Двама братя - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121190)
 Любов и изневяра (29709)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7302)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18521)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Двама братя
преди: 5 години, 6 месеца, прочетена 1391 пъти
Здравейте,

Tемата ми е малко странна, та ще я разделя на две - какъв ми е въпросът, и защо питам (което е по-трудно за обяснение). Та, въпросът ми е - познавата ли, или имате в родът си двама (или повече) братя, които са супер различни? Единият е подчертано морално по-добър, а другият - морално по-лош и предава по някакъв грозен начин брат си. Знам че конфликтите между братя не са редки, но тук става въпрос, че има ясна обективна полярност. Ако имате такива наблюдения, това предава ли се и в сeмействата които тези братя създават?

Защо точно питам, може би на малко хора ще им е интересно... Имам такъв пример в моят род и се опитвам да си го обясня. Една теория която изследвам се базира на Библейската история за Кайн и Авел. Това което повечето не знаят е, че Кайн всъщност не е син на Адам (а на Сатаната). От Адам оцелява другият му син - Сет. Така се появяват два рода - на Кайн и Сет, като единия е морално добър, другия - лош. Що се касае до моралният смисъл на думата, не мисля че това е субективно за наблюдение и оценка. Та тези родове естествено са се поомесили в последствие, и затова е по-типично хората да не са ясно изразено добри или лоши. Теорията която изследвам е, дали не е възможно родът отново да се "разцепи" полярно, като създаде морално добра и лоша линия подобно на библейската история. Това всъщност би била интересна християнска тема, само че нито има още истински християни, нито търся теологични философствания, а реални житейски примери.

Предварително благодаря на хората които ще пишат (наистина) по темата.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 5 месеца
hash: 671966dd53
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Грешиш че морала се наследява!!! Морала и възпитанието се дават от човека/хората, които отглеждат детето и от държанието на околните хора. Разликата в морала между двама братя били те и близнаци ги правят родителите. В дадени дребни моменти от живота на малките деца родителите хвалят повече едното или наказват за подобни грешки направена и от двамата в различно време само единия си син според настроението си в момента на грешката. Децата започват да се състезават за одобрението на родителите и съответно по лошо справящия се от малък се учи да саботира и да завижда на по лесно справящия се син.
Няма да коментитрам обвинението ти че Ева изневерила на Адам с дявола, защото това в библията не го пише, а пише точно и ясно че Каин се родил след като Адам познал жена си и тя заченала. Но пък примера ти с Каин и Авел е добър.
Прави ли ти впечатление че някой /родителите или господ/ е дал на Каин да работи градините по цял ден да копае прегърбен, а на Авел да пасе животни, кое е по лесно в онези години? Не е ли по лесно да ходиш по поляните и да си полягваш на сянка докато добитъка пасе? Обърни внимание и на факта че бързо Авел имал цяло стадо, тоест забогатял, а на Каин не се случило земята му да става по плодородна. В библията пише че Господ след като харесал повече подаръка на Авел, решил и да учи Каин че трябва да покорява греховете, които се стремят към него. Тоест възбудил завистта в Каин като не приел наравно плодовете на труда на двамата братя, отгоре на това оставил на Каин да се бори сам с греховете които били пред вратата му.
Тоест това което ни учи библията е че родителите възбуждат завистта у децата си като приемат по радушно труда на едното си дете и остават другото само да се бори с лошите мисли които те са възбудили у него.
Тези дребни моменти в живота на детето възпитават бъдещия голям човек и неговото количество морал и възпитано държание е съвкупност от проблемите му в детството.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 35da21a6fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Хм, за първи път чувам, че Кайн бил син на Сатаната.. откъде е информацията ти?
Една страхотна книга на тази тематика и базирана върху историята на Кайн и Авел е "На изток от Рая" на Стайнбек. Мисля, че би ти била интересна.
Нямам иначе наблюдение за морални различия, но различия в характера - да. И не мисля, че им хора, родени лоши. Просто са решили да се държат по определен начин. Това е правото на избор - отново може да се обвърже с теологията.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker