Да платя ли задълженията на майка му? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121185)
 Любов и изневяра (29708)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18520)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Да платя ли задълженията на майка му?
преди: 9 години, 3 месеца, прочетена 2067 пъти
Здравейте! От няколко години имам сериозен приятел. Добър човек е, но е голям егоист. Пиша конкретно по един въпрос, който ме мъчи.
Майка му имаше 2 кредити по около 2 хиляди лева. Съкратиха я от работа преди 4 години. Не успя да плаща на банките и я дадоха на съдия-изпълнители. Децата й в този момент (приятеля ми и брат му), не и помогнаха въобще.
Самата жена ги е изгледала сама, не е от най-отговорните. Дори си е позволявала да ме обижда. Ние не живеем заедно с приятеля ми, и не зная какво ще стане. Егоизмът му е в повече.
Но както и да е. Пиша за заради майка му.
Не го правя с някакви задни подбуди, а съм такъв човек. Макар и да е била лоша към мен, сега са ни добри отношенията, и искам да й помогна. Не заради мен, не заради сина й. Жал ми е за нея. Откакто са й задълженията, не може да работи. Мъжът й я издържа, но тя самата е затънала в дългове, а не й остава много до пенсия.
В момента вземам не лоша заплата. Според Вас да й помогна ли?
Дори и да не заслужава, просто от човешка гледна точка... Да направя едно добро?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 3 месеца
hash: 034353b3a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   В никакъв случай, дори и да си съпруга на сина й. Плати ако искаш да те приемат за домашен банкомат.
Тази жена с пълно съзнание е взела кредитите си, платиш ли ги ще вземе нови кредити.
Като имаш пари инвестирай си ги в твоя полза, купи си имот, инвестицията в нейни кредити е пагубна за теб.


Майка на син!

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: e5c3c6115f
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Такива неща без знанието на приятеля ти са глупави за мен. Обсъдете го насаме и преценете. Той трябва да помогне финансово, не ти.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 54ba37e427
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   -"Дори и да не заслужава, просто от човешка гледна точка... Да направя едно добро? "
" Не заради мен, не заради сина й. Жал ми е за нея" -като те е жал, помогни й, дано е благодарна и запомни твоето добро. Но да не го правиш да печелиш козове, които един ден да й натякваш. Да не е затваряне на устата и последваща манипулация. Ако са користни цели, по добре не помагай.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 79cf6a4db1
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ!!!
Синовете ? имат мотив да не помагат - те я познават добре. Ти не я познаваш - не се меси в техните работи!
Аз знам, защо децата ? не помагат - знаят, че ако сега ? платят кредитите, тя ще вземе още и още и до без край!!!
Тя най-вероятно е все още млада и трудоспособна, може да се грижи за себе си - просто не ? се работи. Навън е пълно с работа, но на заем е най-лесно. Не става дума за парите, а за това как ще я научиш. Приятелят ти може да го приеме като предателство. Не си мисли, че на него не му се иска да помогне, но е твърд, за да си търси тя работа. Той я знае каква е - не случайно е и сама, къде са бащите на децата ?? Не се бъркай, моля ти се, ще си отвориш големи проблеми и научиш ли я - КРАЙ, ще те чопка за пари докато те изчопка и изцоцка.
Можеш да ? помогнеш като ? намериш някаква елементарна работа. Всичко останало е мечешка услуга

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 02a7b94a1b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   моят съвет е - твърдо не. това са техни семейни отношения, в които ти не трябва да се месиш. от 1 умен човек знам: "не върши непоискано добро"! ти си страничен човек, не знаеш точно как са им отношенията, а наистина за да не й помагат синовете й, явно има причина. явно са сложни и е по-добре да не се месиш в тях, още повече през главата на приятеля си. още повече че тя си има и мъж, не е на улицата, но явно близките й са преценили, че е по-добре да я оставят да си изсърба попарата, за да се научи да си прави сметката.
ако ставаше дума за болест, за операция, лечение, коментарът ми щеше да е различен, въпреки че пак са техни семейни отношения. но за здрава права жена, която има мъж, деца, които могат да помогнат и е теглила кредити, не се меси, още повече че никой всъщност не иска помощ от теб.
Ж43

 
  ...


...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: f9c50ea1fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Навремето направих нещо подобно-платих и аз дълговете на една жена от близкото ми обкръжение. Но никога не ? казах, че аз съм ги платила. И до ден днешен се чуди кой е бил. В моя случай, се оказа наистина за добро. Вдигнаха запора от и без това мизерната ? заплата и жената започна да води един по-нормален начин на живот. За нови заеми не чух да е взимала. И изпитва огромна благодарност към "човекът, който и да е той".

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 3139c5adf8
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Какво ви става бе хора? !? Къде остава човешкото във вас? Направо съм потресен, все едно вие ще плащате от собственият си джоб...! Аз бих посъветвал авторката, да направи това което иска, да стори добро, без да очаква нещо в замяна, това е нещо много ценно като жест и е признак на великодушие. А великодушието, е една от ценностите, които сме изгубили, преди да стигнем духовното си дъно днес. Не се колебай, помогни на тази жена, но и не позволявай, някой да се възползва от теб.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 79cf6a4db1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Номер 7, какво викаш - пука ли ни, на чужд гръб и 100 тояги са малко, нали?
Много е лесно да правиш „добрини“ на чужд гръб, но става дума тук за мечешка услуга и Авторката накрая ще обере негативите.
Просто хората тук изпитваме емпатия с нея, а и някои имаме вече опит с подобни „добринки“
Прекален светец и Господу не е драг, Авторке, не прави грешка, защото ще е голяма. По-лесно е да дадеш парите, не си мисли, че синовете ? я държат изкъсо без причина. Те със сигурност имат парите и имат причина да не ги дават, доста е трудно, но успяват да са твърди, за да намери тя път в живота си.
Ако искаш да помогнеш - нека е с работа, но не давай на такива хора пари, защото си навираш таралеж в гащите.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 3810757ba7
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Недей! Дари сумата за животоспасяваща операция на болен човек!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: d4e79766ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   По-добре недей! Защото ти ще го направиш като мил жест, ама тя ще реши, че винаги когато и трябват пари ще и даваш. И ще има да те врънка за пари...
Човек когато тегли кредити си прави сметката и ако не може да ги върне си търпи последиците. Не е малко дете, когато ти е взела тия кредити много добре е съзнавала какво прави и при какви условия ги взима. А и замисли се, щом дори синовете и не искат да и помогнат, явно има защо. Така, че по-добри намери друг начин да и помогнеш. Ако имаш възможност намери и работа.

 
  ...

...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: dbcc4edb12
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Ако жената се нуждаеше от помощ за лечение, щях да те посъветвам да й помогнеш. Но парите са дяволско нещо и последствията са непредвидими. Аз престанах да давам заеми на приятели, защото на който съм дала (и то именно за погасяване на кредити, при това големи суми и с уговорка да ми ги връща когато може и по малко), не съм го видяла повече. Говоря за близки приятели от детинство, които просто изчезнаха и ако ме видят на улицата, минават на другия тротоар. При това с моите пари тези хора очевидно не си решиха проблемите, защото продължават да живеят зле и затъват още повече в заеми. Затова ти казвам: не обслужвай човешката алчност! Интуицията ми подсказва, че майката на приятеля ти умишлено ще саботира връзката ви, след като й помогнеш.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: d1e05dc358
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   "Добър човек е, но е голям егоист. "
"Самата жена.... не е от най-отговорните. Дори си е позволявала да ме обижда"
" приятеля ми.... Егоизмът му е в повече"
"Макар и да е била лоша към мен"

Изводът ми е, че или си прекалено глупава или прекалено несигурна в себе си, за да допускаш такива хора до себе си или.. си мазохистка.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 8910c1c7ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Добро се прави заради самото добро, не заради отплата насреща. Ако помогнеш, направи го анонимно, така се прави. По същия начин би могла да помогнеш и на всеки друг. Не съм съгласен с това, че не бива, не трябва, че имало причини. Това са глупости и предразсъдъци.
Просто направи добро и го хвърли на смет, доброто има своите начини да се връща обратно, но само когато е направено безкористно, имам основание да ти го кажа, не са празни приказки. Никога не се възпирай когато искаш да направиш добро някому и когато можеш, разбира се.
Бъди все такъв добросърдечен човек!
М, 36

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 3139c5adf8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   От номер 7: абе каква мечешка услуга, след като може да си позволи, защо да не попмогне? Всеки разумен човек, вече може да си прецени след това, жеста как е възприет отсреща. Не виждам какво губи, това че веднъж си помогнал, не те прави автоматично шматка и глупак. Всеки може да си прецени до къде и до колко да се раздава. Недостатъците при хората са провокирани от живота който са водили, никой не е такъв или онакъв от добро! Не съдете без да познавате човека.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: de9b18b541
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Ако е взимала кредити за лечение, има смисъл да й помогнеш сега да си стъпи на краката. Във всеки друг случай, ще си глупачка, дори и в очите на приятеля си (нейния син).

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 1d4cd8dd9b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   Авторке, майката на мъжа ми е така - вечно не с по един, ами с по два кредита - не за особено високи суми, но с вноски, натоварващи все пак месечния и бюджет. В момента, в който някой роднина я съжали и и помогне да си изплати задълженията, тя до няколко месеца пак успява да вземе нов кредит и да се върне в изходно положение. Просто така си разсъждава. А и се е научила, че като се разреве се някой ще я съжали и ще плати вместо нея. За мен е абсолютен паразитизъм това, но жената така си е свикнала, някой че се ще плати сметката след нея и няма да се промени тепърва. Не казвам, че е такъв случая с твоята свекърва - може да е нещо съвсем друго, но просто обмисли добре евентуалните последствия от намесата си.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 373cdb56f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Анонимно дарение. Всичко друго би значело, че търсиш изгода, може не сега, а за някога. Ефектът на пеперудата не закъснява много. Благотворителността трябва да е жива и не трябва да я убиваш в себе си. Колкото повече даваш, толкова повече получаваш. Това е сигурно и недей да затъваш в дребни сметки.

"Когато даваш - получаваш. И прощавай, за да ти прощават. "

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 342cf7a5c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   Съгласен съм с номер 7. Помогни ?.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: d218c52c53
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   Когато правиш нещо с чисто сърце в името на доброто то, тогава не се притеснявай ако тя не го оцени, живота оценява всичко. :)

М19

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: f2d70371c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Послушай номер6 и номемр18.

 
  ...

...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: e918338a42
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

22.   Приятеля ти егоист и майка му,която те обижда и е черна финансова дупка ,теглеща 2 кредита без да е изплатила още първия НЕ ТЕ ЗАСЛУЖАВАТ,мило момиче.
Спаси се от това семейство докато е рано...После ще има да те точат и да паразитират емоционално и финансово за твоя сметка....Разкарай ги от живота си.Не ти трябват такива хора около теб.
Ти си добра душа и заслужаваш нещо повече.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 4e709647c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

23.   Авторке, имах едно такова гадже - той ако нямаше по 2-3 кредита не можеше да спи просто. 4-5 години ми трябваха да му изплатя задълженията, които имаше когато се запознахме.
Трябваха му 2 месеца след раздялата ни да вземе нов кредит, доста голям.
След година и половина пак ме потърси. Трябваха му към 20 бона спешно.
Както се досещаш не му помогнах.
Бъди разумна. Ако майчето редовно е в такава ситуация - пропусни помощта.
Ако искаш да направиш добро - дари парите за лечение, дари одеало и храна на някой бездомник или на някой, който рови по кофите.
Но не хвърляй усилията си там, където реално няма да помогнеш и няма да го оценят.
Егоистът не става по малко егоист защото си му помогнал. Той затова е егоист - защото не оценява усилията ти.
Я кажи, преди майката се е държала зле, сега защо се държи добре?
Тя ли ти подхвърли идеята да й изплатиш заемите или ти хрумна самоинициативно?
По-добре дари на някой наистина нуждаещ се. Има стотици кампании за пострадали от наводнения, за болни, за улични кучета, за хора останали без покрив над главата си :)
Успех!

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: c057d98f80
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   Не. Като не може да плаща, да не е вземала.
Недей да плащаш чужди задължения.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: f527ec7f46
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   До тук видях много отрицания.
1. Говори с приятеля си за ситуацията - да не се окаже, че ще останеш без "приятел" или нещо такова;
2. Изясни си каква е ситуацията за теб, самата - имай си в предвид, че може да почнат да те смятат като банкомат (което не е здравословно);
3. Виж причините, поради които е взела този кредит и ако това е нещо НЕСЕРИОЗНО, просто се отдръпни;
4. Моя ситуация е, че аз бях подведен да взема един взаем от 107 лв от TBI, заради: проблеми, предизвикани от ЕРП-то, доставчик на електричество в дома ми. Бяха ми гръмнали един сървер и 3 ТБ информация -> директно в коша (точно тогава ме изволниха от работа, без предизвестие по техно осмотрение и гражданския договор бе резнат), но съпругата остана да плаща по 17 лв/ мес за още 5 месеца.
Така аз също НЕ го приемам, но при "свършен факт" няма как да се възстановят нещата и тя поема още 80 лв. Кофти и стана, но все пак, а за другото - не бих поел никакъв ангажимент. Едно аверче беше поел ангажимент, заради съвместна фирма с друго лице от 40'000 лв (преди 6 години) и сега още ги изплаща. Не си заслужава! В домът му в момента са само скандали и глад! Съпругата му е БЯСНА, заради това! Човекът е бил прецакан от съдружника си, като 28 12 бона са профукани от съдружника му на рулетка...

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker