Раздяла и осигуровки - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121167)
 Любов и изневяра (29701)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6471)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Раздяла и осигуровки
преди: 5 години, 9 месеца, прочетена 1115 пъти
Не съм сигурна дали въпроса ми е за тази категория, но не мога да и намеря мястото.
Ситуацията е следната: омъжих се и се преместих да живея при съпруга си в Германия, записах се в общината и започнах да се водя на неговата осигуровка в Германия понеже аз не работя. Разделихме се, но не сме се развеждали и се прибрах в България за момента. Не сме ходили до институцията за осигурявките да си взема формуляр и да се отпиша там, за да започна отново да се осигурявам тук, също така не съм се отписвала от общината.
Въпросът ми е дали мога да започна евентуално работа в България и докато съм тук и омъжена да прекъсна осигуровките си там? И как може да се случи това?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 9 месеца
hash: 9aad449dfa
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   В Германия си към осигуровката на мъжа ти, като това не му струва нищо допълнително. Докато сте жените той ще ползва по- изгоден данъчен клас. Ако сте го направили той трябва да е 3, ти 5. След разводът той минава 1 и почва да плаща повече данъци. Когато напускаш една държава за постоянно е редно да се отрегистрираш и ако ще се осигуроваш в България изискваш от немската здравна каса Е 104 който представяш в НАП и за времето в което си била в чужбина се признава в България, че си била здравно осигурена. Можеш да си работиш в България не е пречка. Мъжът ти трябва да подава данъчна декларация и съответно ще питат и за твоите доходи. За целта се попълва документ от НАП България и той прилага към неговата декорация. Ако ще се развеждате направете го. Мъжът ти да уведоми веднага за това финанс амт и да си смени данъчният клас иначе ще плаща със задна дата.
Съветвам те да посетите форумът Родени в България при въпроси.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 6c63e0520d
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Разберете се с мъжа ти - докато се водите женени и той работи, а ти не, както ти обясниха по-долу ти си категория 5, а той 3 - това значи, че той получава най-вероятно до 500 Евро отгоре към заплатата, защото ти не работиш и е женен за теб. Oсигуровката ти освен това не му струва нищо - при развод, заплатата му ще намалее с горната сума и данъците му ще се увеличат, a и ще трябва да си смени данъчната категория с неизгодна такава.

В момента му е много добре така без развод и да се водиш там, обсъдете, ако иска да продължи така, да ти изпраща поне надбавката към заплатата си, която получава заради това че сте женени и не работиш. Ако сигнализираш на данъчните, че сте разделени и от определена дата не живееш там, така или иначе ще трябва да плаща, каквото е получил в повече със задна дата - по-добре да дава сумата или част от нея на теб. Иначе, за да започнеш да се осигуряваш в България ти трябва този формуляр 104 от Кранкенкасето - обади се най-добре на инфо линията им или прати меил, за да разбереш дали има как да ти го издадат и изпратят без да се налага да пътуваш дотам. С немската осигуровка в БГ имаш право само на спешна помощ, но не и да се запишеш при ДжиПи и да ползваш направления - т. e не ти върши работа, ако ще живееш и работиш в БГ за постоянно - за всички прегледи, който не се категоризират като спешен случай Кранкенкасето ще откаже да ти възстанови сумата, особено ако не си ги уведомила още при възникването на спешния случай.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: c8cb9ff02b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Все пак да разграничим пенсията от здравната осигуровка. За пенсия в Германия не ти е внасяно нищо, само си се водела безработна. Т. е. годините ти престой там ще се броят само за стаж, но няма да допринесат за размера на пенсията. В момента на отписване в Германия и адресна регистрация в БГ почваш да се осигуряваш тук. Става автоматично, понеже немските служби те изкарват от тяхната система.
Здравната осигуровка е идентична. Била си осигурена там чрез мъжа ти. Вадиш оттам формуляр Е104, който да удостовери пред НОИ че си била осигурена извън БГ. Така ти се възстановяват автоматично правата в България.
С данъците в Германия нещата са по-сложни. При всички случаи, мъжът ти ще трябва да върне класа 3 и да вземе 1/4, което води до по-високи данъци с поне 200-300 Евро месечно, в зависимост от доходите.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker