Намиране на далечни родственици свързани с Баташкото клане - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121173)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18518)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Намиране на далечни родственици свързани с Баташкото клане
преди: 6 години, 22 дни, прочетена 1232 пъти
Има едни предавания, където хора се връщат много назад и издирват свои далечни родственици. Знам, че по майчина линия пра пра май се пада баба ми е избягала със сетстра си в Пещера от Батак заради клането. Осиновени са от различни семейства и до там се губят дирите. Някой от Пещера, Пазарджик или околността с подобна история?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 21 дни
hash: 529fc3df5e
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Малко трудно да нацелил от тук човек, но пробвай да се свържеш с местни историци.

 
  ...
преди: 6 години, 20 дни
hash: abc1682962
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Надявам се, че поне знаеш имената на тези жени и приблизителните им години на раждане. Ако решим, че след осиновяването не са си сменили имената, имаш някакъв шанс да научиш поне нещичко за тях и за наследниците им. Във всяка църква се пазят архиви, в които се отбелязват неща като кръщенета, венчавки и погребения. Така, че ако знаеш, че пра пра пра баба ти се е казвала Мария и е била родена около 1860 (това разбира се е пример), можеш да се разходиш из по-старите църкви и да видиш дали няма да откриеш нещо за Мария, родена около 1860 и съответно за нейните наследници. Единственият проблем е, че покрай въстанието и последвалата война има вероятност архивите на някои църкви да са били загубени, но когато става дума за такова издирване май това е най-сигурното. Защото на практика всеки от нашите прадеди е бил кръстен и съответно записан в църковния регистър. Обаче имаш и друг проблем, пишеш, че са избягали от клането, т. е. вече не са били съвсем малки и съответно са били кръстени преди това и то в Батак, а там всичко е било унищожено, а и на теб не ти върши работа за по-нататъшната им съдба. За това по-скоро се опитай да проследиш данните са венчавките.
Знам, че е доста несигурно цялото това нещо, особено когато става дума за онези години, а и ти дори не знаеш в кое точно село са били осиновени, но все пак... може пък и да излезе нещо. Другото, но то е още по-несигурно е да намериш някой много възрастен човек, който евентуално да помни, че когато е бил малък е имало една много възрастна баба, която е била осиновена след клането в Батак... ама нали се сещаш, че това вече си е съмсем несигурен източник, защото този 90-годишен дядо или баба я помни, я не помни. Така, че май църквата е най-сигурният източник.
Професионален историк съм и често с колегите сме се занимавли с подобни търсения, ей така от любпитство и да знаеш понякога могат да се намерят доста неща, кръщелни, писма, с които пра пра пра дядо ми е дал като зестра на сестра си еди-си-коя нива... има информация, но трудно се намира. Аз например така разбрах името на една от сестрите на пра пра пра дядо. Неговото име го знаех, но не и как се е казвала сестра му. И така случайно намерих едно негово писмо, в което той обясняваше, че тъй като родителите им починали, а той бил най-големия брат се събрали заедно с другите братя и решили да дадат в зестра на сетра си не помня коя нива. Та такива работи. За това не се отказвай, дори и да не намериш конкретно тази жена, поне може да понаучиш други интересни неща за семейството си.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker