Трикове и хитрини за възпитание на бебе / малко дете - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121167)
 Любов и изневяра (29701)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6471)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Трикове и хитрини за възпитание на бебе / малко дете
преди: 3 години, 10 месеца, прочетена 981 пъти
Имам бебе на почти 6 месеца. Още е рано, но след годинка ще започне да разбира все повече и искам да го възпитам по най-правилния начин - да помага вкъщи, да не се тръшка за глупости, да не крещи по улиците, да си ляга без мрънкане, да знае стойността на парите, да пази вещите си и т. н. Все неща, с които много родители срещат проблеми.

Доста чета по темата и колкото повече научавам, толкова повече разбирам, че всъщност не знам почти нищо за възпитанието. А и има безброй различни мнения по всеки въпрос. Човек не може да изчете всички книги, но не е и нужно. За мен споделеният чужд опит е най-ценен.

Затова реших да пусна темата с цел всеки родител да каже от собствен опит нещо, което е открил за себе си и работи добре. Или дори да не е родител, всеки може да сподели нещо полезно, което е видял от други родители и му е направило добро впечатление. Така че, ако знаете нещо нетрадиционно, но ефективно, ще се радвам да го науча.

За мен е важно възпитанието да започне още от раждането. Веднага след изписването ни от болницата започнах да практикувам ЕБХ (естествена бебешка хигиена) и след почти 6 месеца имаме голям напредък. Бебето ми ака и пишка в специално гърненце. Разбира се още е с пелени (които се перат), но в тях само пишка, други инциденти не е имало от месеци. В интернет има доста информация по темата, но мога да споделя по-подробно собствен опит, ако някой се интересува. Скоро започваме и захранване, водено от бебето по метода baby-led weaning, при който бебето се храни само и без пюрета. Надявам се и там да имаме такъв успех.

Ще се радвам всеки, който има мнение по темата за правилно отглеждане, да сподели някоя хитринка за по-лесно и успешно възпитание - проблем, на който е открил решение. Надявам се, че няма да има спорове, защото целта е да обменим полезен опит като родители и да си помогнем взаимно.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 10 месеца
hash: 473b21a5a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Очартаваш се много вреден свръхконтролиращ родител, което бъди сигурен , ще ти се върне като бумеранг в главата. Дръж се естествено, не залитай в някакви свръх системи за отглеждане и възпитание на децата. Не бъди зомбиран, учи се от другите, но без да бъдеш някакъв манияк. Обичай децата си, но те не са ти роби. Те ще са с теб 20 години. След това, ако я караш все така, няма да им видиш очите.
Свръх амбицията, която имаш я разпредели по няколко важни направления, а не да издевателстваш над беззащитно, невинно шестмесечно бебенце. Благодаря на Господ, че не съм имала баща, а майка ми беше прекалено заета с работа, за да си точи ноктите върху кожичката ми. Израстнахме на улиата склю на врата. Слава Богу, не пропаднах и самата аз отгледах 2 деца. Без памперси, без чуждоземни теории, без интернет, с 1и 1/2 програми по телевизията, с чай от копър против колики, със свинска мас за мазане, с една френска книга за бебета.
Децата ги гледахме с любов, търпение, зачитане на личността им, с малко твърдост, с педиатри, учителите в училище. Е, получи се.
Давай го по-леко.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 6925535d7e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Любов и ясна граница и правила. Прочети за еврейските майки как възпитават децата си, много е интересно.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: d23536b204
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Смяташ, че има някаква проста поредица от правила и всичко става както си го представяш? Май не ти стига мозъка и въображението. Някои наивни като теб четат книги как да забогатеят и вярват, че има такива книги. Прочиташ и забогатяваш - стъпка по стъпка.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 5751ff9283
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Има една хубава книжка на Анна Букова "Как стана мързелива майка, или как да отгледам самостоятелно дете" заглавието е закачка, няма нищо мързеливо в това да оставяш детето ти да се храни само, да си налее вода и подобни, тъй като вместо да нахраниш детето за 5 Мин и да налееш чаша вода за секунди- чистиш непрекъснато, НО всяко умение е резултат от опит. В книгата има едно правило, което е полезно и при родители, които несъзнателно саботират самостоятелността на децата си (за да бъдат ценни и незаменими по-дълго- бабите, често го правят) и при вредните перфекционисти. Правилото 2 от 3 при условията бързо-качествено-самостоятелно. Идеята, е че е адекватно да се очаква спазването само на 2 от тях, т.е. ако е бързо и качествено (наливането на чаша вода) няма да бъде самостоятелно, мама ще го свърши. Ако е самостоятелно и бързо, няма да е качествено, нормално е да разлее и т.н.
Друго полезно е да се познава детското развитие, кризите на възрастта, да се знае какво е познавателен егоцентризъм до кога продължава, кога детето разбира, че е отделен от майката индивид (първият пубертет), кога изобщо осъзнава, че другите извън него също имат вътрешен свят- чувството за другия, същинската емпатия. Защото децата след сензорното развитие, след 2рата година развиват Аза, а ние много обичаме да им обясняваме как се чувстват другите и как трябва да се съобразяват с това. Да, със сигурност трябва да го обясняваме, но не е адекватно да очакваме да бъдем разбрани. Детето в тази възраст започва да разбира понятията добро и зло, но социалната компетентност се развива чак след 4тата година.
Редно е да имаме адекватни изисквания, другото е вредно, наистина. Децата не стават амбициозни под големи изисквания, а от любов към успеха. Успех е, дори част от водата да е в чашата. Успех, е че има инициатива за опит, защото както казах горе пътя към уменията е опитът. И ако родителят, сметне опита за неуспешен и се фокусира върху водата на пода, детето ще направи същото и опитването ще стане негативно преживяване. Освен самия опит и любовта към успеха е важно и усещането за постижение. А постижение е нещо, което човек е направил до край. Всичко, с което се заеме детето е добре да се завършва. Можем да купим конструктор от 200 части, или пъзел, но едно малко дете ще се отегчи по средата, няма да има постижение и няма да е завършило. Дори самото прибиране ще му бъде трудно и неприятно. Много по-подходящо е да предложим малък брой елементи и с времето да го увеличаваме. Така детето сглобява всички части в един обект (къща, кола и т.н.) и се чувства успешно. Тази представа за успех при игра до край формира постоянство и волеви качества и това е съвсем натурално за детето, понякога самата среда, претрупана със стимули му пречи да го изяви. Някои колеги дори могат да сметнат, че дете има дефицит на вниманието, хиперактивност (сега е много модерно), а то просто да не е в адекватно организирана среда. Няма как телевизорът да работи, на нивото на детето да има десетки игри и ние да сме изненадани, че детето сменя дейности без да довършва.
Много обичам да говоря за деца и се отплесвам :) най универсалното правило е "Детето не слуша, детето гледа, така че най-ефективното възпитание е да възпитаваме себе си"

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: aa5f5bd5ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Авторката:

Номер 6, много ти благодаря за подробния коментар и препоръката за книжката. Задължително ще я прочета. Личи си, че си човек, който има подход към децата и разбира тяхната психология.

Номер 2, изобщо не съм свръхамбициозна, нито пък издевателствам над детето си. То се чувства много добре с нещата, които прилагам. А те всъщност не са никак нови - естествената бебешка хигиена съществува от векове, но днес се практикува основно в Азия, тъй като големите концерни в модерния свят искат да печелят от продажба на памперси. Затова и някои деца ги носят до 3-4 година възраст, вместо да си вършат работата в гърне след като се научат да седят. За бебето разбира се гърненцето е специално и не седи на него, а майката го придържа под дупето на бебето. От захранването без пюрета също няма нищо по-естествено - оставяш бебето си само да си избере какво да сложи в устата, вместо да му буташ някакви смесени пюрета и пълни с какви ли не боклуци и химии (ако са купени). Естествено повечето продукти се приготвят на пара и парченцата се нарязват по определен начин, за да е безопасно за бебето. Може да гледаш видеа с бебета, които са щастливи да приемат храната си в нейната естествена форма. И какво лошо има да понаучим и ние някоя "чуждоземна" добра практика? Или смяташ, че вместо да се чете е най-добре да се слушат бабите, които те съветват да даваш моркови и кисело мляко на 3-мечесно бебе и да го къпеш със солена вода всеки ден. Има някои неща, които човек трябва да постави под съмнение и да търси разнообразна информация. Иначе няма нищо против за маста, аз използвам възможно най-малко козметика, мажа бебето със зехтин и го къпя 2-3 пъти седмично. Човек трябва да бъде критичен и информиран. Това в никакъв случай не го прави ненормален или педант.

 
  ...


...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 9ecb170390
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Трикове и хитрини не бих казала, по-скоро цялостното отношение към детето е важно: с любов и грижа, но с ясни правила на отговорност. Трябва да е ясно, че родителят командва и той в този, който определя правилата. По този начин детето ясно се ориентира в заобикалящия го свят и постепенно се разширява кръгът на позволените неща.
Не залитай по разни модерни теории, следвай инстинкта си и най-важното: бъди последователна. Ако кажеш "не" за нещо, то трябва да е твърдо и окончателно "не". Когато детето знае това, е много по-лесно. Не трябва да се поддаваш на опити за манипулация, защото малките бързо разбират какво и как могат да постигнат.
Важно е също да правиш разлика между нужди и прищевки, доста хора не го умеят и изпадат в крайности да задоволяват всяка прищявка на детето, което е лоша идея.
И да, детото се възпитава най-вече чрез пример, а не чрез думи.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker