Как се живее след смъртта на дете ? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121381)
 Любов и изневяра (29752)
 Секс и интимност (14385)
 Тинейджърски (21906)
 Семейство (6481)
 Здраве (9610)
 Спорт и красота (4706)
 На работното място (3186)
 Образование (7310)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1739)
 Други (18575)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Как се живее след смъртта на дете ?
преди: 2 години, 9 месеца, прочетена 2946 пъти
От доста време исках да споделя с надеждата и молбата да получа съвети от майки, които са имали злочестата участ да изгубят детето си...
Преди 2 години почина малкото детенце на най-близката ми приятелка. Беше само на 2 год. и 3 месеца. Разболя се от някакъв вирус и поради немарливост на лекари, поради подценяване на състоянието му и липса на адекватна бърза реакция от страна на лекарите, най-лошото се случи... По случая не е давана медийна гласност. Това нямаше нищо да промени..
Шокът беше огромен...
Минаха две години. На моменти си мисля, че не е истина... Животът на всички ни неизбежно се промени. Тя има и друго по-голямо детенце( ДА Е ЖИВО И ЗДРАВО! ), но това не й дава стимул да живее и да продължи напред.
След случилото се смениха държавата, откъснаха се от всичко, но.... това естествено също не помага. Няма място, където да се чувства една идея по-добре. Мъката е огромна и гнева от безсилието ни срещу смъртта също...
Искам да й помогна страшно много, но не знам как... Възможно ли е? Обръщам се с молба към всички майки, които ще прочетат историята. С цялото си уважение към болката ви, моля, ако имате сили да споделите как продължихте напред? Има ли лек въобще в този живот? Годините помагат ли? Времето, казват, лекува? Вярно ли е? Свиква ли се с такава мисъл? Успява ли някак човек да се събере.... да се примири след такъв жесток удар? Успяхте ли да запазите семейството си, или последва раздяла, развод... Моля споделете....
Какво ви е помогнало? Тя работи страшно много и това напрегнато ежедневие я спасява донякъде от мисли през деня... , но вечер със сигурност е много тежко и празно...
Четохте някаква литература ли, която да ви промени мирогледа изцяло за живота? Как се справяте с всичките емоции, които ви завладяват, как се справихте с гнева от несправедливостта? Какви емоции изпитвахте, тя ми споделя, че мисли, че ще полудее... Не й се живее, не вижда смисъл в този живот... Не може да си намери място, нито в Бг, нито в чужбина. Не говори със семейството си затова, не говори и с мъжа си. Не е ли по-леко да споделя? Вие как се чувствахте?
В детеродна възраст, млада е, може да има още едно дете, дай Боже, но усещам, че не е готова да премине през това...
Бихте ли дали някакъв съвет как се излиза от подобна дупка, някога въобще ще я видя ли усмихната и щастлива, каквато беше преди...
Благодаря на всички, които ще прочетат историята и ще се включат.. Надявам се чрез вашите коментари да й вдъхна малко кураж!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 9 месеца
hash: 117733bd83
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

1.   Живота не свършва със смъртта, може би толкова му е отредено да живее. Според мен всеки човек си има определени дни. Не е нужно да се измъчва, все пак има и по-голямо дете. За съжаление малко време са били заедно, но все пак човек да мисли позитивно и да се радва и на малкото дори само две години да е било с тях, детето е радвали, сега да гледа напред.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 92f555fac2
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

2.   Имаше една баба в моето село, която си беше загубила сина (около 30г е бил), която ми направи впечатление, че винаги, когато я видя беше в черно, а сина си го е загубила преди много години, повече от 30. Та тази жена, която не е измежду живите вече се познаваше с моята баба, бяха много добри приятелки и до последния си ден е казвала, че това от родител не се преживява, без значение колко време ще мине.
Казват, че времето лекува, да, така е, лекува загубена любов например, но смърт на дете никога..

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 8e6c5d7098
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

3.   Трябва да се стегне заради другото си дете. То не е виновно за случилото се и има нужда от майка. Жал ми е за живото дете. То нищо ли не означава за тази жена? Представяте ли си как се чувства? Теб те има, но щом другото го няма - няма смисъл да живея. Ти не заслужаваш… Уважавам болката й. Казват, че е ужасно да наджиееш децата си, но не може да наказва живото си дете, жалейки за починалото. Може би психолог ще помогне, за да успее да преодолее мъката.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 1ca6e4f64c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Не искам да знам и да си представям как се живее след смъртта на дете. Мога да й препоръчам да си намери читав психолог, който ще й помогне да продължи напред. Явно сама (разбираемо) не успява да се справи и държи мъката в себе си.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 03fe65549d
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   №1 - Ти луда ли си? Това е от немърливост и алчност на част, повтарям част от лекарите ни. Детето ти е починало, няма положително в това. Явно нямаш деца. Мъж съм.

 
  ...


...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: f11b82b1d9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Не искам да омаловажавам случилото се, но в миналото детската смъртност е била много по-висока, хората са раждали много деца, от които половината може би са умирали малки. И въпреки това семействата не са се развеждали, сменяли държавата и прочие. Човек трябва да е силен заради живите и да си спомня с добро за мъртвите, но не и да се погребва жив. Според мен твоята приятелка е прекалено лабилна и прави грешка, че не се съсредоточава върху живото си дете, а мисли само за починалото. Нека си роди още 1-2, които да запълнят живота й. Разбира се, че никога няма да забрави, но с времето мъката избледнява. Смъртта е част от живота и човек страда много, ако не го осъзнае отрано.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 5df1d8330b
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

7.   "Мисли позитивно" - най безполезния съвет, от хора които не са преживявали депресия или наистина съкрушително събитие.

Авторке, приятелката ти няма да преживее тази загуба, но трябва да намери мотивация да продължи напред. Помогни ѝ да види че това не означава да забрави или загърби изгубеното си дете. Освен това ѝ обърни внимание на живото - тя може да смята че щом е още с нея, то е добре, но със сигурност нейното състояние му се отразява негативно. Животът е кратък, затова трябва да се възползва от времето което има с останалите си близки.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: f1b0c7cde9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Много е трудно. Но наистина някои същества просто идват за кратко на тази планета и после си тръгват. Енергийно те винаги ще са с хората, които са ги обичали, няма как да ги загубиш. И е ясно, че когато физически загубиш любим човек няма нищо, което да те успокои, докато ти сам не осъзнаеш, че хората, които си обичал са винаги с теб.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 117733bd83
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   5 Не казвам, че е положително, не за всичко са виновни лекарите, не знам какъв е случая точно... Такъв е жовота, дори и да е прекарала малко време с детето си, все пак трябва да се радва, че го е имала, макар и за кратко. И да си гледа живото.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 9 месеца
hash: c33647c548
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Ничия смърт не се преживява..Моите най искрени съболезнования.

 
  ...

...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 89ddcda857
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Бих избил докторята и сестричките от случая.
Иначе покой няма.
И без това живота в тази територия е почти безсмислен.
То остана и да ни докарат дотам.
Слава Богу мойте поотраснаха пък и аз поодъртях, ама прошка за тях няма- с очите си ги виждах и чувах как лъжеха ,мажеха и се гънеха за някой стотинка отгоре без оглед на живот или смърт на малко детенце, бях твърд и рязък с тях и не си позволяваха гнидите да се разпасват и лъжат на воля както им приляга.

М с 2 деца живи

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: fa3f0c366e
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Н 11, да, първичната реакция ще е "ще ги избия" но когато имаш друго дете, живо и разчитащо на теб, трябва да се стегнеш и бъдеш родител за него. Иначе "убиваш" и него...психиката му, ще живее с мисълта, че не е било достатъчно за да бъде гледано и обичано.
Иначе разбирам емоцията ти, също имам две деца.

Авторке, при подобна трагедия, най-лошото след време е, когато близки постоянно ти напомнят за самата трагедия- на думи, с погледи на съжаление дори, с постоянно предлагане на помощ и/или разговори "ако имаш нужда да говориш, тук съм". Да, с добри намерения е, но преживяващите това добре знаят с кого биха могли да излеят душата си когато това искат.
Позната чиито единствено дете и съпруг починаха в автомобилна катастрофа половин година след инцидента избяга в чужбина от съжаляващи я хора. Казва, че не и позволяват да диша дори, така я задушават с вниманието и обгрижването. Казвала е също, че заради вечното присъствие ня близки и приятели, загрижени дали е яла, дали е спала т.н. не може да си позволи са се сгъне за колкото е нужно, да си оплаче детето и съпругът и чак после да се опита да се събере.
"Трябва да съм силна" заради близките ми казваше. Принудена е била да е силна, сякаш другите са по-опечалените.
Разбираш ли? Дайте и пространство и време!
Ако иска да говори с някого, сама ще ви потърси.
А вие се включвайте за другото дете, канете го за уикенди и тя да има време и място където да си поплаче на спокойствие, да си спомня на спокойствие... А вие подарявайте позитивни моменти на детето. Така ше помогнете най-много и най-добре!

 
  ... горе^
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 0348e81bd4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Аз бих препоръчала Виктор Франкъл Човекът в търсене на смисъл. Мисля, че книгата е много ценна. Една от основните й идеи, е че пътят към благоденствието, здравата психика, или щастието, кой както му харесва преминава през "приемането на неизбежното страдание", "волята за смисъл" и тн. Самият автор губи жена си, майка си и брат си в концлагер преди да успее да се спаси и темата за смъртта на близките е силно засегната.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 2997dea851
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Не бях влизала в сайта, откакто написах историята.
Предизвикаха ме поредните ужасни новини по телевизията през последните седмици.
Благодаря на всички, които са прочели историята.
Искаше ми се да се включат със съвети родители от 1л.
Но темата е толкова деликатна, че на никого не му се говори.
Може би намирам най-много истина в коментара на номер 12.
Съпоставям думите ви към ситуацията днес и да, тя се откъсна от Бг, семейство, близки и приятели, за да не й напомня никой нищо, макар и с поглед, жестове и поведение, какво остава за думи..
Не намирам промяна в нея.Насреща съм винаги, ако реши да си излее душата.Но се въздържа и не говори.Достатъчно осъзната е.
За цялото това време от случилото си досега си дадох сметка , че това не се преживява.Дори може би темата е била неуместна, а въпросът-излишен.
"Времето помага"; "Времето лекува" звучат нелепо .
Може би и аз се хванах като удавник за сламка, че ще продължим всички напред и ще можем да бъдем щастливи.
Тя е най-близкия ми човек, страдаме ужасно много всички.....
За да не товаря повече всички, ви пожелавам да бъдете здрави и да цените и да се радвате на малките неща.
Защото животът е един миг.Разликата между него и смъртта е един миг!

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: dee3d15d5c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   В такива случаи няма универсална рецепта как да действаш. Едни искат да имат съчувствие, други да не ги закачат. Имам позната, която загуби дъщеря си. Споделяше всичко с много хора, но дупката е в нейното сърце. Беше понесла и други загуби в кратко време. Проблемите продължиха и след тази смърт. Ужасна поредица, просто. Тази мъка не може да изчезне никога, но може да се притъпи с времето. Тя беше заминала и в чужбина, смени града, после се върна в родния си град, но мисля ,че човек не може да избяга от мислите си, където и да отиде.
Всъщност, ние през целия си живот сме принудени да живеем с някакви съществени липси.

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: c8254481c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Във форума на bg-mamma има раздел "Родители, преживели загуба". Там се пише по темата, от първо лице...

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 117733bd83
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   А, защо мислите че живота, свършва със смъртта, нима е толкова лесно и хубаво да си жив?

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: b8a0cd3730
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Може би твоята приятелка изпитва вина за случилото се, защото е била най-близо до детето си, но нищо не е предприела, била е пасивна и се е предовериха на лекарите. Обвинява се, че ако е била постъпила другояче, сега детето й щеше да е живо.
Колкото и да й е трудно да влезе в църква и да се моли да бъде силна, за да се грижи за другото си дете.
Трябва да се държи и да живее заради първото си дете, иначе в неговите очи ще изглежда като майката, която е обичала само малкото си дете.
Трябва да мине малко време, може би ще има още едно дете. Трябва й вяра. Живее в друга държава с по-добро здравеопазване
Баба ми е погребала три деца /1, 2, и 5 г./, преди да се родят баща ми и леля ми, странното е, че никога не говореше за тях, но много трепереше някой от нас, внуците, да не настине и да не се разболее.
Може би детето ще се върне при нея по друг начин, ще има още едно дете, което много ще прилича на него или един ден ще има внуче, което ще бъде като негов двойник.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: c42e2597a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Трябва да роди друго дете - това е един от малкото варианти да продължи някак. Времето може да помага, ако си запълни с нещо съзнанието за дълъг период. Не че някога ще го забрави и ще спре да мисли.

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 0258e38f01
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   За какво изобщо да раждаш деца? Все нещо ги застрашава, все им трепериш. Просто няма смисъл, според мен. Точно защото те оставят празна обвивка, ако, не дай боже, умрат. Тогава всички усилия, които си хвърлил по тях, отиват на вятъра. А и повечето хора раждат деца само за да има някой да ги гледа на старини, което е абсурден начин на мислене. Стават родители от чист егоизъм. Някои пък дори не знаят защо раждат. Ей така, щото нямат нищо друго смислено в живота си. Писна ми децата все да се смятат за висш смисъл. Има и други начини да живееш, освен да се посветиш на някакво си дете, което най-вероятно ще те зареже щом навърши 18, и после я го виждаш, я не. Домовете за стари хора са пълни със зарязани и забравени от децата им.
И най-вече, детето не ти е длъжно да те гледа на старини. Ама хич.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker