Реабилитация на родителите - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121270)
 Любов и изневяра (29730)
 Секс и интимност (14367)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6474)
 Здраве (9602)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7305)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18548)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Реабилитация на родителите
преди: 9 години, 6 месеца, прочетена 1440 пъти
Здравейте!
Искам да споделя своята история, която ми трови живота от 6-7 години.
Синът ми - започна бурна любов на 16 години и тотално се промени към нас, неговото семейство.
Бедни сме, и това е нашият главен грях към него. Но понеже не може да се ядосва пред баща си, го прави към мен.
Няма да ви описвам какви ужасни думи съм слушала. Абе с една дума- Умирай, няма полза от теб. (щом нямам пари).
Как крадеше от вкъщи де що свари от вкъщи - пари, предмети....
Как е бил предлаган за изключване заради отсъствия, как се е бил в училище, как не се прибираше по цели нощи за да пие. Как хора са го срещали по улиците в неадекватно, дрогирано състояние.
С една дума той деградира напълно.
Не го приеха висше. Премести се на квартира след бурен скандал, обиди. Не се обажда в къщи от 3 години. Сега отиде в чужбина. Тя е студентка, той - в закусвалня. Тя е в общежитие, а той на квартира.
Преди тръгването му, започна да се обажда, да ни търси. Ясно защо, за пари. Събрахме му 1500 лева, изпратихме го. После се обаждаше по два пъти на ден, за да моли за пари, макар че си намери работа на 3-ия ден. После започнаха обаждания от лихвари. Дал е нашия телефон, теглил 2000 лева. Пресрочил датата с 40 дена. Платихме една вноска от 400 лева. Започнаха да настояват за втора след няколко дни. Излишно е да казвам, че положението ни е доста окаяно. На всичкото отгоре синът ми, сякаш досещайки се, спря да се обажда.
Какво му пука, работа има, парите идват.
Ние да се пържим на тоя огън.
Реших да му се обадя и да му кажа в прав текст, да си плаща вноските. Започна да разказва, че си правил операция от хемороиди, здравната каса не я поемала, никой не знаел за тази операция, защото го било срам. Доста се притесних, но на въпроса ми - къде все пак се е оперирал, кой лекар го е оперирал, не можа да отговори нищо, забравил.
Преди година отново тегли кредит и отново ние му плащахме доста от вноските. Тогава каза, че заради напускане, трябвало да плаща неустойка.
Изобщо - постоянно е в дългове и ние му сърбаме попарата, може да се каже.
Да не казвам, че пред познатите ме е срам, да кажа, че изобщо не се обажда и не ни търси.
На което всички ме осъждат, че явно аз съм сторила нещо на горкото "дете".
На душата ми е тежко, защото поради своята младост и безгрижие се радва на добър и безгрижен живот. Същевременно с това се държи много високомерно към нас - баща му и брат му. Смея да кажа, че сме напълно порядъчни хора и въпреки перипетиите, след 25 годишен брак, сме отгледали две деца, подкрепяли сме ги, давали сме им и любов и топлина и никога не са били лишени от родителско общение. Винаги съм се старала да вниквам в характера му, в промените, но от 16-тата си година получавах само груби думи и отблъскване и с думи и физически.
Хора, душата ми плаче и боли всеки Божи ден. Той не ни търси, обидно ми е и за братчето му, който всеки ден пита. Обидно ми е за баща му. За мен самата, защото за това, което съм могла, съм дала всичко възможно за него.
Тежко ми е от осъждането на околните. Но Онзи горе гледа.
Простете за дългия разказ, имах нужда да се изприказвам.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 6 месеца
hash: f17d9964ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ами какво да ти кажа аз съм в същото положение само, че от страна на родителите. И то откакто съм се родил. Това е почти 31 години вече. Напълно съм свикнал сам и не ми пука. Наще са разведени. Пари си имаме и аз изкарвам горе долу добре. Баща ми е алкохолик. Майка ми ту я има, ту я няма, ходи по любов незнайно къде. Имало е периоди в които не се е интересувала от мен 2-3 години. Като беше по-млада ме оставяше напълно сам в София с месеци, за да ходи по любов. И вече не ми пука честно казано. Имам си свестни приятели и приятелки. Гледам да не се подтискам от това нещо, защото не върви на добре ако го приемаш лично. Такава е съдбата просто и няма как да се промени. Не вярвам нито хората де се променят към по-добро, колкото и да го желаят или да ме убеждават. Винаги аз съм бил най-лошия и преча на всички родители, роднини. На единия да си пие ракията. На другия да ходи по любов... Съдба. Но както казваш господ гледа и накрая той ще отсъди най-правилно.

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: bcb146f97f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

2.   Описвате един ужасен син, но най-вече един човек без посока, елементарни ценности (лъже! ), способнисто (професия! ) и човечност. Не изпитвам съжаление обаче точно към вас - към приятелката му да, но не и към родителите му, защото като чета за действията ви ми е ясно, че вие сте основната причина синът ви да е това, което е - най-вече да няма основни човешки ценности и да не е усвоил елементарни социални правила за поведение.
На първо място вие изобщо не сте никакъв коректив на неговото поведение, не сте последователни, а сте негови роби и послушковци, защото сте бездушни хора и той това го е разбрал - не вярвам и в детството му да сте били друг вид хора - правил е каквото си е искал и е знаел, че няма възпитатели и коректив, че ще му се размине.

Ако няма човек последователни, стабилни родители, как ще се научи че след детството има правила, има закони?
Синчето на Авторката винаги се е измъквал, когато е правил нещо лошо. Самият факт, че взима кредити на ваша сметка и вие ги плащате е показателен, че той вас ви познава много добре.
Вече като се е случило нещо и да му ревеш и да не му ревеш е все едно. Важна е превенцията - как да възпиташ децата си, така че да имат елементарни ценности и дори да кривнат да знаят, че това е грешно и да си изтърпят последиците, колкото и да ти е трудно като родител да не помогнеш. Синът на Авторката не вярвам дори да може да различи грешно от правилно, но тук не виждам и родителите да са по-различни.
За мен проблемът е, че градихме 50 г. комунизъм и се отказахме от елементарните християсни ценности - ЧЕСТНОСТ, работливост, уважение към родителите, уважение към жените, ОТГОВОРНОСТ, ДИСЦИПЛИНА и така нататък. Когато човек идва от дом на интелектуалци, това не е трагично, защото в такива домове се възпитават същите ценности, които са застъпени в етиката и в социалните правила, но който е израстнал в домове на родители от ниските слоеве, където преди религията е компенсирала липсата и е възпитавала поне елементарни ценности и е регулирала поведението чрез страх дори се наблюдава подобно израждане, което Авторката много добре е описала.

Какво може да се направи - нищо. Човекът вече е порастнал и не може да бъде възпитаван, ще продължава да цоцка родителите си до смъртта им и няма начин да се промени, още повече, че тези хора продължават със същите грешки. Моля се само той самият да не стане родител, защото още сега съжалявам такова детенце.

И не, не е проблем „бедността“ ви Авторке - щом имате такива хилядарки да изкарвате дори за мен не сте бедни, проблем е, че сте самите вие сте израстнали без ценности и коректив и не сте знаели как да възпитате такива у детето си.
На ваше място бих спряла веднага да плащам кредитите - никой не може да ви принуди! Синът ви сам ще се оправи в живота си, не се притеснявайте - в едно поне сте го възпитали - да бъде жесток егоист и да живее за сметка на другите - такива хора никога не умират от глад, не го мислете - все ще намира идиоти да го коткат, но защо това да сте вие?
За мен сте създали едно чудовище-паразит, което сте пуснали в обществото да вреди на ближните си. Дано е взел пари от „правилните хора“ поне, за да има малко бой, защото явно възпитанието няма да дойде от вас....но едва ли ще се стигне до там - вие и без това ще платите.
За такива родители не може да има реабилитация, защото синът ви няма да ви я даде, а ще си сърбате попарката, която сами сте си надробили

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: f17d9964ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Из от по-горното мнение мисля, че е така. Родителите не могат да обвиняват децата за нищо. Зщото именно те са движещото колело в живота на едно дете поне до 18 години. Също и най-вече първите 7 години. Ако ли пък не защо са го раждали тогава? При мене вече не мога и да обвинявам родителите си, защото единия е неадекватен като другия. Единия е пияница, другия с психични отклонения които сам не си признава. Затова съм бягал от малък.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 6 месеца
hash: bcb146f97f
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Благодаря, номер 3 - аз също идвам от подобно на твоето семейство и съм се изнесла веднага след завършване на средното си образование, което беше най-доброто решение в живота ми. Иначе имах късмет, че живеехе с баба ми, която ми даде все пак някакво възпитание, защото е вярваща християнка и поне някаква здрава рамка от правила и ценности имах в живота си за разлика от родителите си, които комунизмът ги беше възпитал в безотговорност, за да се събудят в един съвсем променен свят и да се удавят в примитивните човешки пороци като почти цялото си поколение. Баба ми беше от стария нов свят, от реалния свят, където човек сам е ковач на съдбата си и съм благодарна, че ми даде някаква основа.
Днес самата аз съм родител и не говоря празни приказки.
Много си прав за първите 7 г. от живота. От чисто психологическа гледна точка след това дори не се говори за възпитание, а за убеждаване и за манипулиране, но възпитанието е до 7 г.
Иначе всеки родител прави грешки и няма перфектни родители, но е жалко, че Авторката дори е толкова сляпа за грешките си и не се вижда като първопричина за поведението на сина си - точно обратното, продължава с грешното си поведение.
Аз самата идвам от ниските класи, израстнала съм и съм станала свидетел на подобна деградация на моите съседи и съученици. Много книги четох и стигнах до извода, че отхвърлянето на религията е лишило най-бедните и необразованите от рамка за поведение, от елементарна ценностна и морална система както и от разбираемо за тях разграничаване между добро и лошо. Религията не е опиум за народите, а спасява масите от пълно израждане, на което сме свидетели в момента. Затова съм решила да възпитавам децата си в християнски ценности, макар че мъжът ми е атеист-интелектуалец. Просто дори за едно дете обясненията на Православието са разбираеми и ще му дадат някакви опорни, елементарни точки за едно социално поведение. После иначе човек в какво ще вярва си е негова работа, но дори мъжът ми трябваше да си признае, че вярващата му майка му е дала основата в живота.
За съжаление хиляди млади хора са изпуснати, но по мои наблюдения доста неща са се подобрили - не се пие така масово например и хората са по-работливи и целеустремени, което за поколението на нашите родители не мога да кажа - при тях е още по-зле - пие се масово, побоищата са нормални, мизерен начин на живот.
Младите поне искат да си оправят бита, което кара и най-простите духовно хора да работят много прилежно, а работата и работодателите също възпитават и дори един лихвар възпитава, защото няма да ви прости и ще ви даде нужния бой, което е повче от това, което са ви дали родителите.
Законите са друга рамка и колкото и да плюем държавата, това е последната мярка, която все пак ни защитава от най-неспасяемите случаи - деца на отровни родители.
За мен отговорността на родителя е много по-голяма от отговорността на примиера и президента дори. Това е най-важната роля в живота на един човек и не се изчерпва в животинското съвекопление, раждането на дете и оставянето му да оскотее. По-добре човек изобщо да няма деца, отколкото да създава вредители и паразити.

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: e371e42b6c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Авторке искаш реабилитация, но тя се получава след излежаване на наказанието. Колкото и да не искаш да приемеш вие с мъжа ти сте единствените виновни за положението.
Казваш хората те осъждат, ами как няма като гледат какво си отгледала в градинката си.
Ако човек като малък е получавал любов и топлина, той като голям ги раздава, и особено насочва любов към родителите и роднините си. Няма как обградено с любов дете изведнъж да деградира, до толкова че да пие по цели нощи, да не ходи на училище и да напада вербално и физически майка си.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker