Какво мислите за подобен метод на възпитание? Одобрявате ли го? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121321)
 Любов и изневяра (29739)
 Секс и интимност (14379)
 Тинейджърски (21902)
 Семейство (6479)
 Здраве (9605)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3184)
 Образование (7307)
 В чужбина (1656)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18561)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Какво мислите за подобен метод на възпитание? Одобрявате ли го?
преди: 9 години, 8 месеца, прочетена 2011 пъти
Здравейте Родители,

В този постинг искам да разкажа една случка която ми се случи наскоро и да разбера какво мислите за нея. Одобрявате и поощрявате възпитателния метод описан в нея? Постъпвали ли сте в Вашите деца по подобен начин и бихте ли го направили някога? Поне не ви ли е идвало наум признайте си. :)

И така ще започна от самото начало. Аз съм планинар и обичам да кръстосвам нашите планини зелени. Бяхме с приятели на едно място в Рила известно със своите езера и Дъновистки сборища, където наскоро построиха лифт и стана много пренаселено. Наложи се да си тръгвам по-рано защото бях на работа следващия официален празник и всеобщо неработен ден. Един пич от хижата, които си тръгваше също към къщи любезно ме закара до един малък град в подножието на планината. Този град е известен с минералните си извори, минералния гейзер в центъра му и Сашка Васева.

Човекът ме остави на спирката на преминаващите автобуси. Тя беше с пейка. Аз разбрах, че автобуса ми е след 40 минути и реших да си почина. Подпрях раницата като възглавница, извадих си книгата и си надух музиката от mp3 плеара. След няколко минути в другия край на пейката се курдиса младо семейство с дете. Още от сега искам да кажа, че си бяха чисти Българи. Със сигурност не бяха от малцинствата. Не че искам да ги обидя, обаче... абе май бяха с някакъв селски манталитет. Въпреки, че музиката ми беше много усилена ги чувах как се разправят на висок глас.
По едно време детето взе да се тръшка и реве. Признавам, че май не беше особено добре възпитано, но все пак беше малко, на около не повече от 2 или 3 години. Те му викаха нещо, то правопропорционално надуваше гайдата. После започна да си мята играчките. Накратко до някъде обичайна реакция за малко дете.

После обаче се случи нещо което ме озадачи. Жената и мъжът тръгнаха на някъде и си оставиха детето на пейката. Свиха по една улица перпендикулярна на главната и се скриха от погледа на детето. Просто го наблюдаваха от далече.
То първоначално се огледа после започна да реве още по - силно. Питаше "Къде са мама и тати? ", "Защо избягаха? " След това стана и пое към улицата, която беше доста оживено от към превозни средства. Като видях това аз хвърлих книгата и отидох да му пресрещна пътя. Застанах пред него. Момиченцето се бутна в мен, прегърна краката ми оцапвайки се в калния ми планинарски панталон и каза "Искам при Мама и Тати. " С периферното зрение видях тези двамата, които трудно бих могъл да нарека родители, че се крият зад едно дърво и просто наблюдават /как детето им може да бъде сгазено от кола например/. Аз хванах малкото момиченце за ръчичката и тръгнах да го водя към тях. Още като ме видяха, че се приближавам прочетох в очите на бащата неодобрение от постъпката ми.
Заведох дете при тях и ония като започнаха: "Абе какво правиш бе? ", "Ти ли ще ми възпитаваш детето? " "Защо ми го водиш сега, то трябва да се научи да не се тръшка. " и т. н.
Казах им спокойно и културно, че имаше реална опасност да го блъсне кола и беше много притеснено. Те обаче продължиха да ме хокат. Извиних им се, оставих детето и си тръгнах. Взех си книгата набучих си пак слушалките и така докато не дойде автобуса. Ония чакаха същия автобус, но не дойдоха пак на пейката ами биха застанали малко в страни от спирката.

Како мислите за тази ситуация? Дали аз постъпих правилно или не? Дали те постъпиха правилно? Дали подобни методи на възпитание са добри? Одобрявате ли подобни постъпки? Как бихте реагирали вие в сходна ситуация?

Ще се радвам ако се развие интересна и дълга дискусия.

Благодаря Ви за вниманието.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 8 месеца
hash: a1988f6d7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Много добре си постъпил! Обаче се чудя докога такива ма... ници ще стават родители? В крайна сметка един презерватив струва под левче. Като не искаш дете и не знаеш как да се справиш с него, ми ползвай презервативи! Чудя се как щяха да реагират тия двамата ако, не дай Боже, детето го беше блъснала кола? А, всъщност знам. Щяхме да гледаме по новините поредната ревяща майка. Моля, майките загубили децата си по независещи от тях причини да приемат моите най-искрени съболезнования, обаче тази щеше да реве и да се тръшка и да прави циркове и дори през ум нямаше да и мине, че е загубила детето си поради собствената си безотговорност. Та така. Обаче се радвам много, че не е станало така! да си е живо и здраво детенцето и дано тия двамата "родители" се научат как се гледа дете преди да е станала някоя трагедия!

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 7a2e88c663
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Ние самите много пъти сме се сблъсквали с такава ситуация.
И напълно разбирам позицията на родителите.
Живеем в отдалечен изолиран планински район, занимаваме се със доста голямо стопанство, всичко си осигуряваме сами - от храната до дървата за зимата.

Детето ни на ясли и градина не е ходило, но още щом проходи активно се включваше в работата и никога не сме му треперали че ще се нарани с мотика или лопата, защото сме се уверили, че децата имат много по-силна интуиция от нас. Разбира се, това не значи че ще го оставим да се разхожда с нож или брадва из двора, но и никога не сме го спирали, ако иска да опита - просто сме до него и само следим да не се нарани. Така още на 5 годинки той отлично боравеше с брадва, нож, шило, длето и др. което хвърляше в ужас външни посетители чиито деца на същата възраст могат да боравят единствено с китайски играчки. Но за нас е съвсем нормално той да ползва "опасните" неща. Същото е с палене на огън или ходене извън вкъщи - ние сме спокойни, когато го няма, знаем че скита някъде по хълмовете. Това хвърля отново в ужас посетителите, които си представят как всичко наоколо гъмжи от змии и мечки. Но животът му всред природата го е дарил със силно развита интуиция и той много добре усеща ако има опасност в нещо. Добре се справя и когато сме в града, с пресичането на улиците.

Имали сме много пъти случаи хора в града или на планина да ни правят забележка, че детето може да го блъсне кола или да падне от скалата, без да знаят, че то осъзнава опасността много по-добре от тях.

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 4ef75a0701
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Како мислите за тази ситуация? - Тези родители нещо не са наред! Дали аз постъпих правилно или не? - Трябва да се гордееш с постъпката си! Дали те постъпиха правилно? - Не, разбира се! Що за въпрос!? Ти самият пишеш, че е имало опасност детето да бъде блъснато от кола! Постъпката на родителите е повече от глупава! Дали подобни методи на възпитание са добри? - Това дори не са методи на възпитание(мое мнение). Те няма да свършат работа. Одобрявате ли подобни постъпки? - Не! Как бихте реагирали вие в сходна ситуация? - Аз бих казал детето да пази повече тишина, а ако продължава да се тръшка и да крещи, тогава ще се опитам да игнорирам писъците му.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 4d90f6bb9e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   И аз имам същия проблем с детето, но не го оставам да реве на опастни места(естествено ме е страх).
Мисля, че добре си постъпил. Детето е имало нужда от внимание.

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 35993dd4a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Като бях малка и моите родители са правили така, но не баш точно така. Спомянм си един конкретен случай, когато се прибирах като малка с майка ми и тъй като живяхме в един блок, който е под наклон смисъл, че квартала беше на баир и беше нанагорнище и ние бяхме в пряка и нямаше движение на коли оживлено, освен ако някои съсед не се прибираше. Та тогава аз нещо исках и се тръшкаш и мама каза, че не бива да правя така и, че ще ме остави и аз се разревах и точно така размахвах с ръце и тъй като аз вървях малко пред нея и тя се скри зад една кола зад мен, но аз не го осъзнавах тогава и беше голям рев, аз от малка гледам много телевизия и чувах, че родителите масово си оставят децата в дом или пред църкви и болници и като се обърнах и видях, че мама я няма и аправо си виках.. ами сега и аз ли ще съм без родители.. и се чудех как ще живея, не знам как малко дете още 5 годишно го расъждава това и го помня. После тя се показа, но все пак яко се уплаших щом го помня. За мен това не е средство за възпитание, аз бих се скрила така от детето си само ако сме у дома примерно зад дивана, но не и навън. И то само ако е с цел игра на криеница или нещо да го разсмея. Тези родители са крайно безотговорни, правилно е, че си направил така, защото можеше детето да го блъсне кола и едно, че ще ти тежи на съвестта, че е можело да го спасиш, второ че родителите му щяха да те изкарат тебе виновен, че не си спрял детето им. Жалко, това детенце сигурно е сладко и има потенциал, но с тези селяни... кофти ми е за него.

 
  ...


...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: ff5973f451
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Правила съм го по един път за всяко дете и има добър ефект. И продължението, когато някой като теб се намеси е: а, този чичко явно иска да те вземе, отивай при него. Това помага на детето да пренареди приоритетите си. Колкото до коментара на № 1 - явно не е ставал родител още, тъй че не смятам, че има право да се изказва по темата.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 0550bcbcf4
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Аз бях 5-6 годишен, през далечната 1984г, когато пътувахме за морето, ревях по същия начин недоволствайки, дори не помня защо. Баща ми изведнъж спря колата, изгони ме да сляза, на пътя в нищото, майка стоеше безмълвно до него, той натисна газта и замина, толкова далече че не виждах колата му, върна се след около 20 мин, помня че това ми даде урок, от тогава като ми кажат да спра да се инатя спирах.
Дали е правилен метод на възпитание, всеки ще каже, че не е, но когато си изпуснал времето на възпитание, ти идват какви ли не идеи. Като превърнеш детето си в маймунче после и методите за превъзпитание са маймунски.

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 9b1cf7bcf4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Моята майка ме е оставяла така да рева като малка, аз се пльоснах на земята а тя си продължи и катовидях че се отдалечава я настигнах и не съм се тръшкала повече. А друг път когато сме били на улицата ме е държала за ръката и не ми е обръщала внимание. Имало е и не малко случаи в които ме е прегръщала и целувала докато се успокоя. Аз я смятам за много добра майка. Постъпвала е индивидуално в зависимост от случката, но не е имало риск за живота ми както в твоя разказ. А според мен това дете може да развие комплекси и да се почувства отхвърлено и неудобрено. Като порасне цял живот да е несигурно и лесно ранимо.

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 36658f9696
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Дали си постъпил правилно? - правилно си постъпил, но на тези селяни ако им кажеш, че не могат да си възпитават детето, никога няма да те разберат.

Едно дете когато реве, тръшка се и не слуша, проблема не е в детето, а в родителите: някъде нещо не е наред, или в отношенията между тях, в средата, където живее детето, или нямат правилни и добри отношения нито помежду си, нито към детето.

Малкото дете е личност, която трябва да се обича, уважава и зачита. То не е куче за дресировка, за да го дресираш с подобни, както казаха по-горе, маймунски методи. Също така то не е тук за да изпълнява волята ти и това, което кажеш ти, защото го казваш ти. Ама хайде обясни им го на тези тюфлеци...

 
  ... горе^
преди: 9 години, 8 месеца
hash: d778bbbed9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Подкрепям № 10, моите деца са малки и капризничат, не мога да отрека, но тръшканията ги пропускаме засега и с двете. Да се криеш от детето си освен очевидно опасно в случая, е и изключително малоумно - за мен детето трябва да знае, че е обичано и те е грижа за него дори и да не слуша. Несигурността и страха няма да доведат до нищо добро.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker