Наследственост при шизофрения - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (124186)
 Любов и изневяра (30574)
 Секс и интимност (14660)
 Тинейджърски (22060)
 Семейство (6732)
 Здраве (9764)
 Спорт и красота (4771)
 На работното място (3345)
 Образование (7434)
 В чужбина (1705)
 Наркотици и алкохол (1130)
 Измислени истории (802)
 Проза, литература (1770)
 Други (19283)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Наследственост при шизофрения
преди: 19 дни, 4 часа, прочетена 723 пъти
Здравейте, майката и братът на моя партньор имат шизофрения. Той е на 40 години и е здрав психически и физически. Консултирах се с психолог дали, ако имаме деца, би имало риск за тях да развият развият тази болест? Психологът ми каза, че заболяването се е предало на брат му и за него няма риск, и за евентуално бъдещите му деца. Но мен ме гложди този въпрос. Някой има ли опит и и информация?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 19 дни, 6 мин.
hash: 0a6e26b340
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   Психологът нито е лекар, нито има медицинско образование. Защо не се консултираш с психиатър?

 
  ...
преди: 18 дни, 23 часа
hash: da7d27f81a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Психолозите не са лекари и този конкретно ти говори глупости. Психиатриите са друга бира и такъв може да ти свърши работа. Шизофренията има генетична предразположеност и да вашите евентуални деца ще имат по- голям риск да я развият.

 
  ...
преди: 18 дни, 22 часа
hash: 640653232b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Всичко е божията воля, ако обичаш приятеля ти, създайте семейство.

 
  ... горе^
преди: 18 дни, 20 часа
hash: 0bca485c4d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Не знам, лежал съм в психиатрия но заради зависимост към наркотици и там помня имаше едно момиче с шизофрения, ама много тежък случай. Майка й също е била с шизофрения, а брат и сестра й, бяха психически здрави. Мисля че трябва да се консултираш с психиатър.

 
  ...
преди: 18 дни, 20 часа
hash: 1ef22e4bf2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Шизофренията, както и много други психически заболявания са със сложна наследственост, която реално не е добре разбрана. Откриват се генни варианти, които са по-често срещани, при хора с дадената диагноза и други свързани, но не гарантират, че заболяването ще се прояви. При повечето хора, които развиват шизофрения, това се случва преди 30 години, така че малко вероятно е да се прояви при партньора ти. За децата ви не е сигурно. Но то нищо в този живот не е. Ако не е този проблем, ще е друг. Ако много те притеснява, може да потърсите генетичен консултант, специалист по медицинска генетика. Има вариант да се изследва генома, но специално за шизофрения няма много смисъл. Никой не може да ти каже със сигурност дали ще се прояви при децата ви, още по-малко психологът.

 
  ...


...
преди: 18 дни, 19 часа
hash: 5edbf6e484
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Абе по-добре не се занимавай.

 
  ... горе^
преди: 18 дни, 18 часа
hash: 74f8114e44
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Доколкото съм чувал, заболяването се предава генетично, не се отключва при всеки. Обикновено се отключва през поколение - тоест ако майката на мъжа ти го има, значи вероятно и вашите деца ще го имат - особено ако са момичета.
Аз обаче не съм доктор - информацията ми е само това, което съм чул. Би следвало да се консултираш със специалист за да си сигурна.

 
  ...
преди: 18 дни, 6 часа
hash: 958a4f452e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Не психолог, лекар трябва да ти каже това. Преди години имах подобен проблем, но при моя партньор беве баща му. Иначе той и брат му бяха здрави психически. Според статистиките, ако бащата е болен, независимо, че синът мур е здрав, вероятността детето ви да се разболее е около 5 процента мисля. Така изглежда минимално, но ако го сравниш с дет, при което и двамата родители са здрави и съответно неговата вероятнос е при 1 процент, това са си 500 пъти повече. Пр теб не само майката, но и братът са болни. Това също оказва влияние и вероятността вашето дете да е болно нараства. Помисли си. Аз тогава взех решение, че не искам да поемам такъв риск. Но при мен играеха и допълнителни обстоятелства, не беше само болестта.

 
  ...
преди: 17 дни, 22 часа
hash: 5edbf6e484
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   Абе що ще рискувате. Събирайте се с нормални хора.

 
  ... горе^
преди: 17 дни, 19 часа
hash: fd9ae2bfd5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Не знам дали някой може да ти каже със сигурност дали ще я придобият децата, но подкрепям горните мнения да се консултираш с психиатър. Въпреки това, мъжа ти носи този ген - това, че при него не се е отключила шизофрения не е никаква гаранция, че при бъдещо поколение не е възможно. Има ли го в семейството - остава като вариант, дори минимален.

 
  ...

...
преди: 16 дни, 3 часа
hash: 5fa953d70c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Авторът на темата, както и повечето коментиращи, показват, че нашето общество е крайно неинформирано в областта на психичното здраве, а и оттам се поражда дискриминационното отношение. Като ви чета, си мисля, шизофреникът всъщност човек ли е, или някакво подобие на човек?

Шизофренията има най-различни разновидности и проявления. Някои от тези хора успяват да се социализират в обществото, даже една част показват висока степен на производителност, ефективност в работата. Вижте в историята, блестящи учени са имали някакви психични отклонения. Друга част заради симптоматиката на заболяването, както и стигматизиращото отношение се затварят в себе си, в къщите си или в специализирани заведения- инвалидизират ги.
Съгласен съм, че ако не се лекува шизофренията, може да агресира, по телевизията често показват такива случаи.

Вместо да си зададеш въпроса дали обичаш тоя човек, дали искаш да прекараш живота си с него, ти си тръгнала да търсиш отговор дали е наследствена шизофренията. Тя е не само наследствена, може никой от родословието ви да не е имал заболяване и пак да се случи, няма гаранции за нищо. Но да, шансът е пет процента по-голям.

Целта на коментара ми беше да не се плашиш толкова от тая диагноза. И с нея се живее. Вече медицината е толкова напреднала, даже четох в интернет, че са измислили хапче, в което няма страничните ефекти на антипсихотиците. Доколко е истина, не знам. :)

 
  ...
преди: 15 дни, 17 часа
hash: 5edbf6e484
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Ти добре ли си номер 14. Някои шизофреници са опасни
А и защо трябва да се създават такива деца.
Разбира се, че човек трябва да се информира дали е наследствена. Да.

 
  ... горе^
преди: 15 дни, 3 часа
hash: ade55b05fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   Коментар 14, имала ли си работа с шизофреник? Като си толкова дипломатична не смяташ ли, че е егоистично да създадеш едно човешко същество, което има вероятност цял живот да страда от тежко и неизлечимо заболяване, каквото е шизофренията? Да, някои от хората с това заболяване могат да работят, да създават приятелства и връзки, като всеки друг човек. Но запозната ли си от реалния живот, а не онлайн статистики и проучвания какво е да общуваш с такъв човек и как изживяват те самите кризите? Чупил ли ти е носа сина ти шизофреник? Посягал ли ти е, обиждал ли те е партньора ти шизофреник? Тръгвала ли си си разтреперена и уплашена от работа, защото колегата ти шизофреник изпада в кризи и крещи, че е Исус Христос и посяга на момичета? Това са част от случките на мои познати, както и мои лични. Нещата не са розови и ми се ще просто да нямаше стигма около тези заболявания, никой не отрича, че това са човешки същества, но нека не си слагаме розовите очила, когато положението не е розово.

 
  ...
преди: 15 дни, 1 час
hash: cc7010e82f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   от 14 до 16

В Западна Европа навремето хората с психични заболявания са ги изгаряли на кладата. Хитлер пък ги е пращал в контрационни лагери и явно за теб това е хуманно, а егоистично да се социализират в обществото. Егоистично е да мислим, че шизофрениците могат да създадат семейство и деца? От твоя коментар това разбрах....

Толкова убедено ми говориш сякаш знаеш смисъла на човешкия живот. Ако знаеш, го разкажи на нас и ние да разберем. Дори учените не могат да отговорят за причината, която поражда шизофренията, но явно ти е знаеш, кажи ни е.

Защо помисли, че живот с психично заболяване, означава само страдание? Шизофренията се състои от кризи и ремисии. Може да си получил, примерно, две кризи през целия си живот, а през останалото време постоянно да си в ремисия. Тук споделяш какво е направил някой при криза... Ами хубаво, но това не мога да го приема за доказателство на нещо.

И явно не си прочела целия ми коментар, точно на това наблегнах, че заболяването при криза има вероятност да агресира. Тази вероятност обаче е минимална и е повлияна от паранои и халюцинации, тоест неправилна интерпретация на реалността. Истината е, че тези хора са по-склонни да наранят себе си, отколкото някой друг. Статистиката точно това показва.

 
  ...
преди: 14 дни, 21 часа
hash: 38be37e055
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Така е номер,16. Има и опасни хора. Които тормозят хората.

 
  ... горе^

...
преди: 14 дни, 6 часа
hash: d554c25ead
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   До 14 и респективно 17: не знам, бащата на бившия ми партньор е пребивал майка му. Децата са били изпращани при бабите и дядовците си, за да се грижат за тях и да не гледат нацилието над майката. Бащата не работи, само пуши постоянно, майката го издържа. Хапчетата просто го правят спокоен, но не и нормално държащ се. Не знам кой родител би искал да причини това на детето си, колкото и малка да е вероятността. Тук не говорим за екстремните случаи на средновековието или на Хитлер. Тук говорим за възможните последици. Авторката, както и всеки здравомислещ човек, може сам да прецени, дали е готов да поеме последиците. Аз не бях и още не съм. В нашето семейство няма психически болни и при цялото напрежение в днешния свят искам да си остане така. Иначе нямам нищо против тях, просто не искам да смесват гените си с моите. Това е

 
  ...
преди: 14 дни, 4 часа
hash: 8b175cf0c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   И двете крайности не са удачни за тая тежка болест-естествено, че не трябва да бъдат изолирани от обществото, да не говорим изобщо за клади и лагери, но не бива и да се подценява шизофренията. Най гадното е, че никой не е виновен, че се е родил с тази болест. Имам позната, болна от шизофрения, абсолютно социална, с мъж, две дъщери, работеща. Изумително хубава беше като по млада. Аз съм я виждала само спокойна, но мъжът и, мой далечен роднина ми е разказвал, че по време на кризите и е ужас. Въпреки всичко той много я обичаше. Когато дъщерите и пораснаха едната беше във връзка със сина на наш съсед. Той и жена му много треперене изтрепериха да не се стигне до брак или деца. Олекна им на хората, когато младите се разделиха, кой би посмял да ги вини? Но мисля, че и двете и дъщери са здрави.

 
  ...
преди: 14 дни, 2 часа
hash: 74d8dd8dd8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   17, за съжаление с възрастта шизофренията се задълбочава, вместо да отминава, така че вероятността да си остане с 2 кризи за живота клони към 0. Аз също лично познавам жена, която спеше заключена, за да не я заколи синът й, който пък спеше с нож под възглавницата. Да, това са болни хора, но аз също не бих се обвързала с човек, чиито близки роднини страдат от шизофрения. Вероятността да създадеш болни деца е голяма, за съжаление.

 
  ... горе^
преди: 13 дни, 20 часа
hash: ade55b05fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   От 16 до 17. Драга госпожо, далеч съм от мисълта, че знам много или каквото и да е за каквото и да е, в този ред на мисли, мога да говоря само от личния си опит и този на мои близки, сиреч суровите факти от житейския опит. В средновековието са горяли и жени, които имат котки или пък не са успели да създадат семейство, та по тази причина ще ме прощаваш, но ми идват доста несериозни и несвързани с темата пряко доводите ти. Майка ми е работила в психиатрия и от нея знам колко страдат тези хора. Как искат и те да са здрави, да са "нормални", не че останаха много нормални хора. Колегата ми с шизофрения дълго време ми беше един от най-приятните хора на работа, говорили сме си на какви ли не теми, момчето очевидно беше интелигентно и се държеше супер. Но накрая стана страшно, той мъчеше и нас, и себе си. Половината персонал искаше да напусне, момичетата ги беше страх. Не беше успял да се впише и на предните му работни места, все уволняван, все вината е била в другите, но не и в него. Не смяташ ли, че е тъжно за него, за семейството му, за околните? Никой не казва тези хора да се захвърлят, това с Хитлер няма да го коментирам, явно за теб всичко е черно и бяло. Но шизофренията е реално и страшно заболяване и ако може да бъде превантирано не виждам нищо нехуманно в това, дори напротив. Ако авторката иска семейство с приятеля си не виждам проблем да се осинови дете, защо не и биологично ако е готова да се грижи за него при евентуално отключване на заболяването. Спирам да пиша, че ставам многословна, но не смятам за редно да окачествяваш мен или който и да е друг коментиращ като някакъв психопат или нацист, просто защото не споделя нереалистично оптимистичното ти виждане за едно от най-тежките психически заболявания.

 
  ...
преди: 12 дни, 19 часа
hash: 39b9521139
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

23.   Във Швеция вече не прилагат лечение с хапчета, освен за наистина тежки случаи, и не защото са "европейци", а защото хората търсят и са намерили отговори и начини. Проблемът е, че в България, някога равнопоставена на Швеция в много отношения, готвят съчките за кладата, чрез което само показват накъде самите те се движат....

Бях много близо до това нещо и съм много благодарен Богу, че се разминах (дай Боже и така да си остане), както и че не живея в България... въпреки че обичам страната ни, има някои непреодолими обстоятелства, които я правят най-лошият избор.

Едновременно с това - аз съм моногамен, умея да пиша стихове, умея всякакви неща, които се харесват на жените, IQ-то ми по клинични тестове, не такива от фейсбука, е над 120, и какво? Да се самобичувам и да се самоотлъча от брачния живот ли?


40% от хората носят най-различни психични заболявания, които обаче не отключват. Отключват се чрез стрес, алкохол, наркотици и напомпано себелюбие (его), водещо до грешна представа за себе си. А, и от липса на истинска любов, която предизвиква забъркването с девиантните модели на поведение. В този ред на мисли е редно много от писалите тук съдници да помислят два пъти преди си изричат присъдите, че неведоми са пътищата божии...

 
  ...

...
преди: 8 дни, 4 часа
hash: b6bf58fa2f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   В чужбина за диагностициране ма шизофрения се използва ЯМР/ ядрено-магнитен резонанс/. На снимките от ЯМР ясно се вижда, че двете мозъчни половини при шизофрениците са отдалечени к между тях се оформя кухо простеанство, наподобяващо пеперуда. Сцтечение на времето то се увеличава.
Болестта води до физически промени в мозъка, а те са необратими.
Съжалявам, но риск за поколение, което да наследи шизофренията, има и не бих се обвързала с такъв човек, за да обрека една млада невинна душа на страдание.
Не си заслужава риска
За кратко имах колега шизофреник. Буквално за минути си променяще същността. Разказваше как се грижел за болната су найка шизофреничка. В нормално състояние беше изключително интелигентен, имаше и много идеи, но превъртеше ли, се превръщаше я животно без никакви задръжки. Заставаше зад колежките, навираше бос в косите им и започвале да ги души, посягаше да ги опипва, налетя на клиентка, Влиза в делова среща и отваря кутия а говена храна и започва да се тъпче пред останалите. Поведението му буквално се сменяше за 20-30 минути, погледът също. Добре, че поне не налетя на бой или да души някого. Изтърпяхме го 2-3 дни и прекратихме отношенията си с него.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker