Само едно дете! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121422)
 Любов и изневяра (29764)
 Секс и интимност (14390)
 Тинейджърски (21909)
 Семейство (6483)
 Здраве (9612)
 Спорт и красота (4708)
 На работното място (3191)
 Образование (7312)
 В чужбина (1658)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1739)
 Други (18586)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Само едно дете!
преди: 3 години, 9 месеца, прочетена 2035 пъти
Има ли и други като мен? Искам само едно детенце. Толкова обичам детето си, че нямам нужда от повече. За мен повече от едно дете е твърде много натоварване. С едно дете е добре, но не и с две. Без дете също не е добре. Намерих баланса. Виждам хора, подлъгват се от хорски думи, че с второто е по-лесно, защото вече имаш опит, че двете ще се гледат и 'няма да те занимават' и като се роди второто виждат невероятен зор, имат семейни проблеми и се карат, децата се карат и не си играят така, както са си мислили. Съжаляват, че не са останали с едно и аз като слушам това се чувствам още по-добре, че имам само едничко. Има ли други, които осъзнато искат само едно дете? Какво мислите?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 9 месеца
hash: 59e2f6e432
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

1.   Абе това да родиш второ, за да го гледа първото, е абсолютно малоумно и нахално по всички параграфи! Ако не им се занимава с гледане на деца, да си вземат детегледачка, а най-добре изобщо да не се размножават. Ужас!

Иначе всеки подхожда максимално позитивно към децата си и животът си с тях, което не е много реалистично. Ние хубаво искаме щерка ни е да е умна, красива, разбрана и ученолюбива, ама това може и да не се случи. Даже е доста вероятно да не стане баш така. Същото е и с това, което казваш - раждаш второ с идеята да са си другарчета и да се разбират, но кой ти дава гаранция, че всичко ще мине толкова идеалистично? Да, ще се бият, карат, ще има разправии, това е съвсем нормално и затова се мисли овреме и трезво, а не с цел да цвъкаме, па каквото стане.

Та гледай как на теб ти е добре - с едно, с пет, без нито едно, все тая. Както го чувстваш - така, останалите да си гледат в своята паница, не им обръщай внимание.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 0c729ebe90
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Въпрос на личен избор е. Както поиска родителят. Някои са доволни, други - не. Няма точен отговор на този въпрос. Аз лично съм единствено дете и си ми е супер, но някои искат брат или сестра. Та както казах - въпрос на избор.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 7a2f8948e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Не, имам две, бих родила още, ако не живее в България... Не бих лишила детето си от компания..

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 829ec1a4e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

4.   Никой не иска да мисли за най-лошия сценарий, но помисли за момент - ами ако нещо се случи с детето и останеш без него? Може вече да си на възраст, в която е трудно да родиш пак. Или пък детето ти пропадне, стане наркоман или алкохолик, няма да имаш достоен наследник. А ако детето ти не иска да има свои деца, така родът ти остава без наследници. Много хора не мислят толкова напред в бъдещето и се надяват при тях всичко да е нормално, но животът поднася неочаквани изненади.
За мен е добре човек да има най-малко две деца като застраховка. А и така детето няма да е само и да скучае. В думите на хората, че две деца се гледат по-лесно от едно, има резон. Аз имам брат, който е 14 години по-голям от мен и на практика израстнах сама и ми беше скучно детството. Сега имам бебе и възможно най-скоро ще му направим братче или сестриче, а после може и трето. В майчиното сърце има място за много любов към много деца. Децата са като цветята - никога не са прекалено много. И семейството е по-щастливо с две-три, отколкото само с едно.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: d4eeec3832
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

5.   №4 Хора които създават деца за да имат наследници и за да са засраховани, не са никакви родители а интересчии, които мислят по скоро за себе си.
А шансът, че може да се случи нещо лошо само на едното ти дете е глупаво, то както може да се случи на единственото така може да се случи и на двете деца. Няма истинска майка на света която ще е щастлива, че само едното й дете е пострадало. Майката и 10 деца да има ако едно от тях пострада ще се чувства като майка на пострадало дете.

 
  ...


...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 821c0c98fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   номер4 е един хахав мъж, дето в различни теми свързани с жени пише коментари от името на жени..

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 829ec1a4e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   От №4 до №5, не съм съгласна, че хората, които искат да имат наследници, са интересчии. Такива са точно хората, които мислят само за собствения си кеф и не искат да си жертват времето и средствата в името на децата.
Разбира се, че може да се случи нещастие и с двете деца като са заедно. Но ако, не дай си Боже, единственото ти дете почине, няма да имаш друга утеха, както би било, ако имаш други деца. Преди време бях чела историята на една жена над 50, която е изгубила единствения си син на около 30 и съжаляваше, че на тези години не може пак да роди.
Ако човек иска да има наследници, които да продължат рода и гените му, то трябва да има поне две-три деца. Мъжът ми например има брат и сестра, но и двамата не искат деца, а и вече са над 40 и няма закога да си променят мнението. Ако не беше той, неговите родители нямаше да имат внуци, а те много искаха. Разбира се, че и ние искаме деца, няма да ги правим само заради тях.
Няма да се оправдавам за думите си, че всяко следващо дете е застраховка - това е практическата гледна точка. Ще обичам еднакво всичките си деца и ще ми е безкрайно мъчно, ако загубя някое от тях, но поне ще имам други, за които ще си струва да продължа да живея.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 60550f42a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   "А шансът, че може да се случи нещо лошо само на едното ти дете е глупаво, то както може да се случи на единственото така може да се случи и на двете деца."

Шансът е фифти фифти ... или ши стани, или няма да стани!

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: ee0e60902e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Роди едно и като го поотгледаш, ще усетиш дали имаш сили и енергия за второ. Тези неща не се решават така теоретично.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: d4eeec3832
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   №7 сега разбирам, защо мислиш за децата, като за наследници. Защото при теб твоите деца имат да наследяват баби, дядовци, чичовци, лели, наистина ако детето ти е едно няма да успее да сменя памперсите на всичките си наследодатели, както очаквате от него :)
Интересчия е човек, който преследва интересите си, а да създаваш деца, заради наследства...., за да имаш утеха, за да запълниш живота си с занимание, за да бъдело щастливо семейството ти.....
Да намираш изцяло щастието си в децата си, говори че не можеш да си полезна с нищо друго на този свят, а и за децата е доста обсебващо да имат такива родители. Ще е добре да създадеш много деца, обаче и да осъзнаеш, че децата са важни не за да носят гена ти, а за да продължат и развият културата и възпитанието, което ще им дадеш. Че живота на децата си е техен, а ти трябва да имаш свой собствен живот за да могат децата да осъзнаят, че трябва да живеят техния си живот и да развиват собствени интереси.
Не чувстваш ли, че с излиянията си за наследени гени обиждаш всички осиновители?
А тази седмица една българска майка погреба третото си дете, първите две от болести, а третото от катастрофа в сряда около 20 ч на пътя Враца - Оряхово. Казваш ли на тази майка, че три деца са "застраховка"?

 
  ...

...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: d1c57c67a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

11.   Поредната тема тук пусната от някоя мързелива и бехаберна бг да не казвам каква, която иска да се убеди, че има и други като нея, които ги мързи да гледат деца. Имам чувството, че повечето подобни теми ги пише един и същи човек, с болно съзнание, за кого децата са някакво бреме и иска да убеди останалите, че не трябва да имат или ако семейството има едно дете това е нещо "велико".

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 394bf9399e
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Сега от дистанцията на времето казвам,че е добре да имаш 2 деца при всички случай....А още по-добре е да са 3 ако семейството има сили,желание и възможности.
Но в никакъв случай не оставайте само с едно-поради много причини.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 0e54ccf748
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   №10, явно нищо от написаното не си разбрал. Изобщо не очакваме децата ни да ни сменят памперсите някой ден. Най-щастлива ще съм те да си тръгнат по свой път и да си имат отделен живот. А ние пари за болногледачи или добър старчески дом си имаме.
Но да, децата ни вероятно ще получат доста голямо наследство някой ден от леля си и чичо си. Какво лошо има - по-добре ли е всичко да остане на държавата, а родът с уважавано име да се затрие?
Всяко семейство, което създава деца, ги прави не с надеждата да се роди някой световноизвестен гений, а за да постигнат лично щастие и да си запълнят дните с нещо смислено. И не разбрах какво егоистично виждаш в това да искаш да дариш живот, вместо да се развяваш безцелно, но ти явно намираш някаква странна логика.
Нямаше да съм щастлива без деца, защото за мен основната мисия на една жена е да роди и да бъде добра майка. Това съвсем не означава, че ще съм обсебваща, защото познавам отблизо такива родители и не искам това за децата си. Мога да имам две-три деца и пак да си имам работа и свои хобита.
Не искам никого да обиждам, най-малкото осиновители. Аз самата имах проблеми със забременяването и обсъждах с мъжа ми темата за осиновяване, но той категорично отказваше, защото искаше свои деца. Накрая стигнахме до решението да използваме чужда яйцектетка и негов материал, ако не стане, но за щастие успях да забременея. Така че предаването на гените е важно за много хора.
Съгласна съм, че в живота всичко се случва. И 10 деца да имаш, пак може всички да умрат при инцидент. Но две е повече от едно, нали? Както казах, има истории на хора, които да загубили единственото си дете и съжаляват, че не могат да имат повече. Не искам да съм от тях някой ден.
Аз и съпругът ми искаме няколко деца, защото смятаме, че така и те, и ние ще сме по-щастливи. Имаме много какво да им дадем (не само материално) и вярваме, че ще успеем да възпитаме едни добри и отговорни хора.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 4318251102
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   С две деца е много по-трудно и въобще по-различно, във всяко отношение. Проблемът е също така, че е ако се случи да останеш самотен родител е просто почти невъзможно за справяне. От държавата подкрепа нулева, за разлика от други страни. Просто хората се страхуват да имат повече от едно дете, заради финансовите и най-вече социалните условия, които в България са си ужасни.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: d1c57c67a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Номер 14 пълни глупости говориш, българите масово не искат да имат деца или само едно имат не заради финансовите условия, а защото ги мързи и са егоисти, които не искат да поемат отговорност. Аман от клишета вече. Има една статия по въпроса: "Българите не искат стабилни семейства, а отглеждат кучета...." В не я се разглежда следния сценарий
:
Емигрирал си в началото на века в САЩ или бяла Европа (за бялото вече е спорно, но това е друга тема);
След 3-4 години си се оженил за българка/българин (ключово е семейството да е от двама българи);
Живееш добре и изкарваш приличен доход, защото си тясно профилиран технологичен специалист, каквато е и жена ти.
Ако погледнем по-горните аргументи, с които масово се оправдаваме защо не правим и раждаме деца, то всички те са преодолени в описания сценарий. Всичко ти е наред в развитата държава, имаш достатъчно пари, имаш любящ партньор в живота.

Колко деца според вас имат тези хора?

3? А може би дори 4? Не, доста рядко всъщност имат повече от 1-2 деца в пряк противовес на тезата, че в по-добри условия е подходящо да имаш повече деца.

Не виждаме тези многодетни семейства нито в САЩ, нито в Англия, нито в Германия, Италия, Испания или друга по-развита и значително по-добре устроена от нас държава.

Респективно, тези аргументи, че финансовите възможности и условия са неподходящи у нас и това е причината за отрицателния ни прираст, са меко казано неверни.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 835ba30160
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

16.   Хората казват, че 1 дете става егоист. Но явно и майката е егоистка търсеща лесното и спокойствието, така че всичко е точно.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 8958b8a9c8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Ще ви дам 1 идея. Гледайте от 1 човек да нямате повече от 1 дете. Защото вече толкова много хора се разделят и си правят друго дете от 2-ри човек. Аз съм така имам сестра от друг баща и имам доста такива познати. Че ако се разведете с 2 деца и после направите и 3-то от друг ще стане много сложно. Иначе аз не съм гледала сестра си. 1 памперс не и бях сменила.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 0753a345c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Добре де, толкова ли е страшно и ужасно да имаш две деца??? Така описано от авторката и някои коментиращи си звучи точно така, все едно е някаква наказия да имаш повече от едно дете. Ние имаме едно, засега отлагаме второто, не защото ни мързи, а поради това, че аз съм все още безработна. Иска ми се първо да поработя година-две и тогава да пробваме, все пак да имам шанс за добро майчинство. Съгласна съм с номер 15, че масово не създават деца от мързел, егоизъм и не желание да се грижат и поемат отговорност за някой друг. Но в голяма част го има и финансовия аспект, при нас е точно така. Не мога да постъпя толкова безотговорно, без доход, без работа и да тръгна да правя второ дете.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 9013bb8092
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   Номер 16, ти колко деца имаш?

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 101c8a92a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   15, да, това са проблемите на държавите от първия свят :)
Колкото по-застрашено е оцеляването, по-ниски доходите и образователния ценз, по-висок риска от болести, мизерия, война, несигурност толкова повече народът се втурва да прави деца и да се размножава. Инстинкт за оцеляване. Виж африканските държава, виж индийците, виж циганите...

Съответно колкото по-висок дохода на глава от населението, колкото по-голяма социална сигурност, образователна степен, развита здравна система, по-високо качество на живот в съответната държава - толкова по-малък интерес имат хората да се размножават и да гледат деца. И не, това не е мързел. Разгледай пирамидата на Маслоу - доста добре са онагледени категориите потребности.

 
  ...

...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 101c8a92a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   13, егоистичното е че искаш да дариш живот, за да си запълниш празнотите в ежедневието или както се изразяваш ти "да си запълниш дните с нещо смислено". Каква по-егоистична цел от постигането на личното щастие има? Не казвам, че това е нещо лошо. Всеки, който е искрен със себе си, е наясно че е егоист и всеки има право да си търси щастието. Но не е ли малко двоен стандарт да смяташ, че когато ти правиш нещо в търсене на личното си щастие, това е висша и благородна постъпка, а когато някой друг прави обратното на теб със същата аргументация, това е егоизъм.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 31326bb151
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

22.   Добре, 21, признавам се за егоистка, че искам да постигна лично щастие чрез децата. За мен да имаш деца е win-win ситуация. Ти печелиш осмислен живот, а те печелят правото на живот. Смятам, че егоизъм е да се грижиш само за себе си, а алтруизъм - за другите. Иначе на никого не налагам мнението си и не ме интересува кой иска или не иска деца. Аз си гледам своето семейство. Най-добрата ми приятелка се е посветила на кариера и не иска да ражда, което ни най-малко не ми пречи да я харесвам като човек. Децата са подарък и привилегия, а не даденост.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: d1c57c67a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   Номер 20 в грешка си нещо. В САЩ примерно доста хора с високи доходи имат по 3-4 деца. Никой не говори масово в хората в България да имат по 5-6 деца средно, както е в страните от третия свят. Качеството на живот няма кой знае колко общо с това кой колко деца има. Строго индивидуално е. Българите не искат да носят отговорност за себе си, камо ли за собствени деца, и това е сериозна предпоставка да не правят и отглеждат такива. Създадено беше общество ядящи и серящи въглеродни структури с граждански права, които не могат да бъдат нищо повече. Те, между другото и не искат, защото така могат да си гледат кефа, без някой да ги ангажира с отговорности, вкл. и децата. Може би тези хора не разбират, че обществото е построено първо на база отговорностите на индивидите в него, а не на база техните права. Ако всички паразитират върху обществото, то колко дълго би оцеляло такова общество?

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 7879d43526
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   И аз искам само едно дете.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker