Започвам да мразя родители си - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121190)
 Любов и изневяра (29709)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7302)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18521)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Започвам да мразя родители си
преди: 1 година, 11 месеца, прочетена 1618 пъти
Привет на всички! :) На 21 г. съм, студент в редовно обучение. Студент съм в София, живея на квартира, нашите са заможни хора, и двамата се трудят, та ме издържат все още, всичко ми плащат. Просто винаги са искали да започна сам да се издържам, още някъде като бях в 12-ти клас, трудови навици уж да развия, не знам кво си. И това нещо им става вече като навик - да ми намекват - да започна да работя нещо, да припечелвам. Но нямам възможност, в редовно обучение съм, лекции, упражнения, излизане с колеги и така. Това вече стана много банално и досадно от тяхна страна, да, оценявам труда им, че не ме оставят, поемат всички разходи както по обучението, така и по квартирата, но ме изнервят все да ме питат - няма ли вече да започна да се трудя, ами не мога сега! И аз искам, но не става...и понякога вече изпитвам омраза към тях, когато започнат да ми натякват подобни работи. Мислил съм си веднъж да започна да си изкарвам сам издръжката, ще ги зарежа, не се издържа вече....добротата, която правят е една, но притискането-съвсем друго....Не знам вече, всеки път става въпрос за това - как сам трябвало да се издържам вече, донякъде...Не знам какво да правя,

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 11 месеца
hash: 4d140c1e8e
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

1.   Ми да работиш. Има работа за по 4 часа, за по 6. Някъде предлагат само за събота и неделя.
Ама нали трябва да се мрънка, да си пийваш и да висиш по заведения с колеги, с кифли. Нали трябва свалки да има, купон . Родителите ти правят страшно мръсно като те дондуркат, пък ти също мързелуваш. Много студенти стажуват.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 6bdc598cbb
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   1, вместо да порицаваш бъди полезен на човека и кажи къде предлагат само за събота и неделя.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 0bf333aa54
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Moжеш да започнеш почасово. Така, ще имаш достатъчно време за учене. Същевременно, ще можеш да се ориентираш в работните възможности за твоята сфера и след 2 години няма да се чудиш защо ти искат опит и стаж и никъде не ти предлагат нищо. Също, родителите ти ще се успокоят и няма да се напрягате взаимно. Всички ще имате полза и няма да си разваляте отношенията.
Ако си много важен, наистина можеш сам да започнеш да се издържаш и да прекъснеш комуникация с родителите си. Според мен, ще съжаляваш.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 2507a47bb9
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

4.   Ами авторе намаляш излизанията с колеги и използваш времето за да работиш за пари.
От какво е породена омразата ти към родителите, от това че ти казват че пълнолетните хора като теб трябва да работят? Нищо ненормално не са ти казали, това което ти повтарят е самата истина, пълнолетен човек си и трябва да започнеш да се трудиш.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 242306a117
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Правят ти доброто, един ден може би ще го оцениш.

 
  ...


...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 79fa26cada
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   2 от 1
Има сумати сайтове за работа с обяви. Филтрира и ще му излязат предложения. Да, не са идеални места и няма да вземе много пари, но пак са финанси. Пак е помощ.
Не може хем купон и живот, хем мързел.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 036307bacb
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Ами, прави са родителите ти. Може би го казват грубо и обидно, но са прави. Щом си в София, нямаш оправдание да не работиш. В столицата има всичко. Аз живея в град с 30-40 000 души население, не работя засега, но си мечтая да имах възможностите, които имаш ти, но не оценяваш.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: cdb33f7fad
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

9.   Работаат е и така, и така. Разбирам го момчето. Сега му е времето да учи, не да работи. Да, от друга страна родителите му не са длъжни след 18, но пък не е ли по-доре сега да наблегне на ученето, пък после така или иначе цял живот ще работи? Разбирам родителите му да нямаха пари и да са принудени, но не са.

Живота не е само работа, трябва човек да умее и да се възнаграждава и да живее. И по-добре да го направи, когато муе времето, вместо после да наваксва, когато вече не е редно.

И моите ми подмятаха постоянно, като бях студент и не е приятно. Сриваха ми самочувствието, че нищо не става от мен, че нямало съм да си намеря работа, че съм щял да чистя кенефи. Ами сега близо 20 г. по-късно заемам ръководна длъжност и кариерата ми върви много добре. Да, по време на следването не съм работил, но пък от момента на завършването не съм спирал и за един ден работата и развитието. Аз не виждам лошо само да се учи, пък дори и да се купонясва по време на сведлването. Това са най-хубавите години, които никога няма да се върнат. Работата няма да избяга, то е ясно, че ще се работи цял живот. Но тези години веднъж завършиш ли никога не се връщат. Точно в студенството човек се научава да живее и е нещо, което трябва да се изживее и то точно тогава, после не есъщото. По-добре тогава, отколкото после на дърти години, когато трябва да работи,да обикаля дискотеките, защото когато му е било времето не го е правил. Разбира се, не казвам да се прекалява, но има неща, които се правят в точно определен период от живота, защото единствения необратим ресурс е времето. И пари, и работа, и всичко се наваксва, но времето не се връща.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: e468bc72d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

10.   Потърси си нещо в сферата, в която се обучаваш. Би трябвало да си 2-ри или 3-ти курс и след сесията спокойно можеш вече да стартираш почасово. В София поне има всякакви варианти в най-различни области. Колкото и да ти се виждат заможни вашите, явно все пак им тежиш като издръжка и не е лошо да им помогнеш, щом настояват. Сигурно разходите ти са около минимум 1800 лв. на месец - квартира, консумативи, храна, учебници, път, излизания ... Отделно такси за обучението ти. Каквито и заплати да получават, това си е голям разход.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 11 месеца
hash: d18060a2a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

12.   Твоята история ми звуки, като приказката "Тати носи, мама меси - да живей труда!!!"

Аз до като бях студент в 3-ти курс ходих на студентска бригава във Великобритания. С изкараните пари смятах да си купя автомобил, но така стана че нашите решиха сам да платя остатъчното ми обучение с изкараните от мен пари. След като завърших - не можех да си намеря работа, но сам поех инициативата да се изнеса в друг по голям град. Така си намерих работа и вече 12 години не живея при нашите. Ходя им на гости 2-3 пъти годишно. На тях им е мъчно, но няма как - без работа и пари не се получават нещата. Въпроса е, че човек се чувства по пълноценно когато е независим финансово - поне от родителите си. :) Така, че врианти за работа имам много - просто ти не искаш ;)

 
  ...

...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: f04fba9ea7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   Родителите ти са прави. Все пак не си на 18, а на 21 години и би трябвало сам да започваш да се издържаш, а не да чакаш все на тях. Като си толкова ангажиран от колеги, лекции и т. н. ги намали и почни някаква работа, която да е по 4-5 часа. Все ще намериш такава, от която да взимаш пари. И вместо да пишеш "Започвам да мразя родителите си", ги оцени как се грижат за теб и те издържат на тези години.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 976e3fc649
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Какво да правиш? Намери си работа. Крайно време ти е.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 11 месеца
hash: ee0e12a3d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Аз като студентка трябваше да работя. Майка ми нямаше пари, ако имаше щеше да ме издържа сигурно... Трудно е и да работиш и да учиш. Мисля, че родителите ти ти желаят доброто, говори спокойно с тях и им обясни, че искаш да се концентрираш в обучението си. Ако пък решиш да търсиш работа, има много в София... Аз например работех в магазин предимно събота и неделя и това не ме е ощетило много.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: cdb33f7fad
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

16.   12, а защо смяташ, че щом ти си работил, трябва при всички да е така?

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 0391a5fa60
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Виж сега, и са прави и не са. Вярно е, че е много трудно хем да учиш, хем да работиш, но пък от друга страна не ти ли е малко неудобно те да ти плащат всичко при положение, че си пълнолетен?
Никой не е казал да работиш тежка и отговорна работа на пълен работен ден, може да е нещо почасово, а и ти няма да зависиш от тези пари за да живееш, така че ще са ти по-скоро джобни и за собствено самочувствие. А и наистина, макар и да работиш почасово, ще придобиеш навици, които ще са ти полезни в бъдеще.

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 08e7a10973
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   "Да, от друга страна родителите му не са длъжни след 18, "
Това не е вярно! Длъжни са, точно в случай, че учи!

"
Право на издръжка на пълнолетни, продължаващи образованието си;

Пълнолетни, продължаващи образованието си, продължават да имат право на издръжка при наличието на определени предпоставки, регламентирани в чл. 144 СК.

Родителите дължат издръжка на пълнолетните си деца,

ако учат редовно в средни и висши учебни заведения, за предвидения срок на обучение, до навършване на 20 години при обучение в средно училище; и на 25 години при обучение във висше учебно заведение;
и не могат да се издържат от доходите си или от използване на имуществото си
и родителите могат да я дават без особени затруднения.
"

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 2507a47bb9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   До 19 наясно ли си че "издръжка" в закона означва около 300лв месечно, което ще рече че съвсем не са длъжни да му дават повече от 300лв? Издръжка означава пари за оцеляване, а на автора не му иде на ум да оцелява, той иска да има квртирка и платени сметки да има платени семестри, да има джобни, да излиза с колегите, по кафенца и дикотечки. С 300лв той ще си покрие ли квартира и други разходи? Нека пробва да ги осъди за издръжка да види.
Хубаво даваш за пример този закон, но той е направен по скоро за разведени родители, които до пълнолетие са плащали издръжка да продължат да я плащат до края на образованието. На младежи с родители които нямат развод рядко отпускат издръжка и тя е до 250-300лв на месец. Освен закона трябва да прочетеш и достатъчно реални съдебни решения по темата.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 4379bfab29
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   До 19 - А не трябва.

Да и към днешна дата минималната издръжка 177.5 лева на месец. Цели 2130 лева на година. Тея пари са за колко? 3 месеца? 4?

Обаче има уловка - мине ли се прага на бедност, чао! Към днешна дата е 413 лева. Но вече имаме 177.5 издържка. Т.е. ако някой взиам издържка от родителите си, ще трябва да внимава, да не изкара повече от 235,5 лева, което беше някаква сума през 2010, а днес няма да го коментирам.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 11 месеца
hash: c4ec1ff596
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

22.   Аз пък не виждам какво лошо има при положение че родителите му имат възможност момчето да наблегне на ученето, пък после така или иначе цял живот ще си бачка. Пък дори и да ходи на дискотечки, какво толкова? Това ще му е, после почва великото бачкане и ще продължи повече от 40 г. Хората на запад дории gap year осигуряват на децата си, че да се обогатят, преди да влязат в света на възрастните. Не че са му длъжни, но и не мисля, че толкова трябва да го правят на въпрос, щом момчето не иска и щом имат възможност. Нали утре като клекнат ще чакат на него. Тогава и той няма да им е длъжен, ако и те са му били шута още на 18. Не забравяйте, че колелото се върти и медала има две страни. Днес си отдолу, утре си отгоре.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 2507a47bb9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

23.   До 22 Няма нищо лошо ако и двете страни имат желание, ако обаче те не желаят да плащат неговото "ходене на дискотечки" никой не може да ги накара насила!
Никой не е забравил че колелото се върти, автора е бил отгоре на това колело 21 години, сега му е време да преминава към долната страна на колелото, където ще е следващите 40 години.
Колелото за което говориш, започва с раждането. Тогава се намираш в най-високата точка, ти си на пиадестал и всички те дундуркат на ръце. С всяка изминала година слизаш надолу на 20г си прехвърлил първата четвърт и започваш да се самоиздържаш със или без помощ, на 40-50г си в най ниската точка хем се помагаш на деца и/или дребни внуци, хем помагаш на възрастни родители и всичко тежи на твоята глава. След 60г възраст преминаваш в третата четвъртина, там вече рядко имаш живи родители за които да се грижиш, а децата ти са по самостоятелни и те нямат нужда от грижи, към 70-80 влизаш във възраст в която имаш нужда да ти помагат, кой ще ти помага зависи само от това как си живял и какви хора си отгледал и възпитал, но все ще се намери, ако не твоите деца то някой старчески дом или общинска служба ще се грижат криво-ляво.

 
  ...

...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: c4ec1ff596
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

24.   23, ами щом не желаят, не могат ли просто да спрат да го правят, вместо да мрънкат 24/7? Това последното е адски изнервящо? Уж да ти прави добро, а да ти го натяква всеки ден.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 2507a47bb9
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

25.   До 24 изглежда им е съвестно да го оставят гладен и без ток, а той не иска да му плащат само храна и ток, той иска луксозен живот в едно с дискотечките. Пратят му 500лв да яде този месец, той звъни след 3-4 дни и вика нямам пари за храна похарчих ги на дискотека. Какво да правят да не му пратят и да го оставят да гладува или да му пратят но пък съветвайки го, да работи, да си изкарва пари поне за излизанита и дискотеките. Какво би правил ако откажат в такъв момент? Би ли отцелял 45 дни до първа заплата?

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: cdb33f7fad
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

26.   25, ти си изключително просто и злобно същество. Къде точно видя авторчето да е писало луксозен живот и дискотеки? Не слагай думите в устата на хората, само за да ги очерниш и си прокараш тезата.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 2eb275053c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

27.   23 според твоето колело Опра и Луиз Хей не същуствуват, е те доказват, че човек може да се качи на колелото на късна възраст - Опра чак след 30, а Луиз Хей дори още по-късно става успешна, някъде на 50 мисля. И живя до 90-годишна възраст.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 2507a47bb9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

28.   До 26 "излизане с колеги" е писал, да не мислиш че говори за излизане до библиотеката? Фактът че пише че всичко му плащат, не говори за описание на бедно оцеляване.
До 27 Става въпрос за колелото на живота и Опра също е била бебе някога, после е станала на 20г и т.н.! Сега Опра е на 68г и е в края на трета четвърт от колелото на живота си.

 
  ...

...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: cdb33f7fad
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

29.   28, аха. Излизане с колеги е "луксозен живот" вече. Ясно.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 2507a47bb9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

30.   До 29 излизане с колеги е ходене на дискотеки!!! Луксозен живот е да ти плащат всичко!!!!

 
  ... горе^
преди: 1 година, 11 месеца
hash: cdb33f7fad
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

31.   30, имаш много сбъркани представи за лукс или може би значение на думата не знаеш. А и излизане може да означава и кафе. Спирам да споря с гьотверени. Няма да се оправи тази държава със заядливци и измекяри като теб. Ти какво му говориш, той какво разбира. Нерде Ямбол, нерде Истанбул. Тъпо, тъпо, че вдлъбнато.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: e0c5879588
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

33.   Как си с чувството за навигация? Ако си зле, няма страшно! Докато стигнеш средата на омразата, ще се замотаеш нанякъде и накрая даже ще ги обожаваш. Майтап, не майтап - докато не си приключил с омразата, имаш път да извървиш - ти си решаваш дали ще изминеш целия!

 
  ...
преди: 9 месеца, 22 дни
hash: c622fe32fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

35.   Еее. не са прави родителите му. Сега му е времето да ходи редовно на лекции. да наблегне на ученето. НАЙ-ВАЖНОТО е да си вземе изпитите.
Или какво предпочитат да работи на пълен работен ден но пък да не следва в университет.
Те имат възможности така че не виждам къде е проблема. Да работи за 200-300 голяма полза няма що. Ще завърши добре момчето и ще си намери работа за по-голям доход и тогава ако трябва ще върне парите на родителите си щом това е толкова голям проблем. А и момчето учи. това е вид труд не бездействайства. Разбирам да е някой разглезен богаташ. който нито учи нито работи да ама момчето следва сигурно трудна специалност.

Добре да приемем. че родителите му са бедни или че не искат да плащат тогава е редно още в самото начало да му кажат. че няма да му плащат таксите в университета за да си знае момчето. че трябва да работи за да си плаща и таксите и да се издържа. А те сетили се изведнъж. че трябва да работи и то докато следва редовно обучение.
Или поне да работи лятото. Редно е да му кажат поне от началото на следващата учебна годино. че искат да работи.

Момчето не ги е карало насила да му плащат нали.
Съгласна съм с номер 19. щом в закона го пише значи са длъжни да го издържат.

добре е и да поработи за 4-5 часо САМО в случай. че това няма да повлияе на учението му. Ако следваше задочно бих се съгласила с вас но щом следва редовно. А и пак мисля. щом родителите му са се съгласили да му плащат още от самото начало редно е да продължат да го правят.
Сега. съгласете се. че е гадно хората на които разчиташ изведнъж да се отметнат от това. което доброволно са се съгласилили да правят. Хората трябва да държат на думата си.
Другия вариант е ако може да премине в задочна форма на обучение.

Момче заплаши ги. че щом настояват да работиш ще прекъснеш университета за да си работиш на спокойствие на пълен работен ден. Ще видиш. че ще кажат не. не. не ние ще ти плащаме.
Или наистина прекъсни университета. намери си работа. събери достатъчно за таксите и пак се върни.
Важно е да учиш в университет.
Ще работиш цял живот и то хубава работа ако завършиш университет.
Ще помагаш и на родителите си ако закъсат за лекарства. Но не е честно сега да ти отказват да плащат а после да искат лекарства.

А и да излизаш с приятели или колеги какво лошо има отвреме -навреме стига това да не пречи на образованието ти.

Разбира се. че под излизане с колеги не значи непременно по дискотеки. Може да има предвид и кафе.
Номер 26 си фантазира яко. Съчинява си истории както си иска. Всякакви сценарии. Пише това. което му изнася.
С него не може да се спори.

 
  ... горе^

...
преди: 9 месеца, 21 дни
hash: c622fe32fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

36.   След като завърши ще си намери хубава работа и ще работи. Не е нужно от сега да работи.

Защо да му е неудобно от родителите нали имат възможности не са първите просяци.
Освен това ако не помогнат на детето си за какво са им пари на кой друг биха помогнали.
нормално е да инвестират в образованието на детето си. Вече ако детето не учи тогава е лошо.

 
  ...
преди: 9 месеца, 21 дни
hash: c622fe32fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

37.   Единственото задължение на момчето е да учи и да изкарва добри оценки.
Всеки би разбрал. че най-важното сега е да се учи и да си вземе изпитите. Не е нужно отсега да се бори за оцеляването си като някой бедняк. Естествено. че приоритет трябва да му е ученето не работата.

Да работи за смешни пари не си заслужава.

 
  ...
преди: 9 месеца, 21 дни
hash: c622fe32fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

38.   После ще им върне парите щом парите са проблем за тях.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker