Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121343)
 Любов и изневяра (29747)
 Секс и интимност (14381)
 Тинейджърски (21903)
 Семейство (6479)
 Здраве (9609)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3186)
 Образование (7308)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18564)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Мога ли да имам дете от шизофреник
преди: 6 месеца, 8 дни, прочетена 1427 пъти
Здравейте, приятелят ми страда от параноидна шизофрения, заедно сме от 2 години. В момента е на 26 години. Приема си стриктно лекарствата, откакто го познавам, винаги е работел, с изключение на 2 месеца, в които получи най-тежката криза, която е имал, но тогава беше спрял временно лекарствата, и сега отново е добре и води абсолютно нормален живот. Разбираме се, обичаме се и... искаме да имаме дете. Знам, че риск има за детето да носи заболяването му, четох за това, пише, че наследствеността била 13 процента, но дали е така в действителност? Имате ли наблюдения за наследствеността, имате ли познати с това заболяване, и имат ли техните деца или родители диагнозата?
Какво бихте ме посъветвали?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 месеца, 8 дни
hash: f14a317082
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

1.   Може да осиновите или използвате донор.
Шизофренията е много страшно заболяване, някой случаи са особено тежки, страда както болния, така и семейството му.
Лечение няма, но пристъпите се контролират с медикаменти. С възраста се влошава, пристъпите зачестяват и се обострят, но всеки случай е различен. Някои са пасивни и живеят в техен свят, други са агресивни. Виждала съм дребна миловидна женица да изхвърля трикрилен гардероб през тераса в пристъп на ярост. В края на живота си дементират по-бързо.
Често са освидетелствани, живеят в изолация, близките им ги отхвърлят, но има такива които са обичани от семейството им и получават подкрепа.
Все пак като пряк наблюдател, имам мнение-дори и един процент да е възможността-твърдо не. Психичноболните страдат, чувстват, предразположени са към депресия, живея в черен свят. Защо бих рискувала детето ми да унаследи заболяване.

 
  ...
преди: 6 месеца, 8 дни
hash: c9cd474094
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   Бих те посъветвала да мислиш със здравия си разум а не със сърцето си.
Не знаеш какво ще направи при следващата тежка криза.
Незнам не съм лекар. Потърси мнение от квалифициран специалист.

Не познавам хора с такива заболявания.

 
  ...
преди: 6 месеца, 8 дни
hash: 5e2571881e
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   Да, има съвсем реален риск детето ти да наследи шизофренията от баща си, в 90% от случаите се предава по наследствен път. Съветвам те ако не искаш да обречеш детето на цял живот мъки и нещастие, не раждай изобщо от шизофреник - за доброто на детето.

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 8 дни
hash: 5578bc3fee
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

4.   По-добре недей. Ако трябва разберете се с него и намери донор. Лошите гени си остават. Дори и децата ти да са добре, техните може да не са.

 
  ...
преди: 6 месеца, 8 дни
hash: 5798464301
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   По принцип можеш да имаш връзка и с маймуна, въпрос на избор.
Извинявай ама е малоумно да питаш някакви форумци за това дали можеш да имаш дете от някой си. Ако толкова те интересува това със достоверност, търсиш съответния специалист, който да ти отговори в същината на въпроса, процентно. Какви са тези простотии.

 
  ...


...
преди: 6 месеца, 7 дни
hash: 0333f930e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Предполагам знаеш достатъчно за болестта.
Аз не бих родила дете в такъв случай! Вероятността да "осъдиш" детето си и себе си като негова попечителка и по- голяма от колкото си мислиш.

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 7 дни
hash: 56a654bcdb
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

7.   Имам познати и при тях е 50%. Това си е сериозно заболяване и като цяло поемаш голям риск със създаването на поколение.

 
  ...
преди: 6 месеца, 7 дни
hash: f0be9afd07
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Направи с 8онорска сперма, поговори със специалист който се занимава с генетични изследвания. Доц. Кременски Майчин дом София.

 
  ...
преди: 6 месеца, 7 дни
hash: 4e89c91506
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Ако не е детето ви, то ще са внуците ви. Генът си е ген. Не смяташ ли, че е малко егоистично от твоя и негова страна да искате деца при положение, че знаете колко ужасно е това заболяване? Да, не е честно, защо другите да могат, а вие не, но това е безотговорно. Съзнателно сте готови да обречете още един човек с тази болест. Особено като той от първо лице знае какво е, ти живееш с него и също си свидетел и един процент шанс да има си остава безотговорно и егоистично.

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 7 дни
hash: e963213dd5
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

10.   Унаследяването на това психично заболяване (според настоящи изследвания и проучвания) е около 60%; ако майката е тази, която страда от шизофрения, процентът даже би могъл да бъде още по-висок. Според някои изследователи и метаанализи той би могъл да надхвърли и 80% (можеш да потърсиш повече информация в Google Scholar — има голям брой проучвания по темата).

Работила съм с хора, страдащи от това заболяване — в повечето случаи, ако приемат медикаментите си напълно отговорно, изглеждат (поне за нетренирано око) спокойни, разсъдливи; даже според разсъжденията си биха звучали наистина изключително правдиво и убедително за околните.

Налудността обаче остава налична, макар и да е „контролирана“ от лекарства — пациентите често изпадат в крайности, имат фиксации (най-често от религиозен или езотеричен характер). Мегаломания и прикрит нарцисизъм — „избрани са на тази земя с висша цел“ — това също е често срещано. Ако състоянието им не се проследява активно не само от психиатър и клиничен психолог, но и от семейството, те обикновено самостоятелно предприемат преустановяване на приема на медикаментите, което неминуемо води до така наречения психотичен епизод (вероятно, следвайки логическия ред, рецидив). В такова състояние, ти не предполагаш (вероятно предвид емоционалната ти ангажираност със съответната личност), че страдащият би могъл да бъде физически агресивен към теб. Всичко зависи от това какво му се „казва/нарежда да извърши“, тъй като звуковите халюцинации са изключително характерен за състоянието симптом. С други думи — ако му се „нареди“ да те подгони с нож, то ще го направи.

Според мен си помисли в посока своето собствено щастие и своя собствен мир — за жалост, с такъв човек е не само трудно, но и опасно. Пази себе си!

 
  ...

...
преди: 6 месеца, 7 дни
hash: 87f36e885d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   В никакъв случай! Това е страшно заболяване, а вероятността детето да го наследи е голяма. Осиновете дете или забременей с донорски материал.

 
  ...
преди: 6 месеца, 7 дни
hash: b34873c54d
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

12.   Това, че на 26 ти се струва поносимо преглъщането на кризите не значи, че след 10-20г ще мислиш същото. И по-важното е, че детето ти или внуците ти може да имат същото заболяване. Накратко казано, изобщо не си прави такива планове. Работата не е само да родиш детето или да го отгледаш докато тръгне на училище. Става дума за целият му живот, а в случая му гарантираш големи проблеми.

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 7 дни
hash: 2e84dc9fd4
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   За можене може, но защо ще го правиш?
Това е сериозна работа.
Защо да си прецакваш твоя живот и на детето?
Ако вече имахте дете да се чудиш дали да останеш с него разбирам.
Но ти насила да се буташ в такава ситуация не разбирам.
Остави го и си търси здрав човек. Може да звучи гадно, но ти какво си виновна, че той е луд.

 
  ...
преди: 6 месеца, 7 дни
hash: ec06a2ebd0
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

14.   Притеснявай се не само за бъдещото си дете, а и за това какво може да направи на теб. Може и някой ден да те пишат по новините като поредната брутално убита от мъжа си или най-малкото да направи живота ти ад. Имам роднина жизофреник и не знам дали да те намерят разчленена в куфар не е по-добре от тоя ад без край, в който може да живееш някой ден.

 
  ...
преди: 6 месеца, 6 дни
hash: c9cd474094
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Да, права бях. Не се знае какво ще направи при следващата криза.
Разбирам те много добре Обичаш го но за съжаление има други неща, които са фактор.
Ти си знаеш дали искаш да си с него Аз не мога да ти кажа какво да правиш но ако останеш с него по -добре си живей с него но без да създавате дете.

 
  ... горе^

...
преди: 6 месеца, 6 дни
hash: e09214cd4b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   Честно казано се определям като голям емпат, но си признавам, че лично аз доброволно в такава връзка не бих стояла, камо ли да родя дете от човек с доказана шизофрения и съзнателно да обрека детето си на реалния риск от наследяване на това заболяване.
Вярвам, че си добре запозната с болестта, както би трябвало да си и с хипотетичните варианти, при които нещата могат да излязат извън контрол.
А каква е била причината да не си пие лекарствата, когато в онези два месеца е имал най-тежката си криза? Каква е вероятността това никога повече да не се случи?

 
  ...
преди: 6 месеца, 5 дни
hash: 574d995c9d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Да. Това е важен въпрос дали за в бъдеще няма да се повтори тежката криза. Каква е вероятността, че това няма да се повтори.
Каквото и да правят да го правят но без да създават дете.

 
  ...
преди: 6 месеца, 5 дни
hash: ca7e25b17f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

18.   Познавам две сестри с майка шизофреничка. Едната се самоуби, тя беше също психично болна. Другата сестра започна да взима наркотици и също има шизофрения.

Може сега мъжът ти да е добре, но това не означава, че ще остане така. Това е много страшна болест, а лекарствата вредят, не само помагат. По-добре помисли, не създавай деца, които ще страдат, с или без да наследят заболяването!

Има случаи, в които болният пребива близките си и после съжалява... Не знам, твое решение е да си с този човек, но моля те, не обричай неродените си деца на страдания!

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 5 дни
hash: cd7fee7bca
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   Еми не го прави. И представа си нямаш на какво ще бъдеш свидетел, когато на двама с подобно заболяване им "съвпадат фазите".

 
  ...
преди: 6 месеца, 5 дни
hash: 64a9624c0a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   За можене - можеш! Но дали трябва? - това е въпросът!

Аз не бих го направил!

 
  ...

...
преди: 6 месеца, 4 дни
hash: 66f626ff1a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   П*текста си е твоя и ако имаш късмет детето няма да наследи болестта, обаче аз не бих спала до такъв човек. Спре ли да взема лекарствата, почне ли да вижда разби неща ще ви заколи без да му мигне окото. Виж здравите мъже какво представляват-всеки втори си бие и пребива жената или лентяйства на нейна сметка, та си представи с шизофреник какво те чака. Дори да родиш здраво дете, може от стреса да се влоши и тогава гледай. Дори да не те убие, ще легне пак болен, може и за година и ще трябва и дете и него да храниш. Не мерси, свършиха се мъжете ли?

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 4 дни
hash: 90273222ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Шизофренията сама по себе си не е наследствено заболяване наследствени са само предрасполагащите фактори за шизофрения вие реално ще родите здраво дете което може да има вероятност да се разболее от шизофрения от 0 до 100% никой с точност не може да каже това защото не е ясно защо става така ученитв още не са открили достатъчно за заболяването, но както са описали по горе хората вероятноста е много голяма тъй като баща му е болния да развие това заболяване друго важно нещо е дали имамнякой от рода му болен с това заболяване ако няма също така вероятността спада макар и малко като приюер от 80% на 70% което не е обнадеждаващо или обратното ако има най вероятно и детето ще развие шизофрения в някой етап от живота си при опредени обстоятелства но обстоятелствата решават това то просто е заложено малко е като рак на гърдата носим гена но не значи че трябва да си одрежен гърдите като анджелина щото щяла да се разболее.

 
  ...
преди: 6 месеца, 2 дни
hash: 0673b465dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

23.   какъв е смисълът умишлено да създавате болно дете. Щом има голям процент вероятност детето да развие заболяването.
Щом сте решили по-добре само си живейте заедно но не създавайте умишлено дете.
Много добре знаете че има голям риск детето да е болно от шизофрения.

 
  ...
преди: 5 месеца, 25 дни
hash: 48749548b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

24.   На работа имаме колежка, страдаща от шизофрения. Жената е на около 50 години, взема си лекарствата, ходи ежеседмично и на психоаналитик за поддържаща терапия. Тоест следва в момента съветите на лекарите и прави каквото зависи от нея.

Нещата обаче не са добре и няма как да продължат дълго така. Натоварваща е обстановката за всички. Не е като да буйства жената и да е физически агресиввна, но си има бая налудности. Супер параноична и подозрителна е. Постоянно си мисли, че другите говорят за нея, че заговрничат. Някой ако някъде се смее, си мисли че се смее на нея. Нахълтва рязко по кабинетите, защото и си мисли, че ако е затворена вратата, значи непременно я обсъждат по телефона. Като види че човека просто си работи, се успокоява, завърта се, казва че и се е счуло нещо и си излиза. Ако случайно се затрие информация в програмата, с която работим (която не е перфектна и често се случва) тръгва да обвинява колегите, че нарочно са и трили нещата или са и влизали в компютъра, за да да и скроят номер, за да я злепоставят или побъркат. Изобщо не може да се адаптира към промени в начина на работа или да прилага нови указания, противоречащи на досегашните. А сферата, в която работим е доста турбулентна и нещата постоянно се променят. Тя приема това едва ли не като провокация и лична обида. Изобщо всяка информация се приема лично. Не търпи критика и ако някой даже съвсем меко и внимателно и посочи грешка, си наумява че и е враг, че се опитва да я злепостави и започва да се защитава словестно, а в последствие да изпраща неадекватни мейли до целия офис, в които да дъвче и преразказва ситуацията, за да "видят всички на какво е подложена". Или пък без никакъв повод праща масови мейли със неясни коментари и позоваване на събитие, за което само тя си знае. Ако някой направи грешката да и отговори и да пита за какво става въпрос, следва тирада в стил "много добре знаеш, не се преструвай, знам какво правите всички зад гърба ми". Обстановката става все по-неприятна и не може да се търпи. Хората, колкото и разбиране да имат, в някакъв момент си стигат границата на търпение и започват да се настройват. Та достатъчно тежка е ситуацията, дори когато си вземат шизофрениците редовно лекарствата.

За себе си решаваш сама, но не го причинявай на дете, жестоко е.

 
  ... горе^
преди: 5 месеца, 25 дни
hash: 1e09a4d598
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   Чудя се как са я взели на работа като е такава. И защо я търпят.

 
  ...

...
преди: 5 месеца, 25 дни
hash: 0cb5596e0e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

26.   Колкото и жестоко да звучи хората в горните коментари са прави дори да не се предаде на детето ти има вероятност след това внуците ти да го наследят. Имаше едно предаване по ТЛС за едно семейство дъщеря им шизофреник, синът им аутист никак не им беше леко

 
  ...
преди: 5 месеца, 24 дни
hash: 4ac29eb801
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

27.   Пак е номер 26, каката на моменти докато не и овладяха пристъпите беше опасна за по -малкия си брат, даже в един момент родителите се принудиха да живеят в две отделни жилища майката с момичето, бащата с момчето, за да не стане инцидент. Миналата или по -миналата година в "Съдебен спор" даваха възрастно семейство, които не можеха да се разберат по отношение на психично болната си 40 г. дъщеря, която на няколко пъти правила опити да ги заколи, за да я вкарат в специализирано заведение. Постоянен живот в страх да не ги заколи докато спят. Помисли си добре дали искаш такъв живот за себе си, защото дори детето ви да не наследи шизофренията, ще страда с такъв баща! Махни се от този човек веднага намери нормален и създай с него семейство неслучайно по времето на нашите родители на шизофрениците им е било забранено да създават поколение!

 
  ... горе^
преди: 5 месеца, 24 дни
hash: 4ac29eb801
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

28.   Освен това имах съсед доказан шизофреник, интелигентен завършил физика, не проявяваше агресия към околните, но имаше пристъпи, в които от нищото започваше да издава животински звуци и се чуваше в целия блок ние сме на втория етаж той живееше на 5 тия и смятай. Все едно насреща ти има разярена мечка или лъв. Имотната мафия го излъга, взе му едното жилище той идваше пред блока след това понякога по боксерки. Жена му се беше развела с него не беше поела риска да имат дете, което да наследи заболяването. Една от братовчедките му също го беше наследила идваше да крещи пред блока спеше по пейките и си говореше сама. Неведнъж като дете ме е било страх да изляза отвън заради нея.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker