Токсичните родители - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121397)
 Любов и изневяра (29756)
 Секс и интимност (14387)
 Тинейджърски (21906)
 Семейство (6483)
 Здраве (9611)
 Спорт и красота (4707)
 На работното място (3187)
 Образование (7311)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1739)
 Други (18578)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Токсичните родители
преди: 6 месеца, 6 дни, прочетена 1123 пъти
Токсичните родители са върде разпространена порода по нашите географски ширини, не ви ли се струва? На какво се дължи това, според вас? Коректно ли е да създаваш дете, което и след като порасне и стане пълноправен възрастен, да продължаваш да третираш като домашен любимец, който да те развлича от екзистенциалната ти самота и с който да се хвалиш пред всички колко добре си възпитал, или още по-лошото - като роб, имащ само задължения, но никакви права? Защо определен тип хора (патологични нарцисисти, в повечето случаи) създават деца, които да използват за кошчета за душевните си отпадъци, на които да вманяват доживотно чувство за вина, а в по-късна възраст да експлоатират наследниците си като ходещи банкомати, социални асистенти и болногледачи, задължени сякаш до живот на хората, които са ги създали за запълване на някаква празнина в собствения си живот? Що за егоизъм и себичност е това? Как се справяте с подобни родители? Кога и какви граници е възможно да поставим, за да съхраним себе си от набезите на подобни хора, които в случая са ни най-близките роднини? Длъжни ли сме да търпим подобно отношение?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 месеца, 5 дни
hash: e18d54eb85
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

1.   Нещо са ти много объркани понятията!

Като човек с две деца, които са вече над 30г., но все още много ме обичат и уважават и мога за всичко да разчитам на тях, ще ти кажа следното:

Нормалното е това, което е при нас в България!

Тоест, човек да обича и уважава родителите си и те също! И в семейството да има топли, добри, близки взаимоотношения!

И детето, ако иска да може да остане да живее с родителите си и те да му помагат, докато си стъпи на краката.
И по-късно като се ожени/омъжи - да му помагат в отглеждането на децата му.

И съответно родителите като остареят - детето им да ги изгледа, докато си отидат от тоя свят!

--------------------------

Всичко това е нормално и естествено! В моето семейство е така от 4 поколения!

Та нали за това е семейството! Хората да се обичат, уважават и да си помагат!

Примерно:
Дядо и баба - цял живот са помагали на родителите ми, и родителите ми на тях! И родителите ми ги изгледаха.
Аз постъпих по същия начин - за всичко можех да разчитам на родителите си, и те на мен - съответно!

Но това не са взаимотоношения, които се базират на сметки!

А се базират на любов и уважение!

Това съм предал и на моите деца и те също разсъждват така, въпреки че в момента са в чужбина, където всичко това е изкривено!

Така, че авторе/ке - не си прави генерални изводи от отношенията в твоето семейство, ако те са били такива!

Нормалните отношения са такива, каквито ти ги описах по-горе и слава Богу, все още много български семейства живеят така!

 
  ...
преди: 6 месеца, 5 дни
hash: ba771628c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

2.   Аз имам пример в живота за човек с подобни родители. Не се справя, даже не осъзнава, че повече са му взели, отколкото дали. Хвали се колко било това и онова когато бил малък, но на едни уроци не са го пратили, нито на екскурзии, а не е било да са нямали възможност (както са му вменили). На стари години мразят човека до него, третират го като роб с чувство за вина.

 
  ...
преди: 6 месеца, 5 дни
hash: ba7de3f01a
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

3.   Ама че тъпа тема.

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 5 дни
hash: b576c07460
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

4.   Ако става въпрос за твои родители действаш както намериш за добре. Ако са родители на някой друг си мълчиш, защото нямаш право на мнение, по простата причина че не си запознат кой кога какво е направил за другия в това семейство.

 
  ...
преди: 6 месеца, 5 дни
hash: 334d887ff9
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Намери си гадже работа, квартира, дистанцирай се и ще си щастлив.

 
  ...


...
преди: 6 месеца, 5 дни
hash: f7594db3e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Игнорираш, не споделяш, 7ържиш се любезно.

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 4 дни
hash: 33d1cba3c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

7.   Номер 1, монетата има две страни. Това, че ти виждаш само едната не означава, че другата не съществува. Между другото, моето токсично семейство изглежда точно като твоето за пред хората - навън се демонстрира любов, уважение, задружност, но зад кулисите ври и кипи и само аз си знам какво е да живееш в подобно лицемерие!

 
  ...
преди: 6 месеца, 4 дни
hash: e821219e33
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Да... Моят случай е такъв. Мъж на 35 години съм. От 18 годишен виждам родителите си 1-2 пъти в месеца, но въпреки това до ден днешен продължава една жестока намеса в личния ми живот от страна на баща ми. Бърка се за абсолютно всичко, винаги дава акъл, постоянно се заяжда, въпреки че той самият не разбира от нищо и навсякъде се е провалил. Случва се на ден да ми звъни по 3-4 пъти за щяло и нещяло, без да се съобразява, че съм на работа или пък, че може да съм с приятелка и т. н. Не му обръщам внимание, не му вдигам телефона, но дори и 1 среща месечно, дори и 1 телефонен разговор с него жестоко ме натоварват. Нямаме никаква нормална комуникация, само заяждане и даване на акъл. Спасението е наистина това - тотален игнор, минимално време за общуване, дори избягване на семейни празници. Жалко е, това са родители, но не е нужно да бъдеш унижаван/а, постоянно поучаван/а и т. н. и т. н. и т. н. Най-вероятно го правят несъзнателно с мисълта, че помагат. На дали има родители, които искат да тормозят детето си - малко или вече зрял човек. По-скоро някои не осъзнават, че порасналото им дете е личност, че има свой живот, че не е робот и не е тяхна собственост. След като наследникът им не върши престъпления, не е алкохолик, наркоман или някакъв психар е напълно ненужно да се опитват да се намесват в живота му.

 
  ...
преди: 6 месеца, 4 дни
hash: 5adf077593
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

9.   Номер 3 Не съм съгласен с теб. Темата не е тъпа. Аз съм човек със такива родители. Аз преди дори не знаех какво значи нарцисисти, докато не прочетох в интернет като търсех " Деца на нарцистични родители ". Е всичко съвпада едно към едно, което автора написа. То не беше манипулации то не беше търпене на агресия от тяхна страна. И парите ми взимаха. Мешаха ми се във моите връзки. Ми не е нормало на 27 години да те котролират за всичко и да се държат с теб като с малумен без капка уважение. И е вярно третираха ме като роб. Първо хем вършех всички неща, хем не ме оценяваха. Хем алколизираният ми баща лъжеше, че нищо не правя и ме изкарваше некадърен. Хем аз влача и върша повечето неща, хем и пак тоя изрод ме обвинява, че нищо не правя. Което беше лъжа. Всъщност тоя по цял ден се налива с алкохол и почти нищо не прави. Но пък с голямото самочуствие се мисли за по - висш от всички. Не мога да го разбера, но мисля, че той е нарцисист. Всъощност наистина по нашите ширини съм забелязъл много такива семейства. Като например предимно мъжете Бай ГнЬовци тормозят жените и децата си. Не разбирам защо в България се напълни с пияници, наркомани. Какво му толкова великото напрекъснато да пиеш? Не знам заради социализма ли заради комунизма ли станаха такива уроди тези родители. Ама съм забелязал, че са някакви материалисти и ги интересуват само пари и социален статус. Нямат никаква любов към семеството си.

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 4 дни
hash: b6be263e2b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

10.   Не не сме длъжни да търпим. Аз категорично отказах да бъда увреждана психически от родителите. Те побесняха разбира се, мразят ме от време на време, но най-ценното на един човек е здравето му, затова не позволявам повече гаври с мен.

Токсичните родители са насита лоши хора. Пиявици и хиени, които пият от вашето здраве. Затова аз моите ги виждам по рядко и съм щастлив човек, откакто не живея с тях.

 
  ...

...
преди: 6 месеца, 4 дни
hash: b6be263e2b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Дистанцирай се. Всякакви хора, които повреждат здравето ти, третират те като роб и банкомат и кошче, ти ги третирай като познати.

Колкото до това ,, че родителите създават децата- това не е вярно. Могат много хора да се родят на твоето място, комбинациите при осеменяването са милиони и милиони, така че е въпрос на случайност кой ще се роди.

 
  ...
преди: 6 месеца, 4 дни
hash: b6be263e2b
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

12.   Номер 1, вие явно сте от експлоататорите, които само увреждат децата си с безкрайните си искания за внимание, пари, грижи и какво ли не.

Номер 1, оставете децата си, които вече не са деца, на мира!

Те си имат свой живот, свои права да бъдат личности, те не са ваши придатъци!!!

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 4 дни
hash: fc1f437265
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

13.   Подкрепян номер 1
И аз съм отраснал в нормално семейство, където има любов, обич и уважение между хората.

Съжалявам тези, които са израснали в семейства без обич и уважение между хората! Но не съдете родителите си! Отнасяйте се към тях с любов и уважение!
Въобще родителите - трябва да се уважават и обичат, защото са ви дали най-ценното - живота!

Неслучайно има и такава Божия заповед(една от 10-те Божи заповеди): "Почитай баща си и майка си, за да ти бъде добре и да живееш дълго на земята. "

Затова не ги осъждайте и не си позволявайте да мислите лошо за тях!

Такива помисли са от лукавия(дявола)! Прогонвайте ги и не ги слушайте!

По-добре - молете се на Бога за тях!

 
  ...
преди: 6 месеца, 4 дни
hash: b576c07460
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

14.   От коментарите се разбира че всеки пречупва въпроса през собствената си призма, ако като дете е живял в грижовно и любвеобилно семейство, съветва да уважаваш родителите си, ако като дете е живял в токсично семейство изтърпял е или е бил свидетел на тормоз такъв човек съветва да огранчиш контакти, да смяташ родителите си за чужди хора да говориш възможно най-малко с тях.
Дадох мнение в коментар номер 4, точно с тази мисъл, че автора е писал точно като човек от втория тип, затова и го посъветвах ако става въпрос за неговите лични родители да направи каквото намери за добре, такъв човек няма как да му обясниш, че другите хора са отгледани от различен тип родители и те не виждат нещата както той ги вижда. Както и обратното ако си отгледан от добри родители не можеш да осъзнаеш как е възможно да се караш с родителите си до степен да спреш комуникация.

 
  ...
преди: 6 месеца, 4 дни
hash: 381a017228
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Съжалявам номер 9. Това, което ме подразни беше че се използват едни странни наименования модерни думи токсичен, нарцисизъм и т. н терминологии.
Не ми хареса това че темата е прекалено философска. Не се засяга конкретен случай.

Да, темата не е тъпа просто на мен не ми е достатъчно интересна. Не се засяга определен случай. Това исках да кажа. Неправилно се изразих. Но като не искам да не чета нали така.

 
  ... горе^

...
преди: 6 месеца, 3 дни
hash: 6c108a8a6a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Номер 13 Но в библията също се казва " И вие не тормозете децата си ". Това също гопише, ама го премълчаваш. Мойте родители също използват религията като манипулация. И я интепретират както им е удобно.

 
  ...
преди: 6 месеца, 3 дни
hash: 4751bf6e24
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Номер 14. Аз не съм отгледана от родители. Затова пиша, че темата е тъпа.

 
  ...
преди: 6 месеца, 2 дни
hash: b576c07460
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   До 17 след като не си отгледана от родители, следователно нямаш дилемата да ги уважаваш ли или да ги смяташ за чужди хора.

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 2 дни
hash: c81952f2f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

19.   Номер 15, темата е съвсем не философска. Обобщени са определени модели на родителско поведение, а конкретните форми и проявления са множество. Зад всяко прекалено възпитано, скромно, тихо и послушнио дете стои токсичен родител. Зад всеки тийнейджър, който не изживява бунта на пубертета и не се опитва да извоюва самостоятелност през този период (което е нормално), стои токсичен родител. Зад всички тези мъже и жени, които не създават семейства, не намират половинка, но посвещават изцяло живота си на родителите си (в повечето случаи майките), стои токсичен родител. Със сигурност познавате подобни перфектни семейства с перфектни деца, а зад цялата тази перфектна черупка стои токсичен родител. Голяма част от тези деца, впоследствие възрастни, дори не разбират колко са ограбени от собствените си родители, други не смеят да си извоюват място заради дебелата сянка, която родителите хвърлят върху тях, трети дръзват да се опълчат, но това винаги коства много на психиката и живота им. Общото между всички тях е, че през целия си живот страдат от огромно чувство за вина, защото в очите на всяко дете родителят е авторитет, своето рода божество. И е трудно да приемеш, че понякога това божество всъщност иска непрестанни жертви, за да бъде доволно. А няма как да е доволно, защото дълбоко в себе си е един нещастен човек, който обрича на нещастие и децата си.
Та, така! Който разбрал- разбрал. Който го е изпитал - знае за какво става въпрос.

 
  ...
преди: 6 месеца, 2 дни
hash: b6be263e2b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   Не бъдете придатъци на този който ви е отгледал, бъдете личности!

 
  ...

...
преди: 6 месеца, 2 дни
hash: 3c977ef16a
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

21.   Не се изненадвай, че ще е пълно с такива докато все още се ражда дете "за да има кой да те гледа като остарееш"! Ужас!
Ще прецакам аз живота на детето си за да има кой да се занимава с пенсионерските ми капризи и старческото ми слабоумие, как ли пък не. Обаче масата хора го приемат за напълно нормално. Виж само колко теми има тук в стил "на 30 съм, но майка ми не ми разрешава да се омъжа/оженя за да живея с нея", разбира се с цел да си обслужващ персонал. Не знам, народопсихология ли е, беднотия ли е (пенсионерите масово не мога да се издържат сами, а за приличен старчески дом не могат и да мечтаят, та искат или не, разчитат на децата да им помагат), но е ужасно и буквално съсипваш детето си, а понякога и става причина за развод. Изобщо не е лесно да си на средна възраст в България, родителите си ли да гледаш, за собственото си семейство ли да се грижиш... пък нито парите, нито времето са безкрайни.

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 2 дни
hash: 4751bf6e24
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Не съм се замисляла номер 19.

 
  ...
преди: 6 месеца, 2 дни
hash: cc1e7ee5e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

23.   съгласна съм има много лоши родители. които съсипват децата си но стига с тези модерни понятия Токсични родители.

По-добре дайте примери за добри и лоши родители отколкото да ми развивате някакви философски твърдения за токсични родители.
Добре темата не е философска а психологична.

Предпочитам нещата да се казват на прост език.
Има лоши родители да. Както и има добри родители.

 
  ...
преди: 6 месеца, 2 дни
hash: 9b35bfd542
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

24.   Да, разбирам напълно за какво говорите. В такова семейство израснах. От детството си помня само скандали и настроенията на майка ми. Бях "облечена, нахранена" и т. н., но детето има и емоционални нужди. Не може да се прибираш вкъщи със страх, вечно да си кошче за душевни отпадъци, да не те научат на нищо като момиче и бъдеща жена.

Баща ми беше много добър човек, но мекушав в случая. Молех се да се разведат. И досега ми е странно как жалят децата на разведени родители, като понякога за самото дете е много по-добре да живее отделно от токсичен родител. Това се отрази неблагоприятно на интимния ми живот - скопчването в партньор в търсене на топлина и попадането на свой ред на използвачи, токсични хора и нарцисисти. Попадала съм и на мъже от такива семейства - тотални емоционални развалини.

И накрая, разбира се, като падна на легло болна и безпомощна, пак аз, единственият човек, който въпреки всичко ѝ обръщаше внимание, трябваше да хвърча за всичко.

Та, когато обществото и мъжете притискат всяка жена да ставала майка, че инак какъв смисъл имало да е жива, нека се замислят, че всеки има различен характер, мисия в живота, начин на живот и понякога не е добре да създава деца, за да се отчете, чеоставил нещо след себе си. Създават се нещастни деца и после мултиплицират този модел.

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 2 дни
hash: cc1e7ee5e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   Хайде стига токсични родители.
Модерни понятия.
Лоши родители. Да, съгласна съм.

 
  ...

...
преди: 6 месеца, 1 ден
hash: d160eca61e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

26.   Номер 24, моите родители се разведоха. И аз останах при емоционалния терорист - майка ми, която дълги години играеше на доброто ченге, докато плете манипулативната си мрежа около мен и ми внушава как баща ми ме е зарязал и ако не е била тя, е нямало да оцелея, как е жертвала живота си, за да ме отгледа и поради това аз съм длъжна да не й противореча за нищо и да нямам право на лично пространство, собствен живот и мнение, различно от нейното. И така, докото не започнах да проглеждам и да имам своя гледна точка. Нали се досещате, че в съзнанието на подобни нарцистични личности звъни камбанката, че ако не си с тях, значи автоматично си против тях. Така че, когато мненията ни се различават и нещо не е такова, каквото тя иска да бъде, започват истеричните й изблици, неспирна логорея, главоболия... Много успешно си провокира физически симптоми и ляга болна, за да ме кара да се чувствам виновна и да се въртя покрай нея. Отдавна съм си отворила очите за истинската й същност, но се чувствам като птиче в клетка и при всеки изблик се панирам. С годините съм развила успешна стратегия да крия чувствата си от хората и ако ме видите, ще си помислите, че съм един успешен, спокоен, усмихнат човек. Но ръцете ми треперят, сърцето ми прескача и понякога наистина не знам как депресията не ме е погълнала. Много мога да напиша и много примери да дам, но няма смисъл. Боря се, доколкото мога, и при всяка среща с нея се моля да е в добро настроение този ден, за да не си търси причини да се заяжда и да ме уязвява. Иначе всичко се изсипва върху мен, тя потрива доволно ръце, че е успяла да ме разтърси емоционално, нарцистичният й глад е заситен, а аз след това имам нужда от дни, за да възвърна донякъде баланса си.

 
  ...
преди: 6 месеца, 1 ден
hash: 99c5aaec91
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

27.   А ти защо не се отказа от тях? Ставаш на 18 и се отказваш. И няма родители. После да не търсиш имоти и други наследства?
Ако си женско, плюеш по родителите на мъжо, защото така ти изнася. Не можеш да приемеш факта, че е познавал други хора преди теб.
По-токсично е да мразиш родителите си, родителите на другия. Само двамцата да сте във вашия пашкул. Или просто да мразиш, че имаш отговорности към други, освен самия себе си. Българско е да се мрази.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 1 ден
hash: 998e08ce17
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

28.   Много си прав/а много е разпространено да си дете на нарцистични родители които ти вгорчават живота вкеси ден да те тъпчат обиждат да те използват за кошче за душевни отпадъци и да си избиват комплексите. Трябва да разбереш че те никога няма да се променят и с годините ще стават само по зле по зли и по гадни. Затова от личен опит ти казвам че нищо не може да се направи освен да ОГРАНИЧИШ КОНТАКСА СИ С ТЯХ ДО МИНИМУМ ДА СЕ ОТДАЛЕЧИШ ФИЗИЧЕСКИ НО РАЗСТОЯНИЕ И да си гледаш собствения живот и да не контактуваш с тях много често защото ще ти съсипят психиката и ще ти провалят живота

 
  ...
преди: 25 дни, 11 часа
hash: e25b0caad7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

30.   Хайде бе все с нарцистични родители се оправдавате.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker