При тревожност причината е в родителите - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121365)
 Любов и изневяра (29751)
 Секс и интимност (14385)
 Тинейджърски (21905)
 Семейство (6480)
 Здраве (9609)
 Спорт и красота (4705)
 На работното място (3186)
 Образование (7310)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18571)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

При тревожност причината е в родителите
преди: 9 години, 8 дни, прочетена 1323 пъти
Аз разбрах причината за моето паническо разтройство - това че родителите ми са финансисти и искат и аз да бъда като тях - да работя в банка и да се занимавам с числа и т. н. Искат да ме вкарат в този техен калъп, а аз съм артистична натура. Сега виждам, че самочувствието ми спадна в годините когато спрях да рисувам и да танцувам и пея. Като дете постоянно правех смешни пред гостите ни или пеех и играех. Всеки ден почти рисувах нещо. После спрях и започнах да се занимавах само с учене и така се сдухах. За мен са професии където създаваш красота и чудеса с глас, тяло или само със своите две ръце или четка. Или да пишеш поезия, проза. Не да правя някакви сметки на компютър, не да съм университетски преподавател, не да вися в някой офис или банка.

Само не знам какво ще правя с родителите си - хем искат да имам самостоятелност, хем като им кажа че искам да уча изкуства ми кресват, че няма какво да работя с това и трябвало да уча за нещо престижно като Счетоводство и финанси. Не знам как да изляза на глава с тях. От това подтискане на естествени нужди за креативност и изкуства ми е станало паническото разтройство. Майка е по-либерална, с малко убеждения би приела, майките приемат по-лесно, но баща ми е невъзможен и контролиращ. Мили хора, има ли някой успял да превъзмогне такъв труден родител?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 7 дни
hash: 9da56551e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Виж, не знам на колко си години, но ако си над 16 г.... малко наивно мислиш за възрастта си.
Да, определено родителите ти и неизпълнените им очаквания са причина за проблема ти, НО ТИ и само ти си майстор на живота си и на първо време това, че си позволила родителите ти да са толкова важни за теб на тази възраст... все пак си е твоя работа.
За мен решението е просто - просто който плаща, той поръчва музиката. Затова и ПЪРВО стани финансово независима, после си учи каквото искаш или не учи, а играй танци и рисувай - твоя си задача.
Така и аз направих навремето и не съжалявам. Родителите ми са повредени от системата преди 89та година хора и никога не са били в състояние те самите да живеят самостоятелен живот, после искаха да прехвърлят щафетата на мен - е, на 19 г. още се изнесох и учих това, което искам и където искам (в чужбина дори), НО ЗА СВОЯ СМЕТКА
Това означава да поемеш и отговорност за живота си - например да работиш по 40-50 часа седмично паралелно със следване, за да можеш да си позволиш елементарен начин на живот (да преживяваш), докато твоите приятелки изкарват наготово паричките от мама и тати, получили са кола за бала си и получават платен наем и всичко.
Цената на това да поръчваш музиката е да плащаш сам
Ти избираш!
Страшно обсвобождаване е обаче да не зависиш от родителите си и да знаеш, че каквото надробиш, на никого нямаш да се отчиташ.
Затова и те съветвам да се изнесеш след завършване на Средното и да правиш каквото си искаш.
Аз самата съм по-скоро като родителите ти. Икономист съм, рационален човек, за мен е важно да изкарвам добри пари и така нататък, но ако имах дъщеря, която мисли като теб - лошо няма. До завършване на Средно образование я издържам и след това ѝ даваме едни 1000 лв. и два куфара и да върви по своя си път, но да знае, че не може да разчита на нас, ако оплеска нещата.
Да живееш по свои вкус значи да можеш да си поемаш и последиците, а народът е казал „Музикант къща не храни“... и все пак - ако човек е добър в нещо, той винаги ще може да живее добре от това нещо. От теб все пак всичко зависи. Просто бъди независима и няма как родителите ти да ти влияят с каквото и да е било...
Моите родители между другото никога не са одобрявали начина ми на живот. И днес не го одобряват, най-малкото защото нито могат да разберат моята професия (за тях икономиката е по-далеч от микробиологията), нито могат да разберат начина ми на живот и хората около мен.
Като станах на 28 г. някъде и отново родителите ми се пробваха грубо да се намесват в живота ми (след следване в чужбина и кариера исках да се прибера в България, а те бяха против) си казах... „Абе къде щеше да си днес, ако ги беше слушала тях“ - Отговорът ми беше ясен - най-вероятно самотна майка с завършен селски университет в родния ни град, която едвам свързва двата края. Родителите ми например не искаха да уча или ако уча - то у дома (да е евтинко) и да е специалност, която били чули, че била престижна (информатика) и която аз изобщо не исках да уча и нямах интерес към тази сфера... искаха също да се омъжа до 25 г. и да имам деца с някой от моя град :), не ми даваха дори да имам книжка и да карам кола... и пак ще ти кажа, че ако си силна психически не могат да те спрат. Аз на 18 г. намерих една спестовна книжка от БАБА МИ още на мое име и тайно записах курс... и все пак знам за какво говориш - моите родители като разбраха за курса само дето не ме биха и прекарах 2 седмици преди изпита в тормоз и „Не можеш да караш, не можеш да караш, не можеш да караш“ и съответно на практическият ме скъсаха. Изобщо не те виня, защото и до ден днешен тези хора ми влияят. След 10 г. стаж като шофьор се прибрах у дома с новата си кола и... направих ПТП пак заради тях - три дни ми бяха повтаряли как не било за мен карането на кола...
Tе няма да се променят. От теб зависи дали ТИ ще се промениш и ще успееш възможно да скъсаш пъпната връв с тях. Много е трудно и никога няма съвсем да си независима от техните очаквания и намеси, но е възможно. Моето решение е да живееш и възможно далеч, да се обаждаш не толкова често и да не си зависима по никакъв начин финансово от тях.
Успех

 
  ...
преди: 9 години, 7 дни
hash: 301c1f41a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Едно, но на теб не са ти правилии магии. Дълги години не ми вървеше в нищо. Наскоро тръгнах по врачки и дори хора анонимно в Интернет ми казаха, че има магия от няколко години.

 
  ...
преди: 9 години, 7 дни
hash: fa71998b3a
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Оо, идея нямaш колко добре те рaзбирaм. Моите родители ме "виждaхa " кaто aдвокaт/прокурор/съдия, a aз сaмо искaх дa творя.
Подобно нa н 1 трябвaше дa отстоявaм себе си, поемaйки животa си изцяло в свои ръце. Не можех, и сегa не могa дa бъдa другa, знaеш кaк чувствaме, се изрaзявaме, дишaме дори.
Успях в моятa си мечтa извън Бългaрия, но успях. Сегa могa дa си позволя дa печеля от моменти нa "музa", без зaдължения, aнгaжименти, срокове и предвaрителни поръчки :-).
Синът ми е художник. Реши дa учaствa в конкурс в Бългaрия, не го спрях, но бях против. Спечели нaгрaдaтa, престижнa, трябвaше дa отпътувa зa Лондон и дa прекaрa две седмици с модерни и увaжaвaни художници, идеятa беше дa нaпрaвят общa изложбa.
Познaй... открaднaхa му нaгрaдaтa нaшенците. И синът ми се " счупи " от вътре. Нaблегнa нa учението, спря дa рисувa. Скиците му изчезнaхa, готови кaртини бяхa опaковaни и прибрaни. Две години ми отне дa му помогнa дa преодолее товa и дa пусне художникa отново нa свободa. Сегa е щaстлив, отново си е той. Много е вaжно дa не се пречупвaш, товa си ТИ, твоятa душевност. Нямa нуждa непременно дa те рaзбирaт родителите ти, и мен не ме рaзбирaхa, товa не е променило отношението ми към тях. Трябвaше им време дa aсимилирaт, че не е просто желaние зa професия, a нaчин нa живот.
Вaриaнтa е сaмостоятелсност, трудно е, но не невъзможно.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 дни
hash: 301c1f41a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Едва ли огромния наплив на УНСС е породен от това, че се раждат хора с повече влечение към икономиката и с математическо мислене. Според мен до голяма степен вина имат престиж, обществото и родителите. "Зарежи тоя НАТФИЗ, мама, вземи влез в Икономическия, че да печелиш добре". Нищо чудно че масово вече хората пият успокоителни и антидепресанти, дори да имат големи заплати. Ако душата ти е другаде, колкото и пари да вземаш се чувстваш като парцал и работа не ти носи удоволствие. Факт. Е, доста икономисти ги избива на караоке и рисуване в свободното време, но често не им е достатъчно.

 
  ...
преди: 9 години, 7 дни
hash: dbc0faee12
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   щом изкуството ти идва от вътре не се отказвай каквото и да става, ще бъдеш нещастна ако избереш друг път, винаги ще те боли, бори се с родителите си за това което искаш, аз съм с теб

 
  ...


...
преди: 9 години, 7 дни
hash: 9030af7961
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   номер 1 е права: спри да обвиняваш родителите си, те са такива, каквито са. имат си разбирания и виждания за живота, не можеш да ги промениш. можеш обаче да вземеш живота си в свои ръце, да учиш каквото искаш и да се издържаш сама. тогава никой нищо няма да може да ти каже.
правилото е просто: който плаща, той поръчва музиката.
успех!
Ж43

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 дни
hash: 7ab64e33e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Същата история и при мен с родителите. Все ме потискаха, като си завърших средното искаха да уча в нашия град счетоводство - защото видиш ли вземали много пари. Обаче мен счетоводството не ме влечеше, бях спортна натура, исках да се запиша във военноморския, но баща ми ми подля вода и не ме приеха - бях с отличен успех, напълно здрава, но той не искаше дъщеря "мъжкарана" както ме наричаше и заради него не ме приеха. Много им се ядосах тогава, събрах си багажа и изчезнах в столицата докато бяха на работа. Майка ми звъняла в полицията да ме издирват, звънна ми районен полицай на мобилния и аз му обясних, пълнолетна съм родителите ми могат да си гледат работата и се приключи. Намерих си работа, барманка в столичен клуб, започнах и като сервитьорка през деня, защото ми беше трудно да се издържам. От началото беше адски трудно - бях сама в големия град София, непознати хора, без приятели или роднини, но оцелях. Изкарах шофьорски курс, курс по задълбочен английски, курс за спасители и на следващата година ме пратиха на работа в Кипър - спасител на басейн. Когато се върнах в България 4 месеца по- късно записах висше в Търново, но ме изискаха в чужбина за преподавател по водни спортове на деца. Продължих образованието си в чужбина и след години се върнах отново в родината за да започна пак сравнително добре платена работа и най- важното работа, която ми идва отвътре. Родителите ми пак не са доволни, те искаха примерна "бизнес дама" която работи от 9 до 6 всеки ден, прибира се при семейството си и когато мръкне си пие успокоителните и ляга да спи. Това не беше, което аз искам за моя живот и за моето бъдеще, скъсах връзката с родителите си, но пък сега съм щастлива с работата, семейството и приятелите си.
Всеки гради сам бъдещето си, независимо какво искат родители или близки, всеки избор в крайна сметка зависи от нас самите и трябва да се борим за мечтите си, защото какво сме ние, ако изпълняваме нечия чужда мечта...!
Поздрави и само напред. ;)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker