Пазете си децата! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (124199)
 Любов и изневяра (30579)
 Секс и интимност (14661)
 Тинейджърски (22060)
 Семейство (6732)
 Здраве (9764)
 Спорт и красота (4772)
 На работното място (3347)
 Образование (7435)
 В чужбина (1705)
 Наркотици и алкохол (1130)
 Измислени истории (802)
 Проза, литература (1770)
 Други (19286)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Пазете си децата!
преди: 10 години, 4 месеца, прочетена 3117 пъти
Хора, нали се сещате, че никой не е длъжен да се грижи за вашите деца и ако нещо стане с тях, заради невнимание, вие ще сте първите, които ще имат вина? И ще сте тези, които страдат най-много от това?
Не мога да понасям хора , които уж много си обичат децата, обаче все ги зарязват и примерно по кафета и ресторанти не обръщат никакво внимание, а после като стане някаква беля, се карат на другите хора, че нищо не са направили или че те са виновни, че не са помислили за другите. Ми тези хора мислят само за себе си, а вие и за вас самите не мислите, вие очаквате другите да го направят.
Наясно съм и че един родител не може винаги да е нащрек, но както ние трябва да се замисляме върху действията си, така може би и родителят трябва да се замисли върху някои неща. След като на родителите им е простена грешката, какво да кажем за хората, които не са родители? И нужно ли е да стане нещо лошо с детето ви, за да се сетите, че сте родители? И когато стане, не е ли добра идея да се замислите, че и вие имате вина? Може някой друг да има, но и вие може да имате.
Например братовчедка ми разправяше, че като била на басейн, някаква жена само си седяла и говорела по телефона и не обръщала никакво внимание на дъщеря си, а когато малката паднала в басейна, майката обвинила братовчедка ми и приятелката й защо не са пазели детето й... МОЛЯ? !? !? ! Ти си голям човек, разчиташ на две деца да наглеждат твоето дете, докато си гледаш кефа и не обръщаш никакво внимание? !? !? !?
Или преди няколко седмици чакахме с една моя приятелка на автогарата и имаше някаква майка с момиченце на 1-2 годинки, току що проходило, което искаше да си играе. Майката не се отлепяше от телефона си, не й пукаше, че детето й има нужда от внимание или че не му се стои на едно място и докато тя си лафи, малката може да тръгне на някъде сама, без майка й да вижда или да падне, или някой да я блъсне. Никакво внимание, само каране и агресия от страна на майката, останалото-игнор!
Ясно ми е, че не бива да бъдем безсърдечни егоисти, но нали се сещате, че в крайна сметка колкото и да обвинявате другите, ако нещо стане с вашето дете, то ще пострада, заради чуждата глупост, а вие ще сте тези, които трябва да се обвиняват и тези, на които ще тежи, че нещо се е случило със съществата, които най-много обичат!
Не съм на мнение, че трябва да се толерират такива ситуации, но всички гоправим, защото ни е лесно. Всеки днес мисли само за себе си, но какво да кажем за тези, които не мислят дори за себе си или за децата си , ами очакват другите да ги мислят?
Ако пуснеш детето си само по улиците и някоя кола го блъсне, колкото и да съдиш шофьора, в крайна сметка ти ще си виновен, че не си му обърнал внимание.
Не говоря за случаите като с малкия Паоло, това се случи в моя град и там е било пешеходна зона, никой не го е очаквал.
Но има и много случа и, когато децата са пострадали именно защото родителите са били заети с друго или са искали почивка, но някой друг не мисли за техните деца и после той е виновен, когато куче ухапе сина ви, когато дъщеря ви падне и се удари, когато някой изплаши близнаците или дори когато бебето плаче, просто защото е гладно, а вие мислите само за турски сериали или как по-бързо да разкажете на Силвето какво е постнала Лилито във фейсбук и само крещите на детето си да млъкне и да ви остави намира за секунда.
Вие сте първите, които трябва да си пазят децата, колкото и да обвинявате другите, няма да помогнете така на синовете и дъщерите си. Ние сме егоисти, а вие сте родители. Наясно съм, че има много опасности и много неща се случват просто защото никой не мисли за децата ви и не се сеща, че те не могат да се грижат сами за себе си. Но виновни ли сме ние, че не мислим, когато вие не сте достатъчно отговорни? Или просто ви е лесно да хвърлите вината върху другия?
Ще ви разкажа един съвсем скорошен случай, който много ме ядоса.
Оня ден бях на кафе и видях как две момичета, май още ученички, по-малки от мен, дадоха храна на две бездомни кучета.
Преди това да стане, кучетата толкова време се въртяха и нищо не направиха на никого, а имаше много, ама много деца. Никой не изгони кучетата, нито сервитьорките, нито другите клиенти, нито родителите на децата. После повечето хора се разотидоха и кучетата се махнаха. Но след това пак се върнаха и момичетата им дадоха някакви кокали от пилешки крилца или нещо такова. После кучетата тръгнаха да си отиват, но имаше някакво малко момченце, което си играеше
само и местеше столовете между масите. Едното куче се изплаши и излая силно, защото сигурно реши, че искат да го ударят със стола и удраска момченцето. Бащата се ядоса и каза на момичетата, че това е станало по тяхна вина и че ако още веднъж ги види да хранят кучета в заведение, щял да ги счупи от бой.
Ок, не е трябвало да хранят бездомни животни в заведение дори и да е навън, ок не са помислили, че е неправилно и че кучетата може да наранят някого, но защо те двете да имат вина, че кучето е нападнало момченцето, след като ти наблюдаваш през цялото време и виждаш, че някой дава храна на кучетата, а не виждаш, че синът ти е сам и кучетата са близо до него?
И защо след като е забранено да се хранят бездомни кучета, никой не направи забележка, никой не обърна внимание, никой не изгони кучетата, когато имаше толкова деца, ами чак когато едното от тях нападна някого, трябваше кучетата да бъдат изгонени , а вината за станалото да бъде хвърлена върху две момичета, които просто обичат животните? Край тях нямаше много хора и беше в края на кафенето, кучетата се въртяха много време и дори и да не бяха нахранени, пак щяха да са набизо и пак можеха да ухапят или одраскат някого. Момичетата може да имат вина, че са хранили улични животни, но защо да са виновни, че синът на онзи човек е пострадал, след като животните бяха там и преди да бъдат нахранени и не искаха да се махат, а после се отдалечиха и пак се върнаха сами? Кажете ми, честно? Много се напрегнах от това!
В съответното заведение съм ходила много пъти, там няма заграждения за улични кучета или забрани за домашни животни, както в други заведения. Много хора идват и с домашните си любимци и с децата си, при условие, че това не е детско заведение и няма площадка, има пространство, но не е като градската градина с катерушки, алеи и място и за хора и за животни, най-малко за деца.
Бездомните кучета бяха идвали много пъти и хората ги бяха хранели неведнъж, никого не бяха нападали, нито някой ги беше гонил. Нито редовните лиенти са се оплаквали, че са им донесли бълхи, или сервитьорките са имали проблем заради тях.
След като са опасни, защо не се вземат някакви по-сериозни мерки? Или защо онзи баща е разрешил на детето си да се разхожда само сред масите, когато вижда, че има бездомни кучета? Или може да не ги е забелязал, ами може и онези момичета, които май бяха по-малки и от мен, да не са видели сина му и да не са мислили за него, че може да бъде нападнат, при условие, че кучетата си бяха спокойно, даже и аз погалих едното.
Все едно онези момичета и всички ние сме длъжни да мислим за това, че може песовете да са опасни, а той не наглежда детето си, гледа си кефа и когато синът му пострада, заплашва други хора с бой и казва, че те са виновни.... според мен не бяха те виновни. никой не е искал детето му да пострада.
И беше типично по български, гледаш, че някой прави някаква простотия, траеш си, но когато ти или някой твой близък пострада, тогава ставаш най-справедливият и почваш да заплашваш! Ха!
После пък майката отиде да се погрижи за малкия, а бащата си остана на кафенце да си чака някакаъв познат, каквито са му били плановете.
Какво ще постигне, ако пак види момичетата да хранят бездомни животни и тогава наистина им хвърли един бой? Според вас ще може ли да предотврати това, което стана с детето му? А сеща ли се, че ако храненето на бездомни животни е нарушение, побоят над чужди деца и непознати лица пък си е директно подсъдим? Вярно, че само ги сплаши, понеже се ядоса, заради кучетата, но момичетата не бяха виновни и не бяха насъскали кучетата срещу сина му, нито пък това, че са хранили животните, беше причината те да продължават да са наоколо. Те можеха пак да нападнат малкия. А може би ако той си го беше наглеждал, кучетата щях да са нахранени, а детето
му-невредимо.
Но това се нарича да направиш неправилното нещо на первалиното място и в грешно време. Обичаш животните, искаш да направиш добро, не виждаш чуждото дете и после-ти си виновен!
Ако неговото дете бъде пребито за нещо подобно, оня няма да се спре на едно място. Направо не знам как си задържах гнева. Ако аз бях на място на тия момичета, не знам какво бих направила... никой не им направи забележка, че хранят улични кучета, а всички го видяха. Нито бащата пазеше детето си, майката изглеждаше много по-притеснена, като всяка майка. Но сега заради желанието си да нахранят бездомните твари, момичетата са виновни и за това, че някой е пострадал....
Това беше ситуацията, която ме подтикна да се замисля върху тези неща и да напиша темата.
Сигурно много хора няма да са съгласни с мен, ще подкрепят бащата на онова момченце, което най -малко е виновно разбира се, но аз съм на мнение, че дори и да имат вина , не е изцяло тяхна. В България вината за всичко е обща, дори и моя.
Ставала съм свидетел на много ситуации, в които родители са на обществени места или заведения и не обръщат никакво, ама никакво внимание на децата си. Не говоря за тези , дето им се карат или искат почивка от тях за 5 минути, а тези, които просто ги зарязват и когато стане нещо, другите са виновни, че не са се погрижили за техните деца. Моля? !!? !? !
ние сме безрасъдни хора. А вие какви родители сте?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 4 месеца
hash: 41d97d32c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (305911 гласа)

1.   Много си се впрегнaлa нещо...
Синът ми е пaдaл от стол нa терaсaтa ни , под " зоркия" ми поглед.
Измъквaл се е от ръкaтa ми и е хуквaл срещу зaсиленa люлкa.
Пaдaл е от леглото си , докaто спи.
Слaгaл е двa столa един върху друг , зa дa стигне рaйберa нa бaлконскaтa врaтa и дa си отвори.
В зaведение, седнaл нa столчето до мен , успя дa докопa покривкaтa нa съседнaтa мaсa , дръпнa с всичкa силa и се смя със сълзи ....
Децaтa сa изобретaтелни , бързи , хитри и мaнипулaтивни. Не можем , пък и не бивa ( не е зaконно) дa ги зaключвaме с белезници зa нaс си.

Дa , рaзбирaм товa , което кaзвaш и не одобрявaм ни нaй- мaлко , родителя дa отклонявa внимaнието си от детето , без знaчение дaли говори по телефон примерно , но въпросният бaщa е предполaгaм типичен " селски бек". Реaкциятa му е билa от уплaхa , въпреки че ,не опрaвдaвa поведението му.
И нямaм нищо против дa хрaнят от зaведениятa улични животни , винaги когaто не е сред хорaтa. Лесно могaт дa бъдaт приучени дa си получaвaт хрaнaтa отстрaни или зaд , където нямa клиенти.
Aз сaмaтa винaги съм имaлa кучетa , но сa възпитaни в домaшнa средa. Нaвън се водят нa кaишкa , контролирaни от стопaните.
Зa рaзликa от децaтa! Те сa човечетa и имaт други нужди , включително и мaлко свободa , зa дa опознaвaт смело околния свят. Под постоянното нaблюдение нa родителя , но все пaк , то бягa- пaдa , плaче. То се удря/ нaтъртвa...и т.н.
Зa всяко енергично човече , товa сa нормaлни нещa. Прекaленото пък обгрижвaне , постояно висене нaд детето , никогa нямa дa му дaде увереносттa сaмо дa проучвa/ търси/ откривa , предизвикaтелствa , aвaнтюри....
И дa , може би родители рaзчитaт също и нa околния свят , че бихa реaгилa в случaй нa опaсност зa детето , може би зaщото все пaк се предполaгa , че сме социaлни ," стaдни животни", дори се кaзвa , че сме нaй- висшите създaния нa природaтa и се очaквa реaкция кaто от тaкивa!

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: b4c26b6490
гласове:
1 2 3 4 5
  (252444 гласа)

2.   И какъв беше смисъла на този пост ? :)
След като пораснеш ще разбереш , че не е толкова лесно да се гледа едно дете и да се възпитава . Повярвай ми.

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 4915659446
гласове:
1 2 3 4 5
  (223330 гласа)

3.   Ти да не си една, дето с шушляково яке и противогаз обикаля рейсовете в София?

 
  ... горе^
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 0f8e9585d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   да и аз мисля че родителите трябва да внимават повече с децата си, аз веднъж щях да се спъна в едно малко детенце което явно от скоро се е научило да тича. В тази възраст са доста непредсказуеми в един момент е спряло на едно място миг по късно се спуска залитайки нанякъде. Така по главната улица хората вървим бързо и изведнъж детето изскочи а родителите му изобщо не го следят какво прави, добре че още имам бързи рефлекси. Аз живея в голям град и тук колите вървят бързо по улиците, родителите много трябва да внимават, веднъж видях едни хора личеше си че са от село, на село не са свикнали на такова движение, вървят бабата и майката и изобщо не пазят детето, то тича излиза на платното, колите бибиткат, на родителите не им пука, все едно са на село.

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 7a750f746b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Немм , не съм от София.

Авторката

 
  ...


...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: c566b66137
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Това е една от най-смислените истории в този сайт. Аз като майка на две дъщери напълно разбирам какво искаш да кажеш и те подкрепям на 100%. Дано се замислят още родители .........

 
  ... горе^
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 1ba22c7b0a
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Много си се напрегнала. Дишай! И м/у другото , мислиш ли ще някой ще си прави труда да ти чете този "роман", при положение , че можеше да кажеш какво мислиш само с няколко изречения?

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 6bf3a4578e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Към номер 3: да, точно тя е! Просто съм сигурен в това...

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 3143b5df77
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Личи си, че си прекалено малка и нямаш деца! Прочетох цялата ти глъч против родителите и единствената истина, която прочетох бе " В България вината за всичко е обща, дори и моя. "
Живея във Варна, а в Стара Загора съм ходила веднъж, но съм на мнение, че и аз имам вина за Паоло. Да, защото не сигнализирам 112 за всяко нередно нещо, което съм видяла.
Вчера бях в голям хипер маркет, видях майка как шамаросва 2-3 годишната си дъщеря, детето пищеше в магазина, изгледах майката на кръв, идеше ми аз да шамаросам нея, подминах, а трябваше да задържа или проследя майката и да звънна на защита на детето, цитирайки адреса й.
Обществото авторке сме тези, които поставят правила и ние сме длъжни да следим за спазването им.
Таткото, който се е скарал е постъпил правилно, малко късно но правилно, тези момичета следващия път ще се замислят дали да хранят бездомни животни. Колкото и човек да обича животните, не трябва да прекрачва правилата на обществото. Като обичаш животни вземи си ги у вас и си ги храни. Като храниш улични животни не правиш добро, а зло, както на обществото така и на животните. По тази причина към някой общини има глоба за хранене на улични животни.
За родителите, които според теб не си гледат децата, мога да ти кажа, че те са прави. Децата от малки трябва да се учат на колкото е възможно повече самостоятелност. Майките са длъжни не да пазят децата си от падане, а да само превържат обеленото коляно. Представяш ли си какъв човек ще израсте от дете, което постоянно е прекалено пазено? Той няма да може да направи самостоятелен избор, как да постъпи в дадена ситуация. Човек от малък се учи да взема решения и като малък в повечето случай взема грешни решения докато се научи. Ако родителите прекалено много се грижат, детето им да не греши, то няма да има опит и ще греши като порасте голям, а тогава е по лошо, защото проблемът няма да е само одраскване или обелен лакът.
Децата трябва да се пускат да опознават света и местенето на празни столове в заведение е добра тренировка за всеки малчуган и затова не му е нужна родителска помощ. Ти как си представяш момченце в заведение? Да стой на стол като възрастен и да не мърда или да играе само на пързалки и катерушки? В дадена възраст, около 4-6г, децата имат инстинкт да помагат и да бъдат хвалени за помощта, момченцето от кафенето е видяло сервитьорките да подреждат празните столове след клиентите и може би то си мисли, че помага, или защо не предположиш, че си видяла бъдещ световно известен интериорен дизайнер.
Децата са бъдещето на света и ние, обществото около тях, сме длъжни да ги пазим, дори, ако се наложи и от самите им родители. Ние обществото трябва да внимаваме да не блъснем 1-2 годишното момиченце на автогарата, а дали ще падне само не е проблем, като падне майка му ще го превърже. Нека оставим две годишните и всички други деца да опознават света и да не очакваме някой друг /родители учители/ да ги пазят, а всеки от нас да ги пази. Децата не са нечий, децата са наши на всички.
Авторке, ако днес ти спасиш едно българче от падане в басейн, ако опазиш един детски живот си струва, или ако днес отстъпиш място на бременна в автобуса. Направила си нещо за нацията си.
И последно точно тези родители, които оставят децата си да опознават света те обичат най-много децата си, другото е задушаване на детската душа. Правиш ли разлика между горски плод и плод отгледан в оранжерия е същата е разликата и при двата вида отглеждане на деца. На човекът отгледан като дете по твоите изисквания /прекалено пазен от родители/ винаги нещо ще му липсва и това ще е опитът с обеленото коляно, с местенето на столове, с внимателното минаване покрай басейн, с ориентирането /в автогарата къде точно е мама/.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 9084a5e28f
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Напълно съм съгласна с теб. Тия "родители" не знам какво ги тресе в последно време...

 
  ...

...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 7a750f746b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Благодаря на всички, които коментираха!
Наясно съм, че един родител не може винаги да е нащрек и съм го написала в самата история. Знам, че децата така или иначе имат нужда отсвобода, но моята теза е съвсем друга.

Не съм казала да държите децата си за каишки като кучета и знам, че е трудно да си родител. Знам и че не мога да давам съвети на някой, който има деца, как да ги гледа, но някои неща не е задължително да си възрастен, за да ги забележиш.
А и щом един родител не може да е нон стоп до детето си и са му простени моментите, в които има нужда от почивка или е разсеян, тогава защо другите, дето нямат деца, да са отговорни за неговите? Това ми е мисълта и съм го написала в темата!
Тези, които сте отговорни родители, не би трябвало да се впрягате, защото си се грижите за децата си!

Бясна съм на родителите, които обвиняват други хора, които като мен НЕ СА родители, а очакват от тях да мислим за децата им повече, като онази майка на басейна.

Мисълта ми е, че след като един родител не може винаги, а и не трябва да е вечно по петите на детето си, тогава поне да не обвинява другите хора, които очевидно не са родители, че заради тях нещо е станало с детето им.

А да, както виждате има достатъчно хора, които са прочели моята дълга и безсмислена тема и са коментирали. :):):):)

Авторката

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 7a750f746b
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   А да, и никога не съм си мислела, че е лесно да гледаш деца.
Със сигурност е трудно хем да се грижиш за някого, хем да го научиш да бъде независим.
Но мисълта ми беше друга, ако един родител трябва да дава свобода на децата си, а отделно да ги защитава, защо другите, дето нямат деца, или пък другите деца, да имат вина, че не пазят неговите, ако самият той няма? Това беше въпросът ми.

Авторката

 
  ... горе^
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 7a750f746b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Специално до номер 9 : „моите изисквания“ за гледане на дете, въобще не са да задушаваш детето си, даже напротив! Децата имат нужда от свобода и няма перфектни семейства или родители!
Аз съм отстъпвала места в автобуси и съм помагала на хора, които не познавам. Или просто доброто държание към някого също е нещо за нацията.
Но нали се сещаш, че както не е хубаво да задушаваш детето си от грижи и да се мъчиш да го предпапиш от неща, които са нормални, като падане и нараняване, така не е и хубаво да го зарязваш тотално, а после да обвиняваш другите хора!
Аз не знам дали някога ще имам деца, рано ми е да мисля за тикава неща, но както казах, моята теза е съвсем съвсем друга. И никога не съм си мислела, че е лесно да имаш деца, даже доста коментари съм писала в този сайт, че децата не са играчки, които като ти писне да си играеш, ги оставяш! Но е тъпо да обвиняваш някой друг, че заради неговата безотговорност детето ти е пострадало, а не се замисляш дали ти самият не е можело да направиш нещо повече! И ако си длъжен като родител да оставиш детето си на свобода, то никой друг не едлъжен да мисли за него по закон! Може да е длъжен да не го наранява, но не е виновен пешеходецът, ако ти се разсеяш и кола блъсне детето ти! Както ти не можеш винаги да си нащрек, така и другите хора не винаги могат а и на първо време е твоя грижа!
Не призовавам всички родители да са вечно лепнати за децата си, това също няма да доведе до нищо добро!
Обаче ако стане нещо с детето ти, нещо, което не е трябвало да става и нещо, което знаеш, че е можело да бъде предотвратено, тогава не трябва ли да се замислиш първо къде е твоята вина като родител, и после да обвиняваш другите? Те също са виновни, ами ти?
Децата така или иначе ще опознаят света, но както не е хубаво да ги държим в стъкленици, за да ги пазим, така не е хубаво да ги оставяме и да се сещаме, че имат нужда от грижа, чак като се наранят, а после да търсим вина само в другия! Това може би е единственото нещо, което исках да кажа с целия си роман! Иначе съм напълно съгласна, че не бива да се опитваме да лишаваме децата си от проблеми, защото е невъзможно! А и доста често се получава т. нар. научена безпомощност, ако не оставиш поне веднъж детето си да се оправя само!
Обаче децата са деца на родителите си и като са на 6, и като са на 16 и като са на 26, можеш ли да сравниш кога най-много имат нужда от грижи и кога трябва да са най-независими? И чия ще е вината, ако зарежеш 6-годишното и непознатите нищо не направят?
Те ще имат вина, ами ти?

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 2622aa9fd4
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

14.   Aвторке (11) дa предположим, че сме нa светофaр. Светвa зелено зa пешеходци и ти тръгвaш, без дa се огледaш, рaзчитaйки сaмо нa сигнaлa. Aз виждaм приближaвaщa колa с високa скорост към теб. Тогaвa... не би трябвaло дa реaгирaм според теб, въпреки че могa? ! Нямa ли после дa пуснеш темa зa бездушието нa хорaтa или ще блaгодaриш, че се " очовечaвaме" не нaмесвaйки се в нещa, които " не сa нaшa рaботa"? ! Че зaщо пък дa мисля вместо теб и твоите родители? ! Aз могa през товa време дa си чопля носa и дa гледaм " сеир". A могa и снимки зa фейсa дa си нaпрaвя.

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 7a750f746b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Номер 14, ти може и да имаш вина тогава, но на първо място аз ще съм виновна, че не съм се огледала и не съм се погрижила за себе си, при условие, че съм голяма :):):)

И аз не съм се намесвала в много ситуации, а съм можела. Мисълта ми е, че след като един родител не си върши собствената работа и не може да бъде съден за това, тогава защо другите да бъдат? Или ако те са, родителят не е ли? Или е обща, или е ничия, не може да е само на единия или само на другия.

Или на кратко, щом всички имаме вина, най-много чия е? Наша, или на родителят? Или ако сме големи хора и не се пазим, ние ли ще си бъдем виновни, че не мислим за себе си, или другите хора, дето си гледат техния живот и не са длъжни да мислят за нашата безопасност?

Ние сме безсърдечни! Другите какви са? Ако ние можем да бъдем съдени, те също!
Авторката

 
  ... горе^

...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 7a750f746b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Ама разбира се, че сега пак ще бъда разбрана погрешно!
За последно дооточняване, не казвам, че хората, които не сме родители едва ли не ни е забранено да пазим чужди деца и пр.!
Ние всички сме виновни, ако някой пострада и нищо не направим!
На изцяло върху нас ли ще бъде хвърлена вината? И трябва ли?
Ако нечие дете пострада, родителят едлъжен да потърси вината първо в себе си, после в другите!
Ако си голям човек и можеш да се грижиш за себе си, когато пострадаш, се замисляш дали ти самият не си постъпил безотговорно и тогава мислиш дали другите не са виновни, че не са помогнали!
Да помогнеш на някого е избор!
Ако вината е обща, значи не е само на другите, ами е и твоя, без значение, дали си родител, който иска да опази детето си, или голям човек, който трябва да пази себе си!
Аз също имам вина, но дали е само моя?

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 7a750f746b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Въпрос на избор си е дали ще реагираш или не! Аз съм длъжна да мисля за себе си, друг никой не е длъжен!
Не съм казала, че е задължително да НЕ Мислиш за другия!
Не съм казала, че не трябва да мислиш за хората край теб, а че не бива да очакваш те да мислят за теб винаги или пък за твоите деца!
Ако един непознат човек е виновен, че непознато дете е пострадало заради неговото блеене, а родителят също е бил наблизо и е бил разсеян, кой ще бъде по-виновен?
Но защо цялата вина да бъде хвърлена върху хората, които не са родители, а самите родители винаги да са оправдани?? !? !? !? !? !? !? !? !? !? !
То по тая логика всеки, който вижда нещо нередно ине реагира, ще бъде осъден, а родителите няма да имат никаква вина? !? !
Да бъдеш егоист е лошо, но не е подсъдимо!
Никого не насърчавам да бъде такъв!!!!
Но един родител е по-длъжен от всеки да пази детето си!

Защо ако си майка, всички моменти на разсеяност да ти бъдат простени, а ако не си майка, да бъдеш съдена, че си видяла дете в беда и не си помогнала? Не са ли и двете неща лоши?
Кога е по-лошо, когато не помогнеш на чуждо дете или на своето собствено, когато НАИСТИНА има нужна? !? !? !?

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 3143b5df77
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   От №9 Подкрепям №14
И също имам да кажа на авторката че ние обществото сме длъжни да мислим дори за теб, независимо че отказваш помощ, защото ние обществото сме едно цяло, ти си част от нас и ако ти се случи нещо, нас също ще ни заболи. Ние българското общество в бъдеще ще се гордеем с постиженията ти и сега като си млада/малка сме длъжни да те пазим. Ти си дете не само на родителите си ти си наше българско дете, ти си дете на човешката раса, дете на планетата земя.
Точно както Гришо е бил наше българско дете, надяваме се в бъдеще да имаш неговите постижения и да се гордеем с теб. Каквато е и надеждата ни за всички български деца. Но само да подчертая, че бих помогнала на кое да е дете независимо от народността, религията или расата му.
Лично за моите деца не се притеснявай те надхвърлиха 18 години. Но все още съм на мнение, че всички деца са общи и обществото трябва да ги пази, дори от безотговорността на техните собствени родители.
Разбира се, че като видя дете с безотговорен, или заблеян родител, или му е станало лошо, или са му съобщили лоша новина по телефона на родителя ще предпазя детето му от наближаващ проблем, приемам това за моя отговорност, за мое задължение.
Точно както ако аз която съм на близо 50г припадна, получа инсулт, на старо загорската улица няма да очаквам ти да ме подминеш, ще очаквам от теб да набереш 112 и да ме полееш с вода, това се нарича ЧОВЕЩИНА, защото родителят ми няма да е наблизо. А децата са човешки индивиди точно като ти и аз. Детето, дори бебето е пълноправен член на обществото независимо, че до пълнолетие се представлява документално от настойника родител. Вярно човещината не е задължителна по закон или по конституция, но е морално задължителна, а моралът понякога е повече от закон.
Пряко на въпроса ти.
Да бих тръгнала да тичам след застрашено от автомобил чуждо дете и бих направила всичко за да остане то невредимо И НЕ МЕ Е СРАМ ОТ ТОВА! Ще ме е срам ако не сторя нищо, ще се чувствам виновна. Родителите също са хора също имат проблем и емоции, ами ако дето е с майка си и току що по телефона са съобщили на майката за починал или пострадал близък роднина нима тя ще е в кондиция да го спаси от автомобил? Аз съм човекът, който ако е наблизо трябва, длъжен е да спаси детето на родител, който не е в кондиция да предпази детето си в даден момент. Аз съм човекът който минавайки покрай учителка с тридесетина деца на басейн бих предпазила момиченце да не падне в басейна, независимо че законовата отговорност е в ръцете на учителката.
Айде и не се пени толкова прочети, какво е човечност и дано се научиш да я проявяваш по често.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 3143b5df77
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Авторке в №17 Пак зададе много въпроси.
"Ако един непознат човек е виновен, че непознато дете е пострадало заради неговото блеене, а родителят също е бил наблизо и е бил разсеян, кой ще бъде по-виновен? "
Разбира се двамата по равно, дори родителят ще е по малко виновен, защото той за да е разсеян в момент в който е отговорен за малкото си дете значи е доста вероятно той да има основателна причина за разсеяността си. Този родител се е грижил за това дете от бебе и надали се разсейва просто така от глупости, оставяйки детето си в опасност. Да вложиш с години всеки ден по 24 часа цялата си грижа и любов в едно дете съвсем не те прави безотговорен родител, щом детето до онзи момент е живо и здраво значи то има отговорни родители, а винаги има момент когато не цялото внимание на родителя е насочен към детето му и обкръжението. От къде знаеш че родителите на момченцето в кафенето от темата ти не са решавали важен за техния живот проблем точно в онзи момент, щом бащата е останал да чака срещата си и не е тичал за болницата с майката, значи срещата му е била от огромно семейно значение. Майката пък в онзи момент е подкрепяла мъжа си и спокойна че детето е наоколо на безопасност в кафето тя е отделила вниманието си към семейния казус. Родителите освен че са родители трябва да решават доста проблеми и понякога вниманието им не е върху детето затова сме околните.

"Защо ако си майка...? Не са ли и двете неща лоши? " Да лоши са, но не поравно по лошо е ти като съвестен гражданин на обществото да не помогнеш, тя майката може да е психично болна, точно в онзи момент да е психясала, ти като не луд трябва да помогнеш. Майката може да е с намалено зрение или глуха, ти като зрящ трябва да помогнеш. Тя също може точно в онзи момент да получава криза на болест, ти като здрав индивид си длъжен да помогнеш. Аз познавам глухи родители на две здрави деца, а ти?

"Кога е по-лошо, когато не помогнеш на чуждо дете или на своето собствено, когато НАИСТИНА има нужна? "
По лошо е да не помогнеш на чуждо дете, ти може да предполагаш, че дамата вървяща с детето е негова майка, но дали е така? Може да предполагаш че някой друг ще спаси детето но дали ще е така? Щом майка не помага на застрашеното си дете значи тя има основателна причина и вниманието й към детето е замъглено. Няма майка на света която да вижда, че детето й е застрашено, да може да му помогне и да не го прави. Роди си свое дете и ще видиш, че с лекота ще жертваш живота си за да е предпазено то.

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 815a8a2a71
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   Не харесвам само тона на Авторката, може би прекалено емоционален, но смисълът е ясен - не ставайте родители, ако нямате намерение да си гледате децата.
Точка.
Не писах до сега и не чета всичко, но ще ви кажа, че май се засегнахте, защото познахте себе си в пушещата майка с телефона и другата, която не гледа, че детето ? ще се убие.
Непознатите хора не са ни длъжни да гледат НАШИТЕ деца, защото всеки си има проблеми, може да се е замислил и да не вижда детето, докато ние като сме там с него сме длъжни да го гледаме или поне да се погрижим за човек, който да го прави. На 20 пък мога да кажа, че след като детето ти се удави е без значение кой бил по-виновен. ФАКТ - ти си отвела детето си на басейн и то се е удавило. Кой е виновен, а?
Аз съм гледала като студентка деца и знам, че е много отговорна задача. Макар, че децата са били чужди, не съм ги изпускала от очи. Така е и при моите си деца - или моля някой за помощ, или си ги гледам сами, но ВИНАГИ имам поне две очи, който да ги наблюдават.
По закон нямате право дори да оставяте само дете, ненавършило 14 г. и ако нещо се случи с него, ще бъдете съдени, както и отговаряте за неговите действия - ако счупи или открадне, вие ще плащате щетите.
Децата не са развити човешки същества, те имат нужда от време, за да увладеят двигателните си функции и елементарните правила, за да оцелее човек.
Определено е възможно по-буйно дете да се измъкне за малко от майка си, много деца бягат след топка например, но е наша отговорност да им обясним как да се държат и поне да се опитаме да ги предпазим.
Преди 2 г. имаше голяма трагедия - циганче в едно от хилядите селца, през които минава главен път при игра изтичва на платното и майка му след него. Така умират и двамата, но майката - ЦИГАНКА си дава живота в опит да спаси едно от 10 деца.
Срам и позор е да имаш 1 дете и да не можеш да си го гледаш. Ако искаш да пушиш и да чопкаш по телефона си, не прави деца или се погрижи за някой да ти ги наглежда.

 
  ...

...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 7a750f746b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Според мен след като всички сме длъжни да мислим за всички, за децата най-длъжни са да мислят родителите накратко.
И ако на тях са им простени моментите на разсеяност и не могат да са постоянно на щрек и не бива да се обвиняват, то непознатите трябва да се обвиняват по-малко!

Може би трябваше да уточня че става въпрос за малките деца, дето все още не са достатъчно големи, за да опознават чак дотам света, като да пресичат сами или дори да пазят равновесие, докато майката си говори по телефона.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 435d3cbed5
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

23.   Напълно съм съгласна с написаното. Ама когато голям процент от хората са станали родители по случайност или защото така трябва, а не защото наистина са искали да имат дете, така ще е. Познавам момиче с 4 (!!! ) аборта по желание и когато забременя за 5 пъти вече трябваше да роди, защото докторите казаха, че 5-ти аборт би бил твърде рисков. Е, роди, ама нали си представяте каква "майка" стана при това положение? Или пък разните там кифли и мутреси, които раждат само за да накарат мутрата да се омъжи за тях и да си подсигурят живота. А те пък какви майки са... и т. н. и т. н. Е, от такива жени как очаквате да са добри майки и да им пука за децата?

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 7a750f746b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   Номер 20, за мен вината не е равна, когато единият е родител, защото както не можеш да знаеш дали той е постоянно грижещ се родител или пък не е, така и непознатият човек не е длъжен да е нон стоп на щрек, че чуждото дете може да бъде сгазено. Той също може да си има свои личин проблеми или работа! Родителят е първият!
И като говоря за моменти на разсеяност, нямам предвид, че родителят е гледал колко е часът или е мислел какво да сготви за вечеря, а когато наистина не е обръщал внимание.
Значи ти винаги можеш да бъдеш разсеян реално, не мислите ли? А когато ти си разсеян, другият е длъжен да следи за твоето дете и ако нещо стане с него, другият е виновен, така ли? ХАХАХАХАХА!!!!
Точно ей това е най-голямата простотия и единственото нещо, което с безкрайните си романи се опитах да обясня, че не е е правилно! Щото лошите работи стават от ведъж и колкото да обвиняваме родители и непознати, няма да се поправят!
Момент на разсеяност за мен не означава просто да помислиш за секунда за друго и да отделиш поглед от детето си, а да го пуснеш примерно на улицата, щото ти е звъннал телефонът или щото си видяла позната и си се спряла и си забравила, че детето ти съществува.
Ако в същия момент има непознат човек, който също е разсеян, примерно и той говори по телефона или мисли за неговите деца, или пък е студент, който бърза за изпит и нещо стане с детето ви в същото това време, нима другият трябва да бъде осъден от закона, че не се е погрижил за вашето дете, ами е бил разсеян или зает с друго? Ми той също може да си има свои грижи или да отива до болницата при родителите си, длъжен ли е другият да е нащрек и трябва ли той да е отговорен, ако един родител реално не може винаги да е?

Не казвам, че не трябва да си помагаме, даже хората, които го правят, са наистина благородни, точно защото не са длъжни! Но за себе си и и за детето си, трябва да мислите главно вие, не непознатият, защото и той може да си има свои проблеми!

Колкото до мен и моята безопасност, ще ви разкажа една история, която се случи преди няколко дена.

Аз съм си разсеяна попринцип и за това мисля, че не бих била добър родител.
Та, излизам от такси и точно в същия момент портмонето ми, където имах към 60 лв и лична карта, е паднало на земята, защото от разсеяност не съм си закопчала чантата, като съм го вадила да платя.

Не го виждам и отивам пред вхора на една приятелка. След 2 минути телефонът на баща й звънна и се оказа, че магазинерката, пред чийто магазин е паднал моят портфейл, го е намерила и ме вика да си го взема, понеже ме е запомнила от моята приятелка и познава баща й и се е сетила, като е видяла личната карта.

Жената не беше длъжна да го прави, нали? Тя няма никаква, ама никаква шибана вина, че аз съм разсеяна патка, която не се грижи за вещите си!
Не е била длъжна да го направи, но го е сторила и заслужава похвала, щото ако не го беше направила, аз щях да съм без пари и без карта. Но по чия вина?
По вина на шофьора, който ме е карал или на магазинерката, която не ми е помогнала, макар да е можела?
МИ ЕСТЕСТВЕНО, ЧЕ ПО МОЯ ВИНА! АЗ СЪМ ПЪРВИЯТ ЧОВЕК, КОЙТО ТРЯБВА ДА СЕ ГРИЖИ ЗА СЕБЕ СИ И КОЙТО ЩЕ БЪДЕ НАЙ-ВИНОВЕН, АКО СТАНЕ НЕЩО ПОДОБНО!!!!

Просто съм имала късмет да попадне в ръцете на човек, който няма да открадне парите, или някое циганче например.

Според вас щях ли да имам право да се сърдя, ако не се беше обадила жената или ако никой не беше намерил и върнал моят портфейл така, както съм го изгубила?
Естествено, че не!

Другите хора си имат техни проблеми и техни грижи!

И както те не са виновни за моят портфейл и моята разсеяност, така и аз не мисля, че съм отговорна 24 часа за техните деца, понеже във всеки един момент мога да съм наблизо, а те винаги могат да бъдат разсеяни, нали??? Нали????

Според думите на някои хора тук тези, които не сме родители, сме по-длъжни да сме нащрек по всяко време за малките деца повече дори и от техните родители! ХАХАХАХАХА!

Ама не е смешно, никак даже! Знаете ли защо? Защото както аз не мога да знам кой родител е наистина безотговорен и кой просто в момента е бил замислен, така и вие не можете да знаете дали непознатият няма по-сериозен проблем или просто е разсеян и за това не може да помисли за вашето дете!

Иначе моменти на разсеяност всеки има. Щом са простени на едните, са простени и другите, ако става въпрос за обикновените ситуации, а не за тези, в които се случват необратими неща, като с Паоло, който умря пред очите на родителите му, защото някой друг не еспазвал правилата.
Но виновни ли са били другите пешеходци? Неговите родители не са го пазили, защото е било пешеходна зона, ами непознатите? Да не би да са имали супер сили, че да спрат колата преди да смаже момченцето, при условие, че това е станало за секунда? !? !

Вие сте първите хора, които са длъжни да се грижат за децата си и за самите себе си, ПЪРВИТЕ!

Много благодаря на номер 21 и всички, които подкрепиха!

Благодаря и на другите, че прочетоха и коментираха!

АВторката

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 7a750f746b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   И НОМЕР 9, НЕ СЪМ ОТКАЗВАЛА НА НИКОГО ПОМОЩ, ДАЖЕ И АЗ СЪМ ПОМАГАЛА НА НЕПОЗНАТИ ХОРА, ДАВАМ ВИНАГИ ПАРИ НА ПРОСЯЦИ, БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ ЩЕ СА ЦИГАНИ ИЛИ БЪЛГАРИ, ВИНАГИ КАТО ИМАМ ПАРИ!!!!

Само напомням, че ако обществото е длъжно да се грижи за другия, то този другия е длъжен да се грижи за себе си, а не да чака другите да са му родители!

Нали и за това ако пешеходец преминава на червено, щото му е скимнало, а колата минава бързо , защото човекът зад волана бърза, той ще бъде виновен, макар да не е нарушил парвилото за движение и другият ще е пострадал, защото не е внимавал????

Не казвам, че не трябва да си помагаме, но ако сме длъжни да се грижим за хора , които не познаваме, тогава не сме ли длъжни и да мислим на първо време за нас самите и за децата си, а не само да чакаме другите да ги защитават от всичко възможно или те да се оправят сами????

Модератор - моля не пишете само с ГЛАВНИ БУКВИ, защото коментарът Ви няма да бъде публикуван!

 
  ... горе^
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 7a750f746b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

26.   Номер 20, много родители не са такива :):):) Не можеш да знаеш и призивът е към безотговорните, не към другите

 
  ...

...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 7a750f746b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

27.   Съвествият гражданини също може да е разсеян и не говоря за родителите, които имат проблеми!
Говоря за тези, на които нищо не им пречи да се погрижат за детето си, но не го правят, а после обвиняват другия!
Ми те също могат да си зададат въпроса дали биха се погрижили да чуждото дете, ако е в беда, дали биха забелязали.
Нима един родител винаги, ама винаги има остователна причина? Не мисля така.
Или ако е така, защо пък непознатият да няма основателна причина да е зает с нещо и примерно да не е забелязал приближаваща опасност, защото и той е бил разсеян или загрижен?

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 7a750f746b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

28.   И не говоря за майка, която вижда, че детето и е в опасност и нищо не прави, а за майката, която не го вижда, понеже е заета с неща, които не са по-важни от детето й и в същия момент става непростима грешка!
Тогава тя ли ще е виновна, че е мислела повече за съседката и цветята й, или аз ще съм виновна, ако съм била наблизо и съм тичала към болницата при баба си, че нейното детенце е изчезнало?

 
  ... горе^
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 7a750f746b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

30.   А и нещо важно, както един съвестен гражданин винаги може да помогне, така и родителят има ситуации, в които нищо не му пречи да се погрижи, но не го прави, оставя детето си и другият му е виновен. Ха!
За тия ситуации говоря! Както не мога да знам какво му е на главата на родителят, така и той не може да знае непознатият какви проблеми има, че да не внимава нещо да не се случи с детето му!

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 3143b5df77
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

31.   Българските деца, млада ми авторке, не са "чужди", те са наши общи деца. Те са деца на всички нас в тях е нашата надежда за бъдещето на България. Дори детето на наркоманка е наше, то е наша ценност, колкото и тъпа да е майка му.
Който и да е човек не може от пръв поглед да прецени кое и до колко пречи на един родител да внимава в даден момент за детето си. Ти може да си мислиш, че на майката й пречи телефона, но дали обаждането е спешно, и колко е спешно, никога не можеш да бъдеш сигурна.
А метресите знаят, че благоденствието им е в детето им, дори да не обичат детето си, както предполагате, надали ще жертват, това което крепи охолството им. А детето на метресата също е ценно за нас, баща му има достатъчно пари, ще го образова и само след 20 годинки то може да стане велик лекар и да лекува болната ти баба или майка.

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 815a8a2a71
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

32.   Мале, голяма дискусия стана - намесиха се метреси (? ), намесиха се родители-наркомани...
Според мен, просто като във всяка история тук, някои хора се препознаха и се разсърдиха. В случая обаче става дума за най-елементарното гледане на деца. Тонът на Авторката е остър, но в крайна сметка, толкова ли е трудно да кажеш - Права си, но ние си гледаме децата, внимаваме случайно да не нараним някое изпуснато дете и точка.
Аз като майка не изпускам децата си от очи или се грижа да ми ги погледа някой. Не е голяма философията!
В нашата страна е тема-табу да кажеш на някой родител - ами виж си детето, че ще ти падне в басейна, дупката, реката... а после като се случат трагедиите - Оле-мале... чужди хора влизат да измъкват децата от морето и сами жертват живота си за това. Не е справедливо да говорим, че обществото ни малко наглеждало чуждото дете. Напротив - у нас за разлика от други страни сме доста добре настроени към децата, навсякъде ги взимаме с нас и никой не се оплаква. Опитайте се в Северна и Средна Европа да отидете на кафе с дете, да си седнете, пушейки цигарка, докато цъкате по телефона си. Ами веднага ще ви обърнат внимание, че първо детето няма място в кафене, второ - да си го нагледате, у нас ставаме детегледачки на чуждите деца? Ами невъзможно е да си непрекъснато нащрек и за своите, и за децата Сульо и Пульо.
Раждат някои хора нежелано, гледат бабите в 90% от времето детето и в останалите 10% не могат да отелят 10 мин. за детето си?
На Запад, към където сме се запътили и толкова блянуваме да живеем, ако оставиш 14 годишен без надзор има наказание - идват содициалните да те наглеждат, ако пак не си гледаш детето и ти го взимат. У нас дори по телевизията показаха такива случаи, събираха им пари будалите да им „спасявали“ децата от социалните. Истината е, че много родители са направо асоциални в неотглеждането на децата си и е време някой да им го каже.
Авторката не е права в тона си и коментарите не съм ? ги чела всичките, но като тема е засегнала нещо важно.
Който се препознава нека знае, че не само Авторката мисли така и е въпрос на време някой директно да ви каже да си наглеждате децата преди да се е случила трагедия

 
  ... горе^

...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 0be1f2c3e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

33.   Eдинственото, което исках да кажа и което ще повторя милиарден път е, че след като децата са общи и след като един родител винаги може да се разсея, то и непознатият може да се разсея. Знаели човек? И пак да кажа, че ако стане трагедията, не бива вината да се прехвърля на непознатият, все пак той може да е всякакъв, безотговорен, разсеян, може дори да има по-сериозни проблеми и да няма възможност да се погрижи за детето, както родителят може да му се обадят за нещо важно.
Нима винаги другият трябва да е виновен?
И какво само някои хора разбраха, става дума за съвсем елементарно гледане на деца, ако въобще им анещо такова. Елементарно в смисъл на просто наглеждане, докато е до теб.
Телефонното обаждане за нещо важно и телефонен разговор свързан с турския сериал са съвсем различни неща, а з говоря за второто, защото докато майката си лафи, детето може да падне и тогава аз ще съм виновна, че съм била наблизо и не съм видяла или не съм се сетила да мисля за детето, докато майката е била заета. А може би наистина съм най-лошата, щото съм забелязала, че майката е заета с някаква глупост, която си личи, че е глупост, ама наистина, а не съм си направила труда да наглеждам детето, че не върви стабилно, че може да падне или че наблио има куче , което може да стане агресивно във всеки момент ида го нарани.
Моето послание беше отправено до безотговорните родители, които надали ще си признаят, че са такива!

Добре, че беше номер 32 да обясни какво точно съм имала предвид, защото безкрайните си коментари и цялата си тема, май аз не успях, колкото и да повтарях едно и също. Защо ли? Защото вие смятате, че аз съм на мнение, че чуждото дете си е чуждо и само и единствено родителят е длъжен да си го гледа. НЕ! Но той е първият!
А вие какво си мислите? Че непознатите хора трябва да се нагърбят с тази грижа и те да са виновни, че синът ви е пострадал, защото са били заети ил иразсеяни. както писах по-горе, и непознатият не може да знаеш дали си няма свои собствени грижи, че да се сети да предпази детето ви. Не че е невъзможно, не че е лошо, но не е лошо за него, ако не го стори, защото както вие не можете вечно да сте нащрек, така и непознатите хора не могат.
За милиарден път повтарям, преразказвам и вече и аз се отегчих.
Сега поне тонът ми беше по-спокоен надявам се.
Пазете си децата! Не очаквайте ВИНАГИ другите да ги пазят, защото са били общи! Всеки може да е разсеян и не бива човекът, който не е родител на вашите деца, който няма свои и който може да е по-близо до детската възраст от вас, да поема вината, че вие сте били разсеяни или заети с нещо по-важно.

Авторката

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 3143b5df77
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

34.   Авторке макар, че обръщаш доста темата и сега вече натякваш, че непознатият можел да бъде разсеян, а в самата тема най-много обръщаш внимание на таткото, който се скарал на момичета хранещи "улични твари". Аз в никой мой пост не съм казала, че разсеяният непознат е виновен.
Едно е разсеян човек, които не прави сам заплаха за децата, друго е да храниш улични твари около деца, като знаеш, че тварите обикновено са опасни. Ми то тогава да пуснем пияни шофьори по пътищата и да си пазим децата.
Не ми казвай, че за всяко пострадало, изчезнало или убито дете под 14г възраст е виновен родителят му. Не ми казвай, че за убитата 8-годишна Александра от Поморие е виновна майка й. Не ми казвай, че за 12 годишната Валя от Бургас е виновна майка й.
Обществото, ние, си позволяваме да не спазваме закони и морални норми, ние позволяваме на обичащите животни да хранят улични твари, ние не сигнализираме в полицията при всяка малка нередност. Ние не повикахме общината в Стара Загора предварително да постави колчета или бетонови саксии, макар да има много хора знаещи, че на пешеходната зона много коли обръщат и наблизо има училище, затова умря Паоло. Ние имаме най голяма вина за пострадалите изчезналите ухапаните деца.
А за тези деца, които си белят коляното и лактите въобще не се притеснявай, падането е толкова нормално в детска възраст, колкото ставането. Майките са за това да превържат детето, да го прегърнат и да целунат обеления лакът.

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 7a750f746b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

35.   34 , ти може да не си казал , но някъде назад из коментарите някой беше писал, че като стане нещо такова , непознатият бил по-виновен от родителят :) за това го повтарям постоянно ,щото не мисля , че е правилно.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 68dbc29190
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

36.   Авторке, непременно отиди на психиатър.
Казвам го с искреното желание да помогна.

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 7a750f746b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

37.   Ходила съм вече и е доста приятно. :):):)
А непознатият, за който аз пиша в коментарите е случайният миновач, а не шофьора зад волана.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker