но за мен водещо е последното зачистване на интелигенцията преди 70 години. Това, което е назрявало с години още под турско и е разцъфнало в българско възраждане е било зверски отсечено на девети септември. Не че и в други времена не е имало предателства и низки страсти, но това е било масово избиване на умните хора. И особено на офицерския корпус на българската войска. А те са били възпитани в родолюбие и жертвоготовност. Присъствал съм на сбирка на оцелели български офицери преди години. Тогава бяха над 80 годишни. Не можете да си представите какво значи истински дух. Тези старци дойдоха кой с бастун, кой с придружител. Но когато запяха военни маршове и се изпънаха като струни - честно казано никой не би помислил да спомене и една лоша дума за България и българите. Имаш чувството, че ще бъдеш унищожен духовно емоционално и физически само от рева на тези хора - такава вяра и готовност за служба на Родината. А днес какво имаме - нещастен жалък живот пълен с дискусии какъв силикон да си сложа и с кого да правя тройка. Безсмислен е този живот на фона на живелите преди сто години по тези место. Но.. има надежда за вяра, любов

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: cfa392435c
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   От Автора:

Здравейте.

Всички тези неща ги написах защото ми се въртят в главата от край време. Както казах, не обичам да съдя никого, защото и аз не обичам да бъда съден. Много от нещата които описах горе, са неща, за които съм се замислял и опитвам да променя включително и в мен самия, а както знаем всички ги виждаме в ежедневието си.

Темата #3 не съм я пускал за да обиждам. Пуснал съм я за да може хората прочели това, да се замислят за нещата които не харесват и да се замислят дали и те самите нямат някои от тези черти, които включително и те презират. Осъзнавайки тези неща, човек ако иска да промени нещо, първо трябва да промени себе си. (Това разбира се е въпрос на личен избор). Очевидно грам не си вникнал в смисъла на текста и абсолютно нищо не ти е в полезрението.

Аз не твърдя че знам всичко, просто споделих мисли. Ти дори взе че тръгна да ме описваш без да ме познаваш. Пък и такива като теб дето обръщат всичко на политика.. както и да е.

Не случайно съм пуснал темата в графа работа, защото това са неща които съм забелязал на работното място, много от които си важат в пълна сила и извън него.

Уви, както #9 вика, интелигенцията се гони и остават тия които все "много знаят". Всичко идва от образованието. Жалкото е това, че в днешно време най-явна е тази черта, да си тарикат. Тариката уви лъже само себе си. В това число визирам почти всички българи като тарикати. Какъвто народа, такава и държавата. Тук проблемите могат да се сведат до хиляди, но те пак опират до това че хората не са единни и че всеки мисли сам за себе си, във различни сфери или моменти на живота. Ето за пример учениците. Предпочитат да преписват вместо да учат, а в къщи вместо да учат, предпочитат да са на някое кафене или да се занимават със "забавление", което после им отнема бъдещето. Малко са тези които сядат и наистина учат, тренират мозъка си и попиват различни познания в каквато и да е било сфера която им е интересна. Мозъка е мускул. Използваш го или го губиш. Вече е времето на игрите, на фейсбук и т. н. Защо ли да не си губи човек времето и да кара по "лесния път", който всъщност накрая се оказва трудния път? Тези същите хора после, накрая винят други, за тяхните неуспехи и проблеми. Подхвърлят топката на другиго - те не са виновни. Имат очаквания на базата на това че те не са си свършили работата.

Направо ти давам примери свързани с горния пост. Всичко е психология. Уви пак не очаквам да ме разбереш.

Та аз не виня системата, не виня и никого. Всеки сам за себе си решава и всеки своя си живот живее. Едни са добре после, други се мъчат да вържат двата края. Ако човек иска да бъде нещо, трябва да заличи тези горе споменати качества да бъде обратното на тях, твърд и независим. Това по-горе не случайно го написах, най-вече за лидери и последователи. Всеки който е учител или на висока длъжност в която и да е сфера, се предполага да е лидер. Или пък "мениджър" както вече му викат. Човека отгоре влияе на хората под него. Лидера управлява последователите, които нямат неговите умения. Това не значи че последователя не може да стане и лидер, но уви пак посочвам по-горе какво съм писал, повечето избират да следват някого поради ред причини, които са свързани с манталитета и който са пречка за тях самите. Защо човек да не се замисли за тези неща и да не ги осъзнае, за да може да промени себе си и да окаже влияние над живота си и на другите по този начин?

Аз като гледам болшинството от работническата класа, те дори не се развиват. Работят нещо там и не се доусъвършенстват. Приемат си съдбата каквато е, вместо да я променят. Без образование и някакво развитие обаче, това няма как да стане.

Манталитета е пречка на съзнанието. Нека станем по-добри и разширим мирогледа си.

 
  ...

...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 2a6c8a37e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

11.   Ами 45 години ни учеха, че всички са равни, че и да работиш и да не работиш все тая, защото всички получават приблизително еднаква заплата и съответно хората откриха, че е много по-лесно да не работят. И така цял живот. Е, да сега е друго време, ама как да има промяна като повечето работещи хора са били ученици по онова време и са научени да не си дават много зор и ако може да си оправят нещата по втория начин, т. е. с клюки, интриги, подмазване и ако трябва дори и с някой друг подкуп. И цялото общество приема това за напълно нормално, защото и до сега успяват не най-умните и най-талантливите, но тези с най-дебелите връзки и то навсякъде. Като се почне от висшите държавни служители (спомни си историята с Калина Илиева) и се стигнеш до Пешо, който е напълно некадърен, обаче е приятел на шефа и за това той редовно получава повишения и бонуси, докато Гошо, който е два пъти по-компетентен си стои на една позиция, защото не е приятел на шефа. Така, че проблемът не е че човекът Х е такъв, а че цялото общество е такова и ако някой наистина иска да успее с труд и знания, на него се гледа едва ли не с насмешка. Да, да познавам такива хора, които искаха да започнат собствен бизнес и всичко живо се изреди да ги убеждава, че са луди, че ще се провалят и много по-добре е да си работят там нещо в някой офис колкото да си получават заплатката в края на месеца, вместо да си губят времето в глупости. И хората се отказаха. Обаче не са само те. Стотици, а може би хиляди са като тях. Отказват се от мечтите си, заради другите, защото така е прието, да не си инициативен, а просто да се съгласяваш с шефа и много да не мислиш. А тези, които много мислят и много знаят им посочват вратата, защото на българските работодатели не им трябват мислещи хора, а послушковци, които ще си кютат там до пенсия на една и съща позиция и даже ще са доволни на подаянието, което получават всеки месец. За мен това е причината, просто цяло едно поколение, а може би две, бяха осакатени и сега тези хора са буквално като риби на сухо, защото нямат идея как да оцелеят в новата реалност, за това гледат само някак да избутат до пенсия и за да постигнат тази заветна цел са готови на всичко, ако трябва и задници да целуват и да клюкарстват и да доносничат и изобщо всичко да правят, защото знаят, че останат ли на улицата-край. Работа няма да си намерят. Не им се сърдя на хората, обаче лошото е когато това се приема в приемливо поведение и за по-младите. Защото ако един човек е над 50, все ще го разбереш, че се държи така, но е страшно когато един човек на 25-30 разчита на същите методи за да си запази работата. Вместо да използва времето си за да се развива, той предпочита да клюкари и интригантства за да се хареса на шефовете. И това вече е страшно. Така, че много години ще минат преди нещата да се оправят, явно трябва да се пенсионира и последния човек, които помни, макар и като дете, "онова време", за да станат нещата такива каквито трябва да бъдат.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 76f57d67be
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Дадените примери за свободните места в автобуса и прочие не си пасват с темата. Не познавате хората на Запад, че да си правите изводи за нас. Точно ние все още се числим като топъл народ. Какви националисти сме? Не ме разсмивайте, защото ако бяхме националисти нямаше да позволим да бъдем разпродадени. Напротив, наша голяма черта е да се подмазваме на чуждите. Ние сме тотално разединени, нямаме обща цел, нямаме обща кауза. Няма как хората да са позитивно настроени, щом пред нас се случва разруха, беззаконие и мръсотии. Държава след война. За какво доверие ми говорите? Вие наивнили сте да се доверявате при тази корупция? Въпреки това една от поредицата причини да сме на това ниво е - системата. Система, която ни прави да сме зависими от парите, да живем заради парите. Пак повтарям, на Запад хората не са толерантни, колкото нас. Ние сме много по-толерантни към различния, та дори му оставяме той да ни управлява. За да оцелее нацията ни трябва възраждане, ама надали при това безраличие и този разпад на обществото ще се случи скоро.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 76f57d67be
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   А работната класа не е интелигенция. Тя за това е работна, ами не предприемаческа. Такава има във всяка страна. Тук обаче се тъпче ожесточено, заради монополното развитие на пазарите, заради икономическата криза..

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 3d56338719
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   Защото това ни е народопсихологията. Прочети пак "Под игото", "Бай Ганьо", там са дадени отговори, както и в други произведения. Във всеки един от нас живее това, което споменаваш, всеки един трябва да се опитва да промени себе си и толкова, нищо друго не можем да направим. Дано успеем да се преборим със себе си някога, защото ние сами сме си най-големия враг.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 76f57d67be
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   Най-важното в един живот е спокойствието, малкото напрежение. Нещо, което капиталистите много не оценявате, всеки е зает по 24 часа с работа, за да трупа богатство, а живота къде е?

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 8de5db90bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Това е един много наболял въпрос и характерна черта на българина. Ние не се стремим, да се развиваме, а гледаме, да се подмазваме и да сме тарикати на дребно. Има страшно много предатели и използвачи сред нас. Още през турското робство сме били такива, най-вече от страх. Но постепенно се възраждат националните идеали и до 1944 България се движи с пълен напред и икономически и културно и демографски. Падаме и ставаме, водим победоносни войни, но заради лоши дипломати сме губещи. Но въпреки всичко, България се е развивала от наука и изкуство до селско стопанство, където е закърмен българският род. Разбира се и тогава е имало предатели. След 9-ти септември е унищожена България. Избити са интелигенцията и духовенството. Унищожено е българското офицерство. Заличено е и българското село, което е сърцето на нашата родина. На власт са дошли злобари, мързеливци, страхливци и простаци. Имало е ред, но шуробаджанащината е започнала да действа с пълна сила. На почит е било да си подлога. Тогава се заражда и курвенското поведение на българката, заради което в цяла Европа и арабския свят сме станали за смях и до ден днешен. А българинът от мъж на честта се превръща в една страхлива отрепка.
Виждам, че все пак има и много добри българи, които искат да постигнат нещо и са готови да се отзоват при нужда. Въпреки тоталната трагедия и разложение, аз тая надежда, че ще успеем да възродим България с труд и себеотрицание и отново ще бъдем пример за подражание с нашето икономическо, културно, научно и духовно развитие. Искам да дойде ден, в който от всяка българска къща ще излизат по няколко деца и от сутрин до вечер смехът им да оглася улиците.
Един българин
М 24

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 3d56338719
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Темата на човека е много по-всеобхватна от коментара на №15, безспорно коментара е верен, но автора говори за начина на мислене, което прави положението в БГ още по-лошо отвсякъде, а безспорно по целия свят управляват парите. Капиталистите в България са комунистите, и въобще тия дупедавци, които утре пък ще се наричат нещо друго и това е само фрагмент от общия ни начин на мислене. И къде другаде капиталистите успяват през 2015 да накарат някой да им работи 24 часа за 200 Евро, дори и в третия свят вече не могат. Въпроса е, че тук не дават дори заплащане за прехрана, а тероризират народа най-много и ние мълчим.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: cfa392435c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   От Автора:

#11 Напълно съм съгласен с казаното. Радвам се че публикува гледната си точка, а то има много и все различни.

#12, Не бих казал, защото е относително. Думата "Запад", вече се свързва само със "по-добри перспективи за развитие или живот", а не за култура. Всяка една държава си има своята култура, традиции и етикет на поведение което се смята за присъщо в дадената област. Вече не е нещо неприсъщо за българин да е пътувал, живял или работил в Западна Европа. Аз също съм работил на Запад, работил съм и две години в САЩ. Общувал съм и съм създал контакти с хора от различни националности и религии. Мога само да направя сравнение от държава до държава, но определено не бих ни нарекъл "по-топли" или толерантни от други. Българина като цяло е расист. Виж само в България какво става - българи, турци, роми. Много българи не харесват турци, а тея дето претендират че нямат нищо против тях и че и те са хора, със сигурност биха подвили опашка ако например турците поискат езика да бъде признат за официален, както в много други държави се зачитат повече от един език. Българина е лицемерен а не директен. Не казва това което мисли а казва това което му изнася за момента. За това е и страхливец, а тези които директо казват това което мислят биват мразени. И не, не говоря за турците, а давам пример и смятам че това важи във всякакви аспекти на живота. За ромите няма да коментирам какво е отношението и как им се поставя етикет въз основа на това че 2/3 от тях не струват, а тези които искат да пробият срещат дискриминация и трудности. Не че ние не срещаме извън България, но те я срещат пък например навсякъде. Чернокожите, дръпнатите пък биват гледани от околните като извънземни. Това си го обяснявам поради това чe хората са израстнали в затворено обещство. Та кой идва в България? Там го няма този мултикултуризъм какъвто сега цари на Запад заради имигрантите от цял свят. Не мога да ни нарека по-отворени към чужденци или по-топли, защото като цяло кой ходи в България? Туриста, защото е по-евтино. Няма да пропусна и факта че да, българина е лицемерен и любезен към тях, но не пропускат да ги оплюят след като си тръгнат. Многократно съм бил свидетел и на това. Чувека се оглежда и е решено че се съди по корицата и се вадят някакви предрасъдъци без да се видят те самите какви са. Показват омраза без да са получили такава. А защо трябва да е така?

Ти например също показа една от чертите които описах по-горе.

"Вие наивни ли сте да се доверявате при тази корупция? "

Кои и на кого? Всеки смята себе си за чист, че в него не се крие проблем, все други са виновни и все се подхвърля топката. Ето това е безодговорност например. Все неща и черти които описах като пуснах темата. Кой създава корупцията? Хората в държавата. А държавата е отражение на хората в нея. Чаткаш ли?

Дори и да се говори за политика, (нещо което е безсмислено по обективни причини), който и да управлява той ще краде, по същият начин по който краде всеки един (неплащайки данъци, не спазвайки закони и бидейки тарикат по какъвто и да е начин). Това ще рече че самият народ не струва, поради това че се самоунищожава от манталитета си. Ти ще се обидиш ли ако те нарекат циганин? С какво ти би бил по-различен от него, след като и двамата крадете? (Не те обиждам или нападам, давам пример просто, след като ми е странно разсъждението на хората). Излиза така, че крадеца вика дръжте крадеца и подхвърля своите проблеми на други.

Темата обхваща поведението на хората и тяхното отношение едни към други и от какво е повлияно то. Примера с автобуса и пейката са точно по темата. Явно не вникваш в нея.

Смятам че е време Бай Ганьо да умре. Той ще умре обаче когато всеки го избие от съзнанието си.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: b1c7c53675
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

19.   Авторе, ако искаш да промениш света, започни от себе си! В процеса на промяна ще се озовеш в клуба на емигрантите в собствената си страна, в който членувам и аз, и други мислещи хора. Ние не се оплакваме, приели сме реалността, но отказваме да станем част от нея. Не гледаме българска телевизия и не четем български вестници. Общуваме помежду си, избягваме да излизаме от средата си. Повечето имаме някакво хоби, на базата на което се събираме със себеподобни. Обявили сме дома и семейството за ценност номер едно и я пазим. Ние сме клиентите на книжарниците, публиката на театрите, посетителите на планинските хижи и собствениците на малки къщички по селата. Грижим се за здравето си, възпитаваме децата си сред природата. Ние засаждаме цветя и дръвчета в околоблоковите пространства. Разчитаме на лични инвестиции и спестявания, а не на държавните фондове, в това число и пенсионните. Въпреки това гласуваме и си плащаме данъците. Отстрани минаваме за "чудаци", "саможивци" и "бели врани", но изолацията ни е приятна. Защото съм съгласна с №15, че спокойствието и вътрешната хармония са най-важни в живота, а това е единственият начин да ги постигнеш в тази нещастна държава.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: f917c7aae5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   "Нещо, което капиталистите много не оценявате, всеки е зает по 24 часа с работа, за да трупа богатство, а живота къде е? " Това в книгата на Живков ли го прочете?

 
  ...

...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 76f57d67be
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   Номер 18. На колко си години? Предполагам млад, като мен. Въобще не съм съгласен с теб. Кой нормален човек ще приеме в собствената му държава, той да се превръща в малцинство. Демографската криза наистина е голяма, а турците взимат големи привилегии. Разбира се, че никой няма да приеме, да бъде командван от други. То не е само до езика, ами и до култура много други неща. Стига с този глобализъм, заради който изчезваме. А циганите са 300 000 - 500 000 души, по-голяма част от които живеят на наш гръб. Правени са опити за безплатно образование, настанявани са в жилищни панелки. Държавата днес не е в състояние да се справи с този проблем. За 25 години, българите паднаха на нивото на циганите, а циганите на нивото на аборигени. Не можем да ги издържаме по затворите.. И защо си мислиш, че в Германия няма цигани? История да си чел? Знаеш ли, че Франция пропищя от нашите и ни ги връщат, а кметове от Холандия идват да ни се оплакват, да си ги прибираме? Въпроса не е лесен. Дискирминация нямало, ха.
Та, казвам ти, като няма държавност, като положението се е разпуснало и цари бедност и мизерия навсякъде е нормално да цари корупция, хората да озлобени и недоверчиви. Българите са обезверени. Както казах нямаме общ идеал за следване. България е такава, не само заради вътрешни, но и заради външни фактори. Градили сме 45 години една система, след това губим студената война и сме колонизирани един вид. Не устояваме на конкуренцията, правим един вид неолиберализъм. Прехода довежда до пълна приватизация, хиляди милионери се появат, завзимат властта, завзимат всичко. В прочен това се случва в много Източни държави, както и в цяла Русия - олигархия. Един вид се изправяме с големи надежди към светлото бъдеще, а всъщност се оказваме излъгани и неподготвени.

Тук ми говри някой за 9-ти септември. Все едно 9-ти септември е виновен за всичко. Само че аз не мисля, че може да се обвинява нещо толкова отдавна. Пропаганда е, че се е избивала интелигенцията преди, защото не преди са ни разрушили всички научни институти и цялата индустрия. Не преди всеки сектор е бил разрушен в тази държава. За 25 години стигнахме на ниво, дето така ако продължава няма да оцелеем още 10 години - всички ще са се изселили. Да, някои държави успяха - Чехия, Унгария, ние сме най-зле. Но пък вижте какво става в Украйна, нещата не са хич случани. Всъщност светът се нуждае от нова система от нова промяна. Държави започнаха да се цепят вътрешно. Гледайте Гърция, Испания. Кризата удари всички. Но за съжаление мисля, че човечеството си е едно и също от 10 000 години и отново ни престоят тежки времена, след мирния период в който бяхме.. Глобализма е само утопия, и преход към империализма. Днес наблюдаваме как една система, се опитва да завладее целия свят, тоест хегемонията на САЩ сега управлява. Но в историята няма такива сполуки..

Та, да се върна на българите. Ами и аз мисля, че от народа, като гледам как всички само слушкат какво им нареждат от вънка - от политици до много продажници. Но принципно има също така и качествени хора. Интелигентните трудно се търсят, трудно се намират, защото разбиха образователната ни система.. И... много сме разединени. Аз ако съм за Русия, (тъй като икономически все пак трябва да сме в някакъв полюс ) - ти си за ЕС. И те така..

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: b195319b94
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   Лично мен много ме радват коментарите на хора под 30 години в темата. Аз съм от тези над 40 и бодро вървящи към 50. Впечатлението ми от тези между 30 и 40 в момента обаче е много лошо. Мисля, че събират в себе си лошо от соца и от капа. А те поемат пред очите ни съдбините на родината. Като ги приемат директно от комунистическите велможи, които сега са на по 50 60. Моята генерация, която в момента е около 40, не успя да промени много. Ако се извади списък на ръководните длъжности сигурно ще се види, че повечето са над 30 или над 50. Не сме с ръководни нагласи, но ако повече се вслушват в нас и в младите мисля, че ще се оправят много неща. Това егоистично чалга поколение на 30 години в момента трябва да се осъзнае. Незнам как ще стане обаче. Не се ли променят - ще ни завлекат всички в канала.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: a3e174045e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   Нямаше да се обаждам по темата, не съм и расист, но автора твърди че сме расисти, защото не бихме признали за официален езика на 8% от малцинството турци в България. Нека автора, като твърди че има държави с признат повече от един официален език да даде пример с държава която е приела за официален език езикът на 8% от населението си, а другите 92% не знаят и 5 думи на предложения за одобрение език. За да бъде признат за официален език и да е честно трябва да се проведат избори, чиито резултат да е над 50% от гласовете, в България този резултат няма ка да е по висок от 15%, в полза на турския, ако предположим че голяма част от българското население няма да иде да гласува и няма мнение по въпроса. За да бъдат спечелени подобни избори в полза на още един национален език то населението говорещо втория език трябва да има поне 35% численост, за да претопи гласовете на тези които ще идат да гласуват.
Също автора търси от всеки националист танцови умения, това реално ли е, всеки друг народ ли е така. Всеки австриец ли е добър танцьор на валс или Баварски народен танц? Всеки американец ли е добър в рокендрола? Всеки германец ли знае как да танцува триолетина? Защо очакваш всеки българин, който обича държавата си и културата си да е добър танцьор, нали не казваш че българските националисти отричат българската народна музика, казваш само че някой от тях не могат да танцуват!? Кое е учудващото?

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 9c45325695
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

24.   След 5 години робство и това оставаше, да им признаем езика. Че то аз една дума не знам на турски, нито познавам турци, че и официален език хахахахаха. Ми то по добре да въведат италианския език, хем по добре звучи или английския, тамън него много хора го знаят, а другите дето не го знаят ще им е полезно да го научат.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: cfa392435c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

25.   От Автора:

Темата е пусната за да се дискутира отношението на хората било то съзнателно или не едни към други. За това я пуснах, защото хората израстват на различни места (държави) и добиват навици които са им предадени по психологичен път. По същият начин и хората биват научени да вярват или да вярват или да не вярват например дали има Бог или не и т. н. Някои хора сами разбира се се отделят от системата по различни причини за тях. (Това с религията е просто пример). Това с ромите и турците беше също пример който проследява психологията/поведението на индивидите и не съм имал за цел да се взима каквато и да е страна. Ето уви, вместо да се вземе като пример за това, се появиха коментари които да ме нападат все едно взимам страна. Моята психология пък е следната - аз не съм националист, аз съм човек. Ако не бях задължен да имам документи, както много хора по света, бих избрал да се самоопределям като човек. Уви, аз съм бил вкаран във системата още от раждането си, както и всеки друг човек, но с времето, с четене и осъзнаване на много неща съм прозрял че всички сме хора, а поведението ни е различно въз основа на това в каква среда сме възпитани и какви навици са ни били наложени по психологичен път от хората около нас. Тук идва и разделението на хората - хората налагат граници. Ето държавите например. Можем да ги погледнем като различни системи, макар и някои следващи обща идеология, но в същото време всяка система си има своите качествени принадлежности като култура, език и поведение. Ако погледнем САЩ например, те са държава с над 300 милиона души, но щатите обединявайки се, вместо всеки да следва собствени правила, то всички са били интегрирани към обща може би ценностна система, приели са английският език да бъде водещ и дори медии, вестници и всичко което се сетите, което се разпространява вербално или не, влияе върху хората които са там, като ги интегрира към единната система. Не казвам че ние трябва да сме като САЩ, не ме разбирайте погрешно - аз просто развивам темата давайки пример, отново.

Някой по-горе заговори за демографски срив - ами и в миналото е имало народи които са съществували, но които са изчезвали. Дори в днешно време учим за тези народи. Демогравски срив няма само в България, има в цяла Европа (включително и Русия), без Албания и Турция. Защо мислиш и ЕС толкова много иска по-обтегнати връзки? Защо мислиш са отворили вратите си за нас? Защо отварят вратите си за сульо и пульо? Трябват им лейбъри които да работят за да поддържат техните системи, като в последствие се очаква ЕС да стане федерация за в бъдеще, надявам се, когато ще се образува друга система обединяваща всички останали различни в Европа. Времената се менят и нищо никога не може да е както преди - човек трябва да се интегрира спрямо времето и обстоятелствата в които се живее. Виж че цял свят действа вече на този принцип - няма всеки за себе си вече. Мултикултуризма е в разцвета си и това ще е и за вбъдеще. Системите които са били затворени преди сега се отварят за други, като се сливат с тях или по-скоро по-силните доминират над по-слабите.

Много мои приятели и познати се пръснаха по света. Дори едно приятелско семейство живее в чужбина, като и двете им деца говорят български, но нито едно от тях не може да пише. Техният начин на мислене е подобен на моя - те се възприемат като хора и се интегрират спрямо това което е по-удобно за тях и за тяхното съществуване. Има хора по цял свят като нас. Народи, или по-скоро традиции, култура език изчезват от древността, или по-скоро се сливат с други системи. Както казах, приемат друга форма, като по-силната система доминира и следователно по-слабата отстъпва. Хората са хора навсякъде. Аз дори може да се приемам като етнически българин и всеки от вас може да се определя като такъв, но реално какво е етноса? В моето съзнание е точно това за което говоря - култура, език, писменост и т. н. и неща все които са повлияни от други култури. Етноса не е кръв - аз и който и да е друг човек може да следваме общо култура, език и т. н. , но гените на всеки един от нас са различни, както и на всеки друг човек който се определя "етнически" какъвто и да е.. което води до извода че човек е човек и сам се дели въз основа на държави (системи), които налагат в последствие развиване на език, култура и т. н. Ние сигурно също ще изчезнем като система, но няма да сме само ние.

Пък и какъв е смисъла човек да се дели? На земята някой ден така или иначе няма да има хора. Планетата ще се унищожи, може би. Мислите ли че когато дойде това време всичко ще си е по старо му както сега за всички хора на земята?

 
  ...

...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: cb5a0bdcc4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

26.   Aвторе , прочети отново коментaр н 1.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 76f57d67be
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

27.   Авторе. Знаеш ли какво става в с българите? Осиротяват. Остават без дом и без подслон. Защото в тази Европа вече навсякъде им писва от емигранти, ислямисти какво ли си не друго. Еднакви сме, ама трънци. Има множество различия между културите както каза. Не ми е приятно да ми свири някаква джамия на ухото, не ми е приятно да ми плющят на неразбираем език. Та, да.. в европа приемат само високо образовани чужденици, а другите ги използват като магарета, да им чистят тоалетните. Но българите сами си го направиха - разпръснаха се. Не знам. Евреиска му работа. Човечеството, че ще се самоунищожи, така е, прав си. Ще се самоунищожи не заради традициите, си ами заради алчността си към власт и пари. Тоя САЩ, който ми го хвалиш е такъв, благодарение на неговите войни по целия свят. А пък само до преди 100 години са продавали и купували чернокожите. Само до преди 100 години са се избивали за независимост от Англия с граждански войни. Както и с испанците, французи и тнт. И днес продължават да стрелят по негрите.

Казвам ти, няма да се разберем, Пожелавам ти успех в околосветското, плюеш народопсихологията си, ама всъщност нито си бил единствен, нито последен.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 251f59b93a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

29.   "Някои хора убиват мечтите си, защото ги е страх от провал и какво ще кажат хората. Те няма от какво да се срамуват, ако ще да е и от тайни. Тайни има всеки. Всеки има и от какво да се срамува. Това че някой знае твоята тайна, а ти не знаеш неговата, нe го прави по-чист от теб самия. Та защо хората мислят толкова много за другите в това отношение, след като всички са кални я отвън, я отвътре? "
Това ще си го запиша в дневника.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 9e926f4084
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

30.   Е браво на автора за темата. Няма оправия самия ни народ е такъв. Винаги съм се чудил как сме били според историята Велика Държава на три морета... не знам. Той и Васил Левски накрая е разбрал че е било излишно делото му за такъв народ ама късно. Ние сме лош мат'риЯл, все обвиняваме някой друг и докато чакаме времето лети. Чакахме Византийците, после Турците 500години. Взехме си малко въздух 45 години поживяхме добре със здравословни храни и спокоен живот, е някой ги изядоха прасетата по затворите ама винаги си има риск. Сега подарихме държавата си на ДС и тя е вече частна собственост няма я.... Ние сме мазохистичен народ не можем да се сплотяваме като другите народи, не можем да си договорим нормален стандарт на живот като другите народи и по този начин обричаме себе си и хората покрай нас на различен живот от нормалния. Тъй че 80% от българите стават подлезурковци и така ще е винаги. Колко пъти съм се мъчил да накарам колегите си /работя с голям колектив/да отстояваме правата си и когато се наложи да предприемеш някакво действие ставаш смешен и никой не застава единно. Като гледам колко голям интерес е събудила тази тема това говори колко струваме, само можем да стоим зад клавиатурите и да се обеждаваме колко сме интелигентни и запознати със всичко което се случва и нищо да не правим. За пример само да вземем едни въшкави цигани без култура и образование действат инстинктивно и успяват задружно да накарат да им плащаме тока и да ги храним без пари и на всичкото отгоре да ни крадат за да вадят пари, смятайте ний какъв народ сме... Те животните са по добре от нас. Винаги съм се радвал на българи които успяват да се интегрират извън граница викам си ей отърваха се хората браво. Половината ми семейство са в Германия и всяко лято отиваме с жената и децата на екскурзия там имам доста приятели българи, които са там от 7-8 години и като си говорим винаги са в опозиция с работодателя си и така са уважавани, а ние тук правим обратното... винаги ще си бъдем такива според мен.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 3cd21e89ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

31.   Никога не съм лизал задник и никога няма да лижа!
Въпрос на избор :-)

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 940ccaa46f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

32.   Защото така се успява в БГ- с лизане на задници и бутане на рушвети !

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: ff724f73cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

33.   Задници се лижат по няколко причини:
1. Ти си абсолютен некадърник и чрез лизане си гарантираш сигурност в службата. Примери бол.
2. Ти си кадърен, но не те оценяват на база на положените усилия и не израстваш в кариерата.
3. Дошъл си от провинцията, кадърен си, намерил си доходоносна работа, теглил си ипотечен кредит, купил си апартамент. В един момент забелязваш завист в очите на колегите - как така тоя има апартамент, а аз не? Това е опасно, защото обикновено завистниците няма да се спрат, докато не си постигнат целта - да те унищожат. Забелязваш, че започват с клюките и интригите по твой адрес. Тогава започваш да лижеш задници, за да си гарантираш донякъде, че ще запазиш работата си.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker