Сватбени идеи - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121189)
 Любов и изневяра (29708)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7302)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18521)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Сватбени идеи
преди: 6 години, 4 дни, прочетена 1297 пъти
Здравейте! През юли тази година с годеникът ми ще се женим. Започнали сме подготовка, тези дни избирам рокля, в края на юни ще избираме менюто, избрали сме мястото, нормална сватбена подготовка. Нахвърлили сме някои идеи вече, но някак си изглежда недостатъчно. Решили сме да си направим предсватбени снимки, само двамата и вече сме уредили всичко за тази цел. За самата сватба сме решили първият ни танц да е малко по-атрактивен и тъй като и двамата сме се занимавали с театрални танци и имаме приятел хореограф мислим, че ще се справим и с това. На масата пред всеки гост ще поставим картичка с индивидуално пожелание и благодарност, че са ни уважили. Двамата с него сме от различни националности и за това ще смесим традициите - български и турски. Искаме обаче да измислим още нещо. Искаме този ден да остане незаравим не само за нас, но и за семействата и приятелите ни. Имаме още някакви идеи, но ни трябват повече. Много ще съм благодарна ако ми дадете няколко атрактивни и готини идеи за забавление на гостите!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 4 дни
hash: c136597bbf
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Първо, поздравления за предстоящото щастливо събитие! Виж, мила, този ден е празник за всички - така е. Но най-вече трябва да е празник за вас двамата със съпруга ти. По-скоро гостите би трябвало да умуват над това как да ви изненадат, а не вие да се изпотрепете да забавлявате роднините. Първо ще ти препоръчам от опит някои неща, които ще улеснят и вас, и гостите.
Щом ще има индивидуални картички на мястото на всеки гост, направете списък с имената им и разпределението им по масите и го дайте предварително на главния сервитьор, който ще посреща хората, за да може да ги отвежда директно до местата им. Ако не направите това, ще настане бъркотия или пък на вас самите ще се наложи да се занимавате с настаняване.
Предвидете маса или някаква преграда с параван за подаръците. Някъде в ъгъла да е, ненатрапчива и персоналът да информира за нея новодошлите. Много неудобно е за един гост да стиска подаръка между коленете си или да го рита под масата, докато дойде времето да го връчи на младоженците.
Не всички гости - особено по-възрастните роднини - са свикнали да се обръщат към сервитьора, ако някоя напитка на масата свърши. Навремето е било прието всичко предвидено за тържеството, да е извадено отгоре и колкото-толкова. Така че обърнете специално внимание на персонала да не забравя тази подробност и да се интересува липсва ли нещо по масите, особено там, където седят по-възрастни хора, и кой какво би обичал още. (След моята сватба майка ми ме попита как не ме е било срам да предвидя само по една бутилка вино на маса; те седели четирима човека и цяла вечер си делили една бутилка....!!! ) Нашето поколение знае, че на масата се слага само това, което се пие в момента, а после се носи допълнително кой каквото пожелае, но бабите и дядовците не са така.
Ако искате действително да направите специален жест към гостите си, един вид - подарък от вас за тях, ми се струва, че най-добре ще е да заложите на нестандартните идеи, на онези, които дълго ще се помнят. Ще ти предложа един евтин, но изключително оригинален вариант. Купете от някой зоомагазин по една жива златна рибка за всеки гост (около 4 лв. е едната). Има хубави стъклени по-широки вазички, които приличат на малки аквариуми (около 3-4 лв. ). Когато минавате да поздравите гостите, подарете на всеки по една вълшебна златна рибка, която да му изпълни три желания. Двете желания да са лично за него, а едното - за вас. Символиката е, че така 50-60 златни рибки (или колкото там са гостите) ще изпълнят по едно тяхно желание за щастие и благополучие на новото семейство.
Ако ми хрумне още нещо, ще пиша. Част от съображенията ми са свързани с пропуски от моя страна при организацията на моята сватба.

 
  ...
преди: 6 години, 4 дни
hash: 6730b445d9
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Най-хубаво е да се обърнете към професионалист за това.. но все пак ето какво мога аз да ви предложа - важни са детайлите! Не знам с какъв бюджет разполагате, но ето идеи - шоколадов фонтан, гълъби, всякакви видове конфети, нека падат отгоре "пари" с вашите имена на тях (виждала съм го, ефектно беше), може да извикате циркаджии (имам предвид хора, които могат да правят номера и трикове)... ами това само се сещам за момента. Вижте и в интернет, има понякога доста хубави идеи.

 
  ...
преди: 6 години, 4 дни
hash: 873025ecdc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Турските сватби са пищни да не кажа се доближават до кич.
Поразрови се в youtube ще се изумиш на какво са способни особено по-заможните.
За теб ако ви се хвърлят повече пари може да подготвиш красива заря
Някой булки имат по 2 рокли. Една красива и голяма, но тежка. И в ресторанта изненадват гостите с втора-по лека но много секси за да танцуват цяла нощ.
За букета на една сватба на позната -имаше специален втори букет който като го хвърли се разделя на толква части колкото са всички момичета които се борят. Става много яко
Това е скъпо но ще се накефят гостите и може да им е подарък от сеатбата-наемате карикатурист за целия ден. Ще направи карикатури на всички гости и ще е голям смях. С датата-прекрасен спомен.
Или хуфожник да нарисува най-важната част от церемонията ви.
Там украси, игри, конфети там си знаеш. И най-важното е да не си нервна и напрегната булка, че каквито ги има само де цупят че не било както си го представяли...

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker