Фалшивото семейство - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121054)
 Любов и изневяра (29673)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21881)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7296)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18485)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Фалшивото семейство
преди: 13 години, 4 месеца, прочетена 8220 пъти
Според мен българскитят семеен модел тип „Османски сапунен сериал„ принадлежи на миналото.
Ето, чета и тук - млади бременни жени на под 20, биват подтиквани да си раждат, да се женят и да влезнат покорно в ролята си на зависима от семейството на мъжа си снаха. На 22 си е „перфектната възраст„.
Най-късно на 25 трябва да си омъжена жена, иначе си стара мома. Дори на мъжете им се натяква като са под 30. На 30 вече са разведени с едно дете, скарани, мразещи се. Жената е обречена да бъде самотна майка с 30 лв. издръжка за детенцето, е ако господинът не е студент или безработен, тогава и това не се полага. Мъжът си създава друго семейство, както и с която си желае.
Това е нашенският фалшив модел. Според мен, изцяло в полза на мъжете и свекървите и в ущерб на младите жени и майки. Първо обществото те „натиска“ да се жениш и раждаш млад, после не ти осигурява същствуване с това дете, като (не ако!!) те зареже баща му. Това е положението!

Не знам, вие как мислите, четяйки постингите тук, мислейки за примерите от живота.

Според мен, мое лично мнение!!!, човек не бива да създава деца и семейство, преди да се е изучил, стъпил си е на краката и има стабилни доходи. Според мен, мое лично мнение!!! не бива да се разчита на „старите„ за къщи и апартаменти и всякаква друга помощ, защото после не може да им се сърдим ,че си имат очаквания - който плаща, той поръчва музиката.

Според мен, младите жени трябва да се стегнат, да се пазят от нежелана бременност и да не се доверяват на мъжете за това, защото те ще си гледат дечицата, те ще са снахите и те ще страдат.

Според мен не е нормално ние да сме най-младите майки в Европа в 21 век., но да имаме най-малко дечица.
Вие как мислите,

напатили ли сте се лично от българския модел на семейство, деца ли сте на млади разведени родители, как искате един ден да живеете - самотна и разведена майка на едно дете на 30 г., или майка на две дечица с малка разлика, но на 35? (второто е характерно за Западна Европа?)
Хера

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 84

преди: 13 години, 4 месеца
hash: f6a1fb1705
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Подкрепям напълно автора. Аз съм момиче на 23 год., студентка съм все още и през ум не ми минава за семейство. Когато спомена на познати, че според мен най-подходящите години да създам семейство са около 30год. всички ми се смеят и казват, че ще си остана стара мома (хаха колко ограничено разсъждават само...) На 30г. щяло да ми е трудно да забременея, на 30г. вече ще съм лелка...и какви ли не глупости! А що се отнася за мъжете, според мен е просто задължително да са НАД 30! Мое мнение...

 
  ...
преди: 13 години, 4 месеца
hash: ba64976757
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Абе кой те настиска да раждаш на 20? Обществото? Ама,че глупост.
Как така идва обществото у вас и ти казва: Сега е време да се омъжваш.
Вие, сами, необразованите момичета, КАТО НЯМА КАКВО ДА ПРАВИТЕ, В СМИСЪЛ НЯМАТЕ АМБИЦИИ И ПЛАНОВЕ ЗА БЪДЕЩЕТО СИ, намирате някой и понеже нито учите, нито работите много често, СЕ ПОДРАЗБИРА, ЧЕ ТРЯБВА ДА РОДИТЕ...и ГО ПРАВИТЕ.Кой те натиска отвън-ти сама решаваш, нямаш план за бъдещето си....

Хайде стига, аз родих след като завърших висшето си образование, никой не ме е ''натискал'' преди това.

 
  ...
преди: 13 години, 4 месеца
hash: 40be375db5
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Да, и аз преди се занимавах да се обяснявам, че искам деца с малка разлика над 30 и до 35-40 да съм затворила „фабриката„ с второ дете. Ужас, за пишман ставам. Сега отсичам, че деца не искам, за да си гледам сейра! Нищо не могат да ми кажат, защото съм 100 пъти по-успяла от тях, а и мъжете не може да ми се опънат на тази тема, без да ги изкарам буквално турци. Яд ги е на мен, на моята независимост, самочувствие, кариера. Яд ги е, че съм от толкова години с един и същи мъж и не вдигам селстки сватби да ядат и пият, ят ги е, че не съм вече във властта им и няма да спазя българския модел османско семейство
Авторката

 
  ... горе^
преди: 13 години, 4 месеца
hash: 10b0c146e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Съгласна съм с теб.
Ева

 
  ...
преди: 13 години, 4 месеца
hash: e5572d620d
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Здравей Хера,

Повечето ти коментари силно ми допадат - разсъждаваш правилно, трезво, живееш без особени илюзии и самозаблуди, имаш силен дух и стабилна психика. Позволи ми обаче, като твой по-възрастен приятел, да споделя тук и моите наблюдения и житейски опит.

Нещата, които пишеш по темата са в голяма степен верни (в смисъл - почти на 100% за по-голямата част от народо-населението ни), но не и абсолютни. Разликата идва от това, че никой не разглежда хората според степента им на(само-)осъзнаване (или на духовно развитие). Ако разделим хората на няколко групи (да речем 5-6) според този критерий, ще видиш как във всяка "група" важат коренно различни закони, принципи и модели на поведение. За хората, чието ниво на осъзнаване/духовно развитие е близко до това на животните, е нормално да постъпват в живота подобно на животните, и то не само по отношение на интимното партньорство, семейството и отглеждането на децата, а в абсолютно всички области на живота. Но това, че тази група е най-многобройната (по съвсем обективни причини) изобщо не ни дава право да приравняваме всички към това ниво и да издигаме неговите принципи за общовалидни.

Моите наблюдения например показват, че хората, които са силно напреднали в определена област (а това няма как да стане без да са напреднали в духовно отношение) не изпитват нужда да имат деца, много от тях - дори семейства или трайни партньорства. Тези хора са единици на фона на останалите, но за тях е важно да насочат всичката си енергия (ментална, жизнена и т.н.) в определената област. Тези от междинните етапи пък, които я карат "по-умерено" са също с по-висока степен на осъзнатост, но допускат семейство и деца - заради пълнотата на нещата, да го наречем. За тях обаче е почти все едно кой е партньорът им (просто като започнеш да осъзнаввш естеството на мирозданието този извод става неизбежен), затова и не намират смисъл да го сменят. От друга страна създаването и отглеждането на деца го приемат като свой житейски план и лична отговорност, а не като някакво "външно" събитие, което ги е връхлетяло неочаквано (или под нечие давление) и което те изпълняват по принуда. Има и хора на още по-ниски междинни нива - въобще спектърът е пълен. И разпределението по бройки на тези групи/нива е съответстващо - тези "на върха" са стотици, тези "на дъното" са милиони, и съответно по междиините нива са десетки- или стотици-хиляди, което ги прави доста по-рядко срещани.

Очевидно е, че ти не си от най-ниското ниво. Това автоматично означава, че доста по-трудно ще си намериш себеподобен. Но пък означава и че ако не се "предадеш" предварително и наистина го намериш, то ще имаш и почти 100%-ова гаранция, че няма да те изоставят на 30 г. с две деца и 60 лв. осигуровки. Просто при този тип хора нещата не стоят по този начин като светоусещане - те не биха се придържали със саможертви към някакъв обществено-приемлив модел на поведение, просто "защото така трябва", а биха го направили съвсем комфортно и безболезнено - като изразяване на собствената си същност.

По отношение на това дали трябва рано или късно да се раждат деца (ако въобще имаш намерение да го правиш) ще ти дам следния пример. Двойка мои приятели и съученици от гимназията - залюбиха се още в гимназията, всеки след достатъчно количество пробни връзки. Ожениха се на 18 години и веднага се роди първото им дете. Сега децата им са големи и почти самостоятелни, а те са още сравнително млади, преизпълнени с енергия и могат с пълна сила да се отдадат на кариера, хобита, обществена дейност, самоусъвършенстване и каквото още се сетиш. Докато ние с жената "на стари години" се сблъкваме с неволите на детегледачеството :) Понякога благородно им завиждаме.

По отношение на свекърите и тъстовете младите трябва да имат единна и здрава позиция. Квартира или самостоятелно жилище също е много добра идея. От една възраст нататък - 18-20г. родителите и децата трябва да излязат от ролите на "родители" и "деца", да се приемат за равни и да си останат приятели или добри познати.

Предполагам ще възникне логичният въпрос у читателите на сайта - "ако не сме на най-ниското ниво, къде да търсим себеподобни?". Трудно бих могъл да отговоря конкретно - използвайте интуицията си (която при вас би трябвало вече да е сравнително развита), или чрез стрателно подбиране/организиране на средата около вас... (но това отнема години). Добри идеи са курсовете по йога, рейки, ци-гун, семинарите по ребъртинг и други духовни практики - въобще места, където освен позьорите се събират и по-осъзнати хора. Но в никакъв случай по чалга-клубове и по мутротеки! В Интернет - по форуми посветени на някакво хоби, което изисква голямо съсредоточаване, лично време и енергия и изисква високо ниво на технически, хуманитарни или някакви други познания.

И още нещо - истински стойностните хора много рядко или никога не се оплакват от нещо. Те не се провалят заради трудностите, а успяват въпреки тах. Те са повече Източници, отколкото Консуматори.

С уважение: Ray

 
  ...


...
преди: 13 години, 4 месеца
hash: 53e6c2290d
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

6.   Номер 1, колкото и да ти е смешно на 30 е в пъти по-тежко да си бременна отколкото на 20, чисто физиологично. Не е мое мнение, лекарско мнение е.

Хера: На 30 вече са разведени с едно дете, скарани, мразещи се.

ДТ: Кои това? Щото с жена ми сме с 3 деца, нито сме скарани, нито мразещи се, още по-малко разведени. Може би това е вярно за хората около теб. Дори да е така е тъпо да генерализираш и да го прикачаш, като национален етикет.

Хера: Жената е обречена да бъде самотна майка с 30 лв. издръжка

ДТ: Обречена :D! Една голяма част от "обречените" щяха да са щастливо семейни, ако не започваха да се държат, като свадливи свахи ден след началото на съвместния живот.

Хера: Мъжът си създава друго семейство, както и с която си желае.

ДТ: Бреее, колко лесно! Значи все пак имаме създадено здраво семейство, макар и на второ четене. Какво се оплакваш?
Виждам, че си наясно с българското законодателство, колкото и с правописа. Ако жената не е някоя неграмотна патка осъжда съпруга си, оставяйки го да си ходи с гащите на задника си и очилата на носа си, ако успее да докаже, че са необходими за работата му.
Знаеш ли, защо "Разведената Барби" струва повече от останалите модели? Защото върви с колата и къщата на Кен.

Хера: Това е нашенският фалшив модел.

ДТ: Само в главата ти.

Хера: като (не ако!!) те зареже баща му

ДТ: Малоумно. Ако беше вярно в България нямаше да има нито една останала семейна двойка.

Хера: Първо обществото те „натиска“ да се жениш и раждаш млад, после не ти осигурява същствуване с това дете

ДТ: Единственото вярно нещо в писанията ти. Социалната ни политика е зле.

Хера: Не знам, вие как мислите, четяйки постингите тук, мислейки за примерите от живота.

ДТ: Мисля, колко много хора пишат измислени истории, за да гледат после сеир.

Хера: Според мен не е нормално ние да сме най-младите майки в Европа в 21 век., но да имаме най-малко дечица.
Вие как мислите,

ДТ: Не си наясно, че демографската криза е факт на Стария континент, нали?

Хера: Според мен не е нормално ние да сме най-младите майки в Европа в 21 век

ДТ: Това е една малка неточност на статистиката. Идва от традиционното за мургавите събратя раждане в крехката 12 годишна възраст. Можеше и сама да се сетиш. Или по-скоро не.

Хера: напатили ли сте се лично от българския модел на семейство,

ДТ: Не.

Хера: деца ли сте на млади разведени родители

ДТ: Не.

Хера: как искате един ден да живеете - самотна и разведена майка на едно дете на 30 г., или майка на две дечица с малка разлика, но на 35?

ДТ: И с това ли се изчерпват вариянтите? Доста ти е тесен мирогледа.

Дядо Торбалан

 
  ... горе^
преди: 13 години, 4 месеца
hash: c9222a8ae5
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Права си, че не е нужно да си още "дете" за да мислиш за деца. Но,все пак не забравяй, че всяко нещо е и с времето се. Т.е ако си завършила, имаш вече някакви доходи, според мен може спокойно да помислиш и за семейство. Имай предвид, че една жена между 22 и 32 години е много по-добре да бъде майка и гаранцията да роди здраво дете е много по-голяма отколкото една жена на 35 и нагоре. Настъпват необратими генетични изменения които не са от полза нито за майката, нито за детето. Това е природа. А ако чакаш да си супер задоволена финансово може и никога да не станеш майка. Никоя крайност не е добра.

 
  ...
преди: 13 години, 4 месеца
hash: 079e91b1ff
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Абсолютно съм съгласна с това , което си написала.И ми е много чудно как всички се съгласяват , но в живота нещата стоят по съвсем друг начин.Ако не си омъжена до 30 и с дете, си стара мома, никой не те иска и не знам си какво.На жената се гледа като на малоумно същество,което никой не е поискал.Значи тя няма критерии, няма изисквания, няма чувства, а просто никой не е дошъл да я поиска , ако беше дошъл веднага да се е омъжила.Това е най-тъпото нещо , което се разпространява.Ами по тази логика , ако някой тираджия пияница я поиска какво- веднага трябва да му се хвърли на врата ли?Имам позната на 37 , която всички определят като стара мома и и се присмиват.Аз лично не виждам нещо да не и е в ред- какво като е сама, човек не трябва да бъде определян по това дали е сам или женен или обвързан.Само че доста хора така правят.И това дразни.По-уважавана ли трябва да е една жена, която е омъжена, бият я , не я уважават, прави хиляди компромиси,от една жена която е предпочела да е сама, но да не се подлага на това унижение.Лично аз бих уважавала повече втората, защото съм се нагледала на омъжени и нещастни жени търпящи всичко , само за да не са сами.Така че мисля че този модел е остарял и безсмислен.Всеки има свобода да прави каквото иска и не е нужно някой да му натяква.Още повече тези , които ти натякват да родиш няма да ти гледат детето след това, така че да си спестят коментарите.А и всичките тези приказки са безсмислени, защото истинските причините за неща да са такива каквито са, са много по-различни от повърхностните разсъждения от типа никой не я е поискал.За всеки човек трябва да се разглежда жетейската му история,начина на мислене, травмите които е преживял.Ако попиташ всеки един защо наистина има някакви изградено мнение по даден въпрос и той ти каже истинската причина или случки, които са го поттикнали да мисли по този начин, тогава картинката ще се изясни.Всички други повърхностни заключения са жалки и безсмислени, когато не познаваш чвовек отвътре и не знаеш, кое го мотивира да мисли по даден начин и кое не.

 
  ...
преди: 13 години, 4 месеца
hash: 5e3588755b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   от Авторката до Ray
Напълно сте прав, господине.
Аз не искам в никакъв случай да генерализирам, но просто не познавам СЪВРЕМЕННО семейство, което да е направило грешката да се ожени на 20 и да не е разведено на 30.
По времето на г-н Турбалан (Многознайко) може да е било прието жените да търпят и да преглъщат, да не се правят на „свадливи съпруги„, но в днешно време разведената жена не е вече обект на обществено порицание и по-образованите и гражданките не търпят и не искат да търпят, дори с 30 лв. издръжка. Жените днес са готови сами да си отгледат децата, но да не бъдат тормозени.
Просто исках да споделя възмущението си към възхваляването на османския модел на семеен живот. Много ме притеснява и модата на турските съпунки, защото там точно това се възпитава, а масата от прости хора в България все още милее по тези стари модели на семеен живот.
Който е чел класиците ни обаче, даже един „Железен светилник „ да е прочел, знае че още в началото на 20 век интелектуалците (авторите) разбират, че класическия модел Османско семейство, разпространен в България е водил само до лицемерие и много болка у жените. Младата жена е именно най-нисшата в този модел, тя живее само за мига, в който ще се превърне в свекърва и на свой ред ще командва. Ако пък семейството е безплодно, нейна е вината.
120 години по-късно този модел си е стандарт в България поне сред нискообразованите маси по малките градова и селата. Тук слагам и доста пишман „висшисти„, завършили по паланки и горички. Да, има обществен натиск, Дядо Турбалан. Когато станеш 25 годишно хубаво момиче и ти ще го усетиш, но това едва ли е вероятно, а твоите възгледи са замръзнали някъде в Ледената епоха подобно на правописа ти, не мърдат и с инч напред.
Много е лесно да си мъж на средна възраст в България -бедна балканска държава с патриархат, където жената бачка, ражда и чисти и много е лесно да даваш акъли за неща, които те засягат и които не могат да те засягат.
Питам се обаче, дали Многознайковците могат да поне да се поставят на мястото на тези млади снахи, заровени по села и градчета, които биват хокани и тормозени за дреболии като правилното място на черния пипер в кухненския шкаф. Известно ли му е на Дядо Турбалан, че има в страната ни доста културни малцинства, при които е нормално като се роди бебето свекървата да ляга в семейното легло и да се задържи там с месеци, докато бащата спи в друга стая, уж на спокойствие? Знаете ли, че няма статистика за домашното насилие в страната ни, че то е ежедневие за много жени, а точно една 18-годишна булка на село е най-уязвимата?
Не чакам отговор в стил диалог, г-н Торбалан, научете се вие първо пък да спрете да съдите хората, да се опитате да се поставите на мястото на слабите и после да философствате, господин българин на средна възраст, или по-точно - господин Балкан Бей?

 
  ... горе^
преди: 13 години, 4 месеца
hash: 5e3588755b
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   до Дядо Турбалан

1. Българките са най-младите средно статистически майки. Статистиката не ни се определя от мургавелките на 12, защото, ако беше учил статистика, щеше да знаеш,че такива екстреми се „пречистват„. Нито майката на 12, нито тази на 50 ще влезнат в статистиката, защото се определят в статистиката т.н. изчистени стойности. Даже не ги знам на български термините, но хвани пък ти да се образоваш, не само по български правопис.
точна статистика тук http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php?title=File:Mean_age_of_women_at_childbearing_(1)(years).PNG&filetimestamp=20090430095940
2. Ние имаме сме една от страните с най-малко деца на фертилна жена http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/Fertility_statistics
точни статистики чакайте като излезне преброяването, първото направено по стандарти на Евростат, така че след месеци ще ни ударят жестоки цифри
3. Авторката е образована в топ университет - номер 56 в света, не търсете в топ 500 на ООН български университет - няма да го намерите. Аз така и си обяснявам как може разни Турбаланковци да командорят младите. Не се чудя, че сме се изнесли и избягали от Османската империя - не е заради парите и заплатите, а заради именно такива господа, които искат да ни натикат в кухнята на майка си като робинята Изаура, да ни направят дечица на 20 и да ни натикат в някоя фабрика или магазинче да им изкарваме парички.
5. Да, прави сте, че за жената до 30 години физиологически е по-благоприятно да ражда, но пък ние живеем в 21 век. Днес имаме всякакви възможносто на медицината. Освен това до 35 г. е доказано, че не е увеличен риска за малформации. Напомням на господата, че жената поне до 43 е фертилна и не умираме на 30. Погледнете горните статистики и си отговорете на въпроса - как се случва, че българката е най-младата, най-непродуктивната майка и ние сме на едно от първите места по детска смъртност. Нали раждаме млади? Германката ражда на 32 г. средно, но в Германия проблемът за детската смъртност от 50 г. не съществува. Едва 2008 получихме похвала от Брюксел, че сме смалили детската смъртност до приемливи нива, ПРИЕМЛИВИ НИВА, ГОСПОДА.
Ами ако имахте сили да остискате и да направите бебе , когато имате и парички за здравно обслужване, много повече живи бебета щяхме да имаме. И изобщо, питам се на господата Дядовци, дали им е ясно , колко струва днес едно бебе? Едно малко дете? А образованието му, защото Турбалан ще се съгласи, че в 21 век е важно да се образоваме.
Ама не искам отговор, пак ще има плюене и глупости..запазете съветите си за кръчмата, на младите жени няма да помогнат, а постингът ми беше насочен към тях - младите, неориентираните, бременните, малтретираните - иска ви се техните постинги да не съществуват, да са измислени,но не е така.

 
  ...

...
преди: 13 години, 4 месеца
hash: 5e3588755b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   ..... и познавам българското законодателство, изцяло в полза на мъжете - издръжката е от 30 до 150 лв. и то ако не си освободен. За жената издръжка няма, дори тя да е в майчинство и да трябва да се грижи за детето вкъщи или е безработна. Жената, точно младата булка, се настанява традиционно в апартамент, подарен от родителите на мъжлето - може да остане там, докато децата станат на 18 г., после прав й път. Ако жилището е обще, пак така -след 18. се продава и жената остава на улицата, а ние знаем, че заплатите на жените са с 30% по-ниски в България.
Ако семейството се запази, почва да изплаща апартаментче за синчето, за да може да имат мирна снахичка.
Горното се отнася за малките градове и селца, не за големите, където СЛАВА БОГУ, нашенският модел беше разрушен, защото младите сами си купиха жилища и си ги изплащат, няма да могат да изплатят и жилище на синчето, така че моделът тип ЛистоПАД се разПАДНА, поне в големите градове.
Но си има разни мъжки врътчици пак да ви прекарат, момичета. Гледайте като се взима жилище да сте в договора като съсобственик, дори съпругът ви уж сам да го бил изплащал апартамента, плащайки вноските от заплатата си. Няма такова нещо! Който прави семейство има ЕДИН СЕМЕЕН бюджет, вие плащате сметки и храна, нека тогава мъжлето ви да не се къпе и да не яде, нали вие плащате. Това го има често още - купува си мъжлето (женено или не) кола на негово име само, плащал я от неговата заплата, но семейството му за това трябва да се лишава. Много хубаво!
Ще успокоя Дядо Турбалан - жените в политиката стават все повече, т.е. в законодателните органи ще има повече жени, член сме на ЕС и рано или късно някоя мадама ще осъди страната ни за това, дискриминиращо майките законодателство, все някога някоя младичка законотворка ще внесе един нормален закон за семейството, да видим тогава как ще я караме на 30 лв. издръжка.
И като заговорихме - забравям, че за разлика от цяла Европа, само в България, мъжете губят при развод правото децата да живеят при тях, но не и родителските си права. Само у нас не може да се изкара един детски международен паспорт, не може да се запише детето в градина или училище без подпис на бащата (често не проявяващ какъвто и да е интерес и без това , само за белята)
Е, скоро - като влезнем в Шенген, съвсем безпроблемно ще е възможно на българските майки да си гледат децата в Европейска чужбина, да си живеят като бели хора при нормално законодателство и кой знае - да намерят мъже, които не искат да ги затворят в кухнята на майките си. Но то и без това е невъзможно, защото освен в Италия, в цяла Европа мъжете се изнасят на 18, а майките им (60-годишни жени) тръгват да пътуват и да се наслаждават на златните си годинки! Българката е заробена и на старини да гледа внучета и мъже, които не може и едно яйце да си опържат!!!
Но с или без Турбаланите на българския Османски модел на фалшиво семейство, той е обречен! Не е нужно вече дори да бягате в чужбина - отидете да живеете в София, Варна, Пловдив....и ще си живеете добре, момичета!

 
  ...
преди: 13 години, 4 месеца
hash: 53e6c2290d
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   От неуравновесената тирада на 5e3588755b ще обърна внимание само на един пункт. На единственият, който ужким има някаква доказателствена стойност.

hash 5e3588755b: Българките са най-младите средно статистически майки. Статистиката не ни се определя от мургавелките на 12, защото, ако беше учил статистика, щеше да знаеш,че такива екстреми се „пречистват„. Нито майката на 12, нито тази на 50 ще влезнат в статистиката, защото се определят в статистиката т.н. изчистени стойности.

ДТ: А ще се пречистят ли циганките на 16? А тези на 18? Или и те не са "фертилни"? Дори само те да влязат в статистиката, пак ще занижат възрастта значително.

hash 5e3588755b: Ние имаме сме една от страните с най-малко деца на фертилна жена http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/Fertility_statistics

ДТ: Я пак погледни и виж, какво пише там :D. От 33 държави сме на 22-ро място. Това е едно мноооого разтегливо понятие за последно място. нещо повече - статистиката, посочена от теб, ни сочи, като фаворит сред бившите соц. държави и сме почти на нивото на Испания и Австрия - http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php?title=File:Total_fertility_rate(mean_number_of_children_per_woman).PNG&filetimestamp=20090430100051
Малко е смешно, да те опровергае източника ти на информация, нали? Което води до следващия извод: Дори университет номер 56 в света може да възпита глупак.

На останалата част от словоизлиянията не виждам смисъл да се обръща внимание.

Дядо Торбалан

 
  ... горе^
преди: 13 години, 4 месеца
hash: 26bc6d8b63
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   Дядо Турбалан, за статистиката Ви моля да изчакаме резултатите от преброяването - първото по стандартите на Евростат.
Ако сте подпълнил вече формуляра, може да сте забелязал, че само за жените се задаваше въпрос за брой деца, даже колко от тях са в страната. Ще изплюе статистиката чудесни данни за фертилността, за миграцията - НЕПРЕЧИСТЕНИ, защото при пълно изследване не се прави това, а имаме 100 % отразяване на действителността.
Много Ви уважавам, защото като баща на 3 деца, сте се погрижил за нарастването на българското население, но иначе дълбоко се съмнявам в други ваши качества - например способността ви да съчувствате, да дадете добронамерен съвет, без да съдите.
Всеки си има право на мнение, моето е, че съм още 20 години фертилна и няма да дам на когото и да е да ми направи деца днес и сега, няма да живея със свекърви и няма да бъда финансово зависима от мъж и няма да се женя и развеждам по българско законодателство, или ще се погрижа то да бъде изменено. (имам още 50 години за това)
Според мен, всяка една книга, написана от жена, всеки чертеж на инжинерката, теория на философката, проектозакон на депутатката или управленческо решение на икономистката са много по-ценни от безразборното създаване на недогледани деца. Имаме над 60 000 по домовете, не сме длъжни да създаваме още, ако не може да ги гледаме и да им осигурим нормален живот и внимание. В 21. век жената има много повече цели, мечти и задачи, от раждането на деца - и ромките може да се възпройзвеждат, но ние трябва да се различим от тях. А за мен една бременна 16 или 18-годишна българка или ромка не са много по-различно понятие - и двете нямат нищо да предложат на отрочетата си. Ако ги нямаше Дядо Турбаланковците, т.е. родителите на булката и младоженеца, и децата на младата българка щяха да шляпат голи и боси по улиците.
Авторката!

 
  ...
преди: 13 години, 4 месеца
hash: c3ba5a68e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Модела на семейство всеки си го избира сам, както и кога и с кого да се обвърже. Важно е всеки да разбере, че не си ли оправи самичък живота, не е ли самостоятелен, не си ли е купил от джоба всичко необходимо - нищо не е постигнал и ще бъде зависим от тези, които са му купили къщата и колата, които са му гледали децата и които му дават пари или продукти да дълбоки старини - същите с пълно право ще си пъхат човките в ежедневието му и ще му дават наставления. Та които са си дали задниците под наем - да си берат гайлето. Моите съболезнования и на тези, които завършили-незавършили средно са побързали да се бухнат снахи и да живеят в дядовата ръкавичка и да си обтягат отношенията или да газят лайна в някое забутано село и да се мъкнат с подпетените чехли и вълнените пуловерчета до местния хоремаг - сами са си го избрали /изключвам глухите и слепите/. Понятията стари моми и ергени битуват в по-елементарните среди и са предмет на обсъждане по махленските събрания - безспорно е едно - по един начин и с едно желание се гледат деца на млади години и по друг в по-зряла възраст - в случая пред жените стои дилемата: кариера или деца и изборът си е дълбоко личен. При всички положения печелейки едно, губиш друго - за да има равновесие на везните. В деня след последния изпит заявих вкъщи, че от утре започвам работа и повече грижа за мен да нямат - постигнах го, но е факт, че за много от житейските удоволствия нямах време. Сватбата си я платихме сами с жена ми и оттам да наши дни всичко е наша заслуга - и жилищата и колата, и отглеждането и образованието на децата, и всичко в ежедневието. Цената за това е висока, но никой не може да ни каже и копче, а и самочувствието е друго. Уважаваме родителите си, но по никакъв начин не допускаме каквато и да било намеса в битието ни. И е прав Дядо Торбалан за свадливите свахи - всичките ни познати, които се разведоха, го направиха най-вече по тази причина - така и не разбрах наистина защо веднага след сватбата жените в тези семейства започнаха да се държат именно по този начин - вечно нацупените, недоволните и стремящи се да променят всичко и всички - след като много добре знаеха за кого се омъжват, в какви семейства влизат и какви материални блага получават наготово? Аз не осъждам неомъжените жени, но уважавам онези, които и без брак отглеждат собствени или осиновени деца, все пак при всеки животът се стича различно. Впрочем кой както си го разбира и нареди, но е вярна онази приказка, че човек каквото сам си направи и дяволът не може.
Мечо Пух

 
  ...
преди: 13 години, 4 месеца
hash: bc06f4f917
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Браво на Мечо Пух - точно това исках да кажа.
Иначе, според мен свадливите снахи стават такива заради свадливи свекърви. Не знам как младата жена отива толкова наивна да живее при семейството на момчето или в тяхно „подарено„ жилище и си мисли, че всичко ще е „безплатно„.
Братовчед ми се ожени на 20, защото беше забременил приятелката си. Веднага им дадоха отделен етаж на къщата, старият семеен етаж. Булката бременна чистише и с кеф си обзаведе и ремонтира почти самичка апартамента - тапети стърга, какво ли не. Но старите си влизаха и излизаха както и когато си искаха в ТЯХНОТО жилище и така нямаше миг интимност за младите, появи се детето, бащата не се прибираше с дни....
Ето, порастна снахата -разведе се и си взе детето в голям град. Разделиха се като приятели, даже парти спретнаха. И какво - веднага братовчед ми я последва, детето не разбра, че са се развели даже. Живеят си, даже халките си нисят. Трудно им е, но са заедно и трудностите ги сближават.
Ето - едни и същи хора, но вече порастнали успяха да си направят пак семейство, но далеч от „помощта„ на старите. Този пример ми е като обеца на ухото. Добра свекърва няма.
Хера

 
  ... горе^

...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 2cbd54ac0e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Ето защо толкова зор младите да се оженят рано-да си получат зестрата, родителите да им дадат къща или апартамент, да има кой да издържа жената, понеже е глупава и некадърна да се издържа сама. Да има кой да отгледа децата, които са се появили на бял свят вследствие на грешка в пияно състояние от ''първата любов'' в дискотеката или кръчмата(сиреч седянката).
Това е икономическото и социално ориентиране на нашите прародители от маймунски произход.
Всеки един израстнал физически, умствено и нравствено индивид би могъл да си направи по-структуриран план за живота и да го живее с доста по-високи нравствени и морални цели.

Но в 21ви век-векът на глобализация, равенство и технически напредък този тип хора трябва и ще бъде бързо и насилствено заличен от лицето на Земята, поради невъзможност да се ориентира сред по-напредналите слоеве на обществото. България е изостанала с няколко века, наистина за което е способствало Османското робство, което е осмяно и в българските литературни произведения(''Железния светилник'', ''Маминото детенце'', ''Бай Ганьо'', ''До Чикаго и назад'', ''Чичовци'', ''Гераците'' и т. н. ), но и поради нежеланието да отстъпи от закостенелите си и неприложими вече принципи.

 
  ...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 9c9694576b
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

17.   Ха, моето семейство е такова, забременях на 19 сега имам 2 деца и мноого здраво съвременно семейство, без да съм изстрадала снаха, щото си живея в нашия апартамент който сами си купихме и вече изплатихме.
Има и такива каквито описва авторката, но има и такива като мен, вярно че не ни беше много лесно, но на кой пък му е лесно днес в БГ. Не искам да споря, всеки сам си решава как да живее. Не мисля че вече някой те притиска да се жениш и дори да направи намек умна жена винаги може да го среже с 2 думи.
Никога мила моя не съм живяла сама или с 30 лв, защото ако се жениш с нагласата че ще бъдеш изоставена по-добре си остани сама. Не може да се ожениш за мамино хлапенце на 40 и да искаш да живееш добре.
Жениш се когато срещниш човека, когато го познаваш добре и ЗНАЕШ че няма да те остави на 30 лв.
И още нещо, дайте да не позволяваме на майките ни да се радват на внуците си, да не би случайно някога да трябва да ги гледаме. Тя ни е гледала и ни е направила нас самите, как може да бягаме умишлено още от 20 годишни от изглеждането на родителите си, толкова ли вече станахме егоисти?
Ето това е моят начин на живот, сами си постигаме всичко, но ще подадем ръка на старите когато се нуждаят от нея. Не мисля че децата са пречка за развитие, за кариера, просто не сте видяли правилния мъж, който винаги да е до вас.
Моят стимул е семейството ми, и съм ДОВОЛНА ОТ ЖИВОТА СИ! Не е ли това най-важното?

 
  ...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 8075e6d333
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

18.   Не, скъпа, не е това най-важното-за мене това е един пропилян живот, един ден ще се обърнеш и какво ще видиш зад гърба си-как цял живот си гледала децата и дъртите, как си седяла затворена в купения от вас апартамент, как не ти си работила и си имала професия, а само си чакала мъжа ти да кихне парите... изпуснала си, скъпа моя, МНОГО!!!! Изпуснала си си младините, приятелите, гаджетата, дискотеките, пътешествията, да опознаваш света, чувството да си студентka или работеща и никой да не може да ти каже нищо, да си свободна да общуваш с когото си поискаш, когато си поискаш, да ходиш където си поискаш, да правиш каквото си поискаш БЕЗ ДА ДАВАШ НЯКОМУ ОБЯСНЕНИЯ! ПРОДАЛА СИ СИ ЖИВОТА ЗА ЕДНАТА СИГУРНОСТ, ЗА ЕДНИТЕ ПАРИ НА МЪЖА СИ, ЗАЩОТО СИ БЪРЗАЛА, ДЕЙСТВАЛА СИ НЕОБМИСЛЕНО ИЛИ НЕ СИ СЕ ДОСЕТИЛА КАКВО ДА ПРАВИШ С ЖИВОТА СИ, ИЛИ ЗАЩОТО СИ СЕ СТРАХУВАЛА ДА СЕ ОТЛИЧИШ ОТ ПРИЯТЕЛКИТЕ И РОДНИНИТЕ СИ! ВСЪЩНОСТ, ТВОЯ ЖИВОТ Е БИЛ ЧУЖД ЖИВОТ, КОЙТО СИ ИЗЖИВЯЛА НАПЪЛНО НЕПЪЛНОЦЕННО, БЕЗ ДА ТРУПАШ ПОЗНАНИЯ И УМЕНИЯ, БЕЗ ДА СЕ РАЗВИВАШ КАТО ЛИЧНОСТ, БЕЗ ДА ТРУПАШ ОПИТ, ЗНАНИЯ, МЪДРОСТ И УМЕНИЯ, А ЗАЩОТО ТАКА СИ БИЛА ПРИТИСНАТА-ОТ СТРАХОВЕТЕ СИ И ОТ ЧУВСТВОТО ЗА ДЪЛГ И ОТГОВОРНОСТ, КОЕТО ТИ Е БИЛО ВТЪЛПЯВАНО ОТ РОДНИНИТЕ ТИ И КОЕТО, ПОНЕ ЗА ХОРАТА ОТ ЕВРОПА, Е НАПЪЛНО ИЗЛИШНО В ТАКАВА МЛАДА ВЪЗРАСТ!!!!
НО БЪЛГАРИЯ НИКОГА НЯМА ДА ВЛЕЗЕ В ЕВРОПА КАТО ХОРАТА-И ЕТО ЗАЩО-ЗАЩОТО БЪЛГАРИТЕ НЕ УМЕЯТ ДА ЖИВЕЯТ ПЪЛНОЦЕННО И ЩАСТЛИВО!

ВСЪЩНОСТ, СКЪПА МОЯ, ДАРИЛА СИ СИ ГРИЖИТЕ НА ЕДНИ НЕБЛАГОДАРНИЦИ, КОИТО СА ТЕ ИЗПОЛЗВАЛИ И МАНИПУЛИРАЛИ, НО ВСЕ ОЩЕ НЕ ГО ЗНАЕШ... ИМА ВРЕМЕ, ЩЕ СЕ УБЕДИШ ЕДИН ДЕН В ТОВА...

 
  ... горе^
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 9c9694576b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

19.   18, не ми е ясно защо Вие решавате кое е пропилян живот и кое нее. Всеки има правото да живее както си пожелае, не е нужно да се говори с такъв тон. Да аз съм доволна от живота си, вярно не ходя по дискотеки, но тово не е защото мъжа ми не ме пуска. На мен скъпа, никога не ми е било забранено да ходя където и да е.
Тук даваме своя пример, не редно да се натяква на друг-който не върви по същия път. Всеки живее живота си така както се чувства добре и така както намери за добре. А явно моето спокойствие някой хора ги дразни. И имам в предвид че главните букви са си повишен тон!
Успех и със здраве.

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 9c9694576b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   Уааау, а като гледам българските, работещи студенти как обикалят света направо им завиждам. Почти всеки в БГ изнемогва, за какви околосветски пътешествия говорите. Нашите студенти ходят в Англия да берат ягодки на полето като първобитните.

 
  ...

...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: ef92f58f13
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   20, друг път! Стани ти работещ студент на Запад, плати си наема, осигуровките, ТАКСИТЕ, картата за транспорт, яденето, учебниците, компютър и т. н. и обикаляй света. Повечето нямат пари за РЕЙСА, за да си дойдат по Коледа.
Всяка година аз бях една от малкото, които събираха пари за 2 пъти прибиране.... в България... с рейс 30 часа. После се прибираш и трябва да разказваш...
Е, това е, ако си решил да завършиш. Ако си решил да се правиш за студент, за да ползваш общежитие и да не плащаш социални осигуровки, ОК, можеш и да обиколиш света.
Между другото, ако българските студенти кандидатстват по програмата Еразмус, взимат двойно повече пари, отколкото един немски, френски и т. н. студент.
Възползвайте се.
Аз пообиколих света СЛЕД завършването си.
Когато Вашите приятели, обикалящи света като работещи студенти на запад завършат, обадете се пак... - а, и там се работи, за да имаш какво да ядеш, доста хора познавам от студентските бригади, които си купиха коли и си взеха заеми за жилища с парите...така че, не завиждай, ами продай колата и жилището си и остани гола като емигрантите и обикаляй света, кой те спира?

 
  ... горе^
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 54ce7ee05a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

22.   21 какви ти 30 часа с автобус при евтините low-cost билети? Не те разбирам, ако си ги вземеш по-рано са доста изгодни. Аз така пътувам, а също и много други мои колеги българи в чужбина и се прибираме за Коледа и за лятото, и си пътуване, и си работим. Вярно, не живеем в лукс, но пък е забавно и се научава много за живота и за всичко:).

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: ef92f58f13
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   22, какви low-cost по коледа например? Освен това от града, в който учих, не летят и днес такива. Когато студентите се разтръгнем... гледай какво става, просто няма. Едни мои приятели от виена пък година предварително си бяха взели билетите, а компанията взе, че фалира. По принцип има от там например Ники, които летят евтино, но ето - коледа е и цените стават двойни. Изобщо... зависи от града. А и друго - аз заради работата си по-рано от 2 месеца предварително абсурд да знам датите. А и съм завършила от 3 години все пак, в началото дори не бяхме в ЕС, тогава пък беше толкова „забавнен“ живота да киснеш за визи и други унизителни разни процедури с африканците и азиатците на куп...
Хубаво е, ако родителите ти помагат с поне 500 евро на месец, ако трябва да се издържаш на 100%, ако имаш и таксички... супер забавно става.
Познавам хора, които от 7 години не се бяха прибирали. А и забравяте още една подробност - който е в България, не може да работи през това време. Не е само билетчето (в моя случай самолетът под 450 евро не слизаше, гледала бях и 6 месеца предварително, месец предварително съм гледала - вече над 1000), ами кой ще ти плати наемчето, здравните?
Много е забавно, няма що. Забавно е, ако мама и тати помагат, иначе изобщо не е забавно. Друсаш се с рейса, та дрънка. Дори си горд, че си спестил пари и ще има и за наем, и за някой и друг подарък. Дори за рейс билети нямаше... студенти българи почти 3500 в този град, билетите и за рейса се взимаха поне 2-3 седмици предварително, какво полета...

 
  ...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: c608e99a28
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

25.   Номер 20, завист улавям в коментара ти! :)))))

Еми да, вие си стойте с фалшивото семсйство в България, мизерствайте си с по 2-3 деца на ръце, никой не ви е карал да ги раждате! И вие сте си виновни, че не сте поели по друг път навреме, пък сега стойте отстрани и завиждайте!!! :))))

И никой студент не бере ягодки по полетата, има къде-къде по-хубава работа в чужбина за студентите, пък и добре им се плаща, за разлика от на вас тук в България! На полето в Англия работят само тия със основното и със средното образование, които по някаква случайност са събрали пари, за да заминат, или по-скоро някой роднина им е дал тези пари! :)))
Така че-пак подкрепяте твърдението, че от българското фалшиво семейство нищо добро не излиза! ;))))))

 
  ... горе^
преди: 12 години, 5 месеца
hash: 7629bfee90
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

26.   Прочетох коментара на 17 и се изкефих максимално. Ето от такива жени има нужда едно здраво мислещо и проспериращо общество. Жени които имат ясна позиция знаят кога е време за деца и кога е време за кариера.
Защото истината коята много жени не искат в днешно време да осъзнаят е че каквито деца родят и възпитат такова общество ще изгради българия след 30 години.

Явно си е избрала и подгодящият съпруг, който да стои до нея и да я подкрепя в живота. Сам човек в този живот е заникъде. Живота е сътворен за да се живее от двама. Двама когато са на стари години по-лесно се мълчи.
Искам да целуна ръка на 17 и да и пожелая да се обичат и живеят още 100 години със съпруга си и да имат много деца и внуци.

 
  ...

...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: 604c5da801
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

27.   Е аз родих рано сега съм на 32 с две деца и не съм разведена. Познавам жени който много избираха и сега са без деца без мъж и са на по45-50. Е вие ми кажете пък каква е гаранцията че като си преуспяла няма да се разведеш на 40 и пак сама да си гледаш детето което ще е примерно на 5.

 
  ...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: 9c9694576b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

28.   Еее супер, 26, много благодаря. Аз съм 17 и ми стана много мило, като видях че някой мисли като нас.
Рамона

 
  ... горе^
преди: 12 години, 5 месеца
hash: 631fd7b860
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

29.   28, и аз напълно те подкрепям! Омъжих се на 21, родих на 22, след това на 24 и междувременно завърших. Засега няма признаци мъжът ми да желае да ме изостави. За годините заедно, постигнахме много и то изцяло сами! За ужас на авторката ще кажа, че той беше на 20, когато се оженихме :)
Османският модел в по-малките населени места е факт. Но ако всички вземат та се преместят какво ще стане с държавата?
Представи си сега, мила авторке, всички бедни африканци да се изсипят в Европа. Дали няма да обеднее Европа?
Освен това, самосъзнанието на хората в малките селища е много по-различно, от твоето. За тях е въпрос на гордост, че някой толкова рано ги е пожелал като постоянни партньори! Разводите в тези среди не се дължат на възрастта при сключване на брак, а на външната намеса на роднини. Липсата на доходи. Ще кажете, ами да бяха учили, вместо да се женят и раждат. Е да, ама те не искат!
Искам също и да изкоментирам това, че жени на средна възраст са щастиви сами. На една част това им е обяснението за пред хората, за да избегнат по-нататъшни въпроси и препоръки. А други тепърва ще почувстват самотата.
Самодостатъчността на човека е психично отклоненние! А и както е доказано, ние сме социални същества!
И нека си представим за финал нещо: Раждате дете на 40г. Не защото само от това "забавление" не сте опитала, а защото осъзнато чувствате нуждата да бъдете майка. Вече сте на 70г. Детето ви е на 30, а вас ви сполитат мисли от типа "Дали няма тая нощ да поема вечния път". Разбира се допускаме, че обичате детето си! И тогава се питате: Защо ли не го родих 10-15г. по-рано!? Щях да му се радвам по-дълго! А ако сте свестен родител, детето ви би ви задало същия въпрос!
За съжаление, тези неща биват осъзнати, едва след настъпване на родителството! За това и авторката е малко крайна. В някаква степен я разбирам.
Апелирам към изразяване на личното мнение изрично като такова и неосъждане на чуждия избор! Номер 18, по-полека!
И за финал, като току-що завършила в Германия, ще споделя, че необвързаните ми български колеги определено изпитват финансови затруднения. Обикалят света наоколо и усилено се оглеждат за постоянен партньор. В случая визирам и мъже и жени!
5

 
  ...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: cb30e59ca7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

30.   Смешно е да се сравнява свободата на това да си изживееш младостта без дете и да си вързан за дете. Разходите също са по-големи. Който иска да си губи младостта. Интересно ми беше да прочета за някои от обичаите, за които спомена авторката. Човек все си мисли, че няма какво да го учуди...

 
  ...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: 4cd85793a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

31.   Имам дете и то не ми пречи да се развивам, само ме радва. Млада майка съм и се радвам за което. Когато човек има здраво семейство и задълженията се разпределят винаги ще остане време. Плюс това децата ходят на ясли, детски градини, на училище. Пак може да учиш, работиш, спортуваш не си вързан постоянно. Направо се чудя какви глупости говорите... но така е, човек като не е изпитал нещо няма как да разбере. Жената била обречена с 30лв, изоставена дрън, дрън.. дори и самотна майка да остане на 30 години с попораснало дете бързо ще се оправи и ще си намери друг мъж. Не знам мила ти в кой свят живееш, но никой не те притиска да раждаш и да се жениш. Даже с това плахо и негативно мислене, което имаш по-добре изчакай. Само гледай да не станеш много старичка и детето ти да израсне със състаряваща се лелка, която я тресе критическата.

 
  ... горе^

...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: e8406ebd17
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

32.   30, разходите без дете може и да не са малки, но са много по-малки от случаите, в които когато имаш дете, ако не вярваш-иди в някой магазин за памперси, пюрета, бебешки дрешки и играчки-със сигурност няма да останете и с една стотинка в доба след 5тата покупка!
Другото положително е, че парите си отиват изцяло за теб самата, а не за някакво си там лигаво лапе, което и без това ти съсипва дните!
И да, обичаите и ценностите на българите са селски и, по-точно казано, турски, пропити още по времето на турското робство в манталитета на нацията!

 
  ...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: 2247c3438b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

33.   Според мен всякакви опити да се вкара човешкия живот в някакъв тесен коловоз, построен от "бива" и "не бива", са тесногръди. Да не кажа - малоумни.
Обявяваш се против натякващите селски лели, дето искат да набутат всичко, що е под 22, под венчило. А ти самата се вкарваш в същия дискриминационен тон.
Човек създава семейство, когато му идва отвътре да го направи. Това може да се случи на 20, 25, 35, дори и на 55. А може и никога да не се случи.
Майка ми ме е родила на 21. Завършила е престижно образование. Първите години живеехме на квартира. След това нашите започнаха да изплащат собствен апартамент. Никога не сме били богати, но нищи съществено не ни е липсвало.
Моя приятелка се омъжи в университета. Забременя и, подведена от подобни съвети, че още не са готови за дете (на 24!! ), направи аборт. Никога повече не успя да зачене. Съпругът й си хвана любовница, тя се алкохолизира. Лежа в болница. Богати са много и не се развеждат, защото много "си стъпиха на краката" материално и големи делби ще падат.
Колко хора останаха сами - именно динамичния начин на живот и предразсъдъците - да чакат, да се образоват, да направят кариера. Три 'момичета' на по 35 години от близкото ми обкръжение са сами. Иначе са с хубави дипломи. Издържат се сами. Но вече са извън онази по-безгрижна възраст, когато любовта е някак по-безкористна и по-способна да надвива проблемите на битието. Сега пада едно мислене, едно преценяване... навикът да си сам пуска корени все по-дълбоко и е трудно да понесеш някого до себе си за повече от 24 часа.
Така че подобни партийни директиви - кога да се създава семейство - нямат житейска почва.
Кога, та кога... Ами - когато срещнеш човека, с когото искаш да прекараш живота си.
Туй-то.

 
  ...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: 9c9694576b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

34.   Здравейте,
благодаря 28, точно това се опитвам да кажа и аз.
А това за малките градове не е баш така. Аз живея в град с 7000 души, т. е. малък провинциален град в централна България, и смея да твърда че над 90 % от завърширите гимназисти следват и висше образование. Да аз наистина не исках да уча, не е гордост че ме "искат" на по-малко годинир просто тогава съм срещнала човека, така се е получило. И аз имам много повече от хора с 2 висши образования. Аз на 21 г. си изплатих апартамента, видяла съм доста градове и манастири в България, като ми поотрастнат децата живот и здраве, ще посетя и някой европейски страни. За сега съпруга ми успя да ме заведе в Италия, така че.... Кола имаме, може да не е чисто нова, но детето ми не ходи в снега на училище. Аз съм доволна от живота си. Смея да твърдя, че живея щастливо и не разчитам САМО на съпруга си. Ние сме едно семейство, едно цяло. Всеки добринася в брака ни, както физическ, така и духовно. И не съветвам момичетата да не учат, напротив, но не може да се омъжиш с мисълта за развод. Няма да имаш щастлив брак ако се смяташ за напълно независима. Просто трябва да бъдем доволни от живота сир а ако не сме да се трудим много за да го постигнем.
~Рамона~

 
  ... горе^
преди: 12 години, 5 месеца
hash: 68e8dace12
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

35.   Номер 30 защо си мислиш че сме вързани с децата си. Че не сме преуспели дори и родили рано и младостта ни е загубена? На 32 имам две деца родени много рано едва завършила средно, впоследствие изкарах висше сега уча за второ имам престижна работа и съм пътувала достатъчно. Всеки сам си определя приоритетите и кога да създадеш семейство е въпрос на личен избор, но не съдете останалите, които са се задомили по-малки.

 
  ...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: 0683b28af8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

36.   Преуспяващата в живота авторка пише в пост13, "Ако сте подпълнил вече формуляра", отдавайки се на образованието и кариерата, бягайки от семейство и раждане на деца. Няколко комплексарки, пълнят форумите с глупостите си, жалко за тях!

 
  ...

...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: e5684d6967
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

37.   В едно си права Xeра.... ''според мен, мое лично мнение''... защото според мен пътищата до т. нар от теб''фалшиво семейство''.... са най-разнообразни, и този, който си дала като пример не е верния... между другото името, което си си дала ти отива, стига да знаеш как описва Омир тази ''свадлива жена''... ЗАРА 36

 
  ... горе^
преди: 12 години, 1 месец
hash: 8cc54ba823
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

38.   Авторке, хора като теб не трябва да се плодят. Ти си нагла кариеристка. Мъжете около теб не ти завиждат на незвисимостта. Те те съжаляват. Мислиш се за успяла, но си поредната самовлюбена глупачка. И по темата. Най-здрави деца се раждат, когато родителите са на възраст между 18 и 24. На 22 им е време. Твоето тъпо мислене се е насадило в главиците на повечето хора и затова се раждат сакати деца. Майката родила за първи път на 35 и после искат здраво дете. Стой си бездетна. представям си какви мръсници биха били децата ти. Радвам се, че ни спаси от скапаното ти поколение. Не исках да съм груба, но наглото ти писане ме накара. ВБМ

 
  ...
преди: 12 години, 1 месец
hash: 6b4a38e509
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

39.   Авторката разсъждава напълно правилно и изобщо не се изненадвам на злъчното и саркастично тоталитарно мнение от 38. Може да има аргументи в полза на детеродната възраст, но истината е, че мнозинството родителите не само не изграждат осъзнати и самостоятелни деца, но още от малки ги осакатяват, системно рушат самочувствието им и ги мачкат психически, пречупвайки волята им от насадени на самите тях, сбъркани съображения. В резултат на тези тоталитарни методи за възпитание, се пречи на развитието на рационалното в тях-Егото. Така то отслабва и не може да надделее в борбата си с подсъзнанието. А хората стават особенно уязвими, станат ли жертва на опасните подсъзнателни сили, които се подклаждат и от самия фолклор, ако щете. В крайна сметка се стига до "фалшиви семейства", а чрез тях се руши самото общество.

 
  ...
преди: 12 години, 1 месец
hash: 38c442b3d9
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

40.   Гроздето е кисело, нали...
Бездетните 30 годишни казват:
Децата са киселиииии" :~ Врещят, пикат, акат и ядат!

Ама я се усетете, моля. По-добре едно дете да се роди (пък нека яде), отколкото вие да продължавате безсмисленото си съществуване. За какво го изплюскахте това ядене всичките тези години?

 
  ... горе^
преди: 12 години, 1 месец
hash: cb30e59ca7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

41.   38, не помня точно, но мисля, че пикът на фертилността беше 22 или 24, под 20 не е много добра идея да се ражда. Тук не става въпрос за здравето на детето, а за възможността за забременяване, която не намалява чак толкова рязко. По-скоро намалява повече след 30-35, като рисковете за заболявания се увеличават след 35. И какво искаш да кажеш? Животът ни свършва на 24 и до тогава независимо от това, какво сме направили трябва да се плодим. В крайна сметка аз мисля за себе си главно в момента, изобщо не искам да се занимавам с деца, а съм във възрастта, която ти посочваш. Не мога да разбера защо при положение, че наистина не съм изпитала желание да имам дете до сега и поради това, че не искам да се жертвам напълно и да живея ужасен за мен живот, това трябва да е нещо лошо. А и първо трябва да имам някаква стабилност за да мога все с нещо да го гледам това дете и да не съм зависима от друг.

Майка ми ме е родила доста късно, интересно как пък всичко ми е наред. Иначе деца на по-възрастни родители съм ги чувала как малко да настинат, все възрастта на родителите им им е в устата. Сакати били децата, що за глупости. Каквото и да те е озлобило гледай него, не съди всички останали.

40, не не съм на 30 и честно казано точно така се изказвам за децата в моментите, в които изобщо ги забелязвам. Появи ли се едно такова, хич няма да му се радвам, просто ще го подмина, освен ако ни опищява пак всичко. Но все пак на мен наистина не ми е и време още, но дори някоя 30-годишна да реши, че не иска деца, какво? Ще я убиете с камъни ли? Малко някой нещо да каже за децата веднага го изкарват най-черния дявол. Не ги мразим, но и няма за какво да им се радваме. Почти всеки млад човек променя възгледите си в това отношение, така че за отрицателния приръст за сега в България причината е съвсем друга. Нали сте майки, не трябва ли да сте по-зрели, а не да заклеймявате всеки, който каже, че не харесва врещенето на децата? Да не говорим, че темата е за това, че не е хубаво да се раждат деца рано, а не, че изобщо не трябва да се раждат.

П. П. За статистиката не съм съгласна, тъй като циганите са много, така че не мисля, че се приемат за изключения.

Може да сме натискани да раждаме преди 30, но не и преди 20, освен ако не става въпрос за някое село.

 
  ...

...
преди: 12 години, 1 месец
hash: 495bb54c9c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

42.   До 40
Гроздето е фиктивна фолклорна измислица за наивници, която еднакво добре се използва в положителен и отрицателен смисъл, както и всяка друга асоциация или аспект от живота ни.

Кисели са примитивните ви коментари, акцентиращи в стратегически емоциални точки, за да вменят чувство на вина. Няма градивна критика в тях, но това е характерно за остарелите и деспотични възгледи.
За съжаление, все още практикуват робовладетелските методи, организирано да развращават ценностната система на подрастващите и накрая подмолно да ги демотивират, а така планирано разделят семействата. Което си е абсолютна, но добре прикрита и невидима за мнозина, човешка гавра.

 
  ...
преди: 12 години, 1 месец
hash: ead40bb1e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

43.   Злобата се усеща точно у тези, които са над 30 и твърдят, че "не искат" деца...

Милички, ако до 30 все още имате да учите, да живеете, да си стъпвате на краката, да градите кариера и бла бла глупости, да ви питам аз какво правихте 30 години от живота си???

Точно ви е сте тези с неизживяните младини/пътешествия/дискотеки/гаджета и т. н., дето са се сетили на 28 примерно, че не са се находили. И понеже няма как иначе да си оправдаят жалкото съществуване, почват да набиват в главите на тези, които са се омъжили на 25 примерно, че видиш ли живеели още в 19 век, ама преди освобождението.

Честно казано на мен ми е смешно. Сетила се Мара на 30 г., че ще гради кариера, щото съседката от провинциалното блокче вземала 30 лева издръжка...

Д.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 1 месец
hash: cb30e59ca7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

44.   43, защо трябва да се сети на 30 за да няма деца още?

П. П. Не мога да разбера защо на някои тук им е толкова трудно да разберат, че не всички имаме за цел да надуем корема на 20/25. Точно вие сте от провинциалните блокчета.

 
  ...
преди: 12 години, 1 месец
hash: ead40bb1e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

45.   А защо пък на някои други тук им е трудно да схванат, че и жена на 25 може да се е наживяла предостатъчно и стъпила здраво на краката вече, да иска брак и/или деца, семейство (по вашему "да надуе корема")? Отвратителен начин на изразяване между другото, който говори не само за психическа, но и за емоционална незрялост. Ето затова казвам, че на 30 като не се узрели, дълбко се лъжете, че на 35-40 ще сте. Пък ходете колкото си щете по дискотеки и по мъже, а да - и по пътешествия :D... Комплексарщина му викат. Особено когато някой се напъне да произведе текста най-отгоре.

Д.

 
  ...
преди: 12 години, 1 месец
hash: cb30e59ca7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

46.   45, не можа ли да разбереш, че съм далеч от 30? Изразът, който използвах, го използвах съвсем умишлено. Интересно ми е ако някой каже пренебрежително "чаве" дали и на него ще кажеш, че е незрял.

 
  ... горе^

...
преди: 12 години, 1 месец
hash: ead40bb1e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

47.   И какъв умисъл вкара толкова, че е чак пък умишлено?

Не твърдя, че точно ти си на 30. И на 25 да си все тая... Нали за превратната възраст 30 говорите, дето тогава ще се се наживели/наеб*ли/напътували/натанцували... То и аз съм далеч от 20, но говоря по принцип. Кво толкова се засягаш не мога да разбера. Вас никой не ви напада тук, нападнати са жените, които се предпочели да си създадат семейството по-рано, което автоматично за авторката означава някакъв си (измислен от нея) модел. Което освен да показва нейното особено плитко мнение по темата, друго не прави.

 
  ...
преди: 12 години, 1 месец
hash: 4ff087018b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

48.   Накратко – ако мислиш рационално и посочиш оптиминално решение, проличава основния модел на статуквото – осмиване, обиждане, унижаване и натрапване на обвинения в нападки.

 
  ...
преди: 12 години, 1 месец
hash: cb30e59ca7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

49.   Разликата е в това, че ако създадеш семейство по-рано, няма да можеш да се изучиш и да направиш нещо със себе си. На 25 може да си що годе зряла, но в никакъв начин успяла, ако броим "надуването на корем" за успех, да, но всяка го може.

Аз пък се чудя ти какво толкова се засягаш или може би ти завиждаш на това, че младите жени не са направили твоя избор, защото в тази тема може би много от писалите са под 30.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 1 месец
hash: ead40bb1e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

50.   Нито съм женена, нито имам деца. И съм на 26. Не се засягам изобщо лично, просто разбирам и другата гледна точка.

И да, на 25 можеш и да си се изучила, и да имаш стабилна професия, и да си пътувала. Стига да си се сетила навреме какви са ти приоритетите. От опит.

Д.

 
  ...
преди: 11 години, 24 дни
hash: b59b01d812
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

51.   Всеки има право да живее така, както сам си прецени. За едни това е да създадат семейство на 20, за други е да обърнат повече внимание на кариерата си и чак след това да се женят. Други пък просто нямат нужда от семейство и деца. И в трите случая става въпрос за личен избор. Никой няма право да натяква и да ръси обвинения наляво и надясно, нито пък да се прави на Господ и да решава чий живот е смислен и чий безсмислен. Всеки си има собствен път в живота и има право да го следва. Стига вече с тоя натиск и досаждане да правиш това и това, защото някой си е решил, че така е правилно. Подобно отношение имат хора с проблеми в собствения си живот, които се ровят в чуждия, за да си избият комплексите. Защото ако всичко е наред в живота ти, няма да изпитваш нужда да сочиш с пръст и да лепиш етикети наляво и надясно. Точка.

 
  ...

1-50 от 84
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker