Генетично как е възможно това? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121358)
 Любов и изневяра (29751)
 Секс и интимност (14382)
 Тинейджърски (21905)
 Семейство (6480)
 Здраве (9609)
 Спорт и красота (4704)
 На работното място (3186)
 Образование (7309)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18569)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Генетично как е възможно това?
преди: 8 години, 9 месеца, прочетена 3856 пъти
Здравейте, читатели. Аз съм момче на 17 години. От малък винаги очите са били най-интересната част за мен в даден човек и това ме накара да се замисля силно върху цветът на моите. И двамата ми родители са със сини очи, а аз имам черни! Звучи невъзможно, но си е така. Чувал съм, че е възможно ако двамата са с тъмни, да се роди дете със светли, но не и обратното. Майка ми (която е лекар) ми обясни, че ако от бабите и дядовците има някой с тъмни е възможно детето да е с такива, дори родителите да са със сини. Да, обаче аз съм полуполяк-полубългарин. Тате е от Полша и родителите му, както и всички в родата, са руси, със светли очи (баба с тъмносини като неговите, дядо - със светлозелени). Колкото до другите ми баба и дядо - тя е с ледено сини като на мама, а единствено дядо е с кафяви. И все пак моите не са кафяви, а са си направо черни, като очите на повечето азиатци и чернокожи (въпреки че изцяло черни очи няма никъде). От кого съм ги наследил такива? Това генетично чудо ли е или какво? Би трябвало от дядо да съм ги наследил, но неговите са умерено кафяви, доста по-светли от моите. Постоянно се чудя над това и го мисля, даже нашите казаха да престана да се занимавам с такива глупости. Някой може ли да ми обясни как това е възможно - и без хейт, който иска - нека помогне, който не - да напусне. И не не съм осиновен, та аз съм копие на баща си с изключение на очите! Пък и имам касетка със запис, как ме изнасят от родилното като бебе (звучи смешно), но знам, че ще има много хора, които ще кажат, че съм осиновен и отсега отговарям, че не съм. Също много интересно е, че съм с бледа кожа, рус (като тате), а пък очите - черни...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 9 месеца
hash: 755d5c50d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Питай съседа...
Сега сериозно - възможно е, макар че е малко вероятно. Отделно при теб може да има някаква особеност, при която просто повече меланин да се е образувал. Ако се съмняваш за бащинството на баща ти си направи тест, но според мен не бива да се притесняваш от такива глупости.
Много е сложно как се предава цветът на очите и дори не е на 100% изучено. Малко си е като ролетка на късмета. Това, че двама родители имат сини очи, не значи, че не носят гени за друг цвят на очите. Споко. Единствено ДНК тест може да докаже кои са родителите ти и тем подобни, а не си мисли, че поляците не носят тъмни гени - коренно там са живяли келти и други тъмни народи и сред поляците има много тъмни хора. Спи спокойно. И отделно за прабългарите вече се знае, че не са били незначителен брой хора, а са си били цяло нашествие от народ. Моята родна сестра от далеч прилича на азиатка, включително по цвят на кожата, коса, а аз съм славянски тип. Преди не ми е правило впечатление това, у нас има доста такива хора, но след като учих на Запад, където често се гледа произхода започнах да се вглеждам що за микс сме българите - особено по Черноморието има хора, които приличат на така наречените морски „цигани“ от Азия - ами нормално - тези хора са били пирати и са се крили често по изоставени наши места. У нас всеки си е оставил семето, което е хубаво - страдаме три пъти по-рядко от генетични заболявания в сравнение с чистите нации като датчани и ...да - цигани. У нас не случайно циганите най-често страдат от много тежки синдроми по рождение - те не се мешат с други народи и виждаме последиците.
Радвай се, че си микс с две думи - здрав си и ще създадеш здраво поколение! Поляците също са си микс - те са на кръстопът, а дори при немците се откриват всякакви гени.
Най-грозните нации на света са...чистите нации (виж англичаните, живеещи на остров, виж фините, виж всички чисти нации на какво приличат). И още - у нас има включително и африкански гени - често се срещат хора с много къдреви коси на масури например, което е подаръче от там, но и древните гърци са имали такива коси - сещай се защо :), а пък „черни“ очи у нас са били винаги някакъв вид идеал за красота (виж народните песни) и не е изключено някоя пра-пра-пра баба твоя да е била с „очи като маслини и коса като абанос“. Такива племена е имало и на Север и Запад при поляците!!!

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: fa20290dec
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Дa, възможно е. В гените ни имa поне 4 кодирaни възможности зa цвят нa очи, косa, кожa, височинa и т. н.
Мaaйкa ми е със светло кaфеви очи, тaтко със сини, a aз с черни.
При товa съм бялa кaто сиренце, a естественият цвaт нa косaтa ми е рус с меден отенък. И двaмaтa ми родители с тъмни коси.
Нaскоро четох достa зa очите- утройство ( след мозъкa е нaй- сложното) и кaк точно функционирa. Окaзвa се, че можем дa мaнипулирaме поне 4 цвятa и дa ги сменяме. Собственото ти ДНК рaботи зa теб, от всички възможни комбинaции е избрaло товa, кaто нaй- добрa. Имa достa изписaно, потърси из нетa зa мaнипулaция нa ДНК и промени примерно. Търси обaче мнения нa медици и учени.

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: b0927041f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Не бъди толкова сигурен, че не си осиновен. Това за приликата не е случайно. Повечето деца, дори когато не са биологични деца, придобиват чертите на родителите, които ги отглеждат. ИМам жив пример пред себе си. Един приятел е осиновен и това не е тайна дори и за самия него и въпреки всичко прилича на баща си. Чел съм по въпроса.

Касетката може да се манипулира, а и ти няма как да си сигурен, че това си ти. Може да са имали друго дете преди теб примерно.

Иначе ти би трябвало да си със сини очи. Да, възможно е и да си с черни, но това вече е някаква мутация на гена и вероятността да се случи 1 на няколко милиона. Много по-вероятно е да си осиновен или да не си от баща си. Може например майка ти да е имала предишна връзка и баща ти да те е припознал. Всичко е възможно и не отхвърляй с лека ръка някоя възможност.

Съветът ми е да се поинетересуваш за кръвноте групи. В Уикипедията има таблица, която показва при какви кръвни групи ан родителите какви са възможностите за децата. Ако и там откриеш несъответсвие, вече възможността за генна мутация става твърде незначителна - 1 на квадрилион примерно.

Извинявай, ако съм те засегнал, но казвам каквото смятам, че е правилно. Можех да ти отговоря и учтиво, но предполагам предпочиташ истината. И все пак моето мнение не е меродавно може би.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 6e23cc0c1b
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Генетично не е възможно от родители със сини очи да се роди дете с черни. Евентуално ако има някаква мутация, но се съмнявам. Баща ти има ли брат и с какви очи е той? Щом казваш че приличаш на баща си в някаква степен възможно е да си дете на някой негов роднина. Да не би да си заченат ин витро и да е станало объркване.

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 14bc250d61
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Съжалявам. Генетично невъзможно е. Единия от родителите ти (или и двамата) не са твоя кръв.

 
  ...


...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 8c34cbd3ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Здравей авторе!
Гледаш назад в рода си само до второ коляно, а наследствеността се гледа поне до девето коляно. Другото е че тъмният ген е доминантен и е много по вероятно на хора със светли очи да се роди тъмнооко дете от колкото на хора с тъмни очи да се роди дете със светли. Генетиката е доста сложна наука и тук е трудно да се обясни с един пост как е възможно. Така че ако толкова се интересуваш учи генетика. Достатъчно е един твой пра родител, без значение по майчина или по бащина линия, да е имал тъмни очи за да има вероятност ти да си с тъмни очи. Цвета на очите на бъдещо дете е няколко брънки от ДНК материала, щом ти си дете на вашите то те имат в ДНК материала си ген носещ информация за твоят цвят на очите. Цветове и форми се наследяват като на тото, да много по вероятно е да не спечелиш тотото и съответно да си копие на един от родителите си, но винаги има вероятност да спечелиш лотарията на генома и да не приличаш на никой от тях визуално.
Има случай в света чак при трето или четвърто коляно са се появи негърче, тоест бабата да е хванала от негър и чак при нейното внуче или пра внуче да се появи черната кожа.
Ако приличаш на баща си не виждам какво те притеснява.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 0fe51bee9b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   В кой клас си? Някъде в гимназията, ама не помня в кой клас, се учеше генетика и там много простичко и ясно се обясняваше как може родителите да са със сини очи, а детето да е с черни. Даже не е необходимо да си наследил тъмните очи от дядо си, може да е още по-назад във времето. Може да е от някой прадядо или прабаба. Аз например имам поразителна прилика с една моя прапрабаба! Само като видиш мен и нейната снимка и ще ахнеш. А жената е умряла в началото на 20 век и само дядо ми я помнеше, ама на, имам си прилика с нея. Е, поне според 2 те нейни снимки, които са запазени, защото разбира се по това време хората не са се снимали по 100 пъти на ден. Обаче искам да ти го дам като пример, че понякога можеш да наследиш нещо от някой живял 100 години преди теб! Така, че със сигурност някой някога в твоя род е бил с такива очи и сега ти си ги наследил. Впрочем генетиката е доста интересна наука.

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: d466dba9eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   7 и 8 не са внимавали в часовете по биология. Има си калкулатор за цвят на очите. http://genetics.thetech.org/online-exhibits/what-color-eyes-will-your-children-have
Вероятността да си с черни очи е точно нула, ако родителите ти са със сини.

Гена на сините очи с рецесивен алел и никога доминантен. Т.е. родителите ти за да са със сини очи имат по два рецисивни алела за сини очи. Иначе нямаше да със сини, а с кафеви или най-много с пъстри очи.

Т.е. при тях няма алел за кафеви или черни очи. И ти няма как да си с черни.

Друг в въпроса, че се получав и генна мутация, както има примерно негри албиноси, но това се случва толкова рядко, че не си струва да го коментираме изобщо.

Ако случайно се окаже, че имаш генна мутация, ти ще си един от няколкото такива в света.

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 06120a9801
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Абе, вие дето казвате, че е осиновен или че е невъзможно, на каква трева сте? А какво ще кажете за децата албиноси или децата (не осиновени) негърчета, както и приличащи на азиатци? Както казват по-горе, гледа се нагоре в родата, не само до бабите и дядовците!!! Леле, какви заблудени хора, какво нещо! От семейството ми всички са с черни и кафяви коси (небоядисани) и са по-мургави, а аз съм с порцеланова кожа и естествено руса коса и не съм осиновена, имаме еднаква кръвна група с родителите ми. Не тревожете момчето! Да, сякаш има толкова долни родители да правят видео касетки, за да заблуждават детето си, о моля, моля...

 
  ... горе^
преди: 8 години, 9 месеца
hash: d466dba9eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   10, да, и сигурно негрите албиноси имат в родата си блондини. хахаха Що за глупост? Това, за което говориш не е по наследство, а е генна мутация. Да, възможно е и при автора, но е много малко вероятно, защото това са изключително редки случаи.

Прочети за доминантни и рецисивни алели, останалото бръщолевене без научини факти е подходящо за пред блока, не за масово разпространение. Пак казвам, възможно е да става дума за мутация, но оставям на вас да прецените каква е вероятността това да се е случило.

 
  ...

...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 8c34cbd3ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   №9, 11 Ние дали сме учили биология си знаем сами, но при теб личи, че не си учил/а четене. Твоят калкулатор в №9 не е реален защото по него и племенникът ми не е наше, а има направен ДНК тест.
Автора все пак има дядо с кафеви очи, а черни човешки очи няма, дори и в твоя калкулатор няма предполагаеми черни очи. Има случаи, когато двамата родители са със сини очи, а детето е с кафяви, защото в рода на единия има член от семейството, който е с кафяви очи. Тъмният цвят както писах по горе е доминантен, има ли го в гена е доста по-вероятно той да се появи.
При нашия автор родителите му носят съответно
баща му има два гена на сини очи, и майката има два гена един син и един кафяв, при автора се е проявил гена на дядото с кафявите очи. А по тъмният цвят на кафявото се дължи на други фактори влияещи на развитието на ириса, за да се развие добре меланинът и да потъмнее окото до почти черно, означава че на младият ни автор е предложен царски живот от бебе, следено е за правилното му физическо развитие и е имал достъп до нужните минерали и витамини в правилното време, може да благодари на родителите си за положените грижи и перфектните условия.

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: b48ef9a0f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Родители със светли очи не могат да имат дете с тъмни, докато обратното е възможно. Кафявият цвят на очите е доминантен, с синият рецисивен. Родителите със светли очи не носят кафяв ген.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker