Дилема около избора на име: една по-различна история - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121564)
 Любов и изневяра (29809)
 Секс и интимност (14410)
 Тинейджърски (21917)
 Семейство (6489)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4715)
 На работното място (3194)
 Образование (7319)
 В чужбина (1660)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1741)
 Други (18620)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Дилема около избора на име: една по-различна история
преди: 9 години, 4 месеца, прочетена 2906 пъти
Здравейте, скъпи читатели!
Очаквам момченце и с мъжа ми ни е много трудно да изберем хубаво име за новия член на семейството ни. Първоначалните ми идеи бяха Диан, Ангел или Славей (вместо Славчо, както предлага свекърва ми). На съпруга ми му харесват Петър, Момчил, а също и Диан и Славей от тези, които предложих аз. Голям “смут” обаче внася майка ми, която е любителка на нестандартните и оригинални имена. “Любителка" е меко казано, по-скоро е луда на тази тема. Непрекъснато предлага различни имена, които за нея са екзотични и интересни, а на нас ни звучат доста странно. Ето няколко примера: Конрадо, Маркос, Модесто и др., главно с латино звучене. Прочетох подобни теми, в които се обсъждат по-интересни имена, но пускам нова тема (ще се радвам модераторите да я одобрят), защото моята ситуация е по-деликатна. С мъжа ми бихме кръстили детето с някое от имената, които и двамата харесваме, ако не бяха настояванията на майка ми. Сигурно ще ме посъветвате да ги пренебрегна, все пак аз съм родител на детето, а не тя, но… малко преди да разбера, че съм бременна, тя направи на двама ни (на мен и съпруга ми), огромен подарък. Купи ни апартамент в сградата, където живее и тя, под предлог, че ще помага с удоволствие в грижите за детето, когато се появи (както вече писах, още не знаехме, че съм бременна, но работехме по въпроса). Става дума за наистина огромен апартамент, който тя плати изцяло със свои средства и го обзаведе по изключителен начин, с мебели и уреди, които ние сами най-вероятно никога не бихме си позволили. Всичко това ни поставя в зависимост от нея. Като вземем под внимание и особения й характер, както и настойчивостта й, пъзелът става все по-труден за подреждане.
Затова ви моля за съвети. Как да постъпя? Майка ми има малко странен характер и съм сигурна, че ако не се спра на някое от имената, които предлага тя, ще промени драстично отношението си към нас и няма да ни оказва никаква помощ вбъдеще (нито грижи за детето, нито финансова подкрепа). Не че считам всички по-рядко срещани имена за неприемливи, но просто някои от нейните предложения са прекалено странно звучащи и според мен биха донесли по-скоро проблеми на детето. Сега се сетих напр. за името Пруденсио, което тя много харесва и често го споменава. Моля ви, посъветвайте ме какво да правя. Не искам да развалям отношенията си с майка ми, тя ми е най-близкия човек, но искам и хубаво име за детето си.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 4 месеца
hash: 7b397a8732
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ не кръщавай детето си СЛАВЕЙ!!! ще стане жертва на подигравки в училище!!! Освен това е трудно да му изпишеш името на латиница, а живеем в интернационален, глобален свят - НЕ.

На майка ти ще кажеш да си роди дете и да го кръщава Медальон като ще, но ти не наказвай така детенцето си!

От всички имена ми хареса само Петър - интернационално, кратко, на светец.
Останалите не се пишат еднозначно - Момчил на латиница е Momchil - УЖАСНО.
Диан не е еднозначно как се пише - Делян ли е, Деян, и тем подобни - цял живот ще го бъркат по институции, по телефони и НЕ, ПРОСТО НЕ.

Не наказвайте дететето си с глупаво име. Не познавам човек, който се казва Иван, Мария, Ана или Гергана и да не е доволен от името си, но аз нося нестандартно име и всичко бих сторила, за да го махна.
В училище ме преследваха и тормозеха заради името ми, после паспорт три пъти с грешно име, после в чужбина учих и не могат нито да ми произнесат хората името, нито правилно на дипломата да ми изпишат името. Китайско име е за предпочитане - поне кратко.
Сега имам псевдоним и си ползвам него.
Не наказвайте детето си с глупавите имена горе!!! За вас може това да е смут, а за него ще е трагедия. Цял живот наказание с глупавото име Славей (свириш ли Славейчооо) или Мом4ил - така ще го пишат масово, или педалските имена Маркос (дискотека имаше), Мадейрос (на баща ми мадите) и тем подобни - стегнете се, програмирате страшен майтап на съучениците на детето си.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: c5d7651e4c
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Мм... Пруденсио... Конрaдо... Мaркос... Слaвей? ! Сериозно? !
Мaйкa ти дa си гледa рaботaтa, купилa ви е aпaртaмент, зa дa ви ръководи животa до изборa нa името нa детето явно. Дори тук, където живея и сa местни именa кaто Пруденсио и Мaркос, от поне 50 години не кръщaвaт децaтa си с тези именa.
Кaто толковa искaш дa и угодиш, виж лaтински/испaнски модерни именa, изберете 10-20 със съпругът ти и предстaви списъкът нa мaйкa си, кaто все пaк я нaсочиш кои нaй- хaресвaте вие. Aко пък е кaто костилкa нa г*з, кaжи и зa тези, които хaресвaте, че НЕ хaресвaте, тa дa избере някое от тях. Aмa тaкa е, кaто позволявaте тaкa дa ви купувaт. Товa не е помощ, не е подaрък, a си е чистa инвестиция с цел мaнипулaция и нaдзор нaд целият ви живот. Aз пък не бих позволилa дa ми се нaлaгa зa тaкивa нещa, дa си вземa aпaртaментa и си вей покaзaлецa тaм сaмa!

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 290e59742e
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Ето един вариант, който предлагам, пък може и да сработи.
Поговори с някоя приятелка на майка ти, която не одобрява имената предложени от нея. Кажи й какво те притеснява и я помоли деликатно да й спомене, че тези имена не са за предпочитане и примера, който е посочил №1 в коментара си. (много е уместен).
В крайна сметка, като се роди бебето, ще й мине. Всяка кандидат баба е готова на всичко за внучето си.
Успех!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: b9bf1265a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Абе стига с тия интернационални имена, стига с това изписване и изговаряне от чужденци и т. н. Българите трябва да носим български имена независимо дали живеем в България или в чужбина. Както испанците са си с испански имена, арменците - с арменски, арабите - с арабски. А за изписването на латиница - има си точно дефинирани правила как да се изписва всяка буква (звук) от кирилицата, напр. й=y; ж=zh и т. н.!
Относно питането на авторката - и аз бих казала да не се съобразява с майка си - не заради друго, ами в името на щастието на детето си.
А защо СлавеЙ? ! СлавИ е много по-добре и по-нормално.
Ангел и Момчил също са много хубави имена. Петър и Диан също, но Диян ми звучи по-добре от Диан, Деян също...

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 5d82d81535
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Славчо??? свекърва ти шегува ли се или да :)))
Славей и Славчо малко селско звучат.
От всички името, които си изброила Ангел най-много ми харесва :)
А иначе, напълно подкрепям номер 1.

 
  ...


...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 5f6b8b3ae1
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   Първият коментар е много точен - обричате детето на страхотни подигравки. Модесто Харалампиев... Сериозно ли? Кръстете го с нормално име. Цял живот ще страда заради нещо толкова малоумно. Говорете с баба му да се вразуми. Славей също е крайно неподходящо за човек от 21 век... Какво стана с имена като Пламен, Николай, Стефан и т. н.? ! Не сте длъжни да се съобразявате с никого, макар че и някои от вашите предложения са безобразни. Ангел и Петър са чудесни, не се занимавайте с извращения. Конрадо и Маркос могат да си кръстят децата само цигани или откровено прости парвенюта (с извинение).

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 8244c79a93
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Здравей! Кажи на майка си, че живеете в България а не в Мексико, Аржентина или Бразилия. И на мен единствено ми хареса Петър, за мен хубави имена са Крум, Симеон, Борис, Христо и т. н Васил е малко по-деликатно да от Дяконът , но децата също може да му се подиграват, защото могат да го свържат с Банго Васил. Много от мургавите ни приятели се казват Васил и Ангел, но за в бъдеще може ромите в България да намалеят... Незнам.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 7b397a8732
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Номер 1 съм - Името Ангел също става, но мен честно казано ми напомня на църковни неща, на Херовимчета или на ангелите, които стоят по гробищата.
Банално име. Ангелчето на баба... и ще му викат АнгелЕЕЕЕ, АнгелЕЕЕ, ялААА да ядеш, бабин.
УЖАС.
Дайте някакво НОРМАЛНО име на детето да си има имен ден, нормално да се изговаря и помни от хората, не да прави циркове в 1 клас като учителката му прочете името грешно

Мадокс на дъската. Мадрид е за изпитване.
или... Мърдок написа ли си домашното?
Славей какъв е този грозен гълъб на рисунката?
Колорадо, кажи на Джаксон да спре да преписва.


-) ГОРКИТЕ ДЕЧИЦА

Гледам, че баба ми гледа някакъв индийски сериал - след латино героите, турските Муратковци не ми се мисли как ще се казва поредното поколение с „оригинални“ имена

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 7549932090
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   Как се казва майка ти? Просто го кръсти на нея (в мъжки вариант, естествено и ще си решиш проблема.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: bfc0cce109
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Славей и Ангел са две красиви имена, не знам какво не им харесаха по горе коментиращите. А колко до майка ти просто и кажи че имената които предлага не ви допадат, тя ти е майка ще се разберете.

 
  ...

...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: be09869266
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   9, да... и заради такива акъли като твоя се е напълнило с жени на име Ивана, Бояна, Генадия и всякакви подобни извращения. Сега ще се напълни и с мъже като Десислав, Радостин и... (дори не мога да си представя как би звучал мъжкият вариант на Кемлия, Ирена, Евдокия, (Е)катерина, Елисавета, Елвира...).

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 627980d495
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Славчо е хубаво име, аз го харесвам. Или Слави.
Та аз ще гласувам за Слави и Петър.

Славей звучи странно, макар че има хора с името Славейка и Славейко. Даже може да го запишеш Станислав.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 0b500d0d9d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Не слушай майка си, но не я и огорчавай! Понякога е хубаво да слагаш имена на баби, дядовци, но в кой век живеем? Избери му хубаво име. Според мен трябва да е кратко и ясно. НАПРИМЕР - Красимир-Крис, Александър-Алекс-Сашо, Виктор-Вики, Денис-Дени, Божидар, Мартин, Стивън-Стив-Стиви. Само ти давам пример, но се опитай да решиш проблема с майка си. Все пак детето е ваше, но не е и хубаво да се карате, защото тя ще е баба на детето ти. Също като теб тя се радва, че ще се роди. , , Даже понякога внучето ти е по скъпо от детето ти! ''
Успех!

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 3a626984d5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Антоан, Антъни и Ерик са много хубави и оригинални имена, който се произнасят лесно и от чужденци. :)

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 7549932090
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   No 11, ако женското име няма мъжки вариант, то би могло просто да го наподобява по някакъв начин или да носи друго послание, свързано с човека, на когото смяташ, че дължиш уважение. Ако смяташ така, разбира се. Във всички случаи името на детето трябва да носи някакво послание, а не да бъде избрано от нищото, защото звучало добре. Истинското извращение е да си кръстиш детето с дадено име, без и ти самият да знаеш защо си го избрал.

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 42f24b4984
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   Ужас, за един апартамент да обречеш детето си цял живот на подигравки и да го е срам после да си каже името, като го питат. Вразумете се малко...

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: a0c619794d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Например в моя род първите деца на новото семейство се кръщават на името на дядото по бащина линия, ако е момче или на името на бабата по майчина линия, ако е момиче. На следващите деца пък се дават пак имена на баби, дядовци, чичовци и т. н. или просто каквото си изберете. Аз например съм кръстен на името на много близък приятел на баща ми.
Изберете на детето нормално българско име, а не някакво завъртяно, та след време да не се чувства неудобно.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: b88e8b3814
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

19.   Едната баба се казвала Юлия, а другата Дечка. За да не се разсърдят, кръстили внучката -Юрдечка. Бабите доволни, че имената им ги има, но дали детето ще е доволно, когато порастне? В 21 век, още се робува на бабини деветини!? Вие ще си живеете с децата, както на Вас ще звучи най добре, така си го именувайте. А най важно, мислете, как името ще се отрази на детето когато порастне.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: d7e526047c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   Аз предлагам Петър, Стефан (също е разпространено и на запад), Симеон, Цветослав, Генади.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 44518b87b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Майка ти ти помага финансово, за да си ти добре. И не би трябвало любовта и към теб или към внучето, да зависи от едното име. Все пак любовта не се купува или продава. Може ли цял живот да не харесваш името на детето си? Или ако го кръстиш с някое от тези имена и един ден то страда заради това и не си харесва името, можеш ли да се успокоиш или него, че си го направила, за да зарадваш баба му?
Трябва да направиш това, което е най-добро според теб за детето, а не това, което е най-добро за бабата (тя да се радва на някакво име) или това, което е най-добро за теб (като го кръстиш с име по-нейн избор, да има някой, който да ти помага с детето и др. неща).
Важно е ти и мъжът ти да харесвате името. За да избягате конфликти, най-добре не го кръщавайте на никого - нито с латиноамерикански имена, нито Славчо или Славей. На мен лично от изброените ми харесват Ангел, Петър и Момчил. Диан или Деян също ми харесват - Славей ми звучи като Карамфил или Трендафил - общо взето не ми допада.
Изборът е твой.

 
  ...

...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 4768de0831
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   Кръстете го Хулио или Алберто. Така хем ще е с латино звучене, хем няма да е чак толкова изчанчено. Такива имена има в България и не са лоши.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: a3edec7e19
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   Първо името, после други неща - цял живот ще бъдеш управлявана от майка си.
След като имате огромен обзаведен апартамент двамата със съпруга си не можете ли да се понапънете поне за другите неща да се погрижете сами.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: a625704c7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

24.   Аз се казвам Слав и си харесвам името, никой не ми казва Славчо и некакви подобни тъпотии, викат ми Славе или Слави, даже второто рядко, и съм си горд с името ми защото е българско и патриотично, другите които сте предложили са пълен отврат!

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 6a39b87ccc
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

25.   Булче, я им тегли една...
Детето си е ваше, а името ще си е негово за цял живот!
Аз и жена ми решихме проблема с родителите, от едната и другата страна кардинално - събрахме бъдещите сватове, преди да се оженим и им обявихме, че няма да кръщаваме децата си на никой от тях. Да си знаят, да няма сръдни и обидени. Името на детето си избрахме да е царско, рядко и Българско, въпреки, че живеем в чужбина от 15 години и сега малкия цар расте горд от името си и с удоволствие разказва на кого е кръстен на тъпите си западни съученици. Апропо баща ми на сватбата, която беше 4 години преди да се роди малкия, също ни подари апартамент, но не смятам че това е от значение. Ако един подарък е направен с някаква цел, то това не е истински подарък!
Кръстете си детето както ви кефи, макар аз винаги да съм за българските имена, след като е българче.
Успех и да ви е живо и здраво.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker