Ние ли сме прекалено консервативни? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121389)
 Любов и изневяра (29756)
 Секс и интимност (14387)
 Тинейджърски (21906)
 Семейство (6483)
 Здраве (9611)
 Спорт и красота (4706)
 На работното място (3187)
 Образование (7311)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1739)
 Други (18577)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Ние ли сме прекалено консервативни?
преди: 2 месеца, 14 дни, прочетена 881 пъти
Здравейте, читатели! Имам дъщеря на 13 години. Напоследък постоянно се караме. Ядосва се, че не съм и давала свобода. Не съм и позволявала да излиза с приятели. Нямам нищо против да излиза с приятели стига да ги познавам, и когато излизат да не ходят много далеч.
Скоро поиска от мен да и купя ярко червено червило и сенки за очи. Отказах, защото смятам, че е още много малка за да се гримира. Съгласна съм да носи гланц за устни и коректор за пъпки, но само до там. След като отказах да и купя червилото и сенките, започна да ми обяснява как всички момичета в класа и се гримирали и имали гаджета само тя не. И аз и баща и мислим, че все още е малка за да излиза с момчета, още повече такива които не познаваме. Може-би ще ви се сторим прекалено задръстени, но тя си позволи да открадне пари от мен, за да си купи червилото и сенките. Казах и, че все още е малка за грим, но тя ми каза, че искала момчетата да я харесват. Вече се чудя аз и мъжът ми ли сме прекалено консервативни, или нейното наистина не е нормално?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 месеца, 12 дни
hash: 659d95379e
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

1.   Разглезена пикла, изтървали сте я. Обвържете това, което получава с успеха и в училище и с вършенето на домашни задължения. Въведете наказания, пък нека се оплаква където поиска. Побързайте, защото ще стане още по-зле. Все още имате шанс.

 
  ...
преди: 2 месеца, 12 дни
hash: 9f67325564
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

2.   Нейното не е нормално.
Времената са ужасни.
Децата вече не се интересуват от играчките си.
Мисля, че Интернетът е виновен за всичко. Децата киснат нон-стоп на телефона
Не мисля, че сте прекалено консервативни.

 
  ...
преди: 2 месеца, 12 дни
hash: 29919d2ebf
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Червено череило- не. Аз също слагах лек грим в осми клас. Сега съм на 33 г. Вие поставяте правилата. За гаджета също е рано.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 12 дни
hash: bef6bc9e80
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

4.   Проблема е в теб, не в детето, и не е проблем грима, а това че не знаеш как се възпитава дете, фактът че не осъзнаваш че тя се превръща в малда дама. Ти си майка ако ти не си създаеш връзка с дъщеря ти да може с теб приятелски да обсъжда нещата които я вълнуват и да достига само с твоя подкрепа до правилните решения, разбира се че ще имате такива проблеми и ще търси решения от улицата и от собствен опит, което е най-голямата грешка.
Напълно нормалното дете от женски пол на такава възраст го вълнува факта дали е харесвано от другия пол. Напълно нормално е да иска да бъде харесвана и да търси начин да подобри нещо в себе си за да бъде още по харесвана. Образованието е хубаво нещо, но за да израсте пълноценна жена трябва да включва и емоционално и психическо израстване, сега е момента да се научи да избира партньор, да придобие опит да не се хваща на няколко комплимента и т. н. вие трябва да сте до нея и да й помогнете да придобие този опит. Защото колкото и да е отличничка заради липсата на емоционално и психическо изратсване може да се залъже да пуска на сульовци срещу два комплимента.
Разбира се е млада за червило но забрана няма да й помогне. Ще й помогне единствено осъзнаването че червилото е боя с която се крият старчески и болестни белези, като белите обезкървени устни. А тя няма нужда да прикрива своите млади здрави устни с червила. За нея е най- добре да показва факта че е здрава млада дама. Момчетта няма да я харесват повече с червило, момчетата ще я харесват заради младостта й, заради държанието й, заради начина й на разговор.

 
  ...
преди: 2 месеца, 12 дни
hash: 0f1a984868
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Насила нищо не става, вижте видеото на Цанов за младите хора в България, ако знаете какво правят на 13 ще се качите в някое село и на училище няма да я пускате. Ангажирайте я с много неща, спорт, уроци за да няма време за из
иначе много много, както и да виси в интернет.

 
  ...


...
преди: 2 месеца, 12 дни
hash: 715e4c8a88
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Ми "нормално" е... Викат му "новото нормално".

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 12 дни
hash: eceafa6398
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Говорете с нея спокойно за 2 неща:

1. Как смята, че ще си намери гадже? Разбираемо е, че се притеснявате, но тя е на възраст, в която в абсолютно възможно и даже силно вероятно да е влюбена. Не е рано, ами сега е перфектният момент да говорите с нея за отношенията с момчетата. Може да си намери сериозно момче, с което да има щастлива връзка, ако развива характера, интересите си и отношението си към другите хора. Не ѝ трябва грим. Ако набляга твърде много на сексуалността си, ще привлича момчета (а в бъдеще и мъже), които ще се държат зле с нея. Говорете с дъщеря ви, изслушайте я, постарайте се да а разберете и тогава е по-вероятно тя да разбере вас.

2. Смята ли, че е постъпила правилно като е откраднала? Кражбата е престъпление и вие няма да го толерирате. Не искате да си мисли, че е нещо нормално или не е кой знае какво. Това може да ѝ създаде много неприятности в бъдеще. Пак, говорете с нея спокойно, изслушайте я и се постарайте сама да разбере, че е извършила престъпление, за което няма оправдание.

 
  ...
преди: 2 месеца, 12 дни
hash: 82907f53a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Аз съм даскал в средна ръка софийско училище, а и съм баща на две деца. Дъщеря ти или лъже или е попаднала в лоша компания. Това на 13 със сенки и гаджета са единици и всички им се дразнят.

 
  ...
преди: 2 месеца, 12 дни
hash: 7fe49c4998
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Не не е нормално!

Но, това, че е откраднала и го е направила, въпреки забраната ви - вече е много лошо! Аз лично щях веднага да я ошаткам здраво! И повече и на ум да не й дойде за такива неща!
Казвам го образно, защото вашата вече е голяма. Моята щерка само веднъж я ошляпах по дупето, първия път, когато не искаше да ме послуша и се опита да прави напук - но на мен такива не ми минават! Но това се прави, когато детето е малко - да му вземеш страха! И после вече не е необходимо да го биеш, защото само като повишиш тон и то вече те слуша! Защото има страх и респект от теб!

Така, че във вашият случай - боят вече няма да свърши работа!

А ти поне наказа ли я сериозно за кражбата?

Но, лошо е, че вие вече сте я изтървали! И оттук нататък ще бъде вече едно ходене по мъките!

Опитайте да й обяснявате нещата, защо не трябва да се постъпва така - и налагайте наказания, когато се дъни!

Друг разумен вариант вече нямате!

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 12 дни
hash: 7d7623aea0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

10.   И аз работя в училище, макар и в администрацията. Не съм видяла толкова малки момичета гримирани. Има нещо гнило. Та то ще изглежда нелепо. Отделно, дойдоха много мади учителки, които не позволяват своеволия. Биха изпратили някое лапе с червено червило в тоалетните, да го махне.

 
  ...

...
преди: 2 месеца, 11 дни
hash: 5005f2423c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Мен кражбата повече ме притеснява в случая. Трябва да се говори сериозно по този въпрос, защото днес е от родителите и ще се размине с наказание (да не излиза, без телефон, без джобни и т. н. ), утре може вече да има сериозни проблеми със Закона. Защото за кражба на пари от друг, външен човек или вещи от магазин вече няма да се размине със скандал вкъщи и забрани. Или, още по-лошо - да започне да си намира платежоспособни мъже за всякакви такива "необходимости" за жените.

Другото дразнещо е стадният манталитет на момичетата в училище, но това не е от днес. И ние (жена съм) сме били такива - тази има гадже, излиза вечер до късно, гримира се, прави прически, вече за съжаление е слага силикон, филъри и т. н., а аз - не! Трагедия, ще се мре! И така, за да не си аутсайдер, ще попаднеш на момченце, на което му се живее и иска да мине всичко от женски пол, или ще се съсипеш рано-рано с "подобрения".

Много добре е, че с баща ѝ сте на една позиция за тези неща и държите на авторитета си пред детето. Не го играе единият "доброто ченге", нито се правите на прекалено либерални, че да не се ядоса.

Но, от друга страна, 13 години е нормална възраст за първи трепети и влюбвания и е важно да се говори за тези неща, да не са теми табу и тя да се "образова" от улицата. Не се знае дали ще ви послуша за момчетата, затова - по-добре без излишно лицемерие и свян да се говори за предпазни средства, да бъде много внимателна кога, къде и с кого се среща, да не се съгласява да прави неща, които не желае, да се внимава какво качва в социалните мрежи, с кого пише.

И, да си гледа ученето, защото мъже, купони, червила и т. н. ще има много, но някои шансове в живота може да не се повторят.

Права сте за много неща. Нека си изживеят детството тези деца и после цял живот ще има и връзки, и гримове, и всичко, но сегашното безгрижно време ще го търсят.

 
  ...
преди: 2 месеца, 11 дни
hash: e82aeaae53
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   И аз съм била малка но не съм искала да се гримирам. На тази възраст не съм се интересувала и от момчета.
Аз и сега не обичам да се гримирам.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 11 дни
hash: 875e486eeb
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Като чета коментарите, чудя се в една държава ли живеем. Жилището ми е в близост до две училища, затова често се случва да минавам покрай тях. Дори когато съм с колата, много добре виждам какво се случва. Едното училище е основно. Не само с червило и къси поли, но ги виждам да пият кафета, пушат цигари, а днешните деца често започват да водят полов живот преди завършване на основното образование. За мое съжаление, веднъж, докато си вървях по улицата, имах нещастието да изслушвам диалог за водене на полов живот между момичета, които все още нямат менструация. Говорим за училище в квартал, в който уж би трябвало да живеят интелигентни хора. Или коментиращите са глупави, или децата ви много добре се прикриват.
Когато бях ученичка през 90-те, момичетата също искаха да са "готини" и аз се сърдех, че на 13 не ме пускат на друга дискотека, освен детската. Сега се радвам, че родителите ми са имали контрол, макар и до ден днешен да не одобрявам начина, по който ми го налагаха. Мисълта ми е, че тийнейджърите са еднакви на всякаква възраст. Да ограничаваш червило и т. н. ми се струва много старомодно, по-скоро на младата дама може да се помогне да подбере нещо, което повече подхожда - някакъв лек гланц, но марков, за да кажат другите деца, че е "готина", а същевременно и тя да не се чувства ощетена, че не ходи с ярко червило.
С децата трябва с добро, а не със скандали, особено в това време на наркотици и други пороци. Нали не искате дъщеря ви да започне да продава трева, за да разполага с пари да си набавя нещата, които не й предоставяте доброволно? Самия факт, че е откраднала пари, е ясен индикатор, че има проблем. Може и наистина да е влюбена и да иска да привлече момчето, което харесва, както са писали по-горе. Първите влюбвания се случват точно на тази възраст, не е казано, че ще е споделена любов. И да искате, и да не искате, дъщеря ви расте. Не можете да я затворите в манастир. Ако отиде да учи висше в друг град след няколко години и не сте си свършили работата сега, ще имате много по-сериозни проблеми. Ако не знаете как да подходите, прочетете, има достатъчно литература по темата. Не действайте грубо, детето ще носи травмите от тези постъпки цял живот.

 
  ...
преди: 2 месеца, 8 дни
hash: 33c7640a0e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Спирала за мигли, гланц с цвят близък до устните, коректор или фон дьо тен за туширане на младежки пъпки.
Има момичета, които всеки ден са със спирала за очи на училище, моето си слага от време на време, гланц с лек цвят също от време на време, предимно като излиза.
Освен в мола на кино, на заведение или да си купят нещо дребно, другаде не ходят.
Има сенки и молив за очи, но ги използва само преди излизане на сцена с балета.
Няма никакъв интерес към гаджосване, слава богу, а и другите момичета в класа нямат, нито приятелките й, нито пък имаха миналата година, когато все още бяха на 13 и навършваха 14.
Зелени сенки и яркочервено червило е прекалено, освен ако не й трябват по повод някакво представление.
Иначе за момчета е още рано.

 
  ...
преди: 2 месеца, 8 дни
hash: 33c7640a0e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Номер 13, сигурно не си разбрала, но и по наше време в началото на 90-те имаше немалко загубили девствеността си на 13, 14, 15 години, а на 16 беше често срещано, а на 17-18 -масово, задръстените като мен - чак в края на първи или втори курс в университета.
Но спирала за очи използвах още на 13 години, фон дьо тен също. Имах и някакво розовещо червило, което слагах от дъжд на вятър.

 
  ... горе^

...
преди: 2 месеца, 8 дни
hash: c3070ac177
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   На тази възраст дори гланц не съм използвала.
На тази възраст децата са естествено красиви защо им трябва да се мажат.
По хубаво от естествената красота няма.
А и по добре да знаят, че ако някой ги харесва ще ги хареса заради самите тях. А не заради някаква си суета.
Не харесвам суетата. Дразня се.
Да си развалям естествената красота заради някой си. Няма как да стане.
Ако ползвам нещо то ще е заради самата мен. Не заради друг.
То на тази възраст дори не е и влюбване ами нещо мимолетно. Глупаво залъгване.

 
  ...
преди: 2 месеца, 8 дни
hash: 53888f2bb0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Сегашните деца не са като преди години.
Отдавна не е дете, въпреки че така ви се струва. С кукли отдавна не си играе, нито оцветява книжки. На тия години се възраст се вълнуват от музика, дрехи, момчета. Искат да подражават на някоя певица, или просто някоя кака. Не сте стъпвали в училище, че да знаете какво е. Чалга, цигари и имат гаджета, водят полов живот. Не можете да я задължите да се движи в някакъв строго определен периметър, нито да ви запознава насила с всички.
Можете да и купите някакъв не много ярък гланц. Червеното червило не отива не всеки, затова има тестери. Отидете с нея като майка и жена и и купете нещо подходящо за възрастта. Относно гаджетата-говорете и за секса, как да се пази. Да е наясно какво ще и се случи и как протича една връзка. Вече започва да се превръща в жена. Подгответе я поне малко какво представляват срещите, момчетата какви са и т. н. Не бъдете като повечето родители, които масово не си говорят с децата си какъв човек да търсят, какво да приемат и какво не. И после се лутат с години в някакви токсични връзки, или все попадат на неподходящи, защото никой не е седнал да им обясни като подрастващи какъв да е Човекът. Научете я, за да може животът и да е по-лесен, по-приятен и по-малко да плаче от мъже.
Българите нямат този манталитет да са открити с децата си и просто да говорят с тях. Затова децата се учат от съученици, приятели, песни, медии и си вгорчават живота.

 
  ...
преди: 2 месеца, 8 дни
hash: 432e22d74f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Нормално е на 13 да иска да се държи като госпожица, а не като дете. И е нормално на вас като родители да ви се струва твърде рано.

Аз почнах да експериментирам с грим на 14, майка ми много ми се караше. На 16 вече се гримирах почти всекидневно: коректор, спирала, молив за очи и гланц за устни (просто червило никога не ми е отивало). Помня че още в 6и и 7ми клас много съученички се носеха с къси поли, деколтета и грим. Това беше 2002-2003 година. Аз минавах за смотана, защото не го правех.

Просто трябва да обясниш на дъщеря си че училището не е място за демонстриране на грим. Там отива да се учи, това е най-важното. Червено червило не се слага всеки ден, още по-малко едно момиче на 13 да се носи така е нелепо. Трябва това да и обясниш. А ако толкова иска грим, ами позволи и само в определени случаи: рождени дни и някой празник. Не всеки ден.

За момчетата... ами на 13 е нормално да се влюбва детето. Най-добре поговорете за предпазване от бременност и полово предавани болести и за това колко е отговорно да се гледа едно бебе. Колкото и да и забранявате, ако иска да има гадже, ще го прави зад гърба ви.

И я запишете на някакви уроци, да няма толкова свободно време и да не прави глупости

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 8 дни
hash: 432e22d74f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   Номер 2 какви играчки на 13? Момичето е на 13 години. На тая възраст децата не се интересуват от конструктори и кукли, а от общуване със себеподобните, от социализация.

 
  ...
преди: 2 месеца, 7 дни
hash: 5cd2e3a99d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Номер 13. Аз написах децата не се интересуват от играчките си а не точно за това момиче. Не обясних добре нещата.

Да трябва да се интересуват от общуване със себеподобните си момчета или момичета няма значение. Но не и да тази възраст да се интересуват от гаджета. Много е рано. Има си време за всичко.
Трябва да мислят най-вече какво ще кандидатстват като завършат осми клас. Да мислят за уроците си.
Аз започнах да мисля за момчета след 18 години.
Грим не съм употребявала. Аз и сега не употребявам освен ако не е по хубав повод. Защо пък сега да е различно.

А и зависи за какви игри става дума. Защо да не се играе на карти, дама, не се сърди човече, монополи и д-р. Редене на пъзел.
Или да си играят на нещо помежду си. Аз съм си играла на тази възраст.
Или просто може момичето да спортува няма нищо лошо.

В случая не става дори дума да харесва определено момче а иска МОМЧЕТАТА ДА Я ХАРЕСВАТ. Да. Кое му е нормалното.
Иска да я харесват защото е повлияна от другите съученици.
Ето така се тръгва по лош път. Сещате се кой.
Майка й трябва да й обясни да не се опитва да заприличва на онези момичета.
Просто те вървят по лош път.

 
  ...

...
преди: 2 месеца, 6 дни
hash: 6066663908
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   Да, прекалено сте консервативни. Когато бях на 13, абсолютно всички в моя клас се гримирахме, и тези, чиито родители не ни даваха да ходим с грим, просто се гримирахме на училище и пак си ходехме с грим. Ще стои една седмица гладна и ще събере пари да си купи гримове и мокри кърпи да го трие преди да се прибере.
Мои съученички също правеха секс в тоалетните на училище на 13 в седми клас. Знам го, защото една я хвана класната и стана скандал. И какво от това? Казвам, че дъщеря ви, ако е решила твърдо да се гримира, да има гадже и прави секс, вие не може да я спрете, колкото и да ѝ говорите.
Ж25

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 6 дни
hash: c5b1048472
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

22.   Реакцията ви е напълно нормална, явно дъщеря ви е попаднала в лоша компания, от която се влияе и трябва да вземете мерки час по -скоро да спре да дружи с тези деца.

 
  ...
преди: 2 месеца, 6 дни
hash: 3dd5595e2e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

23.   Не е нормално. Не сте прекалено консервативни.

 
  ...
преди: 2 месеца, 6 дни
hash: 3dd5595e2e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   Пратете я да учи някакъв език примерно или нещо друго. което ще й е от полза за да си избие тези мисли от главата или някакъв спорт.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 6 дни
hash: e8435e7da2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   Не сте прекалено консервативни. На 13 години аз не се гримирах също и съучениците ми не са.
По -добре ако ще се гримира да го прави за себе си а не за да заприличва на онези. Чак и червено червило. Просто е отвратително. Какво се правите, че не разбирате някои. По -добре да е лек грим подходящ за възрастта й. Гланц например.

 
  ...

...
преди: 2 месеца, 6 дни
hash: e8435e7da2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

26.   Тя вече е тръгнала по лош път. Това с кражбата е прекалено. Днес е кражба а после какво цигари ли или по лошо наркотици, алкохол за да заприличва на останалите.

 
  ...
преди: 1 месец, 11 дни
hash: e0a0856d3c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

27.   Напълно нормално е, и аз като бях на 13-14 си купих първите гримове, започнах да се оглеждам в дрехите си и какво мога да променя в себе си и тялото си за да се харесам повече. Част от пубертета е, не и забранявайте тези неща, позволявайте и да излиза с приятели, но задължително с вечерен час. В момента съм на 20 и се радвам, че имах вечерен час, колкото и да съм се карала с нашите за това. И един съвет вместо да и забранявате по-хубаво и спечелете доверието, за да може да ви споделя, колкото се може повече. Тийнейждърите наумят ли си нещо, ще го направят н независимо вашата подкрепа

 
  ... горе^
преди: 25 дни, 6 часа
hash: f268021731
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

28.   Определено не сте прекалено консервативни.

 
  ...
преди: 14 дни, 10 часа
hash: 17ff1b8a44
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

29.   Дали другите ви приемат за консервативни или не няма никакво значение. Важно е детето ви. Наистина, тази възраст е доста специфична и ако сега не станете близки и започнете да се разбирате връзката ви ще се прекъсне поне за няколко години и ще я изпуснете. Говорете с детето като с възрастен, обяснете му какви са ви притесненията, питайте го защо е толкова важно да е червено червилото, например. Когато дъщеря ми беше на тази възраст и искаше да носи тежък грим жена ми реагира като вас и и забрани. Това, което направих аз е да заведа детето в козметичен салон - имам позната там, която и направи прекрасна прическа, разни маски, предложи и няколко варианта за много по лек грим и дъщеря ми беше щастлива не само заради вниманието, а защото я третирам като нормален човек. На тази възраст забраните не работят, детето ако се почувства потиснато почва да прави напук, не можете да го спрете. Много по-добре е да манипулирате ситуацията така, че да е в полза и на двете страни.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker