Как да си наема апартамент? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121189)
 Любов и изневяра (29708)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7302)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18521)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Как да си наема апартамент?
преди: 6 години, 2 месеца, прочетена 1574 пъти
Вероятно на някой ще му се види глупаво да питам подобно нещо, но никога не съм живяла под наем, нито пък съм се интересувала от темата. Въпросът е, че реших че искам да живея в друг град и след месец ще започна да си търся апартамент, но имам доста въпроси.
Според вас, по-добре ли е да ползвам брокер или директна обява?
Ако, има значение, интересувам се от апартамент в Бургас в центъра или близо до него.
Знам че, е най-добре да задавам въпросите си на хазяйна, ако си харесам нещо, но все пак искам да се ориентирам какви обяви да гледам.
Видях, че много от обявите са дългосрочно наемане, но никъде не пише колко дълго е дългосрочното? Една година е периодът, който ме интересува.
Когато наема жилище имам ли право да правя дребни ремонти?
Ако, наема апартамента сама, но в последствие се обзаведа с приятел ще има ли право въпросният да живее там(няколко дни или повече... ), както и приятели да ми идват на гости и т. н
Хазяйнът ще има ли ключ и достъп, защото е вероятно да отсъствам за по няколко седмици и ще си оставя целия багаж вътре, като няма как да местя неща като компютър, телевизор, апаратура и всякакви ценни или лични вещи, всеки път.
Ако, има нещо друго, което трябва да знам преди да тръгна да си търся жилище, ще съм благодарна да го напишете в коментарите.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 2 месеца
hash: eae261221a
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   От 18 годишен съм по квартири. Много зависи от какъв човек наемаш жилището. Най-добре според мен през фирма. Ще трябва да прежалиш 100 лева отгоре. При наемането обикновено се иска 1 наем и 1 депозит. Понякога искат 2 депозита. Депозита в повечето случаи е в размер на 1 наем. Може да каниш когото си искаш, това е твое жилище от момента в който го наемеш освен ако в договора ти не пише нещо друго. Хазяинът е нормално да има ключ, но да влиза без твое присъствие не трябва нито без предварително предупреждение от поне 24 часа. Пак всичко зависи от договора който подписваш. Обикновено една нормална фирма за недвижими имоти трябва да защитава твоите интереси и тези на собственика на имота. Например при повреден електроуред би трябвало собственика на апартамента да го смени (ако взимаш обзаведено жилище). Но пък има хора които изрично пишат в договора, че ако повредиш нещо е за твоя сметка. Когато се пише в обявите дългосрочно, значи става въпрос за над 1 година обикновено. Щом за първи път наемаш жилище, много внимавай какво подписваш.

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: f31bbc1f2e
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   За теб ползването на брокер е по добрия вариант. Целта на хората които се срещат с хазаин е да спестят таксата на фирмата и договор, но това води до рискове. Добре е да имаш договор и приемо предавателен протокол. Директно на брокера казваш че искаш твърд договор за поне 1 година. Не знам какво разбираш под дребни ремонти, но по принцип би трябвало да ги съгласуваш с хазаина и то писмено, зависи от ремонтите. За приятели могат да идват колкото искаш, стига да не се оплачат съседите от шум. Хазаинът няма право на ключ, още като влезеш имаш право да смениш патрона за да си сигурна, че само ти имаш ключове.

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 391d0d725c
гласове:
1 2 3 4 5
  (44 гласа)

3.   Честно казано ми изглеждаш като паднла от Луната.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 252e72294f
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Като за начало, ти препоръчвам да потърсиш информация в сайта pravatami.com, защото много от въпроситет тт вече имат отговор там.

Брокер или директно от наемотодател ? - Брокерът ти предоставя сигурност, като таксува за услугите си. Всичките си въпроси, можеш да ги отнесеш директно към такъв. Аз ти препоръчвам, да избереш няколко брокера и да потърсиш информация за тях в интернет. Аз ти препоръчвам агенция, защото е много по-бързо и удобно, но това зависи от нагласите и финансите ти.

Дългосрочно наемане, поне в моя опит, означава над година.

"Когато наема жилище имам ли право да правя дребни ремонти? " - Нямаш право, да правиш каквото и да е по апартамента, без изричното съгласие на наемателя. От своя страна, наемателя е длъжен да прави всички сериозни ремонти, безплатно, освен ако
не си отговорна за щетата.
Т.е. Ако се пукне траба и има теч, то това е здължение на наемателя.
Ако боята на някоя стена е изкъртена, защото си пренасяла нещо и си я одрала, то аемателя е в правото си, да ти поиска пари за ремонта или да задържи депозита, при напускане на апртамента.

"Ако, наема апартамента сама, но в последствие се обзаведа с приятел ..." Само и единствено, ако хазайна е готов, да промени договора. Ако си сама в апартамента, повечето биха се навили, да пуснат втори човек, но срещу малко малко по-висок наем (от рода на 10-15%, всичко над това, по мое мнение, си е живо ограбване). Имаш право, да си каниш гости, все е едно е твой дом, но те нямат право "да живеят там".

Дали хазайна ти има достъп и как да процедираш с вещите си ?
- Всеки хазяйн ще има ключ в себе си, но това не означава, че има неограничен достъп. Хазайнът е правото си да прави инспекция на апартамента, но е добре това да са оговорени дати, вписани в договора ти. Примерно - На всяко 5то число от месеца или през случаен брой дни.
Моят съвет е да инсталираш СОТ, защото истината е, че ако хаяйнът ти е човек, който би те ограбил, то не би се спрял, защото в закона пише, че не може да направи нещо. Обикновенните ключалки, така или иначе, няма да спрат повечето крадци. Потърся всякаква инфорация, за бъдещите си наемодатели, било то през интернет, чрез съседите, полиция, брокерски агенции и дори, ако можеш, предишни наематели.

И така, ето какво ще те посъветва. Преди да влезеш, да живееш в какъвто и да е апртамент, поискай договор, в който е описано ВСИЧКО, което хазайна ти предлага, вкючително и състоянието му. Тествай печката, мивките, банята, отоплението, контактите и висчко, което можеш да тестваш. Не се срамоувай ! След това, провери договора, дали всичко, което е написано на него е в апартамента. Ако има несъотвествия, поискай нов договор или направо нов хазяйн. След това, направи колкото се може повече снимки на апартамента, като обхванеш цялото му състояние. И тогава, отиди при нотариус, та да се опише всичко. Моят съвет е, когато си взимаш нова техника и мебели, да пазиш касовите бележки, регистрационни номера и гаранции, с твоето име на тях. По този начин, няма варинт, в който хазяйна ти, да каже, че този 50 инчов телевизор за 3000 лева на стената е негов.
Другото важно е - Всички плащания, депозити, наеми, смекти и прочие, да минават винаги и само през личните ви банкови сметки, които са били записани в договорите.

Да, звучи много, но все пак говорим за бъдещия ти дом, в който може да изкараш 5-6 години.

Успех !

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 8320d178f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Благодаря за съветите, научих много полезна информация, ще потърся брокер и ще гледам да уговоря всичко предварително. Номер 4-ри, ако те познавах щях да те черпя нещо! Всъщност всички ви! Спасявате ми живота! :D

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker