Живот като амишите - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121347)
 Любов и изневяра (29748)
 Секс и интимност (14381)
 Тинейджърски (21904)
 Семейство (6480)
 Здраве (9609)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3186)
 Образование (7308)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18565)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Живот като амишите
преди: 7 месеца, 15 дни, прочетена 752 пъти
Здравейте! Искам да споделя, че вече много ми омръзна от света, в който живеем. Вече от две години даже не гледам телевизия и не чета новини. Изобщо не искам да се информирам за нищо - навсякъде по новините едно и също - убийства, грабежи, измами, насилие. Хората са много негативни и злобни. Наскоро все пак реших да пусна телевизора и попаднах на някакво предаване за така наречените amish people или амиши. Това са хора в Америка, които не са допуснали съвременния начин на живот в културата си и живеят по правила и принципи от едно време. Нямат телевизия, нямат компютри и интернет, живеят в къщи без електричество, водопроводи и канализация. Отглеждат си собствени кокошки, прасета, крави, зеленчуци и плодове и така се препитават. Обществата им са малки, но задружни. Споделят си всичко и добро, и лошо. При тях семейството е на почит, така че, ако един член на семейството има проблем, този проблем се решава от цялото семейство. Така са съхранявали културата си от векове насам. Ако трябва да съм честен, бих предпочел да живея като амишите, отколкото в "цивилизацията". Да, ще има много лишения, но пък и животът ще е по-спокоен и лесен.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 месеца, 14 дни
hash: c009abfc34
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   Да, става все по-трудно човек да се съхрани като човек в разлагащото се съвременно общество, но и живот в отшелничество от света също не ми се вижда особено перспективна опция. Трябва да се търси някаква златна среда - обграждане с хора на сходна вълна, възможно най-голяма независимост от системата и разумно ползване на благата на съвременната цивилизация по начин, по който те служат на теб, а не ти да робуваш на тях.

 
  ...
преди: 7 месеца, 13 дни
hash: ffcad76e83
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Много са готини, имат си и те своите проблеми, по ТЛС гледах цяла поредица за живота им. Има и други общности, например в България по с щия начин живеят немци някъде около Ямбол, интелигентни хора. Аз искам да съм част от такова нещо, не ме мързи, ще чистя, готвя, помагам, гледам деца с удоволствие. Отвратена съм от роднини, приятели, всъщност има ли въобще такова нещо в живота се чудя, на който съм помогнала съм съжалила. С щото и с роднините, точно като Америка ки представям да си помагаме, да се събираме, с удоволствие бих посрещната 20-30 души да сготвя, да уважава, да "стоплят" душата ми.

 
  ...
преди: 7 месеца, 13 дни
hash: 23fd3615aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Да, може би е добре. Но в един момент може да стане скучно.

 
  ... горе^
преди: 7 месеца, 13 дни
hash: 2fa30c69e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Сигурно става да поживееш при тях за седмица две, но не и за постоянно. Ще работиш по полето от мрак до мрак, ползването на електрически машини е забранено, то ест бъхтенето е на макс, нямаш право да имаш гадже или да се развеждаш. Зъбите им окапват на по 20 щото се тъпчат с компоти цяла зима а зъболекарите и всичко модерно не е на почит. На всичкото отгоре нямаш право на мнение а трябва да слушаш какво ти казва пастора дори да противоречи на всяка логика, ще си една мижитурка дето само се бъхти и прави деца, като проваля и техния живот.

 
  ...
преди: 7 месеца, 13 дни
hash: aaeb7f56f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Преди да се пренесеш при Амишите се информирай по подробно. Амиш е религиозна общност, събират се на база религия!!! Те са главно от швейцарски произход, били прогонени главно защото отказват военна служба, избягали първо 1693 във Франция, после прогонени от католическата цирква през 1730г бягат в Америка. От секс също се лишават, правят секс само с цел дете, секс за удоволствие не им се полага според религията им, затова пък имат по много деца. При тях семейството не е на почит, на почит е общността, храната е обща на цялата общност, имането също, независимо дали си се трудил повече. Има и други факти но няма да описвам. Идеята ми е че ако знаеше повече за тях надали щеше да искаш да си Амиш. Желанието да си амиш се поражда от малкото информация.

 
  ...


...
преди: 7 месеца, 13 дни
hash: fcf3db4516
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   В България има предостатъчно изоставени села без ток, вода, интернет и други удобства, така че какъв ти е проблемът? Тръгвай, отглеждай си храната и си живей така, както искаш.

 
  ... горе^
преди: 7 месеца, 13 дни
hash: 8c461e4516
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   При нас е пълно с изоставени къщи по селата, има даже цели села с по няколко души или без нито един. Заминавай там, хвърли телефона, пералнята, климатика, грабвай брадвата, сечи дърва за зимата, купи си кон и каруца, защото амишите нямат коли, крава, коза и всякакви животни, сей, копай, всичко на ръка и бъди щастлив и свободен.

 
  ...
преди: 7 месеца, 12 дни
hash: 3d5e6f6f5a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   5 Нещо бъркаш амишите от подобни общности при евреите. Не им е обща храната, всекиэси има дом, собствена кухня и т. н.

 
  ...
преди: 7 месеца, 12 дни
hash: b96c7cda29
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

10.   Така отстрани излгежда супер, ама поживей с тях година-две и пак ще говорим. Няма рай, всичко си има цена. В модерния живот цената е едно, там е друго.

 
  ... горе^
преди: 7 месеца, 11 дни
hash: aaeb7f56f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   До 8 Защо е нужно да се обяснява на хора като теб, че с дума храна не говоря за ястие за деня, а за общи складове с храна (брашно, сирене, захар, провизии). Жената амиш не ходи до магазин, ходи до склада на общността и й дават колкото и каквото са решили възрастните. Ако са решили че днес ще готвиш качамак, не може да получиш яйца и мляко, получаваш дадено количество царевично брашно и толкова, нямаш право да решаваш какво ти се яде. Кравите са общи, сиренето което се прави от тях е общо, и не може да идеш да си вземеш от склада ей така кило сирене без да имаш позволение от висшестоящите в обществото, те разпределят храната за семействата. Колкото и да си работлив няма как да притежаваш по голямо имане от другите в общността, защото богатството е общо, храната в склада е обща, ти си собственик само на дрехата на гърба си, макар че и нея не можеш да решиш сам кога да переш, защото переш на ръка, само когато ти се отпусне домашен сапун от склада.

 
  ...

...
преди: 7 месеца, 7 дни
hash: a420d188e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   А някой спира ли те да си продадеш жилището в града, да си купиш къща в някое пусто село, 10 кокошки, 1 коза и 1 прасе и да си живееш само от това, което сам си произведеш? То много забавно звучи, ама ще те питам след първата зима.

 
  ...
преди: 7 месеца, 4 дни
hash: d1f4b6cf28
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Имам къща с два двора, един т.нар циментов в който са цветя, алея и др., а съседно до него е черния двор - там където е кално и се разхождат животните. Имам изградена плевня, кочина, стаи за животни, зайчарник и др. Отделно имам градина 3 декара с геран!
Селото е прекрасно, но няма вече хора в него.
Предлагам ти всичко това за да се откъснеш от цивилизацията и да си създадеш живота, който искаш!

 
  ... горе^
преди: 7 месеца, 3 дни
hash: aaeb7f56f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   До 14
Има много такива като тебе дето се мислят за хитри, искат уж да настанят някой от "добра душа", обаче идеята им е да го изчакат година две да пооправи имота, да очисти градина, да закрепи къщата, да оправи оградата, за да могат да продват оправен имот за повечко парици.

 
  ...
преди: 7 месеца, 2 дни
hash: ec6d2add3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   15, то пък авторът щото е хукнал към имота на 14 :-) Той ако искаше наистина, нямаше да пише по сайтове, а щеше вече да е в някое изоставено село, където никой няма и да го потърси

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker