14 годишният ми син отказва да пише. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121269)
 Любов и изневяра (29730)
 Секс и интимност (14367)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6474)
 Здраве (9602)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7305)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18547)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

14 годишният ми син отказва да пише.
преди: 10 години, 7 месеца, прочетена 3006 пъти
Здравейте, имам 14 годишен син, който в момента е в осми клас. От началото на учебната година той просто не иска да пише в часовете, нито да си пише домашните.
Като цяло няма проблеми с материала в училище, бързо го схваща, на тестовете има само 5-ци и 6-ци. Знае 3 пъти повече от някои негови съученици. Струва ми се, че няма и проблем с концентрацията - по 30-40 минути решава логически задачи, чете любимите си статии и книги, без да се отвлича...
Учителитe положиха доста усилия и смениха 2-3 стратегии на поведение, но без резултат.
Аз изпробвах всички методи, за които се сетих - от награди /ще седне на компютъра като си напише/ до откровени подкупи /ще купя желания телефон, ако 1 седмица пише/, наказвах с отнемане на любими неща, глезотии, срещи с приятели, гостувания, наказателни методи от типа за 1 не написана страница в училище - 3 вкъщи. Писахме правилата за поведение и задължения за училище, слагахме точки за направените и ненаправените неща. Говорихме сериозно, обяснявах "разумно", което обикновено действа. От наказанията се ядосва за 15 мин, после просто чака да им изтече срокът, положителните стимули действат приблизително същото време. Дрънках на струната на срама и вината - също без ефект.
На въпроса защо не е писал отговаря или с "беше ми тъпо" или "нямах време да го напиша".
Накратко - изпробвах всички полезни техники, които са ми попадали в съответните книги, но без резултат. Той просто "хитрее" и се опитва да си спести досадните задачи, а ситуацията в училище не го амбицира особено, макар да е много упорит по-принцип.
Ако имате идеи за някакъв нов подход - ще ви бъда много благодарна да ги споделите.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 7 месеца
hash: 6d716ec751
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Той просто е паметлив, защо да пише, като го запомня?

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 2f6090cd30
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Когато на тестовете има само 5 и 6 какъв е проблема?

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: a310db890f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Щом оценките са добри, това е важното. Между другото и аз не обичах да пиша, дори мразя да пиша- първо, защото пиша грозно, а и като цяло мразя пишенето. Но все пак той е в такава възраст и трябва да пише поне до 10 ти клас, след това да прави това, което мисли за полезно.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 035d1a0896
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   След като има хубави оценки, нека да не пише. Въпроса е да не пада под тях. Аз пиша постоянно като луда и изписвам хиляди тетрадки, а е едвам връзвам 4. Писането не е сигурен начин за изкарване на отличен успех.

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: ff2810716a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Добре де, момчето се справя без да пише и има високи оценки? Май проблема е във вас и това, че гоните стереотипи. "Ученикът трябва да си записва в часовете... ", честито - има и такива които помнят.

 
  ...


...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 77e86ac75b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Да, няма проблем,
освен, че един ден ще му бъде трудно да пише оферти :))) А от това до голяма степен зависят приходите, все пак.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 3777bdccb4
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Изхвърляш го на улицата и там го оставяш сам да "хитрее" колкото си иска.
Хитреенето не е лошо нещо, стига да осъзнае, че в живота има някои правила, които човек трябва да спазва, дори и да не му се иска, а ума и хитростта си има достатъчно много области, в които да ги насочи и то с положителен ефект.

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 404ea55961
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

8.   Съгласна с №1, 2, 3, 4, 5
До №6 Спокойно като се стигне до писане на оферти, ще си наеме някоя секретарка като теб и за пишещите /не толкова умни/ трябва да има работа едни ден.
Децата ни не са длъжни да спазват нашите методи на учене, щом се справя добре без да пише не трябва да го насилваш въобще. Справя лри се добре знае ли си материала е какво искаш ти като родител? Той си изпълнява задълженията носи шестици. Записването в час не е чак толкова важно задължение, пък и ти като майка да чуеш малко оплаквания от учители, какво толкова. Ти какво исакш за знае за има шестици и да пише и теб като идеш в училище да те тупат по рамото, айде стига, ти перфектна ли си че искаш перфектно дете?

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 77e86ac75b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Ей, номер 8, как ще обясниш това свое заяждане :
"като се стигне до писане на оферти, ще си наеме някоя секретарка като теб и за пишещите /не толкова умни/ трябва да има работа едни ден. "

Не си сложила точка или запетайка на едно много важно място и става мазало:)) Имаш и правописна грешка (открий си я), а говориш за другите, които не били много умни. Освен това надолу в текста ти има още грешки.

P. S. За секретарка не ставаш, там явно изискванията са по-високи. Не е заяждане. Какво работиш?

P. P. S. Скоро един познат каза (право в десетката): "Протестите са излишни, докато цялата ни нация е неграмотна. "
Разбираш ли, че зад неграмотността прозира мързела?
Който и да се сменя на власт, докато има нужда някой да върви и да оправя грешките ви, няма да стане работата. Както не можете да научите елементарен правопис, така никога не сте на ниво в никоя област и все нещо ви убягва.
Работя с висшисти, от които 80% са неграмотни. В областта на предпечата е работата! И заставам смело зад думите си. Губя половин ден да им обяснявам, после часове да поправям грешки и довършвам жалките им опити. Накрая вземат заплати. И са недоволни.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 404ea55961
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   №9 Щом си ме разбрал/а, не виждам смисъл да се поправям, не сме на изпит по правопис, нали?
Не се заяждам с теб, а ти казвам, че бъдещето на човек, не зависи от правописа му. Ти в коментар №6 изкара, че детето щяло да стане беден клошар, задето оказва да пише в час.
Свиркаджийка работя на "шефове", като теб. Защо питаш?
Твойте работници вземат заплати, но смешни, затова и правиписът им смешен, затова и ти вземаш по-висока заплата от тях, та да ги поправяш. Ако те пишеха без грешки, ти щеше да си безработна, защото ти работиш това: половин ден обясняваш, после часове поправяш грешки? Ако нямаше грешки и какво да обясняваш, защо да вземаш излишна заплата?

 
  ...

...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 08eff9079a
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   В училище само една госпожа си обяснява уроците и след това ни кара да пишем плана, който не е чак толкова подробен. В нейния час запомням всичко от А до Я. След това и да не напиша всяка точка пак си знам урока перфектно, дори да не го науча у нас. И при нея винаги изкарвам високи оценки, макар че не ги пише лесно. Друга госпожа пък, цял час само диктува план. До този момент съм изписала почти половин тетрадка, а нямам грам идея какво точно уча. Чета у нас, внимавам в час, не се разсейвам, пиша всичко... ами не мога просто. Ако синът ти изкарва високи оценки и внимава в час, не виждам причина да му се ядосвате толкова. Очевидно има знанията, какво значение има по какъв начин ги получава. Някой си учат, като си разказват писмено урока, други само го четат, трети го разказват устно, четвърти учат по план, пети просто запомнят от слушане в час... всеки си има метод, щом има резултат, какъв е проблема?

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 77e86ac75b
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   №10, грешиш, моите "работници" взимат наистина МНОГО добри пари, имайки предвид, че работят само когато са на кеф, едва ли им се събира повече от 50 часа работа на месец, а заплатата е 600 лв. за договор на половин работен ден. Някои идват на работа през ден, някои предпочитат дистанционно. Могат да правят каквото си искат в работно време, излизат за щяло и нещяло. Имат доста дълги сезонни ваканции.

Повече време ми отнема да им обясня подробно задачата, отколкото да я свърша сама, но ги държа на работа от хуманни подбуди.
Фирмените пари се изкарват изключително благодарение на добре написаните от мен оферти, не на техния епизодичен "труд".
Ако трябваше те да пишат оферти, фирмата щеше загине, защото са гола вода и като писачи, и като стратези, и като организатори - с това започнах :)
Предполагам, че момчето, за което е написана темата и е видимо умно, един ден няма да бъде служител и трябва да умее сам да пише важните си неща, не да разчита на секретарки, допускащи грешки.

Пример от ежедневието - когато аз получа неграмотно написана оферта, никога не я вземам насериозно и изпращачът изглежда едва прохождащ или още по-зле - закриващ по разбираеми причини дейността.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 1b3aeb773a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

13.   За кво да пише? ! Никога не съм писал в гимназията! И сега уча в чужбина, и пак не ни се налага да си водиме записки, просто защото ни качват материала от лекциите в нета!

 
  ...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: 30f4f0848f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   номер 7 е противен как една майка ще изгони сина си от къщи ами после ако се захване с някоя курва ий направи деца

 
  ...
преди: 10 години, 9 дни
hash: 6bac7568ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Според мен просто е един умен мързеливец. Опасно нещо е мързела, не позволявай да погуби очевидния му потенциал. И аз съм на неговата възраст и до сега мързел с такива оценки не съм виждал, така че трябва да се действа, защото лека полека ще го погуби тоа мързел. :)

 
  ... горе^

...
преди: 10 години, 8 дни
hash: d7d7033fbe
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Има три вида памет - визуална, слухова и смесена. Ти очевидно много държиш паметта му да е от смесен тип, но тя е от другите два, очевидно.

Постави условие, ако шестиците продължават, всичко е ок, ако спаднат го взимай в ръце.

При всички случаи, обаче, не насилвай нещата и не се отдавай на желанието за контрол на всяка цена. Предполагам, че голяма част от упорството е да се отстоява, да е независим и да ти гледа сеира, докъде можеш да стигнеш в изобретяването на методи и подходи. Това е вбесяващо, но е природно обусловено, така че сме безсилни. Опитай се да разбереш неговите подбуди, това е във властта ти; опитай се да ги коригираш, това също ще ти се получи; но не се опитвай да ги изтръгваш или отричаш, тук вече ще ти се противопостави - и не толкова той, а природата, която се грижи момчето ти да стане независим, амбициозен и уверен мъж (в бъдеще), а от теб зависи дали ще го подкрепиш или смачкаш.

Отгледай човек, а не марионетка. Успех.

 
  ...
преди: 10 години, 8 дни
hash: cd4461e932
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   Запетайките изиграват нищожна роля в развитието на един богат човек. Сигурно ме разбираш. И защо да е срамно да пропускаш запетайки?
До 9

 
  ...
преди: 10 години, 7 дни
hash: 80583f415e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   Правили ли сте консултация със специалист и отхвърлена ли е възможността детето да страда от форма на дислексия?

 
  ... горе^
преди: 10 години, 6 дни
hash: 68bf0ed0e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   Това да ви е проблема авторке. Щом сина ти успява в училище не виждам проблема в това което сте написала. Ако има проблем с учителите с това да не пише в час тогава има проблем но сега не. Поне така мисля аз...

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker